WhySoSerious schreef op vrijdag 18 oktober 2019 @ 10:35:
Tuurlijk. Inuit (eskimo's) zijn een prima voorbeeld van overleven op een hoofdzakelijk meat-only dieet. Daarbij dient wel vermeld te worden dat hun lever zo aangepast is (groter geworden) om eiwitten om te zetten in energie. Hun dieet (50% vet, 30-35% eiwitten en 15-20% koolhydraten) leidt wel tot een zeer hoge kans op beroerte's, 2 x zo hoog als die bij de Noord-Amerikaanse bevolking is (dan gaan we maar even niet in op het feit dat er daar een hoop bumfucks rondlopen zonder hersenen

). Sterker nog, het standaard Noord-Amerikaanse dieet dat nu meer en meer wordt opgenomen verminderd de kans op hart- en vaatziekten zelfs. Ik meen ook gelezen te hebben dat Inuit gemiddeld 15 jaar eerder sterven dan hun Canadese landgenoten, maar daar kan ik even geen bron van vinden.
Groenten en bessen worden trouwens gefermenteerd en vervolgens in de winter geconsumeerd.
Het lastige van elk onderzoek naar een dieet is natuurlijk in hoeverre het daadwerkelijk alleen het dieet is wat mensen eerder laat overlijden. Maargoed, was ook niet het punt te bewijzen dat andere volkeren ouder worden, maar meer welke diversiteit aan voeding de mens op kan gedijen. Vind dat echt bijzonder om te zien en dus zelf te ervaren. De periode zonder koolhydraten was voor mij superfijn, je lichaam raakt in een bijzondere staat van alertheid en focus. Ook geen insuline pieken en dips en als je wel eens last van ontstekingkjes ofzo hebt: allemaal weg. Nadelen zijn er ook: als je gezond wilt blijven is het best zoeken naar geschikt eten, zonder te hoog in de verzadigde vetten te eindigen. Voor mij geen oplossing voor altijd.
Ik heb recent dit onderzoek gelezen van een Franse universiteit en ook hier zijn niet per se harde conclusies uit te trekken, maar vanwege de omvang en de hoeveelheid dingen waar ze voor compenseren en wat gedubbelcheckt is toch ook interessant. Gaat over suikerconsumptie in drinken:
https://www.bmj.com/content/366/bmj.l2408
Diverse media maakten er van dat je
verhoogde kans op kanker krijgt door het drinken van vruchtensap. Dat laat wat mij betreft iets te veel nuance weg, maargoed, daar is het media voor geloof ik.
Zelfde zie je aan onderzoeken naar volledig plant-based eten, of juist mensen die keto aanhangen - de onderzoeken zijn nooit volledig en compleet, maar meer een opstap naar vervolgonderzoek. Daarbij lees ik ook veel over de bron waar iets vandaan komt: dat maakt veel minder uit dan ook wel eens beweerd wordt, uiteindelijk weet bijvoorbeeld water ook niet of het uit de kraan of uit een flesje komt. Geldt voor veel meer onderdelen van voeding die we gewoon nodig hebben ook natuurlijk (eiwitten dan met name in deze context) Rete interessant tijdperk om in te leven in ieder geval

Gebit vind ik glad ijs. We gebruiken het niet als wapens, om af te schrikken (wel om indruk te maken op het andere geslacht), niet om onze prooi vast te houden. Op z'n hoogst om een wortel door te bijten (hoektanden). Met onze kiezen kunnen we de vezels in voedsel waar we op kauwen prima verkleinen.
Maar welke zaken mis ik nog meer dan op darmstelsel? Ons maagzuur is veel zwakker, onze darmen zijn 8-9 meter lang.
Nou ja er zijn fanatieke grazers die natuurlijk meerdere magen nodig hebben om het eten te verteren. Qua gebit hebben die maalstenen, meer dan wij hebben om dingen af te bijten en te kauwen. Wij koken ons eten en hebben dat wat minder nodig wellicht, maar om op basis daarvan te concluderen dat we planteneters zijn is wellicht ook kort door de bocht. We kunnen eigenlijk alles wel verteren

Eigenlijk bedenk ik me nu dat we met geen enkele diersoort te vergelijken zijn doordat we eten koken, want ook vlees kunnen we in principe altijd eten omdat we het koken.
Dat de oermens ook vlees gegeten heeft trek ik niet in twijfel. Juist dat we bijna alles kunnen eten heeft o.a. geleid tot waar we nu staan als mens. In de winter zullen er meer noten en paddestoelen gegeten zijn dan groenten in de lente en de zomer. Ook trokken we rond en waren we niet locatie-gebonden.Daarbij wisten we vroeger ook al eten zo te bewerken dat we deze langer konden bewaren.
Pas toen we landbouw gingen bedrijven ging het achteruit met de mens.
Wat bedoel je met achteruit met de mens? Qua levensverwachting en bijvoorbeeld lengte leven we nu toch langer (letterlijk en figuurlijk) dan ooit?
Welke zijn dat dan, want dan wil ik die graag zien! Mijn argumentatie betreffende dit punt komt uit boeken en artikelen. Let op, dat we voedsel zijn gaan koken sluit niet uit dat we geen vlees aten hé. Juist dit zorgt er, denk ik, voor dat we meer vlees konden consumeren. Bereid vlees is immers makkelijker te verteren dan rauw vlees. Er werden zelf complete velden en bossen afgebrand om vervolgens de verkoolde dieren op te kunnen eten.
Ik vond dit lijstje, ken de site verder niet:
https://www.theplantway.com/vegan-netflix-documentaries/
Van sommige docu's zijn dan ook weer een soort peel-off's voor wat betreft de beweringen. Interessant.
Bijvoorbeeld:
https://robbwolf.com/2017...ealth-a-wolfs-eye-review/
De vegan beweging heeft veel middelen om deze docu's te laten maken en Netflix is blijkbaar dé plek waar ze allemaal terecht komen. Het is jammer om te zien dat de makers hun overtuiging belangrijker vinden dan de feiten - ik ben er nog geen een tegen gekomen die non-biased is. Nu is in de marketing en de liefde alles geoorloofd geloof ik, maar als het dan verpakt wordt als documentaire verwacht ik er meer van. De gemiddelde kijker zal dat echt niet per se checken of misschien afhaken - terwijl het een goed instrument kan zijn om mensen iets bij te brengen over hun voeding en de relatie tot de gezondheid én dierenwelzijn.
Ben je gek, ik vind het juist een top-reactie! Het blijft een gevoelig onderwerp voor veel mensen en dat zal ook zeker aangewakkerd worden wanneer er toch een stukje frustratie van mij in mijn woordkeuze naar voren komt, ondanks dat ik die zo veel wijs mogelijk probeer te kiezen. Daarom is het fijn dat we ons op de inhoud kunnen richten

Njah wat ik merk is dat iedereen - incl ikzelf - niet zoveel zin heeft in de basis om te veranderen. Zeker als het gaat om dingen die je leuk of lekker vindt. Alleen kun je er voor kiezen te blijven hangen in drogredenen, of soms te accepteren dat je ergens nog niet aan toe bent of kleinere stapjes zet dan anderen. Voor mij is minderen met vlees en experimenteren met alternatieven als een stap, voor anderen gaat dit niet snel en ver genoeg. Het leuke is dat ik kinderen heb die ik weer wat mee kan geven over voedsel, de herkomst, impact en de keuzes die we kunnen maken. En een ander voorbeeld: ik heb altijd graag een leren bank gehad, maar weet bijvoorbeeld niet of ik hierna weer een leren bank zou nemen. Heb het stukje dierenwelzijn hier niet in mee laten wegen in het verleden en dat zou ik nu wel doen.
En je bent niet ingegaan op m'n hardere erectie

Oh dacht dat die voor een ander bedoeld was, ik kan nu even geen filmpjes bekijken, maar wie wil dat nu niet