Baapje327 schreef op maandag 5 juni 2023 @ 11:35:
[...]
wie heeft dit systeem aangelegd? en hoelang geleden?
is t nieuw?
lucht in je systeem levert rare dingen op.
persoonlijk zou ik een ontluchter op je collector willen hebben, met afsluiter erop aan de warme kant van de collector. dat is meestal t hoogste punt en die wil je een paar dagen open hebben na installatie/vullen. op een gegeven moment is alle lucht eruit, als je dan nog genoeg druk hebt, afsluiter dicht.
blijkt toch dat een pomp op een karretje niet in alle gevallen de lucht er goed uit krijgt. (of had de installateur wat anders? belangrijk is wel dat er tijdens het rondpompen geen lucht bij komt, dus alle slangen en pomp onder de glycolspiegel zeg maar.
als er stoom uit komt, dan vervliegt je glycol, dan ben je te laat met dichtdraaien van de afsluiter

(niet direct een probleem, maar ga je met dit weer wel krijgen....
Het systeem is vier jaar geleden aangelegd door een zonnepaneelspecialist, samen met 16 zonnepanelen.
Na installatie zakte de druk door een lek. Dit is verholpen en er is toen weer glycol op druk ingepompt. Het systeem heeft sindsdien zo'n twee jaar normaal gewerkt.
Vorige zomer was ik een week op vakantie, terwijl thuis de zon flink scheen. Kwam thuis en het systeem was uiteraard flink in stagnatie geweest.
Kort daarna problemen met de sensor op de collector, dacht ik en een monteur. Die sprong zo een paar tiental graden omhoog en weer terug. Sensoren doorgemeten en dat is allemaal prima.
Daarna leek het systeem op zich te werken, het water is elke dag goed warm geworden (naar rato van zonuren). Besloten om het zo eerst te laten.
Nu aan het begin van deze zomer pompt het systeem veel lucht rond en geeft het herrie. Ook slaat de sensor tot laat in de avond op hol naar >100 graden op het dak (terwijl alles rond de 60 graden zit in werkelijkheid). Daardoor veel herrie van de pomp. De doorspoelgeluiden en luchtgeluiden. Plus dus een pomp die regelmatig op 100% staat te pompen voor niks.
Vorige week dus een monteur er uiteraard bijgehaald. Samen met hem hebben we het systeem volgens het boekje gevuld. Aangezet en het leek weer rustig en normaal te werken. Dag of twee later bij een volgende zonnige dag, weer allemaal dezelfde geluiden terug met duidelijk veel lucht (te zien in de doorzichtige debietmeter).
Monteur komt ook woensdag weer langs, maar ik ben bang dat de beste man niet veel meer kan doen. Het is een gesloten systeem die gewoon steeds op 2,0 bar staat. Ook afgelopen jaren was het constant een 1,8 bar.
Er zijn naar mijn idee slechts twee opties in dit geval: het pompen van vorige week is toch niet goed gedaan, waardoor de lucht helemaal niet uit het systeem is gekomen. Echter, ik was er bij. Ikzelf en de monteur weten hoe het werkt en hoe het moet. We hebben niks geks gedaan of gezien. Maar toch. Ik dacht aan de motor die tijden het rondpompen buiten het systeem wordt gehouden door handmatige kleppen. Mogelijk zat die net vol lucht tijdens het afsluiten van het systeem en dus daarna nog steeds?
En de tweede optie is dat er iets is met het expansievat? Dat is het enige waar ik geen ervaring mee heb verder. Als we er op tikken, dan klinkt het goed, zo als het hoort, dus hol voor meer dan de onderste helft.
Woensdag komt de monteur weer langs in ieder geval. Baal er flink van. Het zou simpel moeten zijn. Paar buizen, een pomp en een sensor op het dak.
---
Over je opmerkingen, tja, er zit nu gewoon geen ontluchter op. Dat zou ook niet echt nodig moeten zijn volgens de fabrikant Techniq uit Nederland. Alsnog, hij zou dan op het dak moeten zitten, maar dat is in mijn geval erg slecht bereikbaar. En ook niet praktisch. Alle ecperts hier en bij bedrijven geven aan dat een halfuur rondpompen genoeg moet zijn om alle lucht er uit te krijgen. Dat deden we dus.
Monteur had een prima karretje met een best sterke pomp. Keurige slangen en met twee man hebben we de slang nooit buiten de glycol gehad en ook soepel kunnen starten en stoppen met de pomp en de kleppen.
We hebben een paar liter nieuwe glycol toegevoegd aan het systeem trouwens. Dat was 40% propyleenglycol. Dat zou er volgens de monteur momenteel ook inzitten, maar dat kon ik zelf verder niet verifiëren.