Chromoris schreef op vrijdag 10 december 2021 @ 17:23:
Contact opgenomen met de DPO van YER, en iemand van de C-suite antwoord.
Komt er op neer dat men zich verschuilt achter de verklaring van de recruiter. Bij doorvragen krijg je gewoon te horen dat men de kwestie als afgehandeld beschouwt. Niet eens een excuus voor het handelen.
Toch mooi dat YER zich zo goed als shitrecruitment afdeling dozenschuiver weet te profileren.
Het is aan jou of je er moeite in wil steken, maar je als je jezelf niet bij YER ingeschreven had kan je op basis van
art. 14 AVG vragen waar ze jouw gegevens vandaan hebben. (als je dat nog niet gedaan had) Als jij die zelf niet verstrekt hebt zijn ze verplicht om deze informatie bloot te geven. Doe dit schriftelijk en eis een schriftelijk antwoord of neem het gesprek op en maak dat duidelijk.
Ik ben zelf altijd een zo irritant mogelijk luis in de pels als het om dit soort zaken gaat. Er zijn opvallend veel FG's die doen alsof ze eigenlijk heel weinig van de zaak weten. Soms weten ze echt heel weinig ervan af. Ik geef pas op als het duidelijk is hoe de vork in de steel zit en zij duidelijk hebben gemaakt dat ze snappen dat het niet hoort. Als je vasthoudend bent heb je de kans dat ze opeens meer gaan doen voor je omdat ze in de gaten krijgen dat je niet zo maar opgeeft. De AVG is echt een leuk stuk slaghout om dit soort bedrijven mee aan te pakken.
Mijn standaard procedure:
1. Vraag om onmiddellijke staking van de verwerking van de data op basis van
art. 18 AVG. Maak hierbij het onderscheid duidelijk tussen staking en verwijdering en dat het niet is toegestaan om gelijk over te gaan tot verwijdering als daar niet om gevraagd wordt.
2. Vraag tegelijkertijd om een overzicht van alle bekende data. Geef hierbij aan dat ze niet alleen de profielsoftware moeten doorzoeken, maar alle IT-systemen. Wanneer jij niet degene bent geweest die de data heeft verstrekt is, is ook de vraag waar ze de data vandaan hebben legitiem. Dat jij niet weet welke gegevens zij van jou hebben en dat het hun taak is om ervoor te zorgen dat zij alle gegevens aanleveren. Geef wel naam en evt. bij hun bekende email door, dan hebben ze iets om mee te zoeken.
3. Pas als alle gegevens zijn verstrekt vraag je om verwijdering.
Helaas zijn er wel een redelijk aantal bedrijven die op punt 1 al de mist in gaan. Ze kunnen of willen niet staken. In dat geval kan een FG minimaal 15 minuten aan kritische vragen verwachten over het gebrekkige verwerkingssysteem en de verplichtingen die ze verzaken.
Ook voor punt 2 in geval Art. 14 AVG zijn er veel bedrijven die hun datahuishouding niet in orde hebben. Ook in dat geval volgt een lesje AVG voor de FG met de herinnering dat ze hun datahuishouding niet op orde hebben. Het feit dat ze een systeem zoals bijv. Lusha onderdeel van hun proces maken betekent dat ze dat systeem onderdeel maken van hun eigen datahuishouding. Daarmee ontstaat de verplichting om ervoor te zorgen dat het duidelijk wordt bijgehouden dat dit systeem gebruikt is voor de contactpoging etc.
Een beetje irritant en het kost ook veel moeite, maar iemand moet het doen. Hopelijk doen meer mensen het zodat de boodschap eindelijk eens over komt.
[
Voor 4% gewijzigd door
ocf81 op 10-12-2021 18:49
]