Zijn we weer terug bij het begin, waarbij iedereen de betaalbaarheid weer in twijfel trekt.
Dit is meermaals weerlegt, maar na 3 maanden zitten er weer nieuwe mensen in het topic die niet terug lezen en weer allerlei aannames doen over de betaalbaarheid.
punt 1: Het basisinkomen kan alleen ingevoerd worden als ook de inkomensbelasting op de schop gaat, immers gratis geld bestaat niet, dus we zullen zelf ons eigen basisinkomen moeten betalen. Een veel gehoorde oplossing is de 50% vlaktax....
1.1 Vlaktaxs omdat dit in lijn is met een eenvoudig belastingstelsel, iedereen betaald evenveel over een verdiende euro.
1.2 50% omdat dit dichtbij de huidige situatie zit + alle modellen komen ook uit op tussen de 40% en 60%, en 50 is mooi de helft. Wij hebben hier op het forum niet de rekenkracht en modellen om na te gaan of dit 44.6% moet zijn of 51,3%.
punt 2: Het basisinkomen is niet dat iedereen even 1000 euro extra krijgt elke maand. Hiervoor schaf je bijna elke andere regeling totaal af, De kosten voor de WW komen nu geheel voor de rekening van de WW pot, met een basisinkomen hoef je de eerste 1000 euro per maand niet meer uit de WW pot te halen. Bijstand verdwijnt, en vele subsidies zoals huurtoeslag, en HRA zullen moeten verdwijnen.
punt 3. Het is een andere manier van hetzelfde geld verdelen, dus als er iemand op vooruit gaat, dan gaat er iemand anders op achteruit. Al is het maar een ambtenaar die zich bezig houd met huurtoeslag of bijstands controle, of de psychologen die opeens minder patiënten hebben die eigenlijk alleen financiële problemen hebben.
punt 4. Het basisinkomen is natuurlijk nooit een totale oplossing, zie ook de andere topics waar duidelijk naar voren komt dat vermogen meer belast moet worden ten opzichte van arbeid. maar als elk onderdeel eerst naar een ander onderdeel van de samenleving gaat wijzen dan komen we er nooit. dit kan vanwege de simplistische aard, in 2 jaar worden ingevoerd. (al denk ik dat 1 jaar ook mogelijk is).
Heb zelf ook eens een uitgebreide berekening gemaakt zie:
Het onvoorwaardelijke basisinkomen topic deel 2. hierin zie je dat het een sluitende begroting is (helaas nu gebaseerd op de rijksbegroting uit 2014).
@
Onbekend misschien eens ga nadenken wat een baan de economie oplevert.
Een baan iets niets meer dan kapitaal dat van persoon naar persoon gaat, meestal staat daar arbeid tegenover.
Zodra jij in je baan geld verdient aan toeristen. dan zorg jij dat er geld de nederlandse economie instroomt, zodra jij vervolgens een iphone koopt dan vloeit het geld weer uit de nederlandse economie.
Het feit dat de nederlandse economie zo sterk is op wereldniveau is omdat we een handelsoverschot hebben. We exporteren meer dan we importeren.
Met dank aan de agrarische sector en technische bedrijven zoals ASML en Philips en onze positie als doorvoer land voor de rest van europa met de haven van Rotterdam.
Als we die vakkenvuller nu eens beter gaan betalen, dan hoeven we daarna minder te betalen aan huurtoeslag / zorgtoeslag en de vele andere toeslagen die we hebben.
Stel dat we de vakkenvuller nu echt te duur vinden, dan kunnen we die weg automatiseren (net zoals de kassieres, met de zelfscan kassa's). Dat is niet erg, zo kunnen we goedkoper (er is minder arbeid verricht), alsnog onze boodschappen doen.
De vakkenvullers zullen vervolgens een andere baan moeten vinden. en dat is ook niet erg, wie weet was 1 van hen wel de nieuwe armin van buuren. en hebben we een nieuw export product in huis dat veel meer waard is dan al die vakkenvullers bij elkaar.
Daarmee kunnen we met die extra belastingcenten die zo'n iemand opbrengt, mooi alle werklozen vakkenvullers van een basisinkomen voorzien.
ik begin weer een beetje af te dwalen.
Het basisinkomen geeft iedereen bestaanszekerheid.
Kan kosten neutraal worden ingevoerd.
Geeft mensen de mogelijkheid om ook banen van 2 tot 32 uur te nemen, zonder extreme regelgeving.
Geeft nieuwe startups de mogelijkheid om vanaf niets te beginnen.
Al met al wil je dat iedereen maximaal arbeid verricht zonder iemand buiten te sluiten.
Het huidige systeem werkt dat in elk geval tegen.
Het basisinkomen biedt veel meer mogelijkheden.
Ik merk gewoon afgelopen jaren, dat het basisinkomen te veel kanten heeft voor een goede inhoudelijke discussie, vooral omdat er door veel mensen er van alles bijgehaald wordt wat voor hun dan op dat moment goede argumentatie is.
maar ook als ze in dat stukje gelijk hebben, dan nog heb je nog maar 1% van de totale discussie te pakken.
Naast de basisdingen zoals economie en sociaal gedeelte, heeft het basisinkomen invloed op ALLES in de maatschappij.