coyote1980 schreef op woensdag 31 januari 2024 @ 21:14:
[...]
Liefst 1 systeem (25kV), maar ik denk dat dat niet haalbaar is. Realistischer zal vermoedelijk zijn decennialang 2 of zelfs 3 systemen:
- 25kV waar internationale treinen kunnen rijden en de aanleg van 25kV enigzins haalbaar is.
- 25kV waar je geen internationale treinen verwacht maar de aanleg van 25kV vrij goed te doen is.
- 1,5kV en/of 3kV voor de rest.
Is het idee van eerdere onderzoeken om het land in één keer om te zetten van 1,5kV naar 3kV? Ik neem aan van wel, anders heb je de wereld aan spanningssluizen nodig (toch?). Daarnaast heb ik geen beeld bij wat we met het bestaande 1,5kV materieel willen doen:
- Toch delen spoornet op 1,5kV houden en daar het 1,5kV materieel oprijden
- Spoorbedrijven de tijd geven om hun materieel voor 1,5kV én 3kV multimodaal geschikt te maken en na "operatie 3kV" op 3kV te gaan rijden
Even er van uitgaande dat een trein ombouwen van 1,5kV naar 3kV technisch en economisch haalbaar is. Van de 99 gekochte ICNG stellen zijn er maar 21 geschikt voor 3kV, de rest is 1,5kV+25kV (en wat 15kV). Ik neem aan dat die niet verkocht hoeven worden bij operatie 3kV.
Maar goed, ik denk dat van de diesellijnen Noord-Nederland en de Lelylijn een prima 25kV eiland gemaakt kan worden. Zoveel mogelijk naar deze standaard toewerken waar haalbaar.
Nee, men ging uit van een gefaseerde uitvoering vanwege de ombouw van materieel en de lijnen. Men kan nooit genoeg personeel werven om alle onderstations tegelijkertijd om te zetten. Dus inderdaad een aantal jaar heel veel spanningssluizen.
Maar goed men ging voor 3kV uit van een tvt van <10 jaar. Dus we hadden gewoon moeten beginnen.
Ik zou graag een doorrekening zien, maar denk niet dat het loont om voor het hoofdrailnet meerdere spanningssystemen te gaan voeren op lange termijn (3kV, 25kV) puur vanwege internationale treinen. Multicourant materieel is niet extreem duur en is sowieso al nodig om vanaf Duitsland of België Nederland in de crossen (de laatste met 3kV niet meer

) . De 1001 treinbeinvloedingsystemen inbouwen, dat kost in verhouding veel meer geld. Om nog maar te zwijgen van de gevoeligheid van het net met allerlei spanningssluizen (zie de HSL-zuid)
Ja 25kV is beter dan 3kV DC, maar de stap naar 1,5kV naar 3kV is veel groter en daarmee rendabeler om te doen. Gewoon direct netto dubbel zoveel vermogen kunnen trekken uit dezelfde bovenleiding, dat scheelt een heleboel nieuwe onderstations en bovendien zijn de verliezen een stuk lager. En geen vermogensbegrenzing meer voor moderne e-locs, die presteren beduidend slechter op 1,5kV.
ArcticWolf schreef op donderdag 1 februari 2024 @ 08:26:
[...]
Verder blijft het een relatief simpele ombouw voor ons, het bovenleiding net is geschikt voor 3kV 2000A. Volgens mij dient alleen de gelijkrichter vervangen te worden. De trafo en snelschakelaars zijn al geschikt.
Afaik is het echt bijzonder simpel, men kan de huidige gelijkrichters in serie gewoon parallel schakelen in de onderstations, dan kom ter al 3kV uit.
Sir Bacon schreef op donderdag 1 februari 2024 @ 10:37:
[...]
Bot gezegd: nee. Gewoon een down-chopper erop zetten die van 3kV weer 1.5kV maakt en dat aan de trein aanbiedt. Die merkt er dan verder niks van en denkt dat ie gewoon op 1.5kV rijdt.
Iets realistischer: tuurlijk kost dat tijd en moeite. Zo'n doos moet gemaakt en beproefd worden, er moet ergens ruimte op een dak zijn om hem te installeren, EMC effecten moeten bekeken worden, oh ja, stoorstromen nog. En dan ook nog inwerken in alle handboeken en trainingen.
Maar in vergelijking met omschakelen naar 25kV AC is het natuurlijk een lachertje. En de opbrengsten op systeemniveau zijn groot. Zo groot dat je het echt moet willen.
Had een leuke geweest i.c.m. inbouw ertms
[
Voor 18% gewijzigd door
silverball op 01-02-2024 12:05
]