Toon posts:

Overstappen naar eeuwigdurende erfpacht Amsterdam

Pagina: 1 ... 8 9 10 Laatste
Acties:

Onderwerpen


 • FlyEragon
 • Registratie: Oktober 2003
 • Laatst online: 07-02 14:57

FlyEragon

Alien Monkeys

jeroenkb schreef op donderdag 17 november 2022 @ 14:13:
[...]

Sorry, maar je gaat nu helemaal voorbij aan het punt dat gemaakt wordt.

Jij bent een nieuwe koper. Waarom zou jij recht hebben op de gunstige regeling die afgelopen was, voordat jij het huis kocht?

Kan zo legio zaken noemen die in het verleden gesubsidieerd / gestimuleerd werden en nu niet meer....
Omdat de hele regeling en uitvoering aan alle kanten rammelt. Bovendien hoef ik niemand hier te overtuigen. Ik heb dankbaar gebruik gemaakt van de hier vermelde informatie en daar doe ik mijn ding mee, mag iedereen voor zichzelf uitmaken. Persoonlijk zal ik ook niemand vragen waarom iets wel/niet gedaan wordt. Daarvoor is deze discussie niet. Mijn ervaringen vermeldt ik hier wel zodat er meer mensen miscchien wat aan hebben.

 • Patriot
 • Registratie: December 2004
 • Laatst online: 06-02 13:39

Patriot

Fulltime #whatpulsert

FlyEragon schreef op donderdag 17 november 2022 @ 14:02:
@Patriot Ik denk dat het volgende mij ook wel heeft geholpen om deze stelling/beslissingen te nemen.
https://awep.nl/erfpacht/20170602_BREDEERFPACHTCOMMISSIE_Financiele-bijsluiter-bij-erfpacht.pdf

Bekijken het even 5 minuten en laat het maar inzinken :)
Daar ben ik mee bekend, en hoewel ik hun opmerking "Hoewel scherp beschreven is alles wat hier staat waar." op zichzelf altijd al een beetje te, wat zij noemen, "scherp" heb gevonden, kaarten ze zaken aan die vooral ook oneerlijk voelen. Daarmee wil ik de verantwoordelijkheid voor misstanden (zoals volledig ontoereikende informatievoorziening, geconstateerd door de gemeentelijke ombudsman) echt niet kwijtschelden, maar sommige zaken die ze vermelden zijn wat mij betreft soms een beetje té scherp geschreven waardoor bepaalde dingen een gegeven lijken terwijl dat niet zo is (ondanks dat het geschrevene daarmee niet onwaar is).

Los daarvan, spelen deze problemen met het erfpachtsysteem in het algemeen en staan ze feitelijk los van de gunstige regeling voor overstappen naar de eeuwigdurende erfpacht zoals aangeboden tot 8 januari 2020 en denk ik dus dat ze in het kader van die regeling niet zoveel betekenen voor mensen die na die datum erfpachter zijn geworden.

Nog even voor de volledigheid: Ik heb geen belang in de situatie. Het bestaat bij mij puur uit interesse, ik woon niet in Amsterdam en ben er ook geen erfpachter.

de Tweakers-cookiewall is illegaal


 • jeroenkb
 • Registratie: November 2020
 • Nu online
FlyEragon schreef op donderdag 17 november 2022 @ 14:17:
[...]

Omdat de hele regeling en uitvoering aan alle kanten rammelt. Bovendien hoef ik niemand hier te overtuigen. Ik heb dankbaar gebruik gemaakt van de hier vermelde informatie en daar doe ik mijn ding mee, mag iedereen voor zichzelf uitmaken. Persoonlijk zal ik ook niemand vragen waarom iets wel/niet gedaan wordt. Daarvoor is deze discussie niet. Mijn ervaringen vermeldt ik hier wel zodat er meer mensen miscchien wat aan hebben.
Duidelijk.

Voor jou persoonlijk hoop ik dat je gelijk krijgt en dus nog van de gunstige regeling gebruik mag maken. Ik betwijfel of dat gaat gebeuren, want dan zou iemand over 10 jaar daar ook nog gebruik van kunnen maken.

Zoals een andere tweaker al stelde: het feit dat de boel aan alle kanten rammelt heeft niets te maken met de reikwijdte van de regeling.

 • xileS
 • Registratie: Maart 2003
 • Niet online
Patriot schreef op donderdag 17 november 2022 @ 13:55:
[...]


Ik snap dat jij buiten de boot valt, maar ik snap de verantwoording van waarom dat niet het geval zou moeten zijn niet helemaal. De redenatie voor de mensen die het nu nog eens mogen overwegen is aldus: Mensen die de kans hadden om gebruik te maken van deze gunstige regeling hebben die kans mogelijk niet genomen omdat het vanwege de complexe aard van de materie (vooral) voor leken niet makkelijk te overzien was wat de financiële gevolgen van (al dan niet) overstappen geweest zouden zijn. Er is daarom een tegemoetkoming voor die mensen om ze nogmaals in staat te stellen die keuze te maken: Voor de volledigheid, dat is niet alleen omdat de gemeente Amsterdam zo ontzettend galant is, maar ook omdat ze erkennen dat er aan hun kant fouten zijn gemaakt.
Dus bijvoorbeeld de vorige eigenaren van mijn woning, vonden de materie te complex en hadden dus de kans niet genomen om gebruik te maken van de gunstige regeling. De tegemoetkoming moet ervoor zorgen dat zij nogmaals in staat zijn om die keuze te maken. Alleen volgens mij werd deze spijtoptantenregeling pas dit jaar bekend en toen waren zij al verhuisd, dus hebben ze helemaal niet meer naar deze regeling hoeven te kijken en die kans dus ook nooit meer kunnen pakken. En ik als nieuwe eigenaar krijg dus die kans niet meer, enkel omdat de vorige eigenaar geen noodzaak zag om een aanvraag in te dienen of er wellicht niet eens vanaf wist.

Bij mij vorige woning had ik dus wel een aanvraag ingediend, maar volgens mij niet omdat ik hierover goed geïnformeerd was door de gemeente. Ik hoorde hier toevallig iets over via via en dacht een vrijblijvend aanvraag indienen kan geen kwaad. Ik kan mij niet meer herinneren of de gemeente mij hierover überhaupt post of dergelijke erover heeft gestuurd.
Die uitbreiding van de deadline is voor mensen die er aanspraak op hadden kunnen maken. Iemand die er nooit aanspraak op had kunnen maken heeft toch weinig grond waarop ze een beroep kunnen doen op die tegemoetkoming? Je kunt niet zeggen dat een koper van na 8-1-2020 er niet voor heeft gekozen om gebruik te maken van de gunstige overstapregeling omdat de communicatie vanuit de gemeente niet helder was of er anderszins fouten gemaakt zijn bij de gemeente: Het kon op dat moment gewoon überhaupt niet meer.
Daar heb je een punt en ik snap nu beter je vraag waarom ik vind dat ik als nieuwe bewoner na 08-01-2020 een kans moet krijgen.

Maar ik vind nog steeds omdat ik juist die keuze niet zelf heb kunnen maken (en de vorige bewoners dus wel), dat bij de bekendmaking van de *spijtoptantenregeling een nieuwe (laatste) deadline zou moeten gelden, zodat ook echt iedereen zelf de keus kan maken i.p.v. dat de keus is gemaakt door de vorige eigenaren.

*spijtoptantenregeling is volgens mij pas dit jaar bekend gemaakt, maar er zijn al genoeg mensen inmiddels verhuisd en hebben dus nooit van deze regeling gebruik kunnen maken.

Uiteraard zullen dan nog steeds huiseigenaren zijn die nog steeds niks doen en de volgende eventuele koper daar weer mee zit :+ . Alleen dan zijn er wel meerdere mensen hierover herinnerd geweest, want naar mijn gevoel hebben te veel mensen er geen gebruik van gemaakt, omdat de meeste er de noodzaak/voordeel er niet van inzagen of er zelfs helemaal niks vanaf wisten (expats?).

 • Figo112
 • Registratie: Augustus 2008
 • Laatst online: 07-02 17:00
Patriot schreef op donderdag 17 november 2022 @ 13:59:
[...]


Vooral dat laatste kan ik me volledig voorstellen. Ik lees wel vooral een reden waarom jij het voor jezelf zo wil, en hoewel ik dat volkomen begrijp kan ik daar persoonlijk niet echt een reden uit halen waarom het zo zou moeten zijn. Maar goed, het is ook niet jouw verantwoordelijkheid om mij daarvan te overtuigen. Ik vroeg het uit interesse en dit is ook een antwoord :)
Het is toch logisch als jij als gemeente het erfpachtsysteem zodanig gaat aanpassen bijv. een bsq gaat verzinnen tegenover een onafhankelijke taxatie, informatievoorziening die zo slecht is dat men de gevolgen van vastklikken niet kan begrijpen, woz bezwaren onmogelijk maakt en pas na een rechtzaak weer mogelijk, notarissen van buiten amsterdam gaat weren waardoor de prijzen de pan uitschieten, zelfs een vrienden/vijanden analyse gaat uitvoeren en nog veel zaken die van invloed zijn op een tijdige beslissing door de burgers?
Vervolgens ga je dat spijtoptantenregeling noemen en ga je voorwaarden zodanig aanpassen dat als je de woning net heb gekocht dat je er net buiten valt. Hoe kan je spijt hebben als de gemeente zijn zaken nog niet op orde had zoals een goede informatie voorziening? Als je een nieuw systeem bedenkt zorg ervoor dan op zijn minst ervoor dat alles duidelijk en goed in elkaar zit. En helaas was dit niet zo, bewezen door de verschillende rechtzaken tot zelfs kamervragen waaruit heel veel zaken bijgesteld zijn, denk aan woz bezwaar jaren later toch mogelijk maken tot het toelaten van notarissen buiten amsterdam.

Dat is waarom ik vind dat de spijtoptantenregeling ook voor de mensen moet gelden die daar nu niet onder vallen.

 • xileS
 • Registratie: Maart 2003
 • Niet online
Toen er ergens een nieuwsbericht naar buiten kwam van de spijtoptantenregeling ging ik er eigenlijk vanuit dat die ook voor mij ging gelden, aangezien dit nieuwsbericht dus dit jaar naar buiten is gebracht en ik er geen gebruik van hebben kunnen maken. Best spijtig dan idd als ik er dan net buiten val.

Kans lijkt mij klein dat dit alsnog mogelijk wordt, maar het zou wel zo eerlijk zijn.

Mocht het toch opeens mogelijk zijn, vraag ik mij wel af wat dan met een erfpachtaanvraag (zonder gunstige voorwaarden) gebeurd. En helemaal als je al getekend hebt straks.. Daarom stel ik alles het liefst nog eventjes wat allemaal uit.

 • Patriot
 • Registratie: December 2004
 • Laatst online: 06-02 13:39

Patriot

Fulltime #whatpulsert

Figo112 schreef op donderdag 17 november 2022 @ 14:46:
[...]


Het is toch logisch als jij als gemeente het erfpachtsysteem zodanig gaat aanpassen bijv. een bsq gaat verzinnen tegenover een onafhankelijke taxatie, informatievoorziening die zo slecht is dat men de gevolgen van vastklikken niet kan begrijpen, woz bezwaren onmogelijk maakt en pas na een rechtzaak weer mogelijk, notarissen van buiten amsterdam gaat weren waardoor de prijzen de pan uitschieten, zelfs een vrienden/vijanden analyse gaat uitvoeren en nog veel zaken die van invloed zijn op een tijdige beslissing door de burgers?
Vervolgens ga je dat spijtoptantenregeling noemen en ga je voorwaarden zodanig aanpassen dat als je de woning net heb gekocht dat je er net buiten valt.
Vervolgens ga je wat de spijtoptantenregeling noemen? Want het hele stuk wat je ervoor beschrijft heeft op zichzelf niks te maken met de spijtoptantenregeling maar is een beschrijving van (de situatie omtrent) het vernieuwde erfpachtstelsel dat is vastgelegd in de algemene bepalingen (die van 2016 meen ik).

Verder vind ik de zinsnede "voorwaarden zodanig aanpassen dat als je de woning net heb gekocht dat je er net buiten valt" een beetje tendentieus. De voorwaarden zijn verruimd, maar je verkoopt het nu een beetje alsof mensen nu ineens buiten de boot vallen terwijl dat eerder niet zo was.
Hoe kan je spijt hebben als de gemeente zijn zaken nog niet op orde had zoals een goede informatie voorziening? Als je een nieuw systeem bedenkt zorg ervoor dan op zijn minst ervoor dat alles duidelijk en goed in elkaar zit. En helaas was dit niet zo, bewezen door de verschillende rechtzaken tot zelfs kamervragen waaruit heel veel zaken bijgesteld zijn, denk aan woz bezwaar jaren later toch mogelijk maken tot het toelaten van notarissen buiten amsterdam.

Dat is waarom ik vind dat de spijtoptantenregeling ook voor de mensen moet gelden die daar nu niet onder vallen.
Zo neigen we een beetje naar een semantische discussie. Ik vind de term spijtoptanten ook een beetje een opportunistisch gekozen naam, want het wekt de indruk dat de mensen die hieronder vallen simpelweg spijt hebben van hun keuze terwijl de kern van het verhaal is dat deze mensen op onvoldoende wijze zijn geïnformeerd door de gemeente. Dat gezegd hebbende; mensen die sowieso nooit aanspraak konden doen op deze gunstige regeling kunnen natuurlijk ook zeker geen spijt hebben van het feit dat ze de regeling aan zich voorbij hebben laten gaan.

Iemand die in april van 2020 een huis kocht in Amsterdam kon hoe dan ook geen gebruik maken van de gunstige regeling. Die persoon is dus in geen enkele zin van het woord benadeeld door het feit dat de informatievoorziening omtrent overstappen onder de gunstige regeling onvoldoende duidelijk was.

de Tweakers-cookiewall is illegaal


 • Figo112
 • Registratie: Augustus 2008
 • Laatst online: 07-02 17:00
Patriot schreef op donderdag 17 november 2022 @ 15:23:
[...]


Vervolgens ga je wat de spijtoptantenregeling noemen? Want het hele stuk wat je ervoor beschrijft heeft op zichzelf niks te maken met de spijtoptantenregeling maar is een beschrijving van (de situatie omtrent) het vernieuwde erfpachtstelsel dat is vastgelegd in de algemene bepalingen (die van 2016 meen ik).

Verder vind ik de zinsnede "voorwaarden zodanig aanpassen dat als je de woning net heb gekocht dat je er net buiten valt" een beetje tendentieus. De voorwaarden zijn verruimd, maar je verkoopt het nu een beetje alsof mensen nu ineens buiten de boot vallen terwijl dat eerder niet zo was.


[...]


Zo neigen we een beetje naar een semantische discussie. Ik vind de term spijtoptanten ook een beetje een opportunistisch gekozen naam, want het wekt de indruk dat de mensen die hieronder vallen simpelweg spijt hebben van hun keuze terwijl de kern van het verhaal is dat deze mensen op onvoldoende wijze zijn geïnformeerd door de gemeente. Dat gezegd hebbende; mensen die sowieso nooit aanspraak konden doen op deze gunstige regeling kunnen natuurlijk ook zeker geen spijt hebben van het feit dat ze de regeling aan zich voorbij hebben laten gaan.

