Rubbergrover1 schreef op zondag 27 juni 2021 @ 17:02:
[...]
Sorry, ik heb het nooit over onvoorwaardelijk gehad. En volgens mij hebben ook weinig mensen het over tijdje onvoorwaardelijkheid.
Waarom zo'n 18 jarige minder moet krijgen dan iemand van 21 of 81? Tsja, vraag het de ambtenaren, politiek of de gemiddelde Nederlander. Dit schijnt een breed gedragen idee te zijn. Ik kan me er wel wat bij voorstellen omdat je op jonge leeftijd makkelijker als eerste stap naar een goedkopere gezamenlijke woning kunt gaan, zoals een studentenhuis.
Die ambtenaren hebben er niets mee te maken, die hebben we afgeschaft om het BI in te voeren.
Je schreef zelf
Rubbergrover1 schreef op zondag 27 juni 2021 @ 12:14:
[...]
Ik kan mij wel goed voorstellen dat je jongeren niet meteen op hun 18de een volledig bi zou geven, net als dat het minimumloon voor 18 jaar nog lager is dan voor volwassenen. Een structuur waarbij je bv met 18 jaar op 75% zit en ieder jaar 5% stijgt tot 23 jaar lijkt mij prima.
Dus waarom zou die 18-jarige in het BI-stelsel minder waard zijn dan een 21-jarige? Die kan samenhokken met anderen is, in mijn ogen, geen reden om minder te geven. Die 21-jarige kan ook samenhokken. En al die bejaarden, die altijd roepen dat ze eenzaam zijn, kunnen we misschien ook allemaal samen steken, kunnen we hun BI ook inkorten.
Kijk, om een BI in te voeren zal er een meerderheid van politieke partijen voor het BI moeten zijn. Dus ga je mensen moeten overtuigen waarom ze voor een pro-BI-partij moeten stemmen.
"Elke maand een X bedrag op je rekening", is al wervend. Daar krijg je het werkschuw volk al mee over de streep (werkschuw volk != werkloze, werkschuw volk is dat type dat liever lui dan moe is. Een werkloze is iemand die op dat moment om de een of andere reden geen job heeft).
"Een vlaktaks" is ook een reden. Er zijn momenteel mensen die pro-vlaktaks zijn, daarom niet in het kader van een BI, maar puur voor het efficiënter maken van het innen van de belastingen, en daaruit volgend de besparingen op overheidspersoneel.
Nu de anti-BI-partijen gaan ook dan ook proberen stemmen te ronselen. En die gaan dat doen door rekenvoorbeelden.
Uit het rekenvoorbeeld dat jij gaf, zou het niet uitmaken, op het einde van de rit zou ik evenveel overhouden.
En dat is iets dat niet kan. Je kan niet én een vlaktaks invoeren over mijn gehele loon (of de vlaktaks moet lager zijn dan mijn gemiddelde aanslagvoet nu) én iedereen krijgt meer, én niemand merkt er iets van.
Dus gaan die anti-BI-partijen met rekenvoorbeelden komen waarbij ik (en anderen) zou verliezen.
Aan die pro-BI-partijen (hier) om me te overtuigen waarom ik pro-BI zou moeten zijn. Waarom zou ik loon moeten inleveren, en wat haal ik eruit? Dat ik minder kan gaan werken, omdat ik een BI krijg? Nopes, op het einde van de rit lever ik in. Kan ik evengoed nu minder gaan werken. Voor sommigen zou het zelfs kunnen zijn dat net die paar uur minder per week, er voor zorgt dat ze netto meer overhouden (omdat ze in een lagere schijf vallen). Met een vlaktaks is dat er al niet meer.
Ik hou van mijn luxe, mijn vakantie naar tropische eilanden wanneer ik wil, mijn import-biertjes. Welk argument heb je om mij te overhalen dat een BI ook voor mij voordelig is.
Dat de minderbegoeden het dan beter kunnen hebben? Zoals hiervoor al aangehaald, ik weet waarvan ik kom. Bij het bijstandsbureau hier in het dorp, ligt er ook een farde met mijn naam op. In plaats van me geld te geven, hebben die me een goeie wake-up call gegeven. Had er toen een BI geweest, had ik me misschien wel gesetteld in mijn zetel.
Geen enkel probleem om steunen te geven aan mensen die het nodig hebben. Maar mensen die zich kunnen inzetten voor de maatschappij moeten dat doen. En dat daar de inkomensval een belangrijk aspect is, dat klopt, en dat moet worden aangepakt. Maar dat is voor mij nog altijd geen reden om een BI in te voeren.
En zo ga je 50%+1 stem moeten overhalen. Je gaat de hogere middenklasse moeten kunnen overtuigen. Want wat is het "99% van de rijkdom zit bij 1% individuen"? Dus het grote kapitaal moet je niet overtuigen, dat lukt je toch niet.
michielRB schreef op zondag 27 juni 2021 @ 19:20:
[...]
Het is maar hoe je het beestje noemt he. Er zijn diverse studies die aantonen dat kleinere inkomensverschillen een stabielere economie geven.
Een extreem voorbeeld hoe het gigantisch fout gaat is de VS. Daar zijn de verschillen astronomisch en slagen ze er maar niet in om voor iedereen basisbehoeften zoals sociale en medische voorzieningen voor elkaar te krijgen.
Ga je de VS nu vergelijken met het in hun ogen communistisch Europa? Daar heb je totaal geen sociaal beleid.
En ja, een BI zorgt er voor dat er een hele berg met stress verdwijnt bij de laagste inkomens. Armoede of geldstress maakt dat mensen slechte keuzes maken.
bron
Een BI is (en dat is al meer aangehaald) niet zomaar 'gratis geld'. Het is een basisvoorziening zodat iedereen er op vooruit gaat.
Vergis je ook niet in de stimulans van de economie als ook de laagste inkomens de mogelijkheid krijgen om wat extra's te doen, en dus meer kunnen uitgeven. Een BI is dus in feite het omgekeerde van het door het neo-liberalisme omarmde mantra (of moet ik zeggen leugen) van 'trickle down' (wat nog NOOIT heeft gewerkt).
Maar waarom zou er bij die mensen een hoop stress verdwijnen? Ze krijgen nu steunen, niet onvoorwaardelijk, net genoeg om van te leven. Hier in het topic wordt er gegoocheld met het bedrag van het BI, maar meestal komt het er toch op neer dat het ongeveer hetzelfde is als dat ze nu hebben. Enkel ze hebben niet de voorwaarden dat ze een job moeten zoeken. Hmm, een hele dag dat ik niets moet, en in mijn zetel kan hangen. Laten we om 10u al maar een blikje bier opentrekken. Qua foute keuzes gesproken. Stereotype voorbeeld, I know.
"Ze kunnen zich bijscholen" Dat kan nu ook maar dan wordt het als voorwaarde opgelegd.
"Ze kunnen zoeken naar een betere job". Dan kan nu ook, zelfs tijdens dat je andere job aan het uitoefenen bent.
Komaan jongens.
[Voor 19% gewijzigd door Arator op 27-06-2021 20:00]