Anakha schreef op vrijdag 27 oktober 2023 @ 13:18:
Flauwe stemmingmakerij. Op dit moment wordt inkomen uit arbeid zwaarder belast dan inkomen uit vermogen. Dat betekent dat mensen die gewoon moeten werken voor de kost relatief meer belasting moeten betalen dan mensen die lekker kunnen rentenieren (zoals ik). Naast oneerlijk is dat ook slecht voor de economie - werken zou meer moeten lonen dan aan het zwembad liggen, hoe jammer dat voor mij persoonlijk ook is. Dus wordt er nu eindelijk voor gezorgd dat de belasting op vermogen meer richting die op arbeid gaat. Het is nog niet voldoende, maar het wordt in ieder geval iets minder oneerlijk.
Ik zou er persoonlijk geen moeite mee hebben als de tarieven gelijk getrokken worden MITS (en dit is een hele grote) het gaat op basis van daadwerkelijk behaald én uitgekeerd redenement.
Huurpenningen die je op je rekening krijgt? Belasten als inkomen
Dividendinkomsten die je gestort krijgt? Belasten als inkomen
Winst na verkoop aandelen of obligaties? Belasten als inkomen
Niet wat de overheid nu doet met die uit de duim gezogen fictieve inkomsten waar je óók nog eens niet eens daadwerkelijk het geld voor ontvangen hebt. Papieren winst op je aandelen op 31-12? reken maar af.
Je hebt zoveel spaargeld? dat zou mogelijkerwijs zoveel rente kunnen opleveren, afrekenen graag.
Dat laatste deel is krom, oneerlijk en moet te vuur en te zwaard bestreden worden, alleen al omdat het gewoon een voortzetting is van de oude regeling met iets andere voorwaarden en cijfers.
Op basis van daadwerkelijk rendement? Ja graag en liever gisteren dan morgen en ook gewoon met de normale inkomstenbelastingpercentages. Dán trek je alles gewoon gelijk.
En ja dat is wat meer werk en ja in tig landen ter wereld doen ze het al deccenia dus dat kan ons land ook.
Z___Z schreef op vrijdag 27 oktober 2023 @ 13:35:
[...]
Door deze mindset betaalt de top 1% dus heel weinig belasting. Jouw spaargeld is misschien veel voor jou, maar zal relatief tot de 1% weinig zijn. Je kan veel beter minder belasting betalen over je inkomen zodat je meer spaargeld hebt om mee te beginnen en daar dan iets meer belasting over het rendement betalen.
Belasting heffen is divide en conquer, zolang het maar ontransparant blijft kan iedereen blijven klagen, maar toch blijven zitten waar we zitten.
De 1% heeft alles in box 2 zitten. BV'tjes en andere bedrijfsconstructies.
JohanNL schreef op vrijdag 27 oktober 2023 @ 17:51:
[...]
Deze prikkel was en is er eigenlijk altijd al in ons monetaire systeem waarbij men kunstmatig de inflatie aanwakkert.
Maar wat is er mis met je geld gebruiken waarvoor het bedoeld is? Wat dus naast basisvoorzieningen ook gewoon leuke dingen doen en leuke dingen aanschaffen is.
Daar zijn ook prima duurzame en milieubewuste mogelijkheden voor te vinden.
Als dat allemaal vervuld is en je dan nog steeds een berg spaargeld/vermogen over hebt, dan is dat best wel redelijk dat je wat extra bijdraagt aan de maatschappij.
Let daarnaast op dat je verder vrijwel nooit daadwerkelijk belasting over winst uit vermogen betaald, dat fictieve rendement van de BD kun jij overtreffen en mag álles hiervan behouden.
Tja over die prikkels
De prikkel van de nieuwe VRH heeft er voor mij in geval voor gezorgd dat ik straks minder ga werken. Als ik de vruchten van mijn arbeid straks toch niet meer mag houden omdat vermogen opbouwen voor Jan modaal gewoon defacto onmogelijk wordt gemaakt met als excuus 'de 1% aanpakken' (die ze daarmee helemaal niet aanpakken) dan houdt het voor mij gewoon op.
Ik bouwde vermogen op (sparen, extra aflossen hypotheek etc) om eventueel een paar jaar eerder te kunnen stoppen met werken en om vrijstaand te gaan wonen uiteindelijk.
Toen de wet hillen afgeschaft werd ging het extra aflossen al langzamer maar toen er sprake kwam van de eigen woning potentieel naar box 3 stopte ik daar zelfs accuut mee.
Ik ben daarna aan het rekenen geslagen hoe ik én toch iets eerder kan stoppen met werken én tot die tijd zo min mogelijk uren hoef te maken én onder de VRH limiet kan blijven, en dan prijs ik me nog gelukkig dat ik getrouwd ben want 57k 'vermogen' noemen is natuurlijk al helemaal lachwekkend. Als je wilt sparen voor een EV en warmtepomp zit je al over dat bedrag heen. In de praktijk komt dit dus neer op: Maandlasten zo laag mogelijk, niet meer werken dan nodig want vermogen opbouwen is dood in dit land en elke euro zo goed en lang mogelijk gebruiken.
In plaats van aandelen heb ik nu zonnepanelen en een elektrische auto gekocht en in plaats van als een dolle de hypotheek versneld aflossen en vermogen op te bouwen zodat ik door kan stromen naar een groter huis ben ik daarmee gestopt en gebruik het geld dat ik daarmee bespaar om minder uren te gaan werken. Uiteraard betekent het ook dat ik veel minder zal gaan consumeren want ik wil straks tot mijn AOW leeftijd op mijn spaargeld gaan leven (max 114k dus) ipv leven van dividendinkomsten wat ik eerst van plan was.
Door de inhaligheid van deze 'vermogens' belasting loopt de overheid bij mij in elk geval een
heleboel geld mis.
Ik heb mijn dromen en alles waar ik hard voor werkte gewoon letterlijk opgegeven door ons belastingstelsel en ja dat voelt rot maar op een gegeven moment is het vechten tegen de bierkaai en kun je beter kiezen voor meer vrije tijd of iets anders waar je ook gelukkig van wordt.
Dus ja er is zeker een prikkel maar net als alle andere prikkels van de overheid heeft dat niet bepaald de gewenste uitwerking denk ik. Zie alleen al het extreem hoge aantal parttime werkenden in ons land, ook zo'n bij-effect van 'prikkels'
[
Voor 54% gewijzigd door
Metro2002 op 29-10-2023 09:15
. Reden: typo ]