MediaZoo schreef op zondag 26 juli 2020 @ 20:30:
De vraag blijft nog steeds wat wil je dat ze communiceren?
Hoe lang het duurt? Dat is vanaf minuut 1 onbekend en afwachten en pas te bepalen gedurende het incident.
Dat er eerder geëvacueerd word? Zolang de OvD van ProRail het spoor niet vrijgeeft voor niet bevoegd spoorbetreders wordt er niet geëvacueerd. Hier zijn protocollen voor waar strikt aan gehouden wordt voor diverse veiligheidsredenen.
Er valt veelal niet meer te communiceren dan wachten. Je krijgt geen lezing over wat er gaande is buiten daar heb je niets mee van doen en wordt je dan ook zover mogelijk buiten gehouden. En terecht omdat we anders ook 17 miljoen spoorincidenten experts erbij krijgen. Je krijgt te horen wat voor jou van belang is als betrokkene in de trein en over jouw verdere verloop van je treinreis.. Heel simpel: Er is een aanrijding geen idee hoe lang het duurt. Later in het traject een prognose. En zodra NS evacuatie middelen beschikbaar heeft en ProRail de incidentlocatie heeft vrijgegeven wordt daartoe overgegaan. Met in gedachte dat die middelen niet direct beschikbaar zijn maar ook de nodige tijd vergen om te organiseren (er is niet altijd direct personeel en materieel voor handen bij NS of bijv. busvervoerders).
Vergeet ook niet dat NS slechts verantwoordelijkheid heeft voor zijn materieel en personeel en dat alles eromheen door ProRail georganiseerd wordt en er voor ProRail (niet NS) alles aan gelegen is het spoort zo snel mogelijk vrij te krijgen. NS heeft naar ProRail te luisteren niets meer niets minder.
Als ik als machinist gevorderd wordt te stoppen heb ik het maar te doen. Ook al zegt mijn vervoerder (in dit geval niet NS) je moet rijden want op tijd enz. Dan nog heb ik maar te doen wat ProRail van me vraagt.
Je hebt duidelijk geen enkel benul van wat er allemaal speelt zichtbaar en ook niet zichtbaar bij aanrijdingen. NS is slechts een schakel in het grote radar werk. NS informeert het voor de reiziger noodzakelijke, dat is dus niet wat buiten speelt en zal er altijd voor zorgen dat de reiziger zo veilig mogelijk blijft. In de trein op zijn plaats en pas wanneer het verantwoord is worden reizigers al dan niet op andere wijzen verder vervoerd.
Dit noem ik dus de arrogantie van de macht. Iets vergelijkbaars kom je in onze samenleving buiten het openbaar vervoer eigenlijk niet meer tegen.
In ziekenhuizen zijn ze gelukkig al heel wat verder bij chirurgen die ook op zo'n idiote manier hun werk meenden te kunnen doen en gewoon zeggen als u maar om half negen hier bent, dan ziet u het verder wel. Als het af is, wordt je weer wakker. En bemoei je er verder niet mee, want je hebt er geen verstand van. Zij krijgen wat bijscholing, en terecht.
Wat ik wil weten, is heel simpel. Wat de stappen zijn, wie bevoegd is om welk besluit te nemen, welke besluiten er worden genomen en bij welke stap iedereen is. Als ik het zo lees, is er al van alles over bekend. Als ik de helft daarvan te horen had gekregen, was ik heel tevreden geweest.
Je zegt dat er protocollen zijn. Mooi. Dan zou het handig zijn als de reizigers daar kennis van kunnen nemen, als ze dat willen. Of als er op zijn minst een folder of website is, waar ze kunnen nalezen wat er gebeurt en hoe.
Angst voor 17 miljoen spoorwegexperts vind ik ronduit achterlijk. Het spijt me wel. Het getuigt echt van weinig respect voor reizigers. Net als trouwens klachten in ontvangst nemen zonder er op te reageren.
Ook de op de teentjes getrapte deskundigen hier zijn typisch een voorbeeld van zelfingenomen mensen die het allemaal heel goed weten voor het dom gepeupel.
Misschien zou de NS eens een cursus moeten aanbieden: hoe ga ik om met domme reizigers. Het zou vast storm lopen.

En dan vraag ik me nog af of al die mensen werkelijk zo geniaal zijn als ze zelf wel denken. Maar goed, daar heb ik verder geen verstand van.