Niet "zwaardere belasting" maar "open loop" is hier het probleem zo ver ik kan zien, al hangt het grotendeels samen. 'Open loop' op LPG kan je in theorie optimaliseren op dezelfde manier als voor benzine, maar daarvoor zal je redelijkerwijs de ECU moeten vervangen, wat snel onpraktisch wordt (en formeel gezien niet is toegestaan). Vloeibare injectie vermindert het probleem ook.Josefien schreef op dinsdag 25 oktober 2022 @ 00:12:
Dus bij zwaardere belasting is het ontstekingstijdstip en de mengselverhouding niet ideaal wat voor potentieel extra slijtage zorgt op LPGM.a.w. LPG maakt de auto eigenlijk minder geschikt om steviger te belasten als het ook lang mee moet gaan
![]()
Mijn vermoeden is dat het feit dat 'open loop' draaien bij anders dan alleen het starten gekomen is door gelobby van de fabrikanten. Het piekvermogen verkoopt auto's (zo worden ze immers gespecificeerd) en komt op vol gas en bij hoge toeren, en dat gaat lekkerder bij een rijk mengsel want dat koelt en brandt sneller. Het 'open loop' regime is zo ver ik kan zien voor normaal rijden eigenlijk niet heel hard nodig.
Lang verhaal waar ik alleen zijdelings wat van weet omdat ik toen nog niet aan auto's werkte, maar die waren inderdaad minder goed met LPG. Een motor kon worden afgeregeld op benzine en op LPG, maar niet beide tegelijk, terwijl het wel nodig was om daarmee te starten. Een oude auto met een lagere compressie (want dat hadden ze vaak) koud op LPG starten was naar mijn weten niet realistisch, en ze waren daardoor dus nooit perfect afgesteld. Het rijker rijden op vol gas gebeurde zo ver ik weet niet, rijk rijden over het hele regime daarentegen weer wel. Rijke mengsels branden makkelijker en dan start je makkelijker, heb je meer koppel, maar verbrandt je meer brandstof.Hoe ging het eigenlijk vroeger met auto's zonder elektronische injectie? Die met carburateur bijv. die draaiden praktisch altijd in "open loop" daar het mechanisch al vaststond en niet dynamisch bijgeregeld werd.
Dat zeker, maar ik denk ook dat je niet tevreden bent over de glazen bol van de fabrikanten en garagisten. Het feit dat we niet alle slijtage-mechanismen in een motor kennen wil niet zeggen dat ze er niet zijn. Als je dus je uiterste best doet om alle problemen te vermijden die je van jezelf en anderen weet wil dit niet zeggen dat er niet nog meer zijn, en dat is waar jij nu tegenaan loopt. Het feit dat je tot 550kkm bent gekomen is lovenswaardig en spreekt ervoor dat je je best hebt gedaan, maar je zult nu toch zo langzamerhand moeten wennen aan het idee dat je lieve kleine Renaultje er ooit niet meer zal zijn en je er ooit een alternatief voor moet organiseren.Ja, natuurlijk slijt een auto harder met harder rijden. Al had ik eerder verwacht dat het voornamelijk gebeurde bij (koud) hard optrekken, wat ik dus niet vaak doe, om ook de automaat te sparen (die uiteindelijk niet versleet, maar terminaal olie lekte). De motor, daar ging ik van uit dat alleen hoge snelheden bij warme motor de extra slijtage gering was. Dat het pas versleten was als 'ie veel olie gaat verbruiken
Ik vind dat ik er nog best zuinig op ben ondanks het hard rijden ermee. Mijn verwachtingen waren te hoog...