Iemand die in april van 2020 een huis kocht in Amsterdam kon hoe dan ook geen gebruik maken van de gunstige regeling. Die persoon is dus in geen enkele zin van het woord benadeeld door het feit dat de informatievoorziening omtrent overstappen onder de gunstige regeling onvoldoende duidelijk was.
Tuurlijk wel, als de vorige bewoner goed was geinformeerd een aanvraag had gedaan kon de koper deze gewoon overnemen, dat geldt ook voor de spijtoptantenregeling.
Als jij burgers niet voldoende informeert en de complexiteit leidt tot geen keuze dan kan je ze niet echt kwalijk nemen. Dus ja die koper in 2020 had er recht op als de gemeente zijn werk goed had uitgevoerd.
Verder vind ik de zinsnede "voorwaarden zodanig aanpassen dat als je de woning net heb gekocht dat je er net buiten valt" een beetje tendentieus. De voorwaarden zijn verruimd, maar je verkoopt het nu een beetje alsof mensen nu ineens buiten de boot vallen terwijl dat eerder niet zo was.
Je begrijpt het niet he? Als ik een woning zou verkopen in 2020 en ik heb een aanvraag gedaan dan kan de koper deze overnemen. Maar de spijtoptantenregeling zou in diezelfde strekking ook de mogelijkheid moeten geven dat een koper deze kan overnemen.

[Voor 12% gewijzigd door Figo112 op 17-11-2022 15:31]


 • Patriot
 • Registratie: December 2004
 • Laatst online: 06-02 13:39

Patriot

Fulltime #whatpulsert

xileS schreef op donderdag 17 november 2022 @ 14:45:
[...]

Dus bijvoorbeeld de vorige eigenaren van mijn woning, vonden de materie te complex en hadden dus de kans niet genomen om gebruik te maken van de gunstige regeling. De tegemoetkoming moet ervoor zorgen dat zij nogmaals in staat zijn om die keuze te maken. Alleen volgens mij werd deze spijtoptantenregeling pas dit jaar bekend en toen waren zij al verhuisd, dus hebben ze helemaal niet meer naar deze regeling hoeven te kijken en die kans dus ook nooit meer kunnen pakken. En ik als nieuwe eigenaar krijg dus die kans niet meer, enkel omdat de vorige eigenaar geen noodzaak zag om een aanvraag in te dienen of er wellicht niet eens vanaf wist.

Bij mij vorige woning had ik dus wel een aanvraag ingediend, maar volgens mij niet omdat ik hierover goed geïnformeerd was door de gemeente. Ik hoorde hier toevallig iets over via via en dacht een vrijblijvend aanvraag indienen kan geen kwaad. Ik kan mij niet meer herinneren of de gemeente mij hierover überhaupt post of dergelijke erover heeft gestuurd.


[...]


Daar heb je een punt en ik snap nu beter je vraag waarom ik vind dat ik als nieuwe bewoner na 08-01-2020 een kans moet krijgen.

Maar ik vind nog steeds omdat ik juist die keuze niet zelf heb kunnen maken (en de vorige bewoners dus wel), dat bij de bekendmaking van de *spijtoptantenregeling een nieuwe (laatste) deadline zou moeten gelden, zodat ook echt iedereen zelf de keus kan maken i.p.v. dat de keus is gemaakt door de vorige eigenaren.

*spijtoptantenregeling is volgens mij pas dit jaar bekend gemaakt, maar er zijn al genoeg mensen inmiddels verhuisd en hebben dus nooit van deze regeling gebruik kunnen maken.

Uiteraard zullen dan nog steeds huiseigenaren zijn die nog steeds niks doen en de volgende eventuele koper daar weer mee zit :+ . Alleen dan zijn er wel meerdere mensen hierover herinnerd geweest, want naar mijn gevoel hebben te veel mensen er geen gebruik van gemaakt, omdat de meeste er de noodzaak/voordeel er niet van inzagen of er zelfs helemaal niks vanaf wisten (expats?).
Ik begrijp je uitleg op zich wel, maar ik snap niet waarom dit zou leiden tot een situatie waarin jij dan ineens alsnog die keuze zou moeten mogen maken. De personen die zijn benadeeld zijn de vorige eigenaren van het huis. Je kunt het ook zo stellen: Als deze mensen wel goed waren geïnformeerd en een andere keuze gemaakt hadden die geld zou hebben opgeleverd, wie zou dit dan ten goede zijn gekomen? Ik denk niet dat jij daar veel beter van geworden zou zijn.

Als iemand een claim zou hebben dan zie ik het in die zin eerder bij de vorige eigenaren vandaan komen. Dat zou nu wel een eindeloos complex verhaal worden, natuurlijk, laten we ons niet in die hypothetische discussie laten verzanden.

de Tweakers-cookiewall is illegaal


 • Figo112
 • Registratie: Augustus 2008
 • Laatst online: 07-02 17:00
Patriot schreef op donderdag 17 november 2022 @ 15:30:
[...]


Ik begrijp je uitleg op zich wel, maar ik snap niet waarom dit zou leiden tot een situatie waarin jij dan ineens alsnog die keuze zou moeten mogen maken. De personen die zijn benadeeld zijn de vorige eigenaren van het huis. Je kunt het ook zo stellen: Als deze mensen wel goed waren geïnformeerd en een andere keuze gemaakt hadden die geld zou hebben opgeleverd, wie zou dit dan ten goede zijn gekomen? Ik denk niet dat jij daar veel beter van geworden zou zijn.

Als iemand een claim zou hebben dan zie ik het in die zin eerder bij de vorige eigenaren vandaan komen. Dat zou nu wel een eindeloos complex verhaal worden, natuurlijk, laten we ons niet in die hypothetische discussie laten verzanden.
Nogmaals als ik een aanvraag heb met gunstige voorwaarden en ik verkoop mijn woning na 2020 dan kan de koper deze overnemen. Maar dit geldt dus niet voor spijtoptantenregelin omdat de gemeente opeens afstapt van deze mogelijkheid en anders omgaat met deze regeling.

 • antidote
 • Registratie: Januari 2004
 • Laatst online: 07-02 17:42
Figo112 schreef op donderdag 17 november 2022 @ 13:55:
[...]


Was een reactie op iemand die na 2020 een aanvraag heeft gedaan en later eigenaar is geworden. Dus die seba rechtzaak waarbij je bezwaar op je woz van 2015 kon doen staat ook los hiervan en is ook langer dan 5 jaar geleden waarom er dus een rechtszaak aan te pas moest komen. Maar als je nu aanvraag zou doen voor eeuwigdurend erfpacht dan kan je als het goed is alsnog een bezwaar indienen tot 5 jaar terug. Tenminste dat heb ik zo begrepen van de jurist alleen kost het je meer moeite.
@FlyEragon kan dus geen bezwaar meer maken tegen de WOZ-beschikking 2015, maar wel tegen die van 2020 i.v.m. de aanvraag overstap gedaan in 2021.

 • Figo112
 • Registratie: Augustus 2008
 • Laatst online: 07-02 17:00
antidote schreef op donderdag 17 november 2022 @ 15:44:
[...]

@FlyEragon kan dus geen bezwaar meer maken tegen de WOZ-beschikking 2015, maar wel tegen die van 2020 i.v.m. de aanvraag overstap gedaan in 2021.
ja klopt tenminste als ik het goed heb begrepen is dit mogelijk.

 • FlyEragon
 • Registratie: Oktober 2003
 • Laatst online: 07-02 14:57

FlyEragon

Alien Monkeys

@Figo112 Dat lijkt te kloppen inderdaad, ik ben aan het twijfelen wat te doen. Bezwaar op WOZ 2020 of gewoon eerst een keuze maken in de overstapportaal en de definitieve voorstel afwachten en dan pas bezwaar? Heb het gevoel dat een en ander ook nog wel kan veranderen tegen die tijd.

Klopte het dat je na het aanvragen en ontvangen van een definitief voorstel nog 1 keer je keuze kan aanpassen?

 • Patriot
 • Registratie: December 2004
 • Laatst online: 06-02 13:39

Patriot

Fulltime #whatpulsert

Figo112 schreef op donderdag 17 november 2022 @ 15:27:
[...]


Tuurlijk wel, als de vorige bewoner goed was geinformeerd een aanvraag had gedaan kon de koper deze gewoon overnemen, dat geldt ook voor de spijtoptantenregeling.
Als jij burgers niet voldoende informeert en de complexiteit leidt tot geen keuze dan kan je ze niet echt kwalijk nemen. Dus ja die koper in 2020 had er recht op als de gemeente zijn werk goed had uitgevoerd.
Ok, fair enough, die uitspraak van mij is te kort door de bocht want een lopende aanvraag kan inderdaad worden overgenomen.
[...]

Je begrijpt het niet he? Als ik een woning zou verkopen in 2020 en ik heb een aanvraag gedaan dan kan de koper deze overnemen. Maar de spijtoptantenregeling zou in diezelfde strekking ook de mogelijkheid moeten geven dat een koper deze kan overnemen.
Ik kan me voorstellen dat ik de indruk wekte dat ik dit niet wist, maar ik wist het wel :+ Ik denk zelf dat dit te "wat als" is dat een aanspraak op de regeling door een koper nog wel redelijk is. Dat is.. uiteindelijk vrij subjectief, ik zou ook weer niet geshockeerd zijn als een ombudsman of rechter zou oordelen dat dit nog concreet genoeg is om zoiets toch toe te wijzen.

de Tweakers-cookiewall is illegaal


 • Patriot
 • Registratie: December 2004
 • Laatst online: 06-02 13:39

Patriot

Fulltime #whatpulsert

FlyEragon schreef op donderdag 17 november 2022 @ 15:48:
Klopte het dat je na het aanvragen en ontvangen van een definitief voorstel nog 1 keer je keuze kan aanpassen?
Ja, dat kan inderdaad.

de Tweakers-cookiewall is illegaal


 • Figo112
 • Registratie: Augustus 2008
 • Laatst online: 07-02 17:00
FlyEragon schreef op donderdag 17 november 2022 @ 15:48:
@Figo112 Dat lijkt te kloppen inderdaad, ik ben aan het twijfelen wat te doen. Bezwaar op WOZ 2020 of gewoon eerst een keuze maken in de overstapportaal en de definitieve voorstel afwachten en dan pas bezwaar? Heb het gevoel dat een en ander ook nog wel kan veranderen tegen die tijd.

Klopte het dat je na het aanvragen van een definitief voorstel nog 1 keer je keuze kan aanpassen?
Ik heb dus een bezwaar lopen op de woz 2015 en zolang je bezwaar loopt zou je aanvraag gepauzeerd moeten zijn, ik hoop dat dat ook voor die 2020 geldt. logischerwijze zou het moeten.

Daarnaast kan je inderdaad nu een keuze maken die je niet wil en vervolgens 1 eenmalig nog een keer aanpassen daardoor start je hele aanvraag opnieuw en win je daar tijd mee.

 • jeroenkb
 • Registratie: November 2020
 • Nu online
FlyEragon schreef op donderdag 17 november 2022 @ 15:48:
@Figo112 Dat lijkt te kloppen inderdaad, ik ben aan het twijfelen wat te doen. Bezwaar op WOZ 2020 of gewoon eerst een keuze maken in de overstapportaal en de definitieve voorstel afwachten en dan pas bezwaar? Heb het gevoel dat een en ander ook nog wel kan veranderen tegen die tijd.

Klopte het dat je na het aanvragen en ontvangen van een definitief voorstel nog 1 keer je keuze kan aanpassen?
Wanneer heb je de woning gekocht? Als dat 2020 is lijkt het me lastig om bezwaar te maken aangezien ze dan een koopprijs hebben die jij voor de woning betaald hebt (of de WOZ moet hoger zijn dan je aankoopbedrag)

 • Figo112
 • Registratie: Augustus 2008
 • Laatst online: 07-02 17:00
jeroenkb schreef op donderdag 17 november 2022 @ 16:01:
[...]

Wanneer heb je de woning gekocht? Als dat 2020 is lijkt het me lastig om bezwaar te maken aangezien ze dan een koopprijs hebben die jij voor de woning betaald hebt (of de WOZ moet hoger zijn dan je aankoopbedrag)
Woz is altijd een jaar eerder, dus de prijs die je er meer dan 1 jaar later voor heb betaald staat hier los van.

 • FlyEragon
 • Registratie: Oktober 2003
 • Laatst online: 07-02 14:57

FlyEragon

Alien Monkeys

jeroenkb schreef op donderdag 17 november 2022 @ 16:01:
[...]

Wanneer heb je de woning gekocht? Als dat 2020 is lijkt het me lastig om bezwaar te maken aangezien ze dan een koopprijs hebben die jij voor de woning betaald hebt (of de WOZ moet hoger zijn dan je aankoopbedrag)
Eind 2021. Maar voor de aanvraag wordt woz 2020 gebruikt en die heeft peildatum 2019. Dus het zou moeten kunnen zou je zeggen. Dit heeft WOZ juristen ook bevestigd. Zal even moeten nadenken wat de beste vervolgstap is. Ben nog niet helemaal uit of ik tegen de WOZ bezwaar ga maken of een beetje tijd ga kopen om de resultaten van inspraak op spijtoptantenregeling ga afwachten. In principe kan die WOZ mij gestolen worden want dat gaat niet om schokkende bedragen, het missen van de extra 10% korting en de flink gestegen BSQ wel (van 20% naar 35%). In mijn geval zal dat iets van 20K verschil zijn verwacht ik op afkoopsom.

 • jeroenkb
 • Registratie: November 2020
 • Nu online
FlyEragon schreef op donderdag 17 november 2022 @ 16:11:
[...]

Eind 2021. Maar voor de aanvraag wordt woz 2020 gebruikt en die heeft peildatum 2019. Dus het zou moeten kunnen zou je zeggen. Dit heeft WOZ juristen ook bevestigd. Zal even moeten nadenken wat de beste vervolgstap is. Ben nog niet helemaal uit of ik tegen de WOZ bezwaar ga maken of een beetje tijd ga kopen om de resultaten van inspraak op spijtoptantenregeling ga afwachten. In principe kan die WOZ mij gestolen worden want dat gaat niet om schokkende bedragen, het missen van de extra 10% korting en de flink gestegen BSQ wel (van 20% naar 35%). In mijn geval zal dat iets van 20K verschil zijn verwacht ik op afkoopsom.
Ik zou ook zeker die keuze maken die je het meeste kans geeft om in de spijtoptanten regeling te komen. Serieus geld inderdaad

 • namliam_eht
 • Registratie: Februari 2017
 • Laatst online: 08:22
xileS schreef op donderdag 17 november 2022 @ 13:45:
[...]

Omdat ik die kans bij mijn huidige woning nooit gehad heb?
Omdat je bij de aanschaf van je huidige woning er rekening mee had moeten / kunnen houden dat er dus nog een (dure) erfpacht afkoop moet gaan plaats vinden en dus niet 500k voor 30m2 had moeten betalen, maar slechts 400k om dan van de resterende 100k de erfpacht alsnog te kunnen afkopen.

Als je dit niet gedaan hebt, willens en wetens is dat jou probleem.
Nu nogmaals "profiteren" zou dubbelop zijn, terecht m.i. dat een koper die WEET dat de erfpacht niet is afgekocht, noch is aangevraagd niet van deze regeling gebruik kan/mag maken.

 • xileS
 • Registratie: Maart 2003
 • Niet online
Patriot schreef op donderdag 17 november 2022 @ 15:30:
[...]


Ik begrijp je uitleg op zich wel, maar ik snap niet waarom dit zou leiden tot een situatie waarin jij dan ineens alsnog die keuze zou moeten mogen maken. De personen die zijn benadeeld zijn de vorige eigenaren van het huis. Je kunt het ook zo stellen: Als deze mensen wel goed waren geïnformeerd en een andere keuze gemaakt hadden die geld zou hebben opgeleverd, wie zou dit dan ten goede zijn gekomen? Ik denk niet dat jij daar veel beter van geworden zou zijn.

Als iemand een claim zou hebben dan zie ik het in die zin eerder bij de vorige eigenaren vandaan komen. Dat zou nu wel een eindeloos complex verhaal worden, natuurlijk, laten we ons niet in die hypothetische discussie laten verzanden.
De vorige eigenaren zijn juist niet benadeeld naar mij idee. Zij hebben hun huis met een flinke overwaarde kunnen verkopen en als ze de aanvraag wel hadden gedaan met gunstige voorwaarden, dan hadden ze hoogstwaarschijnlijk toch nog geen aanbieding ontvangen voordat ze al verhuisd waren. En omdat ze vlak na deze periode al verhuisd waren, denk ik niet dat dit al veel met hun vraagprijs had gedaan.

