Dat vraag ik me af. Alle providers doen op consumentenlijnen aan overboeken. Zo'n aansluiting slokt dan ook niet meteen 8 "normale" verbindingen op. Hoe vaak zal iemand (op dit moment) daadwerkelijk boven de 2Gbit/s gaan zitten? Of überhaupt boven de 500? Daar houden ze rekening mee en ik verwacht dat deze lijnen niet significant hoger worden ingeschaald als andere lijnen. En als iedereen nu het maximale van zijn lijn probeert te gebruiken, dan zul je zien dat iedereen een "slechte" snelheid zal hebben.RobertMe schreef op vrijdag 19 mei 2023 @ 10:01:
[...]
Eerder te goedkoop en teveel capaciteit voor nodig. Voor €10 extra 8Gbit/s (ten opzichte van 1Gbit/s) is natuurlijk een best leuke deal. Echter zullen dan ook "veel" klanten dat gaat afnemen. Maar zo'n aansluiting slokt natuurlijk wel meteen 8 "normale" aansluitingen op. Als je in een wijk 10 man met 8Gbit/s hebt heb je daarvoor dus de capaciteit nodig voor waarop je "normaal" 80 man kunt aansluiten. Dus de upstream verbinding van het POP moet daar ook op voorzien zijn. En dat zal momenteel nog helemaal niet rendabel zijn.
Ik denk eerder dat die 8Gbit/s was om te kunnen opscheppen. Het probleem ermee is echter dat de meeste mensen die hem namen er vervolgens achter kwamen dat de router dat niet op een enkele poort kon zetten, maar dat alle poorten samen 8Gbit/s waren. Daar zullen ze wel veel vragen / opmerkingen over gekregen hebben. Ze hebben nu dat 2Gbit/s abonnement. Dat is nog steeds het snelste, maar dat kan de poort ook aan. Alleen hoe positioneer je dat marketing technisch als tussen 1 en 8 maar €10 zit? Daarom denk ik dat die 8 niet meer op de kaart staat. Hij zal vast wel terugkomen als er routers / modems zijn met 10 Gbit aansluitingen en als er daadwerkelijk vraag naar is. Alleen zal die dan wel wat meer gaan kosten of de plaats van het 2Gbit abonnement innemen.