Werelds schreef op woensdag 28 juni 2017 @ 14:01:
[...]
Mwah, daar ben ik het niet mee eens. Ik speel wel enkele games (soort van) competitief, maar ook als ik Battlefield of GTA speel merk ik wel degelijk het verschil tussen 80 FPS en 110 FPS.
Mijn stelling was dat je het verschil niet merkt tussen 100 en 110 (of 120, of 130, wat jij wil

).
Probeer het eens uit.
Ik geloof direct dat het verschilt tussen mensen (ik weet het uit ervaring, ik heb dat met mijn gehoor dat het veel beter functioneert dan bij de meeste mensen) maar het is uitzonderlijk als je dat verschil merkt wanneer je gewoon speelt en niet actief zoekt naar het verschil.
Dat geldt niet voor iedereen, maar dat is het hem nu juist: niet iedereen ervaart dit soort dingen in gelijke mate. Zo ben ik ook uitermate gevoelig voor microstuttering. Er hoeven van de 90 frames maar een tweetal richting de 15ms te pieken en merk het al. Dat heb ik in het verleden eens voor mezelf getest als ik in games merkte dat het niet "lekker" aan voelde en dan bleek telkens dat er kleine piekjes in de frametimes zaten. Om die reden heb ook maar ooit even SLI gedraaid en zal ik nooit meer naar multi GPU met AFR terug gaan.
Interessant. Hoe liet jij de framerenderplots maken? Ik wil daar ook eens mee experimenteren.
Het is een fenomeen waar ik wel eens een wetenschappelijk onderzoek naar zou willen zien, want ik betwijfel of dit iets te maken heeft met hoe goed je zicht is. Ik heb geen bril of lenzen, maar ik ken mensen die wel een bril hebben en dit soort dingen ook meteen opmerken. Ik denk dat het eerder iets te maken heeft met enerzijds gewenning (20+ jaar gamen, begonnen op CRT, enkele jaren vrij serieus competitief in snelle games) en anderzijds iets in je visuele cortex waardoor sommige mensen snelle bewegingen anders verwerken. Ik heb ook goede reflexen, altijd al gehad (één van de redenen dat snelle shooters me aantrekken, dat ligt me gewoon goed).
Zowel voor het gehoor als het zicht geldt natuurlijk dat je ziet/hoort met de cortex van je hersenen, niet met je ogen/oren. Je ogen/oren zijn slechts een transfermedium die actiepotentialen (spanningen tussen buiten de neuron en binnen de neuron en spanningen tussen neuronen) genereren, wat er vervolgens als reactie op die actiepotentialen gebeurt wordt inderdaad in de cortex bepaalt, dat is uitgebreid bewezen door te kijken naar welke delen van de cortex actief zijn bij welke take en doordat allerlei defecten gekoppeld kunnen worden aan het niet goed functioneren van delen van de cortex. Zo is het bekend dat zoogdieren nooit kunnen gaan zien als je de eerste paar jaar de ogen afplakt, simpelweg omdat dat deel van de visuele cortex op latere leftijd niet meer goed ontwikkelt, neurowetenschappers spreken over een/de kritische periode. Dat ik beter hoor heeft weinig te maken met mijn oren maar met dat het auditieve deel van mijn cortex die informatie beter kan verwerken. Idem voor als je een sneller visuele waarneming hebt. Bijziendheid kan mogelijk wel verschil maken, het zal afhangen van hoe klein/groot hetgeen is wat je waarneemt. Tearing zal je opmerken (geen verschil door de ogen) als je een beetje bijziend bent, van aliasing heb je minder last omdat dat veel fijnere details zijn.
Wat betreft het waarnemen van microstutter, daar komt meer bij kijken dan slechts de visuele cortex, timing is immers ook erg belangrijk en dat zit weer elders in het brein.
Ervaring speelt inderdaad ook een grote rol, simpelweg omdat je je hersenen traint (adaptief en plastisch vermogen, vergelijkbaar met eender welke vaardigheid je leert of welke kennis je opdoet). Bij geheugentraining zie je zelfs dat het hierbij betrokken deel van het brein (de hippocampus als ik me niet vergis) groter wordt, dit bleek bij een experiment met taxichauffeur-leerlingen in London die alle straten uit hun hoofd moeten leren en de kortste route moeten geven van A naar B.
Ik aanvankelijk geen tearing, de laatste jaren word ik er gek van en zie ik elke tear. Bij 1 spel stopte ik zelfs met het te spelen om die reden. Duidelijk een gevolg van ervaring.
Zelf ben ik trouwens erg gevoelig voor de extra inputlag bij VSync dus ik herken goed wat jij zegt. Bij ME2 en ME3 merkte ik het bijvoorbeeld sterk, het voelde niet juist in vergelijking met hoe ik het eerder speelde. Ik vergat om VSync uit te schakelen in het tekstbestandje. Bij Deus Ex HR (op mijn systeem ongeveer 80-90 FPS) en nog wat andere spellen merkte ik het ook direct. Bij LA Noire vind ik de inputlag ook hinderlijk groot maar bij dat spel kan je het helaas niet uitschakelen.
[
Voor 12% gewijzigd door
Anoniem: 444127 op 28-06-2017 14:36
]