Als zij de aanvraag dus wel hadden gedaan, dan zou mij dat zeker wel ten goede komen. Ik had dan nu alsnog de keuze gehad om voor de gunstige voorwaarden over te stappen. Daarom ook mijn mening dat ik ook onder de "spijtoptantenregeling" moet vallen.

Zoals je al hebt kunnen lezen, dan had ik als koper de aanvraag kunnen overnemen. Ik kan dit momenteel dus niet, enkel omdat de vorige eigenaren niet een GRATIS aanvraag hebben gedaan. Wellicht waren ze dus niet goed geïnformeerd, want ze hadden helemaal niks te verliezen door wel een aanvraag te doen. Ze hadden niet eens een keuze hoeven te maken, want ze gingen ook al verhuizen. Als ze nog niet verhuisd waren, dan neem ik aan dat ze dan wel van deze regeling gebruik gingen maken als ze inmiddels beter geïnformeerd zijn.

 • xileS
 • Registratie: Maart 2003
 • Niet online
namliam_eht schreef op donderdag 17 november 2022 @ 17:03:
[...]

Omdat je bij de aanschaf van je huidige woning er rekening mee had moeten / kunnen houden dat er dus nog een (dure) erfpacht afkoop moet gaan plaats vinden en dus niet 500k voor 30m2 had moeten betalen, maar slechts 400k om dan van de resterende 100k de erfpacht alsnog te kunnen afkopen.

Als je dit niet gedaan hebt, willens en wetens is dat jou probleem.
Nu nogmaals "profiteren" zou dubbelop zijn, terecht m.i. dat een koper die WEET dat de erfpacht niet is afgekocht, noch is aangevraagd niet van deze regeling gebruik kan/mag maken.
Je laat klinken alsof een bieding winnen voor een woning in Amsterdam rond 2020 heel makkelijk was en dat je altijd onder kan bieden.

Als je al jaren geen woning kan kopen, omdat je steeds met serieuze bedragen overboden wordt, laat je geen (droom)woning voorbij gaan waar je wel een kans maakt, puur alleen vanwege de erfpacht aanvraag niet is gedaan. Als ik dat wel deed, dan was ik misschien wel nog steeds op zoek.

Je hebt gelijk dat het nu mijn probleem is, maar of het eerlijk is verlopen dat wij als nieuwe eigenaren geen kans meer krijgen voor afkoop tegen gunstige voorwaarden. Ik vind van niet.


Het is mij inmiddels duidelijk dat niet iedereen dezelfde mening hierover heeft, dat is ook prima.

[Voor 3% gewijzigd door xileS op 17-11-2022 17:19]


 • FlyEragon
 • Registratie: Oktober 2003
 • Laatst online: 07-02 14:57

FlyEragon

Alien Monkeys

Lijkt wel alsof er een stel ambtenaren van de gemeente meelezen. Het is toch niet gek dat mensen het onderste uit de kan willen halen of ben ik nou gek? Het gaat niet om een paar euro, het gaat om serieuze bedragen.

Bovendien heb je in Amsterdam weinig keuze want voor jou 100 anderen en zeker tot eind vorig jaar.

Laten we de discussie niet verplaatsen naar of het wel/niet je eigen schuld is maar constructief kijken hoe je het beste om kan gaan met de situatie zoals die er is. Mijns inziens als je niks nuttigs toe te voegen hebt, doe dat dan ook niet.

 • FlyEragon
 • Registratie: Oktober 2003
 • Laatst online: 07-02 14:57

FlyEragon

Alien Monkeys

.

[Voor 99% gewijzigd door FlyEragon op 17-11-2022 19:35]


 • xileS
 • Registratie: Maart 2003
 • Niet online
FlyEragon schreef op donderdag 17 november 2022 @ 17:21:
Lijkt wel alsof er een stel ambtenaren van de gemeente meelezen. Het is toch niet gek dat mensen het onderste uit de kan willen halen if ben ik nou gek? Het gaat niet om een paar euro, het gaat om serieuze bedragen.

Bovendien heb je in Amsterdam weinig keuze want voor jou 100 andere en zeker tot eind vorig jaar.

Laten we de discussie niet verplaatsen naar of het wel/niet je eigen schuld is maar constructief kijken hoe je het beste om kan gaan met de situatie zoals die er is. Mijns inziens als je niks nuttigs toe te voegen hebt, doe dat dan ook niet.
Precies, misschien zijn het vooroordelen, maar men dit niet snapt of niet mee eens is, heb ik het gevoel dat ze niet in Amsterdam wonen/willen wonen of überhaupt hier een woning zoeken.

 • Figo112
 • Registratie: Augustus 2008
 • Laatst online: 07-02 17:00
FlyEragon schreef op donderdag 17 november 2022 @ 17:21:
Lijkt wel alsof er een stel ambtenaren van de gemeente meelezen. Het is toch niet gek dat mensen het onderste uit de kan willen halen if ben ik nou gek? Het gaat niet om een paar euro, het gaat om serieuze bedragen.

Bovendien heb je in Amsterdam weinig keuze want voor jou 100 andere en zeker tot eind vorig jaar.

Laten we de discussie niet verplaatsen naar of het wel/niet je eigen schuld is maar constructief kijken hoe je het beste om kan gaan met de situatie zoals die er is. Mijns inziens als je niks nuttigs toe te voegen hebt, doe dat dan ook niet.
Namliam is geen onbekende in dit topic, af en toe komt hij even wat roepen en als ik dan met moeilijke vragen kom is hij een tijdje stil.

 • namliam_eht
 • Registratie: Februari 2017
 • Laatst online: 08:22
xileS schreef op donderdag 17 november 2022 @ 17:18:
[...]
Als je al jaren geen woning kan kopen, omdat je steeds met serieuze bedragen overboden wordt, laat je geen (droom)woning voorbij gaan waar je wel een kans maakt, puur alleen vanwege de erfpacht aanvraag niet is gedaan. Als ik dat wel deed, dan was ik misschien wel nog steeds op zoek.
Dan had je nog steeds op zoek geweest en had iemand anders met de gebakken peren gezeten.

Nu heb je je gat gebrand en zit je op de blaren.

Je hebt willens en wetens een (droom) huis gekocht waarvan de erfpacht niet was overgezet, dan weet je dat je over x jaar "aan de beurt bent" voor een flink bedrag euro. Dat had je bij het bieden rekening mee kunnen en moeten houden.

Het feit dat er anders wel 100 man op die blaren hadden willen zitten doet er niet toe.

Had je net zo hard gehuild als je nu de erfpacht had kunnen afkopen voor 100 euro, terwijl je weet dat je met die regeling voor 5000 euro had moeten afrekenen? Nee dan had je niemand gehoord.
Maar dan had je misschien een nieuw topic geopend, "QQ Ik ben in 2020 opgelicht"
ik heb op de piek van 2020 een huis gekocht dat maar 200k waard was, heb 250k geboden en het is nu nog maar 150k waard

 • Figo112
 • Registratie: Augustus 2008
 • Laatst online: 07-02 17:00
namliam_eht schreef op donderdag 17 november 2022 @ 17:40:
[...]

Dan had je nog steeds op zoek geweest en had iemand anders met de gebakken peren gezeten.

Nu heb je je gat gebrand en zit je op de blaren.

Je hebt willens en wetens een (droom) huis gekocht waarvan de erfpacht niet was overgezet, dan weet je dat je over x jaar "aan de beurt bent" voor een flink bedrag euro. Dat had je bij het bieden rekening mee kunnen en moeten houden.

Het feit dat er anders wel 100 man op die blaren hadden willen zitten doet er niet toe.

Had je net zo hard gehuild als je nu de erfpacht had kunnen afkopen voor 100 euro, terwijl je weet dat je met die regeling voor 5000 euro had moeten afrekenen? Nee dan had je niemand gehoord.
Maar dan had je misschien een nieuw topic geopend, "QQ Ik ben in 2020 opgelicht"
ik heb op de piek van 2020 een huis gekocht dat maar 200k waard was, heb 250k geboden en het is nu nog maar 150k waard
Welke stadsdeel werk je eigenlijk? Baarsjes of zuidoost? En ben je al klaar met je vrienden/vijanden analyse onderzoek?

 • jeroenkb
 • Registratie: November 2020
 • Nu online
xileS schreef op donderdag 17 november 2022 @ 17:26:
[...]


Precies, misschien zijn het vooroordelen, maar men dit niet snapt of niet mee eens is, heb ik het gevoel dat ze niet in Amsterdam wonen/willen wonen of überhaupt hier een woning zoeken.
Ik woon in Amsterdam (al jaren), ben naar mijn mening meer dan voldoende geïnformeerd door de gemeente. Werd op een gegeven moment moe van al die emails en brieven. En ik heb dus weloverwogen een beslissing kunnen nemen. Het hele traject van kunnen aanvragen heeft meerdere jaren geduurd. Voldoende tijd voor mensen om er even aandacht aan te besteden.

Zelfde zie je nu; jarenlang niet omgekeken naar de gasrekening en nu wakker worden.

Zal best wel geen schoonheidsprijs verdienen het hele traject van de gemeente; maar het slachtofferschap zit diep. Beetje eigen verantwoordelijkheid zou een ieder sieren.

 • FlyEragon
 • Registratie: Oktober 2003
 • Laatst online: 07-02 14:57

FlyEragon

Alien Monkeys

Ok, maar waarom zitten jullie hier dan nog? Laat a.u.b ruimte en energie over voor mensen die er wat aan hebben.

Alleen maar mensen op regeltjes wijzen en hoe goed jullie het zelf wel niet geregeld hebben is weinig constructief en draagt niet bij aan de discussie.

 • korna
 • Registratie: Februari 2005
 • Laatst online: 29-01 15:56
Figo112 schreef op dinsdag 15 november 2022 @ 11:44:
[...]


Ik doe trouwens ook mee met de rechtszaak puur om die reden van dat je kan profiteren van een eventuele waardeverlaging in de toekomst.

Daarnaast heb ik via woz juristen ook via dezelfde link bezig met het verlagen van mijn afkoopbedrag door de woz 2015 omlaag te krijgen. Want die was toendertijd te hoog ingeschat. Is al ruim 30k vanaf gegaan en dat scheelt toch weer 2/3k minder aan afkoop.
Maar verbaas mij hoe weinig mensen een bezwaar hebben ingediend.
Woz juristen heeft bij mij nu een correctie van 14% opgeleverd. Bedankt voor de informatie die je hier deelt, het heeft mij enorm geholpen.

Ik ben nog wel nieuwsgierig naar die rechtszaak, daar had ik nog niet eerder naar gekeken.

Multiplayer shooting games define community as a community of killers, the high-tech version of a tribe of paleolithic hunters.


 • Patriot
 • Registratie: December 2004
 • Laatst online: 06-02 13:39

Patriot

Fulltime #whatpulsert

Nou ik ben zeker geen ambtenaar bij de gemeente Amsterdam hoor :+ Ik wil ook niemand tegen het hoofd stoten, ik volg de kwestie gewoon puur uit interesse nadat ik het er eens uitgebreid over heb gehad met iemand die zelf erfpachter was (een collega destijds). Ik was me er slechts half bewust van dat hier ook een topic liep.

Ik snap volkomen dat mensen het onderste uit de kan willen halen, en ik neem ook helemaal niemand dat kwalijk. Het was me er niet om te doen om iemand ervan te overtuigen anders te moeten handelen of verwijten te maken (als dat zo is overgekomen, mijn excuus). Zoals ik eerder al zei: Ik woon inderdaad niet in Amsterdam en ik heb ook geen wezenlijk belang bij deze discussie.

Ik heb alleen mijn visie willen geven op hoe ik de regeling zie en wie ik denk dat er in welke situatie benadeeld is. Ik kan me verder zonder me daar druk om te maken afzijdig maken van de discussie hier, maar het is misschien een beetje flauw om dit op een openbaar forum te bespreken en iedereen die een mening heeft die van de jouwe afwijkt te betichten van liegen en 'spioneren' uit naam van de gemeente.

de Tweakers-cookiewall is illegaal


 • xileS
 • Registratie: Maart 2003
 • Niet online
namliam_eht schreef op donderdag 17 november 2022 @ 17:40:
[...]

Dan had je nog steeds op zoek geweest en had iemand anders met de gebakken peren gezeten.

Nu heb je je gat gebrand en zit je op de blaren.

Je hebt willens en wetens een (droom) huis gekocht waarvan de erfpacht niet was overgezet, dan weet je dat je over x jaar "aan de beurt bent" voor een flink bedrag euro. Dat had je bij het bieden rekening mee kunnen en moeten houden.

Het feit dat er anders wel 100 man op die blaren hadden willen zitten doet er niet toe.

Had je net zo hard gehuild als je nu de erfpacht had kunnen afkopen voor 100 euro, terwijl je weet dat je met die regeling voor 5000 euro had moeten afrekenen? Nee dan had je niemand gehoord.
Maar dan had je misschien een nieuw topic geopend, "QQ Ik ben in 2020 opgelicht"
ik heb op de piek van 2020 een huis gekocht dat maar 200k waard was, heb 250k geboden en het is nu nog maar 150k waard
Lol, gebakken peren en hard huilen ja? Het tegenovergestelde is waar. Wij zijn gelukkig en tevreden met onze woning. Het was zeker niet goedkoop, maar dat zijn huizen in Amsterdam sowieso niet. Inmiddels ook weer ongeveer 10% meer waard dan waarvoor wij het aangeschaft hebben. Als wij nog steeds op zoek waren geweest waren de prijzen ook weer hoger geweest en van het blijven zoeken, bezichtiging en overboden worden wordt je ook niet gelukkiger van.

Spijt hebben wij zeker niet, mocht de prijs gedaald zijn ipv gestegen was dat jammer geweest. Maar ook dan geen spijt, we zijn van plan er nog wat langer te wonen en het is niet ons intentie elk jaar te gaan verhuizen.

Bij het bieden probeer je met zoveel mogelijk dingen rekening te houden. Uiteindelijk is ons bod onder de vraagprijs geaccepteerd. Verkoper kan altijd vragen wat die wilt, maar wij hebben geboden wat wij het waard vonden en kunnen betalen.

En of ik het een probleem had gevonden als ik 5k voor afkopen zou hebben betaald en nu 100 euro zou kosten? Bij een afkoopsom van 5k zou ik het direct afkopen (toevallig bij mijn andere woning gedaan). Als dat nu 100 euro had gekost is dan jammer, maar helemaal geen ramp en je hebt erfpacht voor eeuwig afgekocht.

Ik snap niet zo goed wat men zo vreemd vind dat anderen hier en ik vinden dat ook eigenaren die in 2020/2021 een woning hebben gekocht, kans moeten krijgen om een aanvraag te doen. De vorige bewoner heeft verzuimd een aanvraag te doen of wist er wellicht niks vanaf en met kennis van nu hadden ze hoogstwaarschijnlijk wel de gratis aanvraag gedaan (want waarom zou je dat eigenlijk niet doen?), zodat wij die aanvraag konden overnemen. Dit gaat volgens mij echt wel om grotere bedragen dan een paar duizend euro wat jij noemt.

 • xileS
 • Registratie: Maart 2003
 • Niet online
jeroenkb schreef op donderdag 17 november 2022 @ 17:49:
[...]

Ik woon in Amsterdam (al jaren), ben naar mijn mening meer dan voldoende geïnformeerd door de gemeente. Werd op een gegeven moment moe van al die emails en brieven. En ik heb dus weloverwogen een beslissing kunnen nemen. Het hele traject van kunnen aanvragen heeft meerdere jaren geduurd. Voldoende tijd voor mensen om er even aandacht aan te besteden.

