Gwaihir schreef op woensdag 31 augustus 2022 @ 12:12:
@
Baapje327 Dat wordt in de markt gezet als 'SolarFreezer'. Zoals de naam al zegt, wordt 'n flink stuk van de warmte onttrokken op de faseovergang naar ijs. Een bron van nul graden dus en da's niet zo'n hele mooie COP voor een W/W WP. Dus.. tja.. allemaal nog wat open voor verbetering.
Voorlopig ben je tot 2033 onder de pannen? (Dan tel ik 2018 + zeker 15 jaar levensduur voor je WP?) Dan zou ik daarvoor nu niets 'weggooien' en over krap 10 jaar weer 'ns om me heen gaan kijken..
ja ik ken t concept, in 2018 ook naar gekeken maar was erg duur. volgens mij een optie als je geen boringen mag doen.
ik heb een nieuwe 9KW L/W besteld, omdat de huidige te groot is. i.v.m. overmatig isoleren

zeker een goede optie om gewoon dit te blijven gebruiken, werkt erg mooi.
was meer op zoek naar een optie om de collectoren meer warmte te laten toevoegen. en dat kan met de kouder water dan de retour van de vvw (22 gr) leek mij, maar dan moet je er actief warmte uit onttrekken en dan kom je op een water/water warmtepomp uit. dat was een beetje mijn gedachtenstroom.
Je kan het proberen maar zou het eerst doorrekenen....
hoeveel m3 word de zak en naar wat voor temperatuur wil je hem brengen?
Vaak zijn die dingen erg slecht geïsoleerd!
Stel je hebt een 12.000 liter zak en die verhoog je 1 graden dan is daar 139KWh voor nodig. Stel je steekt er in het najaar 278KWh in in het najaar (dat is de opbrengst van ca. 8 dagen met een redelijke zonneboiler) en verhoogt hem daarmee met 20 graden dan verliest de zak 4 KWh x 24 uur is 96KWh per dag. Dat beteken dat hij nagenoeg altijd na een paar dagen de zelfde temperatuur gaat hebben als de kruipruimte zelf. Als er een WP aan staat te trekken waarschijnlijk zelf minder dan de buitentemperatuur. Dus op dat moment haal je een beter vermogen met een luchtwater WP.
Dan kun je dat meter investeren in een bron van ca. 50m diep. Dat staat gelijk aan 1727m2 maar in je vele malen meer energie over de hele zomer in kan steken en over de winder ook niet zo ver inzakt.
ja helemaal eens, daarom dropte ik het hier ook. ik word altijd weer een beetje enthousiast als ik dergelijke projecten zie, en dan beginnen de opties te ratelen in mijn hoofd wat ik nog zou kunnen doen hier in huis.
ik ga geen bron boren, daar zit niet echt een terugverdientijd aan voor mij, en ik ben nu al goed gedekt qua warmte met collectoren en L/W WP. beetje wat @
Gwaihir zegt, als ik L/W WP eruit gaat, dan is dat een mooie optie. ik verbruik ook veel warmte in de zomer door zwembad/hottub, dus bron regenereren is maar beperkt mogelijk. (al heb ik wel best wat warmte over).
Een kruipruimte is, ondanks de ventilatie, toch best afgeschermd van buiten. (Wellicht dat die koude ventilatie pakweg de warmte van boven compenseert, die nog door een ok geïsoleerde vloer heen komt?) Dus die ruimte neigt al snel richting de 10-12 graden te gaan, de temperatuur van de diepere ondergrond. Hoewel 'echte' warmte (zoals van de zon) niet lekker vastgehouden wordt in de zak, warmt een half bevroren zak in de kruipruimte dus juist wel steeds bij..
ja dit is dus 1 van de opties. beetje platte zak die de warmte van de kruipruimte overneemt (wellicht met isolatie aan de bovenkant, maar niet aan de onderkant, dan kan ie de warmte opnemen van de grond).
en dan water/water warmtepomp erop, en de aanvoer naar de WP verhogen met de collectoren. als de zak 10 graden aanneemt, en dat kun je nog iets verhogen met collectoren, dan heb je een mooie brontemperatuur.
maar geen idee of dat zo snel werkt.
@
Frenz
wat een gaaf project!!
ff wat vragen en/of tips:
-10 mWH elektra, 10 000 KWH? lijkt me erg veel als je geen WP hebt. waar gaat dit aan op? kun je auto's en huis los aangeven? als je 200K KM per jaar rijdt met 2 elektrische auto's dan vertekend dat het beeld wat qua huis verbruik
-als je van het gas af wilt, dan zou ik op inductie gaan koken. het gasaansluiting vastrecht alleen is al 250 euro, dus daar kun je heeeel veel op koken.
