Anoniem: 39993 schreef op vrijdag 21 februari 2020 @ 09:51:
[...]
Een lease-auto kost je helemaal niets. Het is pas als de berijder er privé profijt van wil hebben, dat er betaald moet worden. En dan mag je als lease-rijder zeker niet klagen. Probeer voor die paar honderd euro per maand maar eens elke 4 jaar een nieuwe auto met een cataloguswaarde van rond de 40k te kopen, verzekeren, onderhouden en vol te tanken. Gaat je niet lukken.
Je lease-auto privé rijden is een keuze. Doe je dat niet, dan betaal je om precies te zijn 0.
...
Zonder een hele discussie te willen starten is wat je hierboven schrijft natuurlijk niet waar. Een werkgever heeft een loonsom beschikbaar. Een deel daarvan besteed hij aan een bedrijfsauto waar de gebruiker ook prive gebruik van kan maken. De ficus ziet dit als loon in natura en belast dit met een bijtellingspercentage.
Als je geen prive gebruik van deze auto zou maken zou een deel van de kosten van die bedrijfsauto als regulier loon moeten worden ingezet. Immers, hij spaart 15.000 km* per jaar uit. Daarnaast wordt de bijtelling in veel gevallen verkeerd berekend en wordt er geen rekening gehouden met bijvoorbeeld de verlaging van inkomsten afhankelijke toeslagen zoals bijvoorbeeld de kinderopvangtoeslag. Deze nemen af aangezien je brutoloon sterk toeneemt. Netto kost een auto van 40K euro je minimaal 400 - 450 euro netto per maand. Je loopt daarnaast nog zo'n 375 euro bruto aan loon mis wat je nog eens 190 euro netto is (30ct kosten per km * 15.000 km*). Totale kosten zijn dan al snel 600 euro netto per maand en daar kan je prima een prive auto voor rijden.
Voor 581 euro kan je met Private Lease bij de ANWB een nieuwe BMX X1 rijden met 15000 km* per jaar. Koop je een jong gebruikte dan kan je hier nog wel wat op besparen. Uiteraard komt er nog wel brandstof bij (138 euro per maand met 1:15 en 1,65 euro per liter).
Een lease rijder is dus zeker niet goedkoper uit dan Jan met de pet. Uitzondering zijn natuurlijk de 4% gevallen, maar dat is maar een marginaal gedeelte en dat voordeel neemt de komende jaren snel af voor nieuwe EV rijders. Ook verschilt het natuurlijk in welke loonschaal je zit.
* 15.000 is de gemiddelde afstand welke mensen in Nederland rijden per jaar.
Wat betreft de kosten voor het opwaarderen van de infrastructuur. Deze kosten behoren door de rijksoverheid betaald te worden. Waarom, omdat het in infrastructuur is welke gebruikt wordt door iedereen in Nederland. Het is enorm belangrijk voor onze bedrijven en daarmee de burgers. Het is enorm belangrijk voor de burgers en daarom voor onze overheid. Er is ook geen eerlijke verdeelsleutel te bedenken. Niet alles moet inkomsten afhankelijk worden (liever minder). Dit voegt namelijk heel veel kosten toe aan het systeem zonder dat het wat oplevert (zoek maar eens op de kosten voor ons toeslagen systeem). Daarnaast heeft iedereen er even veel belang bij heeft. Zelfs als hij of zij geen EV, PV of WP heeft. Ook zonder wil je immers een stabiel energie netwerk.
Het hele concept van een losse bijdrage betalen bij de energie rekening is een kostenverhogende. Het zou veel eenvoudiger zijn als dit gewoon uit overheidsgeld zou worden geint. Nu wordt dit betaald door gebruikers en worden er kosten gemaakt voor de inning. Het is geen sturend element. Je kan ze immers niet beïnvloeden. Haal het dan gewoon uit de algemene middelen.
Daarnaast is dit probleem al jaren zichtbaar aan de horizon maar is er gewoon niet voldoende op geacteerd. Dan wordt het vanzelf een probleem en duur om op te lossen. Dit moet je dan niet het probleem maken van Individuele burgers.
Overigens denk ik niet dat de WP voor iedereen een mogelijkheid is. Alle woningen voor 2000 vallen wat mij betreft gewoon al af. Daar is de investering totaal niet gerechtvaardigd t.o.v. de baten. Tussen 2000 en 2008 moet je kritische gaan kijken, daarna zou geen probleem mogen zijn om een WP te implementeren.
Ik zou veel meer een voorstander zijn om in oudere woningen te investeren op basis van isolatie met behoud van de gas installatie. Dat kost veel minder en de winst per euro is enorm. Je kan het gas verbruik redelijk eenvoudig halveren, zeker in oudere woningen.