Zelfde zie je nu; jarenlang niet omgekeken naar de gasrekening en nu wakker worden.

Zal best wel geen schoonheidsprijs verdienen het hele traject van de gemeente; maar het slachtofferschap zit diep. Beetje eigen verantwoordelijkheid zou een ieder sieren.
Ook ik heb met mijn andere woning op tijd de aanvraag gedaan en sinds pas afgekocht. Dat ik voldoende geïnformeerd ben door de gemeente kan ik eerlijk gezegd niet meer eens herinneren en helemaal niet hoe jij het beschrijft. Ik kan mij geen vele mails en brieven herinneren, maar dat kan aan mij liggen.

Alleen dat was niet het punt waar we het over hadden toch? Het ging erover dat een paar anderen en ik vinden dat ook huis kopers in 2020/2021 onder die spijtoptantenregeling moeten vallen.. Vorige bewoners hebben aanvraag niet gedaan, wij hadden het zeker weten wel gedaan als wij die kans hadden gehad..

 • namliam_eht
 • Registratie: Februari 2017
 • Laatst online: 08:22
xileS schreef op donderdag 17 november 2022 @ 22:09:
[...]

Ik snap niet zo goed wat men zo vreemd vind dat anderen hier en ik vinden dat ook eigenaren die in 2020/2021 een woning hebben gekocht, kans moeten krijgen om een aanvraag te doen. De vorige bewoner heeft verzuimd een aanvraag te doen of wist er wellicht niks vanaf en met kennis van nu hadden ze hoogstwaarschijnlijk wel de gratis aanvraag gedaan (want waarom zou je dat eigenlijk niet doen?), zodat wij die aanvraag konden overnemen. Dit gaat volgens mij echt wel om grotere bedragen dan een paar duizend euro wat jij noemt.
Omdat er nou eenmaal paal en perk gesteld is aan die regeling, die duidelijk genoeg zijn.
Het feit dat spijtoptanten al een 2e kans krijgen is al een brug te ver wat mij betreft.
De vorige eigenaar heeft de kans gehad, jij hebt de woning incl alle voors en tegens willens en wetens gekocht en nu ben je het niet eens met de geldende regels.... jammer dan.

[Voor 5% gewijzigd door namliam_eht op 18-11-2022 07:52]


 • Wispe
 • Registratie: September 2019
 • Niet online
Een woning zien waarvan je wéét dat er niets is gedaan met de erfpacht, het kopen en dan klagen dat het duurder uitvalt...

Koop het dan niet...

 • jeroenkb
 • Registratie: November 2020
 • Nu online
xileS schreef op donderdag 17 november 2022 @ 22:12:
[...]

Alleen dat was niet het punt waar we het over hadden toch? Het ging erover dat een paar anderen en ik vinden dat ook huis kopers in 2020/2021 onder die spijtoptantenregeling moeten vallen.. Vorige bewoners hebben aanvraag niet gedaan, wij hadden het zeker weten wel gedaan als wij die kans hadden gehad..
Daar heb je gelijk in.

maar waar leg je dan de grens?

Casus: huidige bewoner heeft niets gedaan. Verkoopt over 5 jaar zijn huis. Nieuwe koper wil ook onder de regeling vallen, want als hij het 5 jaar geleden al had gehad dan had hij zeker wel gebruik gemaakt van de regeling.

Zoals ook door anderen gezegd: nieuwe kopers (en al helemaal kopers die ervaring met het gebeuren hebben) weten dat ze een huis kopen zonder afgekochte erfpacht (of hadden kunnen weten door het te vragen tijdens het koopproces). Je neemt dan een bewuste, weloverwogen keuze.

En nogmaals: op persoonlijk vlak hoop ik voor een ieder dat het lukt. Maar om bovenstaande argumentatie geef ik het weinig kans in een rechtszaak.

 • Atlantis1995
 • Registratie: Januari 2011
 • Laatst online: 02-02 22:13
xileS schreef op donderdag 17 november 2022 @ 22:09:
(...)
Ik snap niet zo goed wat men zo vreemd vind dat anderen hier en ik vinden dat ook eigenaren die in 2020/2021 een woning hebben gekocht, kans moeten krijgen om een aanvraag te doen. De vorige bewoner heeft verzuimd een aanvraag te doen of wist er wellicht niks vanaf en met kennis van nu hadden ze hoogstwaarschijnlijk wel de gratis aanvraag gedaan (want waarom zou je dat eigenlijk niet doen?),
(...)
Omdat dit een drog reden is. Dit is zoals je het bewust gekocht hebt. Je makelaar had je daar over moeten informeren en heeft dat als het goed is ook gedaan.

In de periode ervoor werd de aankoop gedaan samen met een aanvraag voor een aanbieding. En in het jaar er na was één van de top-5 vragen over hoe het was geregeld met de erfpacht.

 • Atlantis1995
 • Registratie: Januari 2011
 • Laatst online: 02-02 22:13
Nog even over de discussie over 'inflatie plus een opslag van 2,5 procent' . Daar waren de volgende quotes over. Ik weet nu waar die vandaan komt!
Atlantis1995 schreef op woensdag 20 juli 2022 @ 10:24:
[...]

Het is inflatie EN 2,5% opslag. En dan zit je over 16 jaar wel aan een verdubbeling bij 2% inflatie.

[...]

De BSQ kan als variabele worden gewijzigd op moment de gemeente vindt dat je buurt aantrekkelijker is. Of dat zo is subjectief.
TradeMarkNL schreef op zaterdag 30 juli 2022 @ 13:50:
Begrijp ik het nou trouwens goed dat die 2.4% opslag alleen van toepassing als je later nog wil afkopen? Dus dat die niet wordt meegenomen in het jaarlijkse canonbedrag?
Figo112 schreef op zondag 13 november 2022 @ 21:28:
[...]


Klopt gemeente rekent ook opslag en samen is dat bij een inflatie van 2% iets van 4.5% per jaar.

2022 gaat de gemeente trouwens 8.5% alleen aan inflatie rekenen. Dus die verdubbeling is veel sneller nu.
FlyEragon schreef op zondag 13 november 2022 @ 21:32:
[...]

Informatie over de opslag kan ik nergens vinden, ook niet in de proefberekeningen. Waar heb je dat gevonden? Dus de gemeente laat mensen meer betalen voor hetzelfde als je je zuurverdiende centen niet meteen overmaakt?
jeroenkb schreef op maandag 14 november 2022 @ 17:07:
Die opslag bestaat dus niet.

Er is echter wel een canonpercentage dat nu op 2,39% staat (en dat ligt erg dicht bij het opslag percentage dat genoemd wordt van 2,5%) Dit canonpercentage wordt alleen gebruikt om van de jaarlijkse canon naar het afkoopbedrag te komen (jaarlijkse canon / canonpercentage). Het 'grappige' daar is dat ze hier steeds de laagste waarde pakken (is een range van 2,29 tot 4,35), want hier geldt hoe hoger dit percentage hoe lager de afkoopsom.
Ik kom nog terug op de discussie over 'inflatie plus een opslag van 2,5 procent' waar ik naar refereerde. Die kwam uit een artikel waar dit in werd genoemd. Daar gaf @FlyEragon de terechte opmerking "Informatie over de opslag kan ik nergens vinden, ook niet in de proefberekeningen.". Dat vond ik een goede vraag vond en heb ik nagevraagd bij @erfpachtAWEV op Twitter.

Het antwoord is:
Twitter:
https://twitter.com/erfpachtAWEV/status/1593523893175603201


En de motivatie achter die opslag is te vinden op:
https://awep.nl/2019/11/02/verborgen-opslagen-in-de-canon/

 • jeroenkb
 • Registratie: November 2020
 • Nu online
@Atlantis1995

Dank voor het uitzoeken.

Weet niet waar ik moet beginnen: laat ik het er maar op houden dat er lekker geshopt wordt in verschillende economische theorieën zonder echt verstand van zaken te hebben.

Onderstaand wel het pareltje:
Als u geld leent van een bank, zeg voor 2,39%, dan betaalt u daarmee al voor de verwachte inflatie. De gemeente doet het anders. Zij verhoogt de canon jaarlijks met de inflatie. Zo ontstaat er een dubbeltelling. In onderstaande grafiek wordt dit duidelijk gemaakt.
Ik leen geld bij de bank en betaal dan al de inflatie. Ga daarna naar de winkel en zeg tegen de winkelier dat ik niet de huidige prijs wil betalen voor de melk, maar die van vorige maand. Want ik heb de inflatie al betaald |:(


Ik haak dan ook af in deze discussie.

[Voor 25% gewijzigd door jeroenkb op 18-11-2022 11:10]


 • xileS
 • Registratie: Maart 2003
 • Niet online
namliam_eht schreef op vrijdag 18 november 2022 @ 07:51:
[...]

Omdat er nou eenmaal paal en perk gesteld is aan die regeling, die duidelijk genoeg zijn.
Het feit dat spijtoptanten al een 2e kans krijgen is al een brug te ver wat mij betreft.
De vorige eigenaar heeft de kans gehad, jij hebt de woning incl alle voors en tegens willens en wetens gekocht en nu ben je het niet eens met de geldende regels.... jammer dan.
Oké dat is ook een mening
Atlantis1995 schreef op vrijdag 18 november 2022 @ 09:27:
[...]


Omdat dit een drog reden is. Dit is zoals je het bewust gekocht hebt. Je makelaar had je daar over moeten informeren en heeft dat als het goed is ook gedaan.

In de periode ervoor werd de aankoop gedaan samen met een aanvraag voor een aanbieding. En in het jaar er na was één van de top-5 vragen over hoe het was geregeld met de erfpacht.
Wispe schreef op vrijdag 18 november 2022 @ 08:09:
Een woning zien waarvan je wéét dat er niets is gedaan met de erfpacht, het kopen en dan klagen dat het duurder uitvalt...

Koop het dan niet...
Ik snap dat je het zo ziet en dat klopt grotendeels ook. Ik wist idd dat er niks is gedaan met de erfpacht, dat gaf ik bij het bezichtigen al bij de makelaar aan dat dit wel jammer is (alleen hij deed er luchtig over dat je dat alsnog kan aanvragen en niemand dat had gedaan in die complex..).

Alsnog zijn we idd tot bieden overgegaan, want erfpacht is nog voor meer dan 33 jaar afgekocht. Als ik kans had voor het aanvragen tegen gunstige voorwaarden had ik dat gedaan, alleen die kans hadden wij dus niet meer. Helaas, maar verder hoorde je mij niet klagen.


Maar dan komt daarna opeens dit jaar het nieuwsbericht naar buiten over de spijtoptantregeling. Als je het eerste nieuwsbericht erover lees, denk je mooi, daar val ik ook onder. Alleen helaas, deze was alleen van toepassing geweest voor de oude bewoners, als ze niet verhuisd waren. Dat vind ik een vreemde regeling en sommigen weer niet. Kunnen hier het lang over hebben, maar iedereen heeft schijnbaar hier een andere mening over.

 • xileS
 • Registratie: Maart 2003
 • Niet online
jeroenkb schreef op vrijdag 18 november 2022 @ 08:41:
[...]

Daar heb je gelijk in.

maar waar leg je dan de grens?

Casus: huidige bewoner heeft niets gedaan. Verkoopt over 5 jaar zijn huis. Nieuwe koper wil ook onder de regeling vallen, want als hij het 5 jaar geleden al had gehad dan had hij zeker wel gebruik gemaakt van de regeling.

Zoals ook door anderen gezegd: nieuwe kopers (en al helemaal kopers die ervaring met het gebeuren hebben) weten dat ze een huis kopen zonder afgekochte erfpacht (of hadden kunnen weten door het te vragen tijdens het koopproces). Je neemt dan een bewuste, weloverwogen keuze.

En nogmaals: op persoonlijk vlak hoop ik voor een ieder dat het lukt. Maar om bovenstaande argumentatie geef ik het weinig kans in een rechtszaak.
Waar ligt de deadline van de spijtoptantenregeling (volgens mij is er nog geen deadline vastgesteld)? Dus mijn idee is om daar de grens te zetten?

Want idd jouw voorbeeld voor 5 jaar is natuurlijk erg gek en ik snap dat ergens een grens getrokken moet worden.

Nu is de grens afhankelijk wat de oude (onwetende) eigenaars (niet) gedaan hebben, maar waarom niet gewoon een deadline voor iedereen? Als er toch een spijtoptantenregeling komt, vind ik wel dat elke woning nog eenmalig tot een bepaald deadline de kans moet krijgen.

Alleen de kans of dit gaat gebeuren weet ik niet. Ik reken er maar voor het gemak van niet, maar hoop van wel.

 • Atlantis1995
 • Registratie: Januari 2011
 • Laatst online: 02-02 22:13
xileS schreef op vrijdag 18 november 2022 @ 13:39:
[...]

Ik snap dat je het zo ziet en dat klopt grotendeels ook. Ik wist idd dat er niks is gedaan met de erfpacht, dat gaf ik bij het bezichtigen al bij de makelaar aan dat dit wel jammer is (alleen hij deed er luchtig over dat je dat alsnog kan aanvragen en niemand dat had gedaan in die complex..).
Dan verkleinde hij het probleem door iets te roepen over het complex, maar je hebt dus niet doorgevraagd hoe het zat bij andere complexen, cq Amsterdam. Dit soort onderwerpen zijn bij mij in de kroeg uitgebreid besproken, zowel jaren voor de einddatum aanbieding, tijdens de overgang en er na.
Zo weet ik ook dat iemand minder hypotheek kon krijgen (voor nieuwbouw) op moment hij de erfpacht niet afkocht.
xileS schreef op vrijdag 18 november 2022 @ 13:39:
[...]

Alsnog zijn we idd tot bieden overgegaan, want erfpacht is nog voor meer dan 33 jaar afgekocht. Als ik kans had voor het aanvragen tegen gunstige voorwaarden had ik dat gedaan, alleen die kans hadden wij dus niet meer. Helaas, maar verder hoorde je mij niet klagen.
Hou goed in gedachten dat het issue gaat spelen bij verkoop en de erfpacht nog 30 jaar duurt. Is de looptijd nog 31 jaar, dan maakt dat de bank in principe weinig uit omdat die hypotheek toch voor max 30 jaar kan worden afgesloten.

 • korna
 • Registratie: Februari 2005
 • Laatst online: 29-01 15:56
Atlantis1995 schreef op vrijdag 18 november 2022 @ 10:22:
Nog even over de discussie over 'inflatie plus een opslag van 2,5 procent' . Daar waren de volgende quotes over. Ik weet nu waar die vandaan komt!


[...]


[...]


[...]


[...]


[...]


Ik kom nog terug op de discussie over 'inflatie plus een opslag van 2,5 procent' waar ik naar refereerde. Die kwam uit een artikel waar dit in werd genoemd. Daar gaf @FlyEragon de terechte opmerking "Informatie over de opslag kan ik nergens vinden, ook niet in de proefberekeningen.". Dat vond ik een goede vraag vond en heb ik nagevraagd bij @erfpachtAWEV op Twitter.

Het antwoord is:
Twitter:
https://twitter.com/erfpachtAWEV/status/1593523893175603201


En de motivatie achter die opslag is te vinden op:
https://awep.nl/2019/11/02/verborgen-opslagen-in-de-canon/
Dat verklaart een hoop! Ik snapte ook al niet goed waar dat percentage vandaan kwam. Thanks!

Multiplayer shooting games define community as a community of killers, the high-tech version of a tribe of paleolithic hunters.


 • xileS
 • Registratie: Maart 2003
 • Niet online
Atlantis1995 schreef op vrijdag 18 november 2022 @ 15:04:
[...]

Dan verkleinde hij het probleem door iets te roepen over het complex, maar je hebt dus niet doorgevraagd hoe het zat bij andere complexen, cq Amsterdam. Dit soort onderwerpen zijn bij mij in de kroeg uitgebreid besproken, zowel jaren voor de einddatum aanbieding, tijdens de overgang en er na.
Zo weet ik ook dat iemand minder hypotheek kon krijgen (voor nieuwbouw) op moment hij de erfpacht niet afkocht.
Het was een verkoopmakelaar. Zo behulpzaam zijn ze hier niet. Bij het biedingsproces, probeerde die ook op de man te spelen. Vond ik niet chique, maar het ging mij om de woning en had een laatste bieding geplaats (onder de vraagprijs) en is die alsnog geaccepteerd.

Mij vind je niet vaak in kroegen en wellicht de oude bewoners ook niet of die vond je in andere kroegen dan waar jij vaak te vinden bent. Dus het kan best dat genoeg mensen dit onderwerp nooit uitgebreid besproken hadden en dus niet genoeg kennis van hadden. Want zeg nou eerlijk, als ze genoeg kennis van hadden. Was een simpele aanvraag erg logisch geweest.

Ook is de erfpacht trouwens nooit ter sprake geweest bij ons hypotheekaanvraag. De bank heeft ook geen enkele vraag over gesteld.
[...]


Hou goed in gedachten dat het issue gaat spelen bij verkoop en de erfpacht nog 30 jaar duurt. Is de looptijd nog 31 jaar, dan maakt dat de bank in principe weinig uit omdat die hypotheek toch voor max 30 jaar kan worden afgesloten.
Ik ga dit jaar iig een aanvraag doen en wacht dan even af wat het aanbod gaat zijn. Wellicht dat ik het minimaal vastzet, als het afkoopbedrag naar mijn idee te hoog is. Alleen wanneer is het bedrag te hoog? Dat vind ik nog lastig te bepalen als je zover in de toekomst moet kijken. Alleen als ik het goed begrijp is vastzetten in de meeste gevallen alsnog beter dan niks doen..

 • jeroenkb
 • Registratie: November 2020
 • Nu online
xileS schreef op vrijdag 18 november 2022 @ 19:25:

[...]


Ik ga dit jaar iig een aanvraag doen en wacht dan even af wat het aanbod gaat zijn. Wellicht dat ik het minimaal vastzet, als het afkoopbedrag naar mijn idee te hoog is. Alleen wanneer is het bedrag te hoog? Dat vind ik nog lastig te bepalen als je zover in de toekomst moet kijken. Alleen als ik het goed begrijp is vastzetten in de meeste gevallen alsnog beter dan niks doen..
Of de huizenmarkt stort wel in en dan volgt de WOZ waarde ook. Dan kan het weer slimmer zijn om nu niets te doen.
Het blijft koffiedik kijken.

 • xileS
 • Registratie: Maart 2003
 • Niet online
jeroenkb schreef op zaterdag 19 november 2022 @ 13:15:
[...]

Of de huizenmarkt stort wel in en dan volgt de WOZ waarde ook. Dan kan het weer slimmer zijn om nu niets te doen.
Het blijft koffiedik kijken.
Het scheelt dat de gemeente volgens mij niet zo snel is met zo'n aanbod. En daarna krijg je ook nog wat de tijd om erover na te denken en uit te stellen. Maar idd, alles is mogelijk.

 • jeroenkb
 • Registratie: November 2020
 • Nu online
xileS schreef op zaterdag 19 november 2022 @ 14:29:
[...]

Het scheelt dat de gemeente volgens mij niet zo snel is met zo'n aanbod. En daarna krijg je ook nog wat de tijd om erover na te denken en uit te stellen. Maar idd, alles is mogelijk.
Dat klopt. Heb 21-03-2019 mijn aanvraag ingediend. 20-07-2022 aanbod ontvangen. Tot nov de tijd om te reageren. Nu besloten om af te kopen. Moet ik voor eind januari aanvraag voor doen.

En dan weer wachten op nieuwe aanbieding. etcetcetc

 • Wispe
 • Registratie: September 2019
 • Niet online
jeroenkb schreef op zaterdag 19 november 2022 @ 14:44:
[...]

Dat klopt. Heb 21-03-2019 mijn aanvraag ingediend. 20-07-2022 aanbod ontvangen. Tot nov de tijd om te reageren. Nu besloten om af te kopen. Moet ik voor eind januari aanvraag voor doen.

En dan weer wachten op nieuwe aanbieding. etcetcetc
Bizar hoe slecht bemand de gemeente is en hoe ver ze achterlopen.
Zie idd vaak genoeg dat de aanvraag in 2019 is gedaan en de eigenaar nu pas een aanbieding krijgt. In enkele gevallen zelfs een foutje in de aanbieding, waardoor het nog langer duurt. Kan van alles zijn, van een tekstblok in de aanbieding tot het aantal m2's aan gebruiksoppervlakte aan toe.

Een wijziging splitsing in appartementsrechten op erfpachtgrond is al helemaal een drama. Kan echt járen duren.

 • Figo112
 • Registratie: Augustus 2008
 • Laatst online: 07-02 17:00
Wispe schreef op zaterdag 19 november 2022 @ 20:20:
[...]


Bizar hoe slecht bemand de gemeente is en hoe ver ze achterlopen.
Zie idd vaak genoeg dat de aanvraag in 2019 is gedaan en de eigenaar nu pas een aanbieding krijgt. In enkele gevallen zelfs een foutje in de aanbieding, waardoor het nog langer duurt. Kan van alles zijn, van een tekstblok in de aanbieding tot het aantal m2's aan gebruiksoppervlakte aan toe.

Een wijziging splitsing in appartementsrechten op erfpachtgrond is al helemaal een drama. Kan echt járen duren.
Dat is ook het probleem, gemeente maakt misbruik van zijn positie door zich zelf geen deadline op te leggen maar verwacht wel dat de burgers altijd op tijd zijn met elke deadline. Iedereen moet zich haasten maar de gemeente mag rustig jaren over doen.

 • Wispe
 • Registratie: September 2019
 • Niet online
https://www.parool.nl/ams...pent-deze-maand~b7e38481/
Wethouder Van Dantzig gaat daar wederom niet in mee. Tegen de raad zei hij eerder al dat mensen ‘na het verlopen van 8 januari 2020 bewust een transactie zijn aangegaan, dus zij wisten dat de gunstiger tarieven niet meer golden’.
En terecht.

 • FlyEragon
 • Registratie: Oktober 2003
 • Laatst online: 07-02 14:57

FlyEragon

Alien Monkeys

Toch nog een beetje goed nieuws?

Amsterdammers die na 2020 een huis hebben gekocht waar nog geen overstapaanvraag voor is gedaan, vallen buiten de regeling. Wel wordt voor alle erfpachters, ook toekomstige, bij een eventuele overstap de korting op het te betalen erfpachtbedrag vergroot van 25 procent naar 35 procent.

 • Figo112
 • Registratie: Augustus 2008
 • Laatst online: 07-02 17:00
Onterecht gemeente informeert burgers niet voldoende volgens ACM, vervolgens komt gemeente met een spijtoptantenregeling (netals of de fout bij de burger ligt) daarna komen ze veel later met beperkende voorwaarden en vallen mensen die na 2020 een huis kopen buiten de boot.
Lopende aanvragen of zelfs aanvragen die nog niet ingediend waren destijds konden namelijk wel altijd overgenomen worden door de koper. Nu gaat de gemeente toch hiervan afwijken en dat terwijl de definitieve voorwaarden van de spijtoptantenregeling nu pas bekend zijn. Dus hoe hadden die kopers na 2020 dit moeten weten?

 • Wispe
 • Registratie: September 2019
 • Niet online
Figo112 schreef op donderdag 24 november 2022 @ 12:32:
[...]


Onterecht gemeente informeert burgers niet voldoende volgens ACM, vervolgens komt gemeente met een spijtoptantenregeling (netals of de fout bij de burger ligt) daarna komen ze veel later met beperkende voorwaarden en vallen mensen die na 2020 een huis kopen buiten de boot.
Lopende aanvragen of zelfs aanvragen die nog niet ingediend waren destijds konden namelijk wel altijd overgenomen worden door de koper. Nu gaat de gemeente toch hiervan afwijken en dat terwijl de definitieve voorwaarden van de spijtoptantenregeling nu pas bekend zijn. Dus hoe hadden die kopers na 2020 dit moeten weten?
Oneens. :)

Met een beetje onderzoek(splicht) op Google kom je uit op de volgende website: https://www.amsterdam.nl/...415A-8E3D-D6A8FC5AC7CB%7D
Overdracht woning bij de notaris
Bekijk welke situatie voor u geldt, als verkoper van het huis:
U hebt geen aan­vraag­da­tum ge­re­gi­streerd
U en uw ko­pers heb­ben in het vol­gend jaar (bij­voor­beeld 2023) geen recht meer op de voor­waar­den uit dit jaar (bij­voor­beeld 2022).

(...)

 • Figo112
 • Registratie: Augustus 2008
 • Laatst online: 07-02 17:00
Wispe schreef op donderdag 24 november 2022 @ 13:03:
[...]


Oneens. :)

Met een beetje onderzoek(splicht) op Google kom je uit op de volgende website: https://www.amsterdam.nl/...415A-8E3D-D6A8FC5AC7CB%7D


[...]
Sorry maar dat was toen nog niet bekend dus ga maar weer googlen en laat maar weten of je een betere argumentatie kan vinden. De gemeente had de regeling 2021 aangekondigd maar de invulling was nog niet bekend en pas afgelopen dinsdag definitief bekend. Dus als koper was de indruk gewekt dat je daaronder zou vallen. En nu jij.

 • Figo112
 • Registratie: Augustus 2008
 • Laatst online: 07-02 17:00
Wispe schreef op donderdag 24 november 2022 @ 13:03:
[...]


Oneens. :)

Met een beetje onderzoek(splicht) op Google kom je uit op de volgende website: https://www.amsterdam.nl/...415A-8E3D-D6A8FC5AC7CB%7D


[...]
En hier bewijs dat de gemeente begin dit jaar nog niks had geroepen dat kopers na 2020 buiten de boot zouden vallen https://nl.linkedin.com/p...erfpacht-we-van-den-brink.

 • Wispe
 • Registratie: September 2019
 • Niet online
Figo112 schreef op donderdag 24 november 2022 @ 13:36:
[...]


Sorry maar dat was toen nog niet bekend dus ga maar weer googlen en laat maar weten of je een betere argumentatie kan vinden. De gemeente had de regeling 2021 aangekondigd maar de invulling was nog niet bekend en pas afgelopen dinsdag definitief bekend. Dus als koper was de indruk gewekt dat je daaronder zou vallen. En nu jij.
Ik werk op een notariskantoor en heb een mooi PDF-bestandje d.d. 14-01-2020 van diezelfde website met nagenoeg dezelfde tekst.
Kortom, er is niets veranderd vergeleken met 2,5 jaar terug. Als koper weet je wat je koopt en als je weet dat de verkoper niets met de erfpacht heeft gedaan, is het logisch dat je geen recht hebt op de oude voorwaarden. Dat was toen bekend en dat is nu wederom bevestigd.

Of wil je beweren dat het logisch is dat je iets gaat kopen waarvan je hoopt dat dat het gunstiger gaat uitvallen dan de bestaande regels, gebaseerd op niks?

[Voor 8% gewijzigd door Wispe op 24-11-2022 14:03]


 • Figo112
 • Registratie: Augustus 2008
 • Laatst online: 07-02 17:00
Wispe schreef op donderdag 24 november 2022 @ 13:58:
[...]


Ik werk op een notariskantoor en heb een mooi PDF-bestandje d.d. 14-01-2020 van diezelfde website met nagenoeg dezelfde tekst.
Kortom, er is niets veranderd vergeleken met 2,5 jaar terug. Als koper weet je wat je koopt en als je weet dat de verkoper niets met de erfpacht heeft gedaan, is het logisch dat je geen recht hebt op de oude voorwaarden. Dat was toen bekend en dat is nu wederom bevestigd.

Of wil je beweren dat het logisch is dat je iets gaat kopen waarvan je hoopt dat dat het gunstiger gaat uitvallen dan de bestaande regels, gebaseerd op niks?
Je haalt zaken door elkaar. Je reageert op de spijtoptantenregeling en probeert dat te rechtvaardigen met de voorwaarden van de eeuwigdurende overstap. Nieuwsartikel.die je aanhaalt gaat over de spijtoptantenregeling.
De gemeente informeert de burgers niet voldoende en ACM bevestigd dit. Vervolgens zegt de gemeente wij gaan mensen die de boot alsnog hebben gemist weer de kans geven en noemen dit spijtoptantenregeling. Ze kondigen dit aan maar hoe de invulling precies wordt, is dus recent pas officieel bekend gemaakt en daar hebben ze dus de kopers wel op gerekend omdat de voorwaarden toen nog niet bekend was en de statement de kopers hoop gaf. Is het nu duidelijk ?
Heb dit zelfs net met Koen van de seba besproken.

 • Figo112
 • Registratie: Augustus 2008
 • Laatst online: 07-02 17:00
Voor diegene die willen weten hoe de canonrente werkt vooral als je nu vastgeklikt hebt en je wil later afkopen dan is het van belang dat jullie dit weten want de gemeente heeft moeite met informeren.

https://twitter.com/erfpa...CIKBmoO07FHpLK04nGvg&s=19

 • Wispe
 • Registratie: September 2019
 • Niet online
Figo112 schreef op donderdag 24 november 2022 @ 14:13:
[...]


Je haalt zaken door elkaar. Je reageert op de spijtoptantenregeling en probeert dat te rechtvaardigen met de voorwaarden van de eeuwigdurende overstap. Nieuwsartikel.die je aanhaalt gaat over de spijtoptantenregeling.
De gemeente informeert de burgers niet voldoende en ACM bevestigd dit. Vervolgens zegt de gemeente wij gaan mensen die de boot alsnog hebben gemist weer de kans geven en noemen dit spijtoptantenregeling. Ze kondigen dit aan maar hoe de invulling precies wordt, is dus recent pas officieel bekend gemaakt en daar hebben ze dus de kopers wel op gerekend omdat de voorwaarden toen nog niet bekend was en de statement de kopers hoop gaf. Is het nu duidelijk ?
Heb dit zelfs net met Koen van de seba besproken.
Ik zie niet waarom de kopers van objecten gelegen op voortdurende erfpachtgrond waarvan ze weten dat er niks met de overstap naar eeuwigdurende erfpachtgrond is gedaan, recht hebben op gunstigere voorwaarden die toen golden en ze zouden vallen in een zogenoemde spijtoptantenregeling waarvan de details helemaal niet bekend zijn?

Koop dan niet als van alles (nog) onzeker is...

 • Figo112
 • Registratie: Augustus 2008
 • Laatst online: 07-02 17:00
Wispe schreef op donderdag 24 november 2022 @ 14:25:
[...]


Ik zie niet waarom de kopers van objecten gelegen op voortdurende erfpachtgrond waarvan ze weten dat er niks met de overstap naar eeuwigdurende erfpachtgrond is gedaan, recht hebben op gunstigere voorwaarden die toen golden en ze zouden vallen in een zogenoemde spijtoptantenregeling waarvan de details helemaal niet bekend zijn?

Koop dan niet als van alles (nog) onzeker is...
Omdat de gemeente diegene die voor 2020 eigenaar waren niet goed genoeg heeft geinformeerd waardoor woningeigenaren de overstap niet hebben gedaan, want als ze die aanvraag wel hadden gedaan kon de nieuwe koper na 2020 de aanvraag zo overnemen. Het is het gevolg van slechte informatievoorziening vanuit de gemeente. Daarom komt de gemeente ook met de spijtoptantenregeling die ervoor moet zorgen om dit te compenseren. Ze kondigen het aan maar pas later komen ze met de beperkte voorwaarden die dus kopers na 2020 buiten de boot laat vallen. En dat is gewoon onterecht en wijkt af van de eerdere handelingrn zoals het overnemen van het recht van een lopende aanvraag. Dus dat men de hoop had dat de nieuwe eigenaren ook die mogelijkheid zouden hebben is niet zo gek.

 • Wispe
 • Registratie: September 2019
 • Niet online
Figo112 schreef op donderdag 24 november 2022 @ 14:34:
[...]


Omdat de gemeente diegene die voor 2020 eigenaar waren niet goed genoeg heeft geinformeerd waardoor woningeigenaren de overstap niet hebben gedaan, want als ze die aanvraag wel hadden gedaan kon de nieuwe koper na 2020 de aanvraag zo overnemen. Het is het gevolg van slechte informatievoorziening vanuit de gemeente. Daarom komt de gemeente ook met de spijtoptantenregeling die ervoor moet zorgen om dit te compenseren. Ze kondigen het aan maar pas later komen ze met de beperkte voorwaarden die dus kopers na 2020 buiten de boot laat vallen. En dat is gewoon onterecht en wijkt af van de eerdere handelingrn zoals het overnemen van het recht van een lopende aanvraag. Dus dat men de hoop had dat de nieuwe eigenaren ook die mogelijkheid zouden hebben is niet zo gek.
Dat begrijp ik, maar het is toch niet het probleem van de koper dat de verkoper niet goed is geïnformeerd door de gemeente?
Koper heeft een ander probleem, namelijk dat hij weet, ziet en tekent voor een object gelegen op een voortdurende erfpachtgrond waarvan een aanvraag voor de overstap niet is gedaan.
Het was toen bekend wat de gevolgen waren en dat zijn ze nu nog steeds.

Om dan achteraf te gaan lopen miepen...

 • Figo112
 • Registratie: Augustus 2008
 • Laatst online: 07-02 17:00
Wispe schreef op donderdag 24 november 2022 @ 14:37:
[...]


Dat begrijp ik, maar het is toch niet het probleem van de koper dat de verkoper niet goed is geïnformeerd door de gemeente?
Koper heeft een ander probleem, namelijk dat hij weet, ziet en tekent voor een object gelegen op een voortdurende erfpachtgrond waarvan een aanvraag voor de overstap niet is gedaan.
Het was toen bekend wat de gevolgen waren en dat zijn ze nu nog steeds.

Om dan achteraf te gaan lopen miepen...
Wat jij niet begrijpt is dat de gemeente een zorgplicht heeft. Het is juist het gevolg van het handelen van de gemeente die er toe heefr geleid dat een koper valse hoop is gegeven.
Tuurlijk kan je zeggen koop dan niet, maar waarom zegt de gemeente dan we gaan het goedmaken en later besluit om de groep kleiner te maken?
Want jij bent er blijkbaar mee eens dat de gemeente goed heeft gehandeld.

Ik vind trouwens jullie blind vertrouwen in de gemeente erg bijzonder. Vooral diegene die heel kritisch zijn op de amsterdammers maar vooral geen kritiek hebben op de gemeente die eigenlijk al bewezen met rechtzaken, consumenten organisaties, acm etc. zo vaak nalatig is geweest. Heel apart!

 • jeroenkb
 • Registratie: November 2020
 • Nu online
@Wispe

Wordt hier ook erg gekleurd informatie gegeven. Onderstaand iets feitelijker. De ACM is dus veel genuanceerder.

-In juni 2017 is bij de vaststelling van de Overstapregeling bepaald dat vanaf 1 oktober 2017 tot 1 januari 2020 woningerfpachters een overstapaanvraag konden indienen
-ISinds 2016 is er veel gedaan om erfpachters te betrekken bij en informeren over de totstandkoming van de Overstapregeling en om erfpachters bewust te maken van de overstapmogelijkheden. In die 4 jaar zijn erfpachters onder meer:
1. Via persoonlijke brieven, geïnformeerd over de ontwikkeling van het nieuwe erfpachtstelsel;
2. Uitgenodigd om mee te denken over het nieuwe erfpachtstelsel;
3. In de gelegenheid gesteld hun mening te geven over de voornemens van het college door middel van de inspraak die heeft plaatsgevonden op de AB2016 en de Overstapregeling;
4. Na vaststelling van de Overstapregeling in 2017 per brief geïnformeerd over de overstapmogelijkheid.

Begin 2019 is het college vervolgens een grote publiekscampagne “Ken je Erfpacht” gestart om erfpachters aan te sporen zich te verdiepen in de toekomst van hun erfpachtrecht en om hen te attenderen op de overstapvoorwaarden die van toepassing waren op overstapaanvragen die vóór 8 januari 2020 zouden worden ingediend.

Uit de analyse eindmeting van januari 2020, uitgevoerd door onderzoeksbureau Delta, in opdracht van de gemeente, bleek dat 93% van de erfpachters bekend was met eeuwigdurende erfpacht en de overstapmogelijkheid. Voor circa 85% van de woningen op erfpacht is ook daadwerkelijk een overstapaanvraag gedaan vóór 8 januari 2020.

De ACM is van mening dat de gemeente uitvoerig heeft geïnformeerd over de Overstapregeling en de overstapvoorwaarden die golden tot 8 januari 2020. Echter, de voorlichting van de gemeente over de hefboomwerking van de WOZ-waarde bij de overstapberekening was volgens de ACM voor een groep consumenten mogelijk niet duidelijk genoeg om het belang van het doen van een aanvraag onder de tijdelijke voorwaarden op waarde te kunnen schatten.

 • Figo112
 • Registratie: Augustus 2008
 • Laatst online: 07-02 17:00
jeroenkb schreef op donderdag 24 november 2022 @ 14:50:
@Wispe

Wordt hier ook erg gekleurd informatie gegeven. Onderstaand iets feitelijker. De ACM is dus veel genuanceerder.

-In juni 2017 is bij de vaststelling van de Overstapregeling bepaald dat vanaf 1 oktober 2017 tot 1 januari 2020 woningerfpachters een overstapaanvraag konden indienen
-ISinds 2016 is er veel gedaan om erfpachters te betrekken bij en informeren over de totstandkoming van de Overstapregeling en om erfpachters bewust te maken van de overstapmogelijkheden. In die 4 jaar zijn erfpachters onder meer:
1. Via persoonlijke brieven, geïnformeerd over de ontwikkeling van het nieuwe erfpachtstelsel;
2. Uitgenodigd om mee te denken over het nieuwe erfpachtstelsel;
3. In de gelegenheid gesteld hun mening te geven over de voornemens van het college door middel van de inspraak die heeft plaatsgevonden op de AB2016 en de Overstapregeling;
4. Na vaststelling van de Overstapregeling in 2017 per brief geïnformeerd over de overstapmogelijkheid.

Begin 2019 is het college vervolgens een grote publiekscampagne “Ken je Erfpacht” gestart om erfpachters aan te sporen zich te verdiepen in de toekomst van hun erfpachtrecht en om hen te attenderen op de overstapvoorwaarden die van toepassing waren op overstapaanvragen die vóór 8 januari 2020 zouden worden ingediend.

Uit de analyse eindmeting van januari 2020, uitgevoerd door onderzoeksbureau Delta, in opdracht van de gemeente, bleek dat 93% van de erfpachters bekend was met eeuwigdurende erfpacht en de overstapmogelijkheid. Voor circa 85% van de woningen op erfpacht is ook daadwerkelijk een overstapaanvraag gedaan vóór 8 januari 2020.

De ACM is van mening dat de gemeente uitvoerig heeft geïnformeerd over de Overstapregeling en de overstapvoorwaarden die golden tot 8 januari 2020. Echter, de voorlichting van de gemeente over de hefboomwerking van de WOZ-waarde bij de overstapberekening was volgens de ACM voor een groep consumenten mogelijk niet duidelijk genoeg om het belang van het doen van een aanvraag onder de tijdelijke voorwaarden op waarde te kunnen schatten.
Echter, de voorlichting van de gemeente over de hefboomwerking van de WOZ-waarde bij de overstapberekening was volgens de ACM voor een groep consumenten mogelijk niet duidelijk genoeg om het belang van het doen van een aanvraag onder de tijdelijke voorwaarden op waarde te kunnen schatten

Dit is in feite ook het grootste probleem, waar alsnog mensen niet goed over geinformeerd worden. Zie mijn twitterbericht en de link naar de gemeente site. Die zeggen nog steeds doodleuk alleen inflatie heeft effect op je latere afkoop.
Brieven sturen over eeuwigdurend erfpacht maar niet in staat zijn om inhoudelijk scenarios uit te schrijven en vooral de belangrijkste onderdeel buiten beschouwing laten. Tja je geeft het zelf goed aan

https://twitter.com/erfpa...CIKBmoO07FHpLK04nGvg&s=19

[Voor 4% gewijzigd door Figo112 op 24-11-2022 14:57]


 • Wispe
 • Registratie: September 2019
 • Niet online
Figo112 schreef op donderdag 24 november 2022 @ 14:50:
[...]


Wat jij niet begrijpt is dat de gemeente een zorgplicht heeft. Het is juist het gevolg van het handelen van de gemeente die er toe heefr geleid dat een koper valse hoop is gegeven.
Tuurlijk kan je zeggen koop dan niet, maar waarom zegt de gemeente dan we gaan het goedmaken en later besluit om de groep kleiner te maken?
Want jij bent er blijkbaar mee eens dat de gemeente goed heeft gehandeld.

Ik vind trouwens jullie blind vertrouwen in de gemeente erg bijzonder. Vooral diegene die heel kritisch zijn op de amsterdammers maar vooral geen kritiek hebben op de gemeente die eigenlijk al bewezen met rechtzaken, consumenten organisaties, acm etc. zo vaak nalatig is geweest. Heel apart!
Ik begrijp prima dat de gemeente zorgplicht heeft, maar jegens de toenmalige verkoper.
De gemeente heeft toch niets te maken met de koper?
De verkoper heeft mazzel, want die heeft het object voor een goede prijs weten te verkopen aan iemand anders die zou moeten weten dat als er geen aanvraag is gedaan voor de overstap, er geen recht is op de gunstigere voorwaarden.

Simpeler kan ik het niet maken.

 • Figo112
 • Registratie: Augustus 2008
 • Laatst online: 07-02 17:00
Wispe schreef op donderdag 24 november 2022 @ 14:59:
[...]


Ik begrijp prima dat de gemeente zorgplicht heeft, maar jegens de toenmalige verkoper.
De gemeente heeft toch niets te maken met de koper?
De verkoper heeft mazzel, want die heeft het object voor een goede prijs weten te verkopen aan iemand anders die zou moeten weten dat als er geen aanvraag is gedaan voor de overstap, er geen recht is op de gunstigere voorwaarden.

Simpeler kan ik het niet maken.
Is toch een gevolg en je komt met spijtoptantenregeling? Ik kan het ook niet simpeler maken. Maar blijkbaar moeilijk te begrijpen.

Trouwens die deadlines zijn vaker verzet en als je in 2019 je woning had verkocht kon de koper wel gebruik makem van de gunstigevoorwaarden zonder dat de verkoper een aamvraag had gedaan, dus vandaar nu die beperking?

[Voor 13% gewijzigd door Figo112 op 24-11-2022 15:05]


 • Wispe
 • Registratie: September 2019
 • Niet online
Figo112 schreef op donderdag 24 november 2022 @ 15:01:
[...]


Is toch een gevolg en je komt met spijtoptantenregeling? Ik kan het ook niet simpeler maken. Maar blijkbaar moeilijk te begrijpen.
Nee, is geen gevolg. Een verkoper die dondersgoed weet en begrijpt wat het overstappen inhoudt en de gevolgen daarvan zijn, maar zijn kop in het zand steekt, waardoor zijn koper er "dupe" van is, is geen een gevolg van slechte informatievoorziening van de gemeente.

Koper weet wat hij koopt en de verkoper heeft mazzel. Dat is de rode draad in het hele verhaal.
Dat de gemeente (schijnbaar) slecht heeft geïnformeerd, is de reden dat er een spijtoptantenregeling is voor mensen die al eigenaar waren in 2020 en nog niet zijn overgestapt (= een gevolg).
Daar heeft een koper geen donder mee te maken en heeft de gemeente gewoon gelijk in.

 • Figo112
 • Registratie: Augustus 2008
 • Laatst online: 07-02 17:00
Wispe schreef op donderdag 24 november 2022 @ 15:06:
[...]


Nee, is geen gevolg. Een verkoper die dondersgoed weet en begrijpt wat het overstappen inhoudt en de gevolgen daarvan zijn, maar zijn kop in het zand steekt, waardoor zijn koper er "dupe" van is, is geen een gevolg van slechte informatievoorziening van de gemeente.

Koper weet wat hij koopt en de verkoper heeft mazzel. Dat is de rode draad in het hele verhaal.
Dat de gemeente (schijnbaar) slecht heeft geïnformeerd, is de reden dat er een spijtoptantenregeling is voor mensen die al eigenaar waren in 2020 en nog niet zijn overgestapt (= een gevolg).
Daar heeft een koper geen donder mee te maken en heeft de gemeente gewoon gelijk in.
Het is letterlijk het gevolg van de gemeente dat de verkoper waarschijnlijk geen aanvraag heeft gedaan. Want daar is die hele regeling op gebaseerd.

Trouwens die deadlines zijn vaker verzet en als je in 2019 je woning had verkocht kon de koper wel gebruik makem van de gunstigevoorwaarden zonder dat de verkoper een aamvraag had gedaan, dus vanwaar nu die beperking? Dus wat in 2019 wel kon kan in 2020,2021 en2022 niet, ik weet niet wat ik nog moet zeggen

[Voor 3% gewijzigd door Figo112 op 24-11-2022 15:19]


 • jeroenkb
 • Registratie: November 2020
 • Nu online
@Figo112 Nog steeds niet met je eens over het mee laten doen aan de spijtoptantenregeling voor nieuwe huizenkopers.

Maar wel dank voor nieuw inzicht over het canonpercentage. Wordt de beslissing nog moeilijker / zeg maar onmogelijk.

Want veel inflatie leidt uiteindelijk tot hogere marktrentes en dus een hoger percentage. En dat is voordelig bij afkoopberekening.

 • Figo112
 • Registratie: Augustus 2008
 • Laatst online: 07-02 17:00
jeroenkb schreef op donderdag 24 november 2022 @ 15:22:
@Figo112 Nog steeds niet met je eens over het mee laten doen aan de spijtoptantenregeling voor nieuwe huizenkopers.

Maar wel dank voor nieuw inzicht over het canonpercentage. Wordt de beslissing nog moeilijker / zeg maar onmogelijk.

Want veel inflatie leidt uiteindelijk tot hogere marktrentes en dus een hoger percentage. En dat is voordelig bij afkoopberekening.
We hoeven het er niet mee eens te zijn. Ik deel gewoon mijn zienswijze op basis van de ervaringen en kennis afgelopen 5/6 jaar. En hopelijk dat we op die manier van elkaar kunnen leren.

 • Wispe
 • Registratie: September 2019
 • Niet online
Figo112 schreef op donderdag 24 november 2022 @ 15:09:
[...]


Het is letterlijk het gevolg van de gemeente dat de verkoper waarschijnlijk geen aanvraag heeft gedaan. Want daar is die hele regeling op gebaseerd.

Trouwens die deadlines zijn vaker verzet en als je in 2019 je woning had verkocht kon de koper wel gebruik makem van de gunstigevoorwaarden zonder dat de verkoper een aamvraag had gedaan, dus vanwaar nu die beperking? Dus wat in 2019 wel kon kan in 2020,2021 en2022 niet, ik weet niet wat ik nog moet zeggen
Daar heb ik ook geen antwoord op. Neemt niet weg dat een koper in 2020, 2021 en 2022 de kennis heeft kunnen nemen/genomen dat je linksom of rechtsom niet kan profiteren van de gunstigere voorwaarden als de verkoper geen een aanvraag had gedaan. Het is dan je keuze of je het object wel of niet koopt.
De informatievoorziening vanuit de gemeente en de invloed daarvan op de verkoper heeft geen invloed op de gemaakte keuze van de koper.

 • korna
 • Registratie: Februari 2005
 • Laatst online: 29-01 15:56
Wispe schreef op donderdag 24 november 2022 @ 15:32:
[...]


Daar heb ik ook geen antwoord op. Neemt niet weg dat een koper in 2020, 2021 en 2022 de kennis heeft kunnen nemen/genomen dat je linksom of rechtsom niet kan profiteren van de gunstigere voorwaarden als de verkoper geen een aanvraag had gedaan. Het is dan je keuze of je het object wel of niet koopt.
De informatievoorziening vanuit de gemeente en de invloed daarvan op de verkoper heeft geen invloed op de gemaakte keuze van de koper.
Dat kopers geïnformeerd en voldoende geïnformeerd zijn is wel een aanname. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat ik bijna een ‘miskoop’ had begaan, was het niet dat mijn financieel adviseur me adviseerde nogmaals naar de erfpacht te kijken.

Ik was onder de indruk dat een aanvraag eeuwigdurende erfpacht geregeld was en stond op het punt een voorlopig koopcontract te tekenen. Wat ik niet wist was dat de verkoper had verzuimd om eeuwigdurende erfpacht aan te vragen.
Wat ik dacht een aanvraag te zijn was het persoonlijk informatie pakket van de gemeente. En de mensen van wie je verwacht dat ze je informeren hadden dat niet gedaan; makelaar en notaris niet. Die informatie was ook niet op te vragen bij de gemeente ivm privacy wetgeving.

Ik ben het eens dat de gemeente veel informatie heeft gegeven. Maar voor iemand met geen ervaring met erfpacht (woonde buiten Amsterdam) is het geen eenvoudige kost en een klein foutje kan grote gevolgen hebben (eentje van 90k aan extra afkoopsom). Ondanks dat ik me serieus verdiep in (dit soort) zaken en nog steeds leer ik hier nieuwe dingen.

Dus wie had mij moeten of kunnen informeren? Die makelaar die snel een deal wil maken (en vaak ook geen verstand hebben van het onderwerp)? De notaris die het druk heeft? De grondeigenaar (gemeente) die geen informatie geeft ivm AVG? De verkoper die iets te verstoppen heeft? Had ik een zelfstudie erfpacht moeten volgen voor iets in A’dam te kopen?

Het is nodeloos complex en te gemakkelijk om voor een leek financiële strop op te lopen.

Multiplayer shooting games define community as a community of killers, the high-tech version of a tribe of paleolithic hunters.


 • Wispe
 • Registratie: September 2019
 • Niet online
korna schreef op donderdag 24 november 2022 @ 19:25:
[...]

Ik was onder de indruk dat een aanvraag eeuwigdurende erfpacht geregeld was en stond op het punt een voorlopig koopcontract te tekenen. Wat ik niet wist was dat de verkoper had verzuimd om eeuwigdurende erfpacht aan te vragen.
Wat ik dacht een aanvraag te zijn was het persoonlijk informatie pakket van de gemeente. En de mensen van wie je verwacht dat ze je informeren hadden dat niet gedaan; makelaar en notaris niet. Die informatie was ook niet op te vragen bij de gemeente ivm privacy wetgeving.

(...)

Dus wie had mij moeten of kunnen informeren? Die makelaar die snel een deal wil maken (en vaak ook geen verstand hebben van het onderwerp)? De notaris die het druk heeft? De grondeigenaar (gemeente) die geen informatie geeft ivm AVG? De verkoper die iets te verstoppen heeft? Had ik een zelfstudie erfpacht moeten volgen voor iets in A’dam te kopen?

Het is nodeloos complex en te gemakkelijk om voor een leek financiële strop op te lopen.
Een notaris die het te druk heeft? Het is een regel dat een koopakte voor een woning in Amsterdam door een notaris in Amsterdam wordt opgesteld en bij voorkeur wordt de koopakte op het kantoor van de notaris getekend.
Ik kan me niet voorstellen dat jouw notaris daarvoor het te druk had.
Als dat echt zo is en het stond niet in de koopakte, zou ik de notaris aansprakelijk stellen, want hij heeft duidelijk zijn werk niet gedaan. In de koopakte hoort iets te staan over de erfpacht, de financiële situatie, hoe dat is geregeld, ook over de overstap.
Aan jou als koper om dat ding te tekenen of niet, waarin beschreven zou moeten staan hoe de erfpacht is geregeld.

Het staat je ook vrij om je vragen te stellen aan de notaris.

[Voor 4% gewijzigd door Wispe op 24-11-2022 19:37]


 • sanane
 • Registratie: December 2006
 • Laatst online: 07-02 19:43
Zojuist een email ontvangen van Gemeente Amsterdam... leuk rente van %8,6..


Geachte erfpachter,

U ontvangt dit bericht omdat 1.) u nog bezig bent met uw overstapproces of omdat 2.) u al bent overgestapt naar eeuwigdurende erfpacht.

1.) Nog bezig met uw overstapproces
U heeft voor uw overstap de keuze om eeuwigdurend af te kopen of uw eeuwigdurende jaarbedrag (canon) vast te zetten. Het vastgezette eeuwigdurende jaarbedrag wordt ieder jaar verhoogd aan de inflatie. De jaarlijkse aanpassing gaat in vanaf het jaar dat het eeuwigdurende jaarbedrag is berekend. Twijfelt u over eerst vastzetten en later misschien afkopen? Lees dan verder wat dat kan betekenen.

2.) Al overgestapt met betaalkeuze vastzetten eeuwigdurend jaarbedrag (canon)
Als u later alsnog wilt afkopen, houd er dan rekening mee dat het bedrag van uw afkoopsom ieder jaar hoger wordt. Dit komt door de jaarlijkse aanpassing van uw eeuwigdurende jaarbedrag aan de inflatie. Ook als u nu nog een lange tijd in uw huidige tijdvak zit, gaat uw eeuwigdurende jaarbedrag ieder jaar omhoog door de aanpassing aan inflatie.

De inflatie aanpassing voor 2023 is 8,6%
Het inflatiepercentage voor 2023 wordt bepaald over de periode juni 2021 tot juni 2022 en bedraagt 8,6%. Dit betekent dat uw vastgezette eeuwigdurende jaarbedrag (canon) met 8,6% omhoog gaat. De jaarlijkse inflatie aanpassing start vanaf het jaar waarop het eeuwigdurende jaarbedrag is berekend.

Bij aanvragen voor overstap gedaan vóór 8 januari 2020 gaat het eeuwigdurende jaarbedrag vanaf 2018 ieder jaar omhoog door inflatie aanpassing.

Hoe hoog is uw eeuwigdurende jaarbedrag (canon) in 2023?
Op de overzichtspagina van het digitale portaal Mijn Erfpacht kunt u zelf uw eeuwigdurende jaarbedrag voor 2023 zien. Ook als u meerdere erfpachtrechten hebt, staat alle informatie voor 2023 op Mijn Erfpacht.

Log in met uw DigiD op Mijn Erfpacht

Later afkopen betekent een hoger afkoopbedrag
U kunt altijd beslissen om na het vastzetten van uw eeuwigdurende jaarbedrag (canon) alsnog af te kopen. Houd dan rekening met de jaarlijkse aanpassing aan de inflatie.

Het afkoop bedrag wordt namelijk pas berekend op het moment dat u de afkoop aanvraagt en op basis van uw eeuwigdurende jaarbedrag op het moment van aanvraag.

Stel dat u een afkoopsom aanvraagt in het jaar 2028, dan wordt uw afkoopsom berekend:

Op basis van uw eeuwigdurende jaarbedrag dat tot en met 2028 jaarlijks is aangepast aan de inflatie
En als u in 2028 nog jaarlijks uw erfpacht betaalt van uw huidige tijdvak, dan moet u ook de jaren tot aan het einde van uw huidige tijdvak afkopen (dus afkoop van uw huidige voortdurende tijdvak + afkoop eeuwigdurende tijdvak)

Overweegt u af te kopen?
Doe dan vóór 31 december 2022 uw aanvraag. In dat geval wordt uw afkoopsom berekend op basis van uw eeuwigdurend jaarbedrag (canon) in 2022.

Als u uw afkoopaanvraag indient ná 31 december 2022 wordt uw afkoopsom berekend op basis van uw eeuwigdurend jaarbedrag (canon) in 2023. Dat betekent dat de afkoopsom wordt berekend op basis van een 8,6 procent hoger jaarbedrag, dan wanneer u de afkoop vóór 31 december 2022 aanvraagt.

U kunt een aanvraag voor afkoop doen in Mijn Erfpacht

Heeft u nog vragen over de overstap naar eeuwigdurende erfpacht, dan kunt u mailen naar overstaperfpacht@amsterdam.nl of bellen naar 14020.

Met vriendelijke groet,

Team Overstap, Afdeling Erfpacht en Uitgifte
Grond en Ontwikkeling

Gemeente Amsterdam

 • TradeMarkNL
 • Registratie: Oktober 2011
 • Laatst online: 08:14

TradeMarkNL

Videoproducer
Ik had hem ook ja, moet volgende maand krabbel zetten bij de notaris voor vastklikken...

 • Figo112
 • Registratie: Augustus 2008
 • Laatst online: 07-02 17:00
sanane schreef op dinsdag 29 november 2022 @ 12:21:
Zojuist een email ontvangen van Gemeente Amsterdam... leuk rente van %8,6..


Geachte erfpachter,

U ontvangt dit bericht omdat 1.) u nog bezig bent met uw overstapproces of omdat 2.) u al bent overgestapt naar eeuwigdurende erfpacht.

1.) Nog bezig met uw overstapproces
U heeft voor uw overstap de keuze om eeuwigdurend af te kopen of uw eeuwigdurende jaarbedrag (canon) vast te zetten. Het vastgezette eeuwigdurende jaarbedrag wordt ieder jaar verhoogd aan de inflatie. De jaarlijkse aanpassing gaat in vanaf het jaar dat het eeuwigdurende jaarbedrag is berekend. Twijfelt u over eerst vastzetten en later misschien afkopen? Lees dan verder wat dat kan betekenen.

2.) Al overgestapt met betaalkeuze vastzetten eeuwigdurend jaarbedrag (canon)
Als u later alsnog wilt afkopen, houd er dan rekening mee dat het bedrag van uw afkoopsom ieder jaar hoger wordt. Dit komt door de jaarlijkse aanpassing van uw eeuwigdurende jaarbedrag aan de inflatie. Ook als u nu nog een lange tijd in uw huidige tijdvak zit, gaat uw eeuwigdurende jaarbedrag ieder jaar omhoog door de aanpassing aan inflatie.

De inflatie aanpassing voor 2023 is 8,6%
Het inflatiepercentage voor 2023 wordt bepaald over de periode juni 2021 tot juni 2022 en bedraagt 8,6%. Dit betekent dat uw vastgezette eeuwigdurende jaarbedrag (canon) met 8,6% omhoog gaat. De jaarlijkse inflatie aanpassing start vanaf het jaar waarop het eeuwigdurende jaarbedrag is berekend.

Bij aanvragen voor overstap gedaan vóór 8 januari 2020 gaat het eeuwigdurende jaarbedrag vanaf 2018 ieder jaar omhoog door inflatie aanpassing.

Hoe hoog is uw eeuwigdurende jaarbedrag (canon) in 2023?
Op de overzichtspagina van het digitale portaal Mijn Erfpacht kunt u zelf uw eeuwigdurende jaarbedrag voor 2023 zien. Ook als u meerdere erfpachtrechten hebt, staat alle informatie voor 2023 op Mijn Erfpacht.

Log in met uw DigiD op Mijn Erfpacht

Later afkopen betekent een hoger afkoopbedrag
U kunt altijd beslissen om na het vastzetten van uw eeuwigdurende jaarbedrag (canon) alsnog af te kopen. Houd dan rekening met de jaarlijkse aanpassing aan de inflatie.

Het afkoop bedrag wordt namelijk pas berekend op het moment dat u de afkoop aanvraagt en op basis van uw eeuwigdurende jaarbedrag op het moment van aanvraag.

Stel dat u een afkoopsom aanvraagt in het jaar 2028, dan wordt uw afkoopsom berekend:

Op basis van uw eeuwigdurende jaarbedrag dat tot en met 2028 jaarlijks is aangepast aan de inflatie
En als u in 2028 nog jaarlijks uw erfpacht betaalt van uw huidige tijdvak, dan moet u ook de jaren tot aan het einde van uw huidige tijdvak afkopen (dus afkoop van uw huidige voortdurende tijdvak + afkoop eeuwigdurende tijdvak)

Overweegt u af te kopen?
Doe dan vóór 31 december 2022 uw aanvraag. In dat geval wordt uw afkoopsom berekend op basis van uw eeuwigdurend jaarbedrag (canon) in 2022.

Als u uw afkoopaanvraag indient ná 31 december 2022 wordt uw afkoopsom berekend op basis van uw eeuwigdurend jaarbedrag (canon) in 2023. Dat betekent dat de afkoopsom wordt berekend op basis van een 8,6 procent hoger jaarbedrag, dan wanneer u de afkoop vóór 31 december 2022 aanvraagt.

U kunt een aanvraag voor afkoop doen in Mijn Erfpacht

Heeft u nog vragen over de overstap naar eeuwigdurende erfpacht, dan kunt u mailen naar overstaperfpacht@amsterdam.nl of bellen naar 14020.

Met vriendelijke groet,

Team Overstap, Afdeling Erfpacht en Uitgifte
Grond en Ontwikkeling

Gemeente Amsterdam
Letop dat gemeente hier niet volledig is met de informatie met name bij nu vastklikken en later afkopen. Ze zeggen niks over canon rente. Voor volledige plaatje check https://twitter.com/erfpa...CIKBmoO07FHpLK04nGvg&s=19.

 • sanane
 • Registratie: December 2006
 • Laatst online: 07-02 19:43
Figo112 schreef op dinsdag 29 november 2022 @ 17:42:
[...]


Letop dat gemeente hier niet volledig is met de informatie met name bij nu vastklikken en later afkopen. Ze zeggen niks over canon rente. Voor volledige plaatje check https://twitter.com/erfpa...CIKBmoO07FHpLK04nGvg&s=19.
Het is toch niet normaal dat Gemeente Amsterdam zoiets kan flikken?
Wat kunnen wij als normale sterveling doen om Gemeente Amsterdam tegen te houden?
Gemeente luistert toch niet naar klachten. Ze gaan gewoon door met hun eigen wil en ik heb totaal geen vertrouwen meer in overheid en gemeente. :(

 • Figo112
 • Registratie: Augustus 2008
 • Laatst online: 07-02 17:00
sanane schreef op dinsdag 29 november 2022 @ 18:35:
[...]


Het is toch niet normaal dat Gemeente Amsterdam zoiets kan flikken?
Wat kunnen wij als normale sterveling doen om Gemeente Amsterdam tegen te houden?
Gemeente luistert toch niet naar klachten. Ze gaan gewoon door met hun eigen wil en ik heb totaal geen vertrouwen meer in overheid en gemeente. :(
Er is gelukkig veel bereikt met allerlei procedures en rechtzaken, maar helaas nog veel zaken nog niet op orde.
Probeer zoveel mogelijk informatie te verzamelen dus ook via de informele wegen om een beter beeld te krijgen om zo een weloverwogen beslissing te maken.

 • jeroenkb
 • Registratie: November 2020
 • Nu online
gisteren een rondje notarissen gedaan om te kijken waar ik de boel ga laten regelen. Het gaan dan om de basishandeling van erfpacht (mocht je bank een nieuwe hypotheek willen dan komen er forse kosten bij)

Onderstaand het resultaat:


 • Wispe
 • Registratie: September 2019
 • Niet online
jeroenkb schreef op vrijdag 9 december 2022 @ 11:44:
gisteren een rondje notarissen gedaan om te kijken waar ik de boel ga laten regelen. Het gaan dan om de basishandeling van erfpacht (mocht je bank een nieuwe hypotheek willen dan komen er forse kosten bij)

Onderstaand het resultaat:

[Afbeelding]
Was niet zo heel moeilijk om je mailtje te vinden. :+
Maar klopt, we zijn niet de goedkoopste.
Al heb ik wel een bepaalde mening over de goedkoopste in dat lijstje.

Houd er ook rekening mee dat veel notariskantoren de extra, noodzakelijke kosten in rekening brengen die ze niet vermelden in de offerte, of in kleine lettertjes. ;) Denk je de goedkoopste of een na goedkoopste te kiezen...

[Voor 12% gewijzigd door Wispe op 09-12-2022 15:45]


 • jeroenkb
 • Registratie: November 2020
 • Nu online
Wispe schreef op vrijdag 9 december 2022 @ 15:30:
[...]


Was niet zo heel moeilijk om je mailtje te vinden. :+
Maar klopt, we zijn niet de goedkoopste.
Al heb ik wel een bepaalde mening over de goedkoopste in dat lijstje.

Houd er ook rekening mee dat veel notariskantoren de extra, noodzakelijke kosten in rekening brengen die ze niet vermelden in de offerte, of in kleine lettertjes. ;) Denk je de goedkoopste of een na goedkoopste te kiezen...
Sorry, wist niet dat je notaris bent. Anders had ik het wel achterwege gelaten. Was meer om andere tweakers een indicatie te geven (alhoewel ik geen idee heb waar je dan op de lijst staat ;-)

Het verklaart in ieder geval wel je goed doordachte en onderbouwde argumenten in de recente discussies in dit topic.

En ja: heb goed gelet op de kleine lettertjes en of alles meegenomen is in de offerte.

[Voor 8% gewijzigd door jeroenkb op 09-12-2022 17:02. Reden: onterechte mening]


 • antidote
 • Registratie: Januari 2004
 • Laatst online: 07-02 17:42
Wispe schreef op vrijdag 9 december 2022 @ 15:30:
[...]

Houd er ook rekening mee dat veel notariskantoren de extra, noodzakelijke kosten in rekening brengen die ze niet vermelden in de offerte, of in kleine lettertjes. ;) Denk je de goedkoopste of een na goedkoopste te kiezen...
Ik heb het even opgezocht: voor de overstap erfpacht heb ik aan notaris Elise Visser € 771,75 betaald.

 • Wispe
 • Registratie: September 2019
 • Niet online
jeroenkb schreef op vrijdag 9 december 2022 @ 16:32:
[...]

Sorry, wist niet dat je notaris bent. Anders had ik het wel achterwege gelaten. Was meer om andere tweakers een indicatie te geven (alhoewel ik geen idee heb waar je dan op de lijst staat ;-)

Het verklaart in ieder geval wel je goed doordachte en onderbouwde argumenten in de recente discussies in dit topic.

En ja: heb goed gelet op de kleine lettertjes en of alles meegenomen is in de offerte. En alhoewel ik de toegevoegde waarde van het notariaat zeker zie bij complexe zaken, let ik bij een dergelijke knip en plak exercitie toch voornamelijk op de kosten.
Of het een knip en plak-werk is, is dit topic niet voor bedoeld. Ben het daar niet mee eens in ieder geval.
Maar no problem, ik ga er toch niet vanuit dat je voor ons kiest. ;)

Succes met de afhandeling :)

[Voor 6% gewijzigd door Wispe op 09-12-2022 16:39]


 • jeroenkb
 • Registratie: November 2020
 • Nu online
Wispe schreef op vrijdag 9 december 2022 @ 16:38:
[...]


Of het een knip en plak-werk is, is dit topic niet voor bedoeld. Ben het daar niet mee eens in ieder geval.
Maar no problem, ik ga er toch niet vanuit dat je voor ons kiest. ;)

Succes met de afhandeling :)
Laatste stukje Off Topic:
Je hebt natuurlijk gelijk. Heb het stukje tekst weggehaald. Er zijn hele volksstammen die mijn werk van weinig toegevoegde waarde vinden; daar heb ik natuurlijk ook mijn eigen mening over ;-)

Laten we dan maar hopen dat goedkoop geen duurkoop gaat zijn

En weer OnTopic....

 • FoxhoundNL
 • Registratie: Februari 2019
 • Laatst online: 06-02 11:37
@Wispe, hoe veel tijd kost het om een doorsnee erfpacht 'vast klik' te verwerken?
Kost dat echt 1000,- euro? Ik snap niet hoe je dat kan uitleggen.

Daarnaast dwingt de gemeente ons dit te doen want 'niets doen is geen optie'. En vrije keuze voor notarist is er ook niet!

 • Wispe
 • Registratie: September 2019
 • Niet online
FoxhoundNL schreef op maandag 12 december 2022 @ 00:53:
@Wispe, hoe veel tijd kost het om een doorsnee erfpacht 'vast klik' te verwerken?
Kost dat echt 1000,- euro? Ik snap niet hoe je dat kan uitleggen.
BRP/VIS/CC/CIR/CCBR/Kadaster inzages zijn niet gratis.
Akte inschrijven in het Kadaster is niet gratis.
Het uurtarief van de notaris om te passeren is niet gratis.
Dan nog de voorbereiding, inboeken, correspondentie voeren, juridische teksten lezen, nadenken, formuleren, (op)zoeken van de huidige erfpachtvoorwaarden in de vorige akten, allemaal niet gratis.
Toestemming vragen aan de huidige hypotheeknemer, correspondentie voeren, aanpassingen doorvoeren in de akte, allemaal niet gratis.
Alles tot in de puntjes moet kloppen. Mijn kennis is niet gratis.

Ieder object is net weer wat anders.
Loopt hard op.
Daarnaast dwingt de gemeente ons dit te doen want 'niets doen is geen optie'.
Dan had je maar geen een erfpachtrecht moeten kopen, of een woning gelegen op de erfpachtgrond.
En vrije keuze voor notarist is er ook niet!
Jawel hoor, je hebt genoeg keuzes uit notarissen gezeteld in Amsterdam.
Laat Amsterdam nou net bijzonder zijn als het om erfpacht gaat.
Notarissen daarbuiten hebben er geen verstand van, want zij hebben vrijwel nooit wat met erfpacht te maken.

 • Figo112
 • Registratie: Augustus 2008
 • Laatst online: 07-02 17:00
Wispe schreef op maandag 12 december 2022 @ 08:18:


[...]

Dan had je maar geen een erfpachtrecht moeten kopen, of een woning gelegen op de erfpachtgrond.


[...]

Jawel hoor, je hebt genoeg keuzes uit notarissen gezeteld in Amsterdam.
Laat Amsterdam nou net bijzonder zijn als het om erfpacht gaat.
Notarissen daarbuiten hebben er geen verstand van, want zij hebben vrijwel nooit wat met erfpacht te maken.
Erfpacht is het probleem niet maar een overheidsinstelling die er een potje van maakt. Door voorwaarden zodanig aan te passen dat je wel moet overstappen anders ben je straks nog nadeliger uit. Daarnaast werden notaris kosten in de voorgaande erfpacht bepalingen zelfs vergoed door de gemeente en was een onafhankelijke taxatie een recht. Nu is dat allemaal afgenomen en er een mooie BSQ percentage bedacht die door de gemeente elk jaar uit de losse pols worden verhoogd.

Verder had de gemeente het aantal notarissen beperkt door alleen in amsterdam deze toe te staan. Gelukkig is dat nu verandert en moet volgens het ACM dit ook mogelijk zijn voor notarissen buiten amsterdam.
Enige reden waarom de prijzen voor de overstap bij de notaris nu zo verhoogd zijn is om dat het te druk is, iets met vraag en aanbod en niet zo zeer dat je als notaris meer dan 1200 kan verantwoorden door de acties en uurloon van notaris te berekenen.

Dus leuk die 'dan had je dit niet moeten of dat niet moeten doen', maar toen ik de woning had gekocht had ik volgens de erfpachtbepalingen 1994 het recht om 1x een verlenge afkoop van 50 jaar te doen tegen de historische grondprijs. Maar dit is vanaf 2018 afgeschaft door de gemeente. Vervolgens heb je niet veel keus want met die verlengde afkoop kon je namelijk aan het einde van je huidige tijdvak voor de oude prijs weer met 50 jaar verlengen en nu moet je gedwongen over naar eeuwigdurend erfpacht omdat je voordelige optie verdwenen is.

Dus geen notaris kosten vergoeding, geen onafhankelijke taxatie maar een percentage bedacht door de gemeente en zelfs versobering van zelfs je huidige erfpachtrechten zodat eeuwigdurend erfpacht er goed vanaf komt.

Het ligt niet aan erfpacht maar aan de uitvoering ervan.

 • Wispe
 • Registratie: September 2019
 • Niet online
Figo112 schreef op maandag 19 december 2022 @ 09:36:
[...]


Erfpacht is het probleem niet maar een overheidsinstelling die er een potje van maakt. Door voorwaarden zodanig aan te passen dat je wel moet overstappen anders ben je straks nog nadeliger uit. Daarnaast werden notaris kosten in de voorgaande erfpacht bepalingen zelfs vergoed door de gemeente en was een onafhankelijke taxatie een recht. Nu is dat allemaal afgenomen en er een mooie BSQ percentage bedacht die door de gemeente elk jaar uit de losse pols worden verhoogd.

Verder had de gemeente het aantal notarissen beperkt door alleen in amsterdam deze toe te staan. Gelukkig is dat nu verandert en moet volgens het ACM dit ook mogelijk zijn voor notarissen buiten amsterdam.
Enige reden waarom de prijzen voor de overstap bij de notaris nu zo verhoogd zijn is om dat het te druk is, iets met vraag en aanbod en niet zo zeer dat je als notaris meer dan 1200 kan verantwoorden door de acties en uurloon van notaris te berekenen.

Dus leuk die 'dan had je dit niet moeten of dat niet moeten doen', maar toen ik de woning had gekocht had ik volgens de erfpachtbepalingen 1994 het recht om 1x een verlenge afkoop van 50 jaar te doen tegen de historische grondprijs. Maar dit is vanaf 2018 afgeschaft door de gemeente. Vervolgens heb je niet veel keus want met die verlengde afkoop kon je namelijk aan het einde van je huidige tijdvak voor de oude prijs weer met 50 jaar verlengen en nu moet je gedwongen over naar eeuwigdurend erfpacht omdat je voordelige optie verdwenen is.

Dus geen notaris kosten vergoeding, geen onafhankelijke taxatie maar een percentage bedacht door de gemeente en zelfs versobering van zelfs je huidige erfpachtrechten zodat eeuwigdurend erfpacht er goed vanaf komt.

Het ligt niet aan erfpacht maar aan de uitvoering ervan.
<knip> Reageer vriendelijk en hulpvaardig, of reageer niet.

[Voor 2% gewijzigd door Ardana op 20-12-2022 09:34]


 • Lunchbox
 • Registratie: November 2022
 • Laatst online: 06-02 22:08
Ik kreeg zojuist een brief over de respijtopstand. Meteen maar even aangevraagd en gekozen voor afkoop.

Het bedrag is gebaseerd op de WOZ van 2014/15. Ik zou dan nu 10.400 euro moeten betalen volgens de allereerste berekening. Nou, kom maar op met dat voorstel.

 • Wispe
 • Registratie: September 2019
 • Niet online
Lunchbox schreef op maandag 19 december 2022 @ 18:52:
Ik kreeg zojuist een brief over de respijtopstand. Meteen maar even aangevraagd en gekozen voor afkoop.

Het bedrag is gebaseerd op de WOZ van 2014/15. Ik zou dan nu 10.400 euro moeten betalen volgens de allereerste berekening. Nou, kom maar op met dat voorstel.
Volgens dit artikel worden de aanvragen pas vanaf augustus 2023 afgehandeld.

 • Figo112
 • Registratie: Augustus 2008
 • Laatst online: 07-02 17:00
<knip> Een TR indienen is een betere optie dan zelf over de schreef gaan.

[Voor 84% gewijzigd door Ardana op 20-12-2022 09:39]


 • Wispe
 • Registratie: September 2019
 • Niet online
<knip> Een TR indienen is een betere optie dan zelf over de schreef gaan.

[Voor 86% gewijzigd door Ardana op 20-12-2022 09:40]


 • Figo112
 • Registratie: Augustus 2008
 • Laatst online: 07-02 17:00
<knip> Een TR indienen is een betere optie dan zelf over de schreef gaan.

[Voor 92% gewijzigd door Ardana op 20-12-2022 09:40]


 • Wispe
 • Registratie: September 2019
 • Niet online
<knip> Een TR indienen is een betere optie dan zelf over de schreef gaan.

[Voor 91% gewijzigd door Ardana op 20-12-2022 09:41]


 • Figo112
 • Registratie: Augustus 2008
 • Laatst online: 07-02 17:00
<knip> Een TR indienen is een betere optie dan zelf over de schreef gaan.

[Voor 87% gewijzigd door Ardana op 20-12-2022 09:41]


 • Lunchbox
 • Registratie: November 2022
 • Laatst online: 06-02 22:08
Wispe schreef op maandag 19 december 2022 @ 18:57:
[...]


Volgens dit artikel worden de aanvragen pas vanaf augustus 2023 afgehandeld.
Maakt voor mij niks uit zolang ik kan meeliften op deze regeling en enkel die 10.400 nogwat hoef te betalen.

Mijn erfpacht was al voor langere tijd afgekocht toen ik het kocht in 2012 dus ik betaal momenteel niets.

Ik zie het als een waardevermeerdering van de woning en het is alleen maar gunstig als ik wil verhuizen.

Die 10.000 is peanuts. Vergeleken met wat de woning nu op papier waard is, zou ik het 3 voudige moeten betalen straks

 • Wispe
 • Registratie: September 2019
 • Niet online
Lunchbox schreef op maandag 19 december 2022 @ 19:44:
[...]


Maakt voor mij niks uit zolang ik kan meeliften op deze regeling en enkel die 10.400 nogwat hoef te betalen.

Mijn erfpacht was al voor langere tijd afgekocht toen ik he tocht in 2022 dus ik betaal momenteel niets.

Ik zie het als een waardevermeerdering van de woning en is alleen maar gunstig als ik wil verhuizen.

Die 10.000 is peanuts. Vergeleken met wat de woning nu op papier waard is, zou ik het 3 voudige moeten betalen straks
Zo is dat. d:)b

 • xileS
 • Registratie: Maart 2003
 • Niet online
FlyEragon schreef op donderdag 24 november 2022 @ 11:51:
[...]

Toch nog een beetje goed nieuws?

Amsterdammers die na 2020 een huis hebben gekocht waar nog geen overstapaanvraag voor is gedaan, vallen buiten de regeling. Wel wordt voor alle erfpachters, ook toekomstige, bij een eventuele overstap de korting op het te betalen erfpachtbedrag vergroot van 25 procent naar 35 procent.
De huidige standaard overstapkorting van 25% is verhoogd naar 35% voor alle aanvragen. Het Overstapportaal wordt hier nog op aangepast. In de tussentijd, totdat de aanpassing is doorgevoerd, wordt uw aanvraag na het registreren van uw aanvraagdatum gepauzeerd. U ontvangt een e-mailbericht zodra u uw aanvraag kunt vervolgen. Dit bericht geldt niet voor aanvragen met een aanvraagdatum vóór 8 januari 2020 of aanvragen waarvoor de spijtoptantenregeling van toepassing is.
Zie dit idd nu ook op de erfpacht pagina staan.
Pagina: 1 ... 8 9 10 Laatste


Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee