Misschien kan je achterhalen op welke positie de folie zitten op de glasbladen. Meest voorkomend is bij triple glas volgens mij positie 2 en 5, dus van beide buitenste glasplaten aan de binnenzijde van de spouw. Soms heb je ook 3 en 5 heb ik gelezen, dan zal het uitmaken hoe het geplaatst is. Hiervoor heb je het type wel nodig om ff te googlen.
Wanneer geen sprake van pos 3 en 5 is, zou ik denken dat het glas symmetrisch is opgebouwd en dus plaatsing niet veel uitmaakt. Dan is er wellicht verschil te merken doordat je oude glas geen folie had of maar 1 kant op oid.
Verder heb je nieuwe roosters? Wanneer ja, dan zitten die vast achter de rolluik als je hem dicht doet. Of de aansluiting is rondom wellicht niet luchtdicht. (deze opmerking is nvt als je alleen nieuw glas hebt laten plaatsen)
Gasschuif schreef op dinsdag 11 februari 2020 @ 19:23:
[...]
Hier deuren en ramen van Gayko Type Roal 116 met haaks profiel.
[
Afbeelding]
Deuren zijn standaard voorzien van zwarte isostone drempels, mooi en heel goed isolerend. Al met al zeer tevreden over (28 ramen en 2 deuren) Alle glas Triple U=0,6. Had ik achteraf natuurlijk veel eerder moeten doen...
Wel triple? Profiel laat op Gayko zelf alleen HR++ zien, alleen Duitse blokprofielen met triple.
Vanmorgen Siegers over de vloer gehad. Kort wat conclusies:
- Andere massieve kunststofdrempels konden ze toch leveren volgens de bazin. Dat is mooi!
- Itt het eerdere verhaal kan Siegers geen PDAK (Winkhaus) beslag leveren voor een comfortstand, zij hanteren enkel een zomer- (17cm kiep) en winterstand (3cm kiep). Vond ik wel een tegenvaller.
- Nog wel wat voorbeelden gezien en ook op internet gevonden van loslatende, gescheurde of geblaarde Renolit folies. Komt het altijd voor? vast niet, kans is aanwezig. Meeste kans bij donkere kleuren, lange lengten, vooral gevels op zuid. Maar ze had ook foto's van een lang profiel met dakkapel in kleur wit op noord. Openbaart meestal pas na 10-15 jaar. Profielen zijn dan nog goed, folie kapot.
- Nog gevraagd over de werking onderling tussen een alu schil en kunststofbasisprofiel. Zij zei dat kunststof harder uitzet dan aluminium. Omdat alu bovenop zit zorgt dit voor mindere temperatuurstijging kunststof en dus minder uitzetting basisprofiel. daarnaast vervormingen worden nog opgevangen door stalen profiel binnenin.
----------------------------------------------------
Verbaasd mij dat er een hoop horrorverhalen over triple glas de ronde doen.
1.) meest opvallend: vrijwel alle leveranciers die we hebben gesproken meestal triple glas in bestaande woningen afraden, ook nu weer. Het verhaal is dan dat er schimmel in de spouw/muur zou kunnen komen, omdat de ramen+kozijnen beter geisoleerd zijn dan de spouw.
De spouw is hier Rd=1,5 en een gemiddelde U-waarde voor het
totale raam (glas=0,7+kozijn=1,2) komt uit op 1,0-1,1 ongeveer. Omgerekend is dat Rd;raam=1/U= 0,92 tot 1. Dus Rd;raam (1) blijft kleiner dan Rd;spouw (1,5). Komt nog bij dat we willen investeren in een betere spouw en ventilatie.
Nu ben ik onzeker of ik met de vuistregel de U-waarde op deze manier mag omrekenen naar R om zodoende een vergelijking te maken obv dezelfde eenheid. Zie ik wat over het hoofd of klopt het? En als het klopt, dan is toch correct dat condensatie eerder komt door te weinig ventilatie dan door sterk verbeterd glas?
2.) triple glas zou meer last hebben van ruitbreuk bij plaatsing en bij gebruik. De vraag is dan, ligt dat aan het glas, keuze van type glas op X positie, onjuiste manier van plaatsing of de manier waarop mensen leven (zonwering half ervoor = verschil in opwarming)? daar heb ik niet veel duidelijkheid over gekregen. Enige concrete wat ik heb gevonden is de isochore druk bij triple glas. Hierbij zou het nodig zijn om de spouwen zo klein mogelijk te houden en bij 1 dikker glasblad deze in het midden te nemen ipv binnen/buitenblad. Dit ivm betere vervorming tijdens uitzetten en krimpen spouwen. Maar wat als de leverancier alleen een dikkere plaat levert aan de binnen/buitenzijde, betekent dat die leverancier dan niet erg slim is of is de isochore druk toch niet zo belangrijk?!
3.) triple glas zou vaker onvergoed worden door verzekeraars. Komt dit door je type verzekering, door exotische schaden en/of dat triple glas in NL nog in opkomst is > kortom blijft dit altijd een risico-afweging in de toekomst bij een verzekeraar of alleen nu? Nog maar even contact opgenomen met de verzekeraar. Het staat inderdaad nergens heel duidelijk in de voorwaarden, maar in de mail bevestigd gekregen dat het gelijk is verzekerd aan HR++ glas. Zal dan wel goed zijn.
[
Voor 25% gewijzigd door
Aardwolf op 12-02-2020 02:02
]