Dat is de vraag...Rubbergrover1 schreef op zondag 11 december 2022 @ 11:52:
[...]
Maar op zich is het ook wel logisch dat als je zo veel mogelijk uit zou willen gaan van het werkelijke rendement, dat dit rendement pas na afloop van het jaar bekend is. Hoe zou dat anders moeten?
Alle 'beleggingen' ( alles <> banktegoeden) worden op één hoop gegooid.
Hoeveel rendement wordt er op onroerend goed gemaakt? En op verstrekte leningen aan derden? En op aandelen? En op opties?
Als je dat in maart 2024 over 2023 moet vaststellen dan is dat net zoveel natte vingerwerk als het op december 2022 doen als je het afzet tegen individuele gevallen.
Misschien hou ik van risico nemen en heb bovendien veel geluk op de beurs en maak 20% terwijl een ander defensief obligaties koopt en 3% rendement maakt.
Je offert nu wel (rechts)zekerheid op en wetend dat ik 2% belasting over mijn vermogen betaal kan me ertoe bewegen om die staatsobligatie dan maar niet te kopen omdat het extra rendement t.o.v. een bankrekening voor (bijna) 100% wordt wegbelast.
Nu kun je zeggen: het maakt toch niet uit of het fictieve rendement 5, 6 of 7 procent is en meer dan 7 en minder dan 5 wordt het toch niet.... maar die kaats ik dan terug: als het niet uitmaakt, stel het dan gewoon vooraf vast op 6%.
In feite is de wetenschap op zoek naar de Ein Sof