Ik heb alles gelezen, volgens mij de meeste oplossingsrichtingen wel gegeven. Nu zit ik in de situatie dat mijn vriendin en ik een huis hebben gekocht, en dat we ook snel een samenlevingscontract moeten gaan opstellen. In het verleden hebben we al een beetje gebrainstormd over hoe we het financieel allemaal gaan aanvliegen. We hebben niet een situatie dat ik de helft cash in kan leggen voor het nieuwe huis (was het maar zo'n feest) maar ik weet niet of dat hier de kern van het probleem raakt.
Ik verdien best goed, maar mijn vriendin gaat straks significant wel meer verdienen zodra zij klaar is met haar opleiding als medisch specialist (psychiater). Dat gaat op wat voor manier dan ook voor financiële ongelijkheid zorgen. De vraag is hoe je dat op een goede manier regelt zodat het voor beiden comfortabel voelt. Ik wil als de minder verdienende namelijk nog steeds leuke dingen kunnen doen. Zij wil, uit liefde voor mij, óók dat ik nog steeds veel leuke dingen kan doen, met evenveel mogelijkheden als zij dat kan.
Ik heb een beetje het idee dat daar de crux van het probleem bij jullie ook een beetje ligt. Of in elk geval bij jouw vriendin. Want die hypotheek gaat voor haar een flinke hap betekenen uit haar besteedbare gedeelte inkomen, en wat daar dan dus van overblijft om dingen te kunnen gaan doen. Is dat nog steeds evenveel als jij dat kan?
Vraag is dus een beetje: hoe ga je de rest van de financiën en gezamenlijke uitgaven regelen zodat zij alsnog vermogen kan opbouwen, maar dat zij alsnog op redelijk gelijke financiële voet kan leven en de leuke dingen kan doen die ze wil, en dat jullie dat gezamenlijk ook kunnen doen.
Wij zijn er overigens nog niet 100% uit hoe we dat gaan doen, maar we zijn wel gul naar elkaar en gunnen elkaar ook wat. Ik wil niet als een 'gold digger' profiteren van haar hoge inkomen enerzijds (heeft zij hard voor gewerkt), anderzijds wil zij niet dat ik straks een stuk minder kan doen dan zij omdat dat verschil er is (want daar kan ik verder ook niet zoveel aan doen).
Die ongelijkheid moet je proberen weg te nemen.
Wij hebben er dus over gebrainstormd hoe je dat kan doen (en nogmaals, we zijn er nog niet uit, maar ik denk dat we op de goede weg zitten).
Wij hebben allebei een aparte persoonlijke rekening en een gezamenlijke rekening. Op de gezamenlijke rekening storten we een vast bedrag per maand en storten af en toe bij wanneer nodig. Op deze rekening halen we de boodschappen, cadeautjes voor vrienden, maar ook de zaken die je deelt met elkaar (netflix abo, spotify family, tv-abo, internet, etc. Straks ook gas/water/elektriciteit). Dit gedeelte is dus 50-50, omdat we vinden dat we beiden evenveel profiteren van deze zaken. Veel is ook 'noodzakelijk kwaad om van te leven.
Verder heb je natuurlijk het hypotheekbedrag, wat verreweg de grootste hap gaat zijn uit onze salarissen. Hier ben ik nog niet over uit wat ik wil doen. Ik wil wel graag vermogen opbouwen maar de vraag is realistisch gezien of dat dan 50-50 moet zijn of dat we dit naar rato regelen (in dat laatste geval kost het mij minder, maar bouw ik dus ook minder vermogen op. Dan sta ik voor de keuze: genoegen daarmee nemen of alsnog ernaast een apart spaarpotje voor mezelf op te bouwen).
Als je deze bedragen van je totale loon hebt gehaald, heb je dus nog een bedrag over. Dit is dan je totaal nog besteedbare inkomen wat je dan nog over hebt. Dit willen we gaan splitsen voor de strikt persoonlijke zaken, je eigen hobby's dus, no questions asked. Als ik een keer een paar honderd euro wil uitgeven aan vishengels, no problem. Wil zij 10 paar schoenen of 20 nieuwe planten, no questions asked. Je kunt het onzin van elkaar vinden, maar dat is gewoon eigen geld

Je kunt (zijn wij van plan iig) een soort absoluut budget voor reserveren (of x % van het totale laagste overblijvende loon bijv). En dat voor beiden gelijk leggen.
De andere kant is de gezamenlijke spaarrekening waar we dingen op storten. Denk aan de vakanties, gezamenlijke weekendjes weg, uit etentjes, enzovoorts. En hier is waar zij water bij de wijn wilt doen, als de meerverdienende. Door daar naar rato meer in te leggen kunnen we én samen leuke dingen doen (en draag ik daar ook bij wat ik kan), maar legt zij wat meer in. Maar daardoor kan ik wel gewoon evenveel doen voor mijn persoonlijke shizzle als zij dat doet. Overigens zou het míj persoonlijk niet boeien als zij veel meer kan doen dan ik, of dat zij het deels spaart, of wat dan ook, maar uit liefde voor mij heeft ze het voor mij over dat zij straks misschien wel het grootste gedeelte van onze vakantie op de Maladiven betaald heeft, of dat we misschien wel van een subspaarpotje iets meer heeft betaald van een dakkapel wat we misschien erop willen hebben...
Lang verhaal, en misschien is bovenstaande wel onnodig ingewikkeld voor veel mensen, maar ik denk (al weten we dat nog steeds niet zeker uit het verhaal en antwoorden van de TS) dat de pijn bij vriendin van de TS vooral ligt aan wat er voor haar overblijft t.o.v. jou en dat je die financiële ongelijkheid zoveel mogelijk moet zien te slechten. In onze situatie proberen we dat dus vooral te doen door de persoonlijke besteedbare inkomen gelijk te krijgen, en dat de de meerverdienende (en in TS' geval betekent dat dus de vooral meer vermogende) dus meer inbrengt in gezamenlijke activiteiten/spaardingen etc.