- als je je hele huis gaat verbouwen, isoleer het dan met RD 10 zodat het passief wordt, en niet met nieuwbouwwaarden. een dergelijk project met een dergelijk huis kost sowieso mega knaken, en als toch alles op de schop gaat, kun je net zo goed 10cm extra isolatie erin stoppen. met zoveel oppervlakte lijkt mij het ook niet zo een probleem om wat extra centimeters eraf te snoepen voor isolatie.
Kijk eens naar passieve huizen en in welke mate dat haalbaar is voor jouw huis. dan heb je in principe helemaal geen verwarming meer nodig.
- beetje afhankelijk van je isolatie verhaal, is 100 heatpipes en de rest volleggen met PV een prima idee mi. als je minder gaat isoleren (nieuwbouw waarden), zouden meer heatpipes ook wel eens verstandig kunnen zijn. beetje afhankelijk hoe je verwarmen gaat doen.
-leg overal vloerverwarming, 10 cm hoh, 90m per groep. zorg dat de verdeler(s) dichtbij die moederhaard komen, waar ook het buffervat komt te staan, en niet te ver van de collectoren af. niet alleen wil je kunnen verwarmen vanaf hier namelijk, maar ook kunnen koelen, zie volgende punt.
- afhankelijk van je isolatie, is een grondboring zeker ook interessant, als je passief gaat, is een grondboring om de vvw te kunnen koelen in de zomer erg nuttig.
-een grondboring kun je in de winter ook gebruiken om te verwarmen met een W/W waterpomp.
-een grondboring met collectoren die de bron regenereren in de zomer is ook een sterk concept, zie wat post van @
Solar Masters hierover.
-wellicht is een warmtepomp met schutting ook nog een optie (zoiets:
https://www.vitbouw.nl/hybride-woning) maar dit is waarschijnlijk minder efficient dan een grondboring. (denk wel stuk goedkoper)
- met zo een dak zou ik eerst maar eens het dak volleggen voordat ik aan de tuin zou beginnen, maar dat is wellicht persoonlijk. (ligt ook aan je grond, maar 8 panelen rechtop doet wellicht nog wel iets in de winter).
-elektrische boiler is mi een nogo, warmtepompboiler is altijd efficienter, en ik zou dan voor een buffervat gaan met een hygienespiraal. scheelt namelijk een vat met bijbehorend verlies, en je hebt toch al een warmtebron erbij, of een WP of de cv moederhaard. (of beide).
-ik vind de set van techniq vrij duur voor de hoeveelheid subsidie. zou hier eens goed naar kijken of je dit niet beter kan vinden. ik heb begin dit jaar 1 rek erbij gekocht, zat 2000 euro subsidie op. dit zijn er 3, en niet eens 4K subsidie. @
Solar Masters leuke casus voor jouw wellicht? best wat ideeen die jij oppert, zou je hier kunnen toepassen m.i.
-met een dergelijk buffervat (met hygienespiraal) wil je ook 2 warmtewisselaars voor je collectoren, zodat je boosterfunctie kunt gebruiken.
Wat veel niet snappen is waarvoor een ijsbuffer is ontwikkeld. In Oostenrijk en sommige delen van duistland werkt dit idd. 0 graden hebben als bron waar je niet kunt boren door gesteente en het -35 graden buiten kan zijn. Echter als je dergelijke systemen toepast in Nederland dan snap je het niet helemaal denk ik. Het enige wat je daarmee behaald is dat je bankrekening leeg is
De gemiddelde buiten temperatuur in Nederland (zeker waar ik woon in NH) ligt ver boven de 0 graden. En als het hier ooit een dag vriest van is -5 wel het max bijna. Voor die ene dag zou het dus zinnig zijn. maar dat ga je in Nederland nooit terugverdienen.
Een lucht water WP heeft dan al een beter rendement. Laat staan een WW Wp met een bron die op 20 graden word gehouden met zonnecollectoren en een COP heeft van 7 a 8. Den ik weet de prijzen niet maar verwacht dat een zak niet veel goedkoper zal zijn dan een Bron?
Dus dan heb je de keuze een COP van 1.5 of een COP van 8. Denk dat dat niet moeilijk word dan.
ja dit klinkt logisch. de meerwaarde zat/zit mi om met de collectoren meer te kunnen verwarmen omdat je een lagere temperatuur hebt qua water, maar als ik dit zo hoor, zit daar niet echt veel winst in...
14.5 kWP op Zuid, 4x24 CPC heatpipes op Zuid, 1000L Hygienebuffervat met Panasonic WH-MDC09J3E5, Gasloos sinds 2018.