Om het langdurig sluiten van een overweg bij perrons tegen te gaan, zijn wij de perrons aan het herleggen, zodat ze geschrankt van de overweg komen te liggen, of toch op plaatsen waar het kan. Dan passeert de trein eerst de overweg alvorens te stoppen aan het perron. Dan geeft het enkel problemen als we tegenspoor (verkeerd spoor) rijden.
Als er een beheerd sein voor de overweg staat, zal de overweg maar sluiten bij volgende voorwaarden : 1. aankondigingszone is aangereden 2. sein laat doorrijden toe. Daar kunnen dan 2 situaties uit voortkomen.
- sein staat reeds open/veilig alvorens de trein de aankondigingszone heeft aangereden. Overweg krijgt het sluitingsbevel bij het aanrijden van de aankondigingszone
- sein staat gesloten en de aankondigingszone wordt aangereden. Trein komt (liefst) tot stilstand aan de voet van het sein. Overweg doet nog niets. Vanuit het seinhuis wordt een seinsturing bevolen naar open stand. De overweg krijgt hierdoor een sluitingsbevel. Het sein blijft gesloten totdat de overweg het signaal van controle op gesloten stand geeft. Moest de overweg dit signaal niet geven, wegens technische issues, blijft het sein gesloten, en zal men vanuit het seinhuis contact opnemen met de bestuurder om een overschrijdingsbevel (om het gesloten sein te overschrijden) te nemen. Dit overschrijdingsbevel is dan gecombineerd met een bevel SF05, overweg naderen tot 50m, stoppen, claxonneren, en wanneer het veilig is, overweg overrijden aan 5km/u.
Waarom die 50m? Wij hebben 2 lange en 1 korte ZAX (aankondigingszone) per overweg. De lange ZAX is de aankondigingszone die op gepaste afstand met de baansnelheid ligt, en dit langs beide kanten van de overweg. Echter is er altijd maar 1 lange ZAX actief, namelijk die met de rijrichting mee. De lange ZAX kunnen we uitschakelen, bijvoorbeeld bij werken en er een baantrein op de ZAX staat, of wanneer we de overweg ter plaatse bewaken.
De korte ZAX begint op 50 meter voor de overweg en loopt tot 50 meter voorbij de overweg. Is altijd actief langs beide kanten. Stel dat je de overweg tegen de rijrichting in zou naderen, dan heb je geen lange ZAX, en dan moet je SF05 toepassen. Als die trein dan stopt aan die 50 meter, zou die normaal net die korte ZAX aanrijden, en zodoende gaat de overweg toch sluiten.
Overwegen gaan terug open als geen enkele (actieve) ZAX meer bezet aanduidt. Dus in normaal verkeer, als de trein de overweg 50 meter is gepasseerd.