Ik wil het eens hebben over core values ... en dan met name de 'core values' van hoe men HA ingericht heeft.
Deze post zal niet echt een concrete vraag hebben, en wellicht ook chaotisch overkomen, het is een beetje spui mijn gedachten while typing
Ik heb een aantal 'core values' waar eigenlijk een hele hoop aan opgehangen word in HA. Via deze post wil ik mijn gedachten eens delen, en horen of en hoe jullie dergelijke basis principes ingericht hebben en hiermee omgaan,
Mijn situatie: gemiddeld gezin in een vrijstaand huis, 2 kinderen een kat en een videocamera.
Mijn 2 allerbelangrijkste waardes zijn "is er iemand thuis" en "ben ik aan het slapen".
Iemand thuis?
het hele gezin is als person aangemaakt in HA. Middels de Ubiquiti UniFi integration is elke smartphone van die person gekoppeld als device tracker.
Alle persons zitten vervolgens in 1 group: "group.family"
Door het hele huis staan bewegingssensoren, deze hangen vervolgens allemaal in een groep: "group.motion".
Vervolgens heb ik een template sensor aangemaakt waar beide groepen in hangen:
YAML:
1
2
3
4
5
6
| - platform: template
sensors:
anybodyhome:
value_template: >
{{ is_state('group.family', 'home') or
is_state('group.motion', 'on') }} |
zodra er beweging is of een telefoon online is, is er iemand thuis. Geen beweging én geen telefoons? Niemand thuis dus.
Slaap je al?
Om volautomatisch te bepalen of het huishouden al slaapt of nog wakker is, heb ik eerst naar ons gedrag gekeken. Uitzonderingen daargelaten, wij staan niet eerder op dan 5 uur 's ochtends en we gaan ook niet eerder naar bend dan 10 uur 's avonds.
Dit belangrijke gegeven word gebruikt om "input_boolean.bedtime" op true te zetten. Elke ochtend om 5 uur word deze false om vervolgens om 10 uur 's avonds weer true te worden.
In de woonkamer hebben we 2 zigbee plafondlampen. dit is onze hoofdverlichting voor de woonkamer. het is ondenkbaar dat deze (indien er verlichting nodig is) niet gebruikt worden (sterker nog: ze gaan automatisch aan bij beweging en een te lage lichtopbrengst in de woonkamer).
Hoe weet HA nu of ik slaap of niet? Simpel: wanneer de 'hoofdverlichting' uit gaat én input_boolean.bedtime
true is word "input_boolean.sleep" ook
true
En andersom: Wanneer er beneden in de hal beweging word gedetecteerd terwijl "input_boolean.bedtime (het window waarin ik mogelijk slaap) verlopen is (
false) en "input_boolean.sleep" nog
true is, word "input_boolean.sleep"
false
Deze 2 belangrijke factoren (iemand thuis, lig je te slapen) worden voor diverse dingen gebruikt om iets automatisch te laten doen:
- Niemand thuis? Verlaag de doeltemperatuur van de woning
- Niemand thuis? Rond zonsondergang automatisch wat lampen aan (en weer uit)
- Kom je thuis? Verhoog te doeltemperatuur van de woning
- Ga je naar bed? Verlaag de doeltemperatuur van de woning
- Ga je naar bed? zet de tablet aan de muur in de woning uit (ooit bedoeld als HA interface, tegenwoordig digitaal fotolijstje)
- Window om te kunnen slapen voorbij én iemand thuis? Verhoog de doeltemperatuur van de woning
- Je komt je bed uit (sleep word false) verhoog de doeltemperatuur van de badkamer
- Je komt je bed uit? Zet de tablet aan de muur weer aan
Zoals in dit topic wellicht al gemerkt bestaat mijn hoofdverwarming uit een pelletkachel, welke ik via HA aan en uit kan zetten. Omdat deze kachel in staat is een behoorlijke lading warmte in 1 keer te genereren, ben ik destijds gestopt met een schema van wanneer is wie thuis (pre corona tijdperk

) en overgestapt naar "iemand thuis? 20 graden. Niemand thuis? 16 graden. Naar bed? 16 graden. Sleep window voorbij? 20 graden".
Omdat het een pelletkachel is, kun je deze niet zomaar even voor 5 minuten aanzetten. Ook wil je niet dat deze bij wijze van spreken 15 minuten na uitgezet te zijn weer aangezet word.
Hiervoor heb ik diverse instelbare waardes bedacht:
:
- Minimale runtime van xx minuten voor hij uit mag (ook al is de gewenste temperatuur gehaald)
- Minimale idletime van xx minuten voor hij aan mag (ook als is het 'te koud')
- Hot tolerance voor de kachel uit mag (om te voorkomen dat hij stipt op 20 graden zegt 'warm genoeg')
- Col tolerance voor de kachel aan mag (om te voorkomen dat hij stipt op 20 graden zegt 'te koud')
- Comfy temperatuur (iemand thuis, overdag)
- Eco temperatuur (niet thuis, 's nachts)
- Wel of niet 'moduleren' (de kachel heeft 5 standen. Stand 1 is net even wat meer dan 'op temperatuur houden'. stand 2 is prima om te verwarmen, stand 3 is als het echt koud is. Stand 4 en 5 zijn respectievelijk 'het behang krult van de muur' en 'welkom bij crematorium het laat
ste vuurtje'. standaard staat de kachel altijd in stand 2. Als de boolean 'moduleren' aan staat zal de kachel bij het behalen van de doeltemperatuur in stand 1 gezet worden).
Voor 's nachts zijn de waardes van hot/cold tolerance en minimale idletime/minimale runtime anders.
Mijn huis heeft geen CV-ketel maar stadsverarming. Dé reden ook dat we een pelletkachel hebben, om zo het stadsverarming gebruik zo laag mogelijk te houden.
Voor sommige wellicht ondenkbaar, maar op de badkamer na verarmen wij boven niet. Die sporadische keer dat de kids het koud hebben zetten ze de airco maar op verwarmen

Door cororna is er toch het nodige veranderd in hoe we leven. Waren we normaal overdag vrijwel nooit thuis (werk en school) zitten we nu de hele dag met zijn allen thuis.
De werkkamer van mijn vrouw heeft geen verdieping erboven (is een soort aanbouw) en is daardoor redelijk koud. Dit heeft als gevolg dat ik naast de badkamer nu ook deze kamer moet verwarmen (met de stadsverarming).
Met alleen de badkamer was het simpel: bou een eigen climate met wat automations, mik een zigbee sensor op een kastje en klaar. Voor de vorm had ik een slimme thermostaatkraan op de radiator (EQ3 Max, via een MaxCul), maar de thermostaatkraan stond eigenlijk altijd op 21 graden. De automations zorgde ervoor dat de stadsverarming open of dicht ging en de enige 'client' van het warme water was de radiator in de badkamer.
Met een 2e kamer erbij die verwarmd moest worden werd het wat complexer. 's Avonds wil ik het comfortabel warm hebben i nde badkamer wanneer ik poedeltje naakt onder de douche vandaan kom. Die werkkamer hoeft dan niet verwarmd te worden.
Andersom geld hetzelfde: wanneer mijn vrouw driftig een memo zit te kloppen op haar kamer mag dat best een paar graden warmer dan 12 graden zijn, maar de badkamer meeverwarmen is totaal overbodig op dat moment.
Eerst gooide ik gewoon de analoge thermostkraan open, stelde de smart thermostaatkraan in de badkamer via HA in op 4.5 graden en ramde vervolgens op de knop 'Stadsverwarming 1 uur' (3 maal raden wat die doet ..).
In de praktijk liep dit niet soepel. Of ik vergat op de knop'Stadsverwarming 1 uur' 'te drukken waardoor mijn vrouw in de kou zat, of ik vergat 's avonds de radiatorkraan van de badkamer op 21 te zetten, waardoor HA wel begn met verwarmen maar het maar niet warmer werd in de badkamer.
Tijd voor multiroom heating, maar wel op mijn voorwaarden.
Via Ali een zigbee thermostaatkraan en zigbee temperatuursensor besteld en in de kamer geinstalleerd.
De woonkamer heeft ook slimme thermostaatkranen (ook EQ3 Max) welke altijd op 4.5 graad staan, deze zijn er puur als backup voor de pelletkachel.
Vervolgens een template sensor gemaakt waar alle slimme kranen in zitten:
YAML:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
| - platform: template
sensors:
room_targets:
value_template: "
{%set mylist = states.climate.radiator_werkkamer_simone.attributes.temperature |int,
states.climate.eq3_badkamer.attributes.temperature |int,
states.climate.eq3_zithoek.attributes.temperature |int,
states.climate.eq3_eettafel.attributes.temperature |int %}
{{ mylist|max }}" |
Van elke slimme thermostaatkraan word de setpoint gepakt, en het hoogste getal is tevens de value van deze sensor.
Elke kamer heeft zo zijn eigen meting en automations om te bepalen of er wel of geen vraag is. Zodra er wamrte nodig is in een vertrek word de slimme theromstaatkraan op 21 gezet. Zodra er geen warmtebehoefte is word deze op 4.5 gezet.
Wanneer de sensor als waarde 20 of hoger heeft, is er ergens een kamer die warmte wil, en dus zal de stadsverarming geopend worden. zodra de sensor een value van minder dan 20 heeft word de stadsverarming weer gesloten.
De stadsverwarming gaat dus pas dicht als geen enkele kamer warmte nodig heeft. de automation voor wel of geen stadsverarming heeft geen weet van welke kamer wel of niet op temperatuur zijn, dat regelen ze op die manier zelf.
In de toekomst een kamer toevoegen aan dit systeem is dus een kwestie van een sensor en een kraan, copy/paste van wat automations en klaar ben je.
Verlichting gaat hier verder behoorlijk automatisch en zonder problemen. Je hoeft er niet bij na te denken.
Woonkamer: Hoofdverlichting gaat automatisch aan bij beweging en lage lichtopbrengst. Gaat nooit uitzichzelf uit (tenzij niemand thuis)
Hal en overloop: onze hal en de overloop boven is 1 geheel doordat het een vide heeft. aan het plafond van de overloop/vide hangt een hele grote hanglamp met 10 E14 lampjes erin. Deze verlhcting is voldoende voor zowel overloop als hal. Deze lamp gaat aan als er beweging op de overloop of hal gedecteerd word en er een te lage lichtopbrengst is. 10 minuten geen beweging en de lamp gaat weer uit
Bijkeuken: Bij beweging en te lage lichtopbrengst gaat er een plafondlamp aan. 10 minuten geen beweging en de lamp gaat weer uit.
Mijn werkkamer: Bij beweging en te lage lichtopbrengst gaat er een plafondlamp aan. 10 minuten geen beweging en de lamp gaat weer uit.
Werkkamer van mijn vrouw: helaas nog goedkope bouwmarkt LED plafond lamp met KaKu plakschakelaar. Er is wel al een PIR geplaatst. Ik wacht even met smartverlichting tot de action enzo weer open gaat.
Slaapkamer zoon: hij heeft een Alexa waar hij tegenaan lult om zn lamp aan te zetten in de juiste kleur.
zo .. lang verhaal geworden en ongetwijfeld chaotisch. Maar dit is een beetje hoe ik de 'core' van mijn HA he ingericht.
Benieuwd of jullie er iets aan hebben, of andere gelijksoortige slimme methodes hebben ontwikkeld.