alexbl69 schreef op dinsdag 24 januari 2023 @ 08:09:
Kan iemand me uitleggen wat de verschillen tussen de - illegaal verklaarde - oude en de nieuwe VRH regeling zijn? Behalve dan de iets hogere belastingvrije voet en het nog onrealistischer (want hogere) vermeende rendement dat iedereen blijkbaar geacht wordt te kunnen halen?
Waarom denkt de Belastingdienst/overheid dat de nieuwe regeling wel stand houdt bij de rechter?
Technische verschillen kun je googelen natuurlijk.
Verder wordt er een onderscheid gemaakt tussen hardcore-spaarders en mensen die wat meer risico willen nemen.
Als iemand 250K spaargeld heeft en dat gewoon op de bank/spaarrekening heeft staan, wordt er een vrij laag rendement verwacht door de fiscus. Dus die spaarders hebben hun zin (en terecht).
Maar er zijn ook mensen die 250K in aandelen, obligaties of bijv. onroerend goed steken en daar wordt een vermogensaanwas van ruim 6% verondersteld. Mijn fiscalist heeft aangegeven dat als iemand aannemelijk kan maken dat zijn rendement minder dan die 6%+ veronderstelling is, deze persoon waarschijnlijk met succes bezwaar kan maken tegen de aanslag.
Toch is het nieuwe systeem bureaucratisch gezien beter:
- alle hard-core spaarders zullen weinig belasting betalen dus die zijn tevreden
- alle beleggers/investeerders die 6%+ rendement halen zijn ook tevreden (hebben i.i.g. niets te klagen)
De relatief(!) kleine groep die daar tussenin valt, tja, die zullen bezwaar maken en dat zal dan per individueel geval bekeken moeten worden.
Wat ik wel vreemd vind, is dat als je vreemd vermogen aantrekt tegen 4% rente, je wordt verondersteld slechts ca 2.5% rente te betalen. Er zijn legio investeerders die fors meer betalen dan 2.5% rente en dat ook prima vinden maar nu onevenredig veel belasting betalen. Maar ja, ook díe mensen kunnen natuurlijk in beroep.