Paprika schreef op woensdag 3 mei 2017 @ 16:41:
[...]
Wat een verrassing dat bij een beursgenoteerd bedrijf met een omzet van 7 miljard en een beurswaarde van 60 miljard de focus ligt op het maken van winst.

De marktwaarde van het bedrijf is juist extra hard gestegen door hun datacenter en automotive producten... Daar komt ook de piek vandaan eind afgelopen jaar.
Moet ik echt opmerken dat Geforce voor ongeveer 62% van alle omzet zorgt en dat hier ook enorme toenamen te zien zijn geweest? De automarkt is klein voor Nvidia en de toename niet enorm. Datacentra is meer, maar een markt waar Nvidia uiteindelijk ook tegen een limiet aan zal lopen, zeker als AMD met een all in one package komt van Naples en Vega dat competitief is in prestaties en prijs. De monopoly van CUDA zal hiervoor doorbroken moeten worden, en daar is AMD al jaren mee bezig met GCN. Dan zijn er nog de steeds terugkomende geruchten van verregaande integratiemogelijkheden tussen Naples en Vega voor professionele applicaties.
Maar Nvidia hun opzet etc:
http://www.anandtech.com/...17-results-record-revenue
Je kan er verder wel cynisch over gaan doen, maar jij mist de boodschap hier. Nvidia heeft hele andere problemen dan AMD die met Vega komt. Dat is een symptoom van het probleem. Verder probeer ik hier ook duidelijk te maken waarom Nvidia zo handelt, buiten simpelweg beursgenoteerd zijn en winst willen maken.
Voor ons als consument heeft het zo zijn gevolgen ten aanzien van Vega. Bij AMD zijn ze echt niet gek meer als het om marktstrategie gaat. Ik schat zo in dat ze daar heel goed weten dat Nvidia haar koers volledig opgeblazen is, en dat een prijzenoorlog Nvidia in gigantische problemen kan brengen, tot het punt waar ze een overnameprooi kunnen worden. Daar heeft AMD ook niks aan.
AMD kan eigenlijk twee dingen doen als het om het op de markt brengen van Vega gaat. Ze kunnen een zeer agressieve strategie inzetten zoals met Ryzen of een sluipstrategie zoals met Polaris. Ik denk dat AMD voor de sluipstrategie zal kiezen.
Waarom? Nou, omdat ik de Ryzen strategie zeer onwaarschijnlijk acht in dit geval. Ryzen is maar een 196mm stukje silicon, kleiner dan menig GPU. Je hoeft geen duur PCB te ontwerpen en mee te leveren in het eindproduct, of een groot koelblok en je hebt ook geen partners die ook hun marges moeten maken. Wat ook helpt is de concurrent. Intel heeft op alles van de 7700k en lager een IGP zitten. Mislukt die, dan kan je alles weggooien. Werkt de IGP, dan is het iets van ongeveer 40% van je silicon dat besteed is aan iets dat in veel gevallen totaal nutteloos is. Je moet ze alleen wel blijven maken en daar maakt AMD handig gebruik van.
De allerduurste Ryzen en de goedkoopste R3 zijn allemaal hetzelfde stukje silicon. Dat begreep ik eerst ook niet, maar nu wel. Een 1800X zal voor enorme per eenheid winsten verkocht kunnen worden. Dat kan zo een paar honderd euro zijn per CPU. Is die niet helemaal optimaal dan heb je nog twee mogelijkheden om deze als een volle octacore te verkopen. Dan heb je nog twee hexacore opties, en weet ik veel hoeveel quadcore variaties met alles van clocks, minder cache tot wