Aggressor schreef op zaterdag 17 februari 2018 @ 12:25:
op welke merk banden worden de Meganes tegenwoordig geleverd?
Ik heb mijn auto 2e hands gekocht.. bijna 30k.
En hier zitten cotis EcoContact 5 onder....
of kan je eventueel kiezen welke banden bij nieuwe aflevering van je auto?
want de meeste hebben volgens mij Michelin
-edit-
En welke snelheidsindex heb ik nodig?
Ik kwam nu ook Michellin Primacy HP3 tegen ... alleen deze hebben snelheidsindex H
Michelin Primacy 3 205/50 R17 93 H X LFSL
Is H wel goed genoeg? origineel zit er volgens mij V onder....
of dan worden het Y banden. (zoals Goodyear of Vredestein)
Heeft dit nog nadelige gevolgen? misschien dat Y stugger is ofso?
Gaat om een 1.6 130pk
-edit-
In het boekje kan ik hier ook niks over vinden... alleen meer in de trend van "vraag een bandenexpert"
Snelheidsindex zegt inderdaad iets over de samenstelling v/d banden. Een Y band rijdt anders dan een H band ook al is het hetzelfde type van het zelfde merk. Niet dat de verschillen enorm groot zijn maar wel merkbaar, de Y band is een stuk stugger omdat deze ook bij 300 rond moet blijven. Voor een H band geld dat uiteraard niet (daarom mag je er ook geen 300 mee rijden). Met een 1.6 130 pk zul je niet vaak boven de 210 rijden dus een H band zal zeer zeker voldoen.
@
SanderH_ Fijne auto's die E90's maar inderdaad niet super sportief. Een Clio 4 R.S. / Megane III R.S. / Megane IV G.T. zal je in alle gevallen dan niet tegen vallen. Het is maar net wat je zoekt en wat je acceptabel vind voor dagelijks gebruik.
[] Voor de clio IV geld dat ze echt enorm betrouwbaar zijn en eigenlijk geen echte aandachtspunten hebben, vroege exemplaren kunnen last hebben van wind geruis.
Dat is eenvoudig op te lossen, oorzaak is de afdichting van het mini stijltje van het eerste kleine raampje op de voor deuren.
Fase 2 rubbers plaatsen is de beste oplossing maar gebruik van een (zwarte) tochtstrip achter de afdek strip van het stijltje werkt ook goed en is niet zichtbaar.
Zijn wel wat terugroep acties geweest, brandstof leiding die te dicht langs de airco loopt, remschijven van vroege exemplaren waren kwalitatief zo goed als een pannenkoek maar lijkt me sterk dat die nog in omloop zijn (vervangings schijven gaan wel lang mee). Op een heel beperkt aantal auto's is er wat met de achterbank waarvoor een balkje geplaatst moet worden onder de achterbank (kun je wel zien op rdw.nl middels kenteken of er terugroep actie van toepassing is en uitgevoerd is).
Voor de rest standaard onderhoud en gaat er eigenlijk niets stuk aan de Clio IV. Fase 1 verlichting is niet geweldig, Fase 2 full led verlichting is dan weer fantastisch. Dus indien het budget het toe laat ga voor een fase 2. Ander dingen om op te letten zjin wil je R-Link of MediaNAV? Laatste is echt heel basic maar doet wat het moet doen. Met R-Link heb je alle fratsen erbij incl. R.S. monitor. Geen van allen mechanisch sper, Trophy heeft +20 pk en beter onderstel als de gewone.
De EDC bakken zijn oké maar het kan sneller, die van de Trophy is wel af-fabriek goed. De EDC bakken zijn bij een tuner te reprogrammeren zodat ze wel naar tevredenheid hun werk doen. Ik vond ze persoonlijk snel genoeg maar het kan sneller.
Laatste dingetje, ze zijn diefstal gevoelig dus zorg voor een goed anti-diefstal systeem (dat kan ook iets heel eenvoudigs zijn als een verborgen knop om de brandstof pomp te onderbreken).
[] Voor de megane 3 R.S.:
- Fusee kogels revo-knuckle fusee (Renault vervangt het gehele fusee in geval speling --> prijzig. Alternatief is de kogels vervangen maar vergt creativeit en verkrijgbaarheid juiste kogels)
- Door condensatie van vocht in de deuren sneuvelt er nog wel eens elektromotor of bedienings knop van de elek. ramen (sporadisch maar het komt voor)
- Lekkage kofferbak (via 3e remlicht of via kunststof kuip kofferruimte)
- Wangen v/d recaros willen nog wel eens slijtage plekken vertonen
- Distributieriem moet elke 120K/6jaar maar zou 5 jaar aan houden
- nokkenas versteller moet mee vervangen worden met distributie(!) check dit in de historie, deze gaan nog wel eens stuk en dan kun je gelijk de rest ook vervangen, dus altijd mee
nemen met distributie wissel (de 2 R.S. had dit niet vanwege geen vvt)
- remklauwen willen wel eens vast gaan zitten maar dit is een kwestie van goed onderhoud (jaarlijks reinigen v/d gehele klauw en smeren van de geleiders).
Voor de rest zitten ze best goed in elkaar en waar je nog meer op kan letten:
- koppeling is over bemeten en kan heel veel hebben (vergaande tuning tot minstens 600 Nm dus geen probleem).
- zoek er 1 met sper differentieel (is eigenlijk een must)
- remmen gaan lang mee (dusdanig groot dat warmte ontwikkeling en afvoer goed is en ze dus niet snel slijten)
- radio's zijn niet van deze tijd, iets om rekening mee te houden en ook veel verschillen in wat er wel/niet op zit
- R.S. Monitor of navigatie of geen van beiden?
- Banden slijten natuurlijk een stuk sneller, dus goed opletten hoeveel profiel nog aanwezig is
- Uiteraard bestaat de kans dat de auto goed gebruikt is waar die voor bedoeld is, circuit gebruik is geen bezwaar zo lang het onderhoud goed gedaan is. Auto moet dus goed schakelen, koppelen en remmen zonder scheef te trekken
- onderhoudshistorie bij voorkeur uiteraard aanwezig van begin tot heden
- Navigatie met de huidige telefonie mogelijkheden van smartphones zou ik niet erg belangrijk vinden. RS monitor V1 is dan een leuke goodie.
- Auto's vanaf 2014 hebben de mogelijkheid op R-Link1, dit is grafischer wel een stuk netter dan het normale TomTom systeem. Met RS monitor V2 heb je er een mooie extra bij.
- de standaard stoelen hebben lendesteul verstelling en stapt makkelijker in/uit en zitten ook goed
- Loop alle versnellingen goed door, ook onder vollast, zijn enkele gevallen van bekend dat de 5 en 6 dan stroever gaan.
- 18'' inch of 19'' maakt voor de rijbeleving een groot verschil, zeker in combinatie met cup onderstel is 19'' best hard.
- Als ze gechipt zijn let dan even op waar dat gebeurt is (je wil geen chip van iets als zip tuning, tenzij je van pingelen houdt).
- Auto's met katvervanger moet de originele kat er het liefste bij zijn (in principe geen apk afkeur indien afwezig mits geen foutcodes opgeslagen). Maar je kan er een WOK melding op
krijgen bij een fuik / algemene controle.
- auto's die verder dan 35 mm verlaagd zijn hebben aandrijfas verbreders nodig om te voorkomen dat de aandrijfassen stuk gaan
- bedenk voor je zelf of je een niet gemodificeerde auto wil of dat een auto z'n modificaties mag hebben
Megane I.V. GT:
- vierwiel besturing is echt fijn, in het begin even wennen maar het stuurt ongelooflijk goed als je het eenmaal gewend bent
- zelfde motor als in de clio IV R.S., doet z'n werk erg goed
- de 7 traps EDC, past goed bij deze auto en is ook goed bij de les
- R-Link 2, zoek het topic maar eens door

het werkt in principe goed maar heeft wel z'n dingetjes en updaten kan lastig zijn (alleen de modellen na april/mei 2017 hebben android auto/apple car play)
- stoelen zijn ook goed, bieden voldoende steun en op langere trips stap je uitgerust uit bij wijze van
- vast nog wel mensen die hier wat aanvullingen op hebben
Voor de rest, ik zou ze allemaal gaan proef rijden, ze rijden allemaal anders en zijn allemaal goed in waar ze voor gemaakt zijn. De megane 3 R.S. is by far de beste als het op sturen en rijbeleving aan komt. Maar kan wat minder zijn voor dagelijks gebruik. De Clio IV R.S. combineert goed sturen met goed dagelijks gebruik, dat geld ook voor de trophy uitvoering. De clio maakt gebruik van schokdempers met hydraulische bump stops (zo als gebruikt in rally auto's), daardoor comfortabel en toch strak tegelijk. De Megane IV GT gaat weer meer een stapje richting comfort t.o.v. de clio/megane3 maar met genoeg sportieve inborst om lekker te kunnen sturen.
Bedenk ook, kwa afwerking krijg je niet het niveau zo als je dat gewent bent bij BMW, maar dat zie je ook terug in de prijs. Je krijgt wel een beter sturende auto