Nyarlathotep schreef op donderdag 13 februari 2020 @ 11:11:
Eigenlijk moet je dus gewoon luisteren zonder voorkennis. Beter nog: Blind luisteren! Dus iemand wisselt het element en jij luistert geblinddoekt.
Als je van tevoren al die technische specificaties gaat doornemen wordt je toch beïnvloed en ga je horen wat je wílt horen...
Ja luisteren is altijd goed, maar ik denk dat meten met een testLP even belangrijk is.
Daarin kunnen namelijk ook bepaalde problemen aan het licht komen die niet altijd naar voren komen bij het luisteren met de muziek die je hebt uitgekozen, maar wel aan het licht kunnen komen als je opeens een andere plaat opzet.
Sommige weergaveproblemen kan je bijv. met luisteren naar populaire muziek nauwelijks horen terwijl die heel makkelijk te horen zijn bij het luisteren naar bepaalde klassieke muziek omdat dat heel anders opgebouwd is.
Ook kan je met meten bepaalde problemen detecteren die je wellicht kan oplossen.
Met luisteren is dat onmogelijk, omdat je niet weet welk probleem je exact hoort.
Als je een muziekstuk bij luisteren een beetje 'rommelig' vind klinken....tsja....ga dan maar eens bedenken wat dat probleem exact kan zijn. Met meten weet je dat gelijk, omdat je weet met wat voor meting je bezig bent.
Daarom is meten zo belangrijk; het is onderdeel van een afstelprocedure.
Zo zou iets als verkeerde antiskating kunnen resulteren in dat de S klank van een bepaald woord in een bepaald nummer op een bepaalde plaat overstuurd klinkt. Maar dat hoor je een fractie van een seconde.
Ten eerste weet je op dat moment niet waardoor dat komt, ten tweede heb je maar een fractie van een seconde om dat te beoordelen. Dus die fractie van een seconde zal je wellicht 50-100 keer moeten gaan afspelen om je antiskating te gaan beoordelen. Maar je zult dat fragment ook 50-100 keer moeten gaan afspelen om VTF te beoordelen. Je moet het fragment ook 50-100 keer gaan afslepen om azimuth te beoordelen. En je moet het ook 50-100 keer gaan afspelen om zenith te beoordelen. En 50-100 keer afspelen om verschillen de uitlijning te beoorden, 50-100 keer afspelen met verschillende massa's op de headshell geplakt om resonantie te beoordelen etc etc etc.
Dus met luisteren àlle aspecten van afstelling te beoordelen en proberen op te lossen......daar ben je maanden mee bezig. Dan is een meetplaat en evt een scope zoveel makkelijker en sneller.
Want gewoon naalden uitswappen is natuurlijk geen repesentatieve weergave. Je luistert namelijk niet naar een naaldslijping, maar naar een compleet systeem waarin heel veel aspecten klank bepalen.
Dus blind luisteren kan een verschil aan het licht brengen, maar je weet niet welk verschil, èn je weet niet of het op te lossen is met als resultaat een betere weergave, gelijke weergave of nog steeds een mindere weergave.
Dit houdt dus ook in dat je
alleen een blinde vergelijking dan doen als je
2 identieke draaitafels als setup hebt. Immers, alleen het naaldje even snel uitwisselen is niet hetzelfde als de complete tafel af te stellen op die naald om een optimale weergave te krijgen, terwijl dat wel nodig is om een optimaal vergelijk te krijgen.
En qua beinvloeding van beoordeling: DAT is juist iets wat je met meten en afspelen wegneemt als geen ander.
Dus een meting zegt niets over of een element/naald heel goed klinkt, maar het zegt wèl heel veel over dat dat element goed afgesteld is en vrijwel optimaal klinkt.
Ik heb overigens genoeg elementen gehoord en mee gemeten om te beoordelen dat
over het algemeen nude naalden beter klinken en presteren dan bonded naalden zolang ze goed zijn afgesteld en de rest van de uitvoering van de naald ook goed is. Ik heb ook meerdere elementen waarvoor ik een nude naald heb en een bonded naald.
Dit uit zich voornamelijk in trackingkwalitiet op de binnenste groeven.
[
Voor 4% gewijzigd door
mr_petit op 13-02-2020 12:06
]