Kalentum schreef op zondag 26 februari 2023 @ 21:56:
Maar @
unezra ben jij niet bang dat veel motivitatiebrieven die jij leest misschien wel geschreven zijn door mensen die gewoon maar wat verzinnen? Ik snap dat bedrijven zich uniek willen voelen ("Iemand moet bewust voor ons kiezen") maar in veel gevallen maakt het niet zoveel uit toch? Als werknemer ben je goed in activiteit X, bedrijf Y heeft mensen nodig die X kunnen. Dus als je dan bij bedrijf Y gaat solliciteren, dan zet je wat dingen neer die het bedrijf waarschijnlijk wel zal willen horen en dan hopen dat het genoeg is voor een gesprek.
Ik denk dat ieder bedrijf wel *iets* unieks heeft, want concurrentiepositie en sure, een deel van wat je in je brief schrijft is puur "ik heb jullie website goed gelezen, onderzoek gedaan en haak daar op in", maar juist *dat* vind ik zelf al een +. Het laat, alleen al daardoor, zien dat je moeite wil doen voor een sollicitatie en niet gewoon op 100 plekken je CV over de schutting flikkert om maar te kijken wat er teru komt.
Als ik kijk naar mijn eigen motivatiebrieven, per periode in tijd heb ik één goede basisbrief opgesteld (een deel van wat je wil vertellen is immers gelijk voor ieder bedrijf), met daarin de nodige ruimte om specifiek op een vacature en organisatie in te gaan.
Met succes. Het heeft me uitnodigen opgeleverd die ik zeer waarschijnlijk anders niet had gekregen.
(Dat ik vervolgens de afgelopen 10+ jaar niet op die manier aan een baan ben gekomen staat daar in mijn specifieke geval los van. Het hele doel van een brief en CV is op 1e gesprek mogen komen. Niet aangenomen worden. Da's het doel van de gesprekken die volgen. Al zijn een goede motivatiebrief én een goed CV zeker ook daar relevant. Bij gelijkwaardige gesprekken, is de kans groot dat diegene de baan krijgt waarbij het totaalplaatje, gesprekken, brief, CV, het beste was.)
Wat mij betreft is een brief vooral handig bij rare situaties (over/ondergekwalificeerd, grote carrièreswitch, CV gaten opvullen / uitleggen) maar voor de gemiddelde situatie voegt het niet zo heel veel toe.
In rare situaties is het denk ik vooral nóg belangrijker dan in normale situaties. Tegelijkertijd vind ik persoonlijk enkel een CV opsturen met "beste X, hier is mijn CV" nogal ongeïnteresseerd en gemakzuchtig over komen. Ik vind het iig belangrijk dat vanaf het begin duidelijk is dat het geen moetje is en wanneer iemand wordt uitgenodigd, het de investering in tijd en energie waard is. De kans op een zinloos gesprek probeer ik zo veel mogelijk te verkleinen.
Nu zal het nut van eem motivatie zeker afhangen van de sector en functie. Ik heb het idee dat het bij developers heel erg uit de gratie is, misschien ook omdat het in dat vakgebied misschien meer dan in andere vakgebieden, vooral om de techniek gaat en minder om het product? Of is het vooral dat de markt voor developers *zo* goed is, dat ze er mee weg komen enkel een CV op te sturen met een mail "hier is mijn CV"?
Voor andere vakgebieden voegt het denk ik in alle gevallen iets toe. Ook als een CV "normaal" is en geen gaten vertoond of een verhaal uitgelegd moet worden. Bij gelijkwaardige CV's en een groter aanbod van kandidaten, gaan diegene mét motivatie voor. Ander fijn ding vind ik dat er vaak dingen in staan waar je iijdens een sollicitatiegesprek verder op in kunt haken, op door kunt vragen. Als sollicitant kun je daar dan weer handig gebruik van maken, door bewust wat open eindjes te laten en dingen in je brief te zetten die makkelijk gebruikt kunnen worden in een sollicitatiegesprek.
Maar goed, de ellende is wel, het is heel erg smaak- sector en functiegevoelig. Net zoiets als de opmaak en lengte van een CV. Er zijn partijen die aangeven bij specifieke organisaties *minimaal* 10, 15 kantjes te willen zien bij 15+ jaar werkervaring. Andere partijen vinden juist de max 2 of 3 A4tjes, ongeacht werkervaring. Sommigen vinden een foto verplicht, anderen vinden dat juist afleiden.
Qua CV is het denk ik goed vooral je eigen plan te trekken. (Ik heb ook als gevraagd werd om een CV van 15 kantjes, dat genegeerd. Ga niet mijn hele CV herschrijven voor één recruitmentorganisatie.) Qua wel of geen motivatiebrief is het wellicht het handigste dat af te laten hangen van wat er gevraagd wordt en wat gebruikelijk is binnen de sector en functie.
Ná Scaoll. - Don’t Panic.