Nou, volgens Tweakers' eigen
Algemene Voorwaarden dus niet:
Femme schreef op woensdag 27 november 2019 @ 16:01:
Kunnen jullie aangeven wat er irritant is aan het aanbod van deze bedrijven in Vraag & Aanbod? Zijn de prijzen niet goed, de producten niet interessant, of vertrouw je de dienstverlening van een bedrijf en die van een particulier wel?
Wat er irritant aan is, is het volgende:
1) Voor de lol door V&A scrollen om te kijken of er nog iets leuks tussen zit is tegenwoordig niet meer te doen, omdat deze advertentie's gewoonweg kwijtraken tussen honderden advertentie's van refurbished laptops en iPhones handelaren, domeinnaam verzamelaars, serverboeren, en noem het maar op.
2) Nog veel erger, is dat deze mensen zich een bedrijf dat aan B2C verkoop doet wanen, tot het moment dat je ze geld hebt overgemaakt. Zolang zij via Tweakers dingen kunnen verkopen zonder webshop kosten, advertentie-kosten en, ik gok, zonder al hun 'professionele' handel netjes op te geven bij de belastingdienst, vinden ze het allemaal prima.
Maar zodra het mis gaat, is er niets of niemand die hen er van weerhoud om te doen alsof het een C2C verkoop was, waardoor zij naast de webshop kosten, advertentie kosten en belasting, óók nog eens onder de verantwoordelijkheid als B2C verkoper uit komen.
Als een daadwerkelijke consument (en/of daadwerkelijke Tweaker, die deze site voor meer gebruikt dan proberen semi-legitieme handel te drijven) iets bij een 'echte' webshop aanschaft, dient deze webshop zich aan de wet te houden. Daaronder valt o.a:
A - BTW nummer, KvK nummer en contactgegevens als een email adres, telefoonnummer en/of adres, móeten op de website vermeld staan.
B - De webshop is verantwoordelijk voor het artikel totdat deze daadwerkelijk is afgeleverd bij de consument, en mag deze niet in rekening brengen als deze niet geleverd wordt.
C - De webshop moet een Privacy Statement hebben waarin zij weergeven wat de shop wel/niet met jouw data (zoals naam, adres, betaalgegevens) doet.
Echter, als ik mij inschrijf bij de KvK, en vervolgens besluit om uitsluitend handel te drijven via Tweakers V&A, bespaar ik mijzelf ten eerste een boel kosten voor het runnen van een webshop, en ten tweede hoef ik mij, blijkbaar, aan geen enkele van de bovenstaande wetten te houden?
A - Mocht ik een probleem hebben met mijn artikel/bestelling, heb ik in het geval van een echte webshop dus contactgegevens, of in het ergste geval gegevens die ik door kan spelen bij het doen van mijn aangifte. Maar mocht ik opgelicht worden door een bedrijf via Tweakers? Dan heb je gewoon pech, sta je dan aangifte te doen: "Ja, zijn gebruiksnaam op de website Tweakers.net is xxx, maar dat is alles wat ik er vanaf weet".
B - Zie dit topic:
Hoe om te gaan met een geschil?
Situatie: Overduidelijke handelaar verkoopt iets aan een Tweaker. Zet in zijn advertentie "verzenden op eigen risico". Volgens de wet is dit toepasbaar bij C2C verkoop en gewoon legitiem.
Overduidelijke handelaar besluit om een CPU van €225 in een envelop/brievenbuspakket met Track & Trace te sturen. Track & Trace laat zien dat het ding is kwijtgeraakt en nooit aan is gekomen.
Overduidelijke handelaar claimt consument te zijn, vindt dat hij geen verantwoordelijkheid heeft het artikel opnieuw te leveren/ consument geld terug te geven. En.... dat was het. Overduidelijke handelaar heeft zijn geld en consument kan niets.
C - Een bedrijf dat via Tweakers handelt heeft mij in principe nooit vertelt dat ze mijn naam, adres en rekeningnummer *niet* voor andere doeleinden gebruiken, dus wie weet waar dat allemaal terecht komt...
Daarbij gaat het gewoon regelrecht tegen jullie eigen algemene voorwaarden in, dus ik snap niet zo goed waarom je je in de vraag richt op het feit dat de prijzen niet goed zouden zijn, of de artikelen niet interessant zouden zijn?
Natuurlijk vindt ik het niet interessant om langs om langs 2 pagina's aan refurbished laptops te moeten scrollen. Maar het probleem is vooral dat het tegen de algemene voorwaarden in gaat, laat staan de
meerdere wetten en regels die deze handelaren omzeilen.
Zelfs wanneer ik dergelijke advertentie's rapporteer, wordt er gewoon helemaal niets aan gedaan. Dat slaat wel een deuk in mijn vertrouwen in V&A, ja. Ik weet namelijk dat verkopers tegen alle regels in mogen gaan, ik, in het geval dat het mis gaat, juridisch geen poot heb om op te staan, en Tweakers zelf zich zo afstandelijk mogelijk wil houden.
Ga maar vast wat berichtjes sturen dan ;) Dagion schreef op zaterdag 7 december 2019 @ 01:50:
Meerendeel van mijn laatste succesvolle aankopen gingen vreemd genoeg via Marktplaats (ook wel mindere ervaringen), maar voor verkoop blijft V&A (normaal gesproken) wel beter. Mits je dus niet in het vaarwater van een handelaar/winkel/pandjeshuis/reseller zit. Want dan ben je niet te vinden. Loopt overigens nog een ander topic hier momenteel, waar iemand een "typisch"
overzicht post (schaamteloos geplakt, waarvoor dank @
Fero)
Ach ja, typische klager hier

Dit vind ik ook een legitieme klacht. V&A leek mij toch altijd een "van Tweakers, voor Tweakers" concept, maar als ik iets wil verkopen dat een halfbakken handelaar toevallig ook verkoopt, en hij claimt garantie te kunnen geven (hoewel dat uiteraard ook een wassen neus is, want succes met die garantie te claimen zodra de verkoper gewoonweg besluit niet meer op je berichten te reageren), heb ik meer moeite mijn artikel te verkopen.
Ik kan inderdaad bevestigen dat dit is hoe V&A er op een gemiddeld moment bij mij uit ziet. Het was niet de bedoeling om die éne user er uit te pikken, maar het was gewoon een snapshot van de eerste pagina van V&A op dat moment.Dit komt veel voor, waarbij de hele eerste pagina gewoon vol staat met handelaren, persoonlijk vind ik het niets, maar wellicht is dat meer mijn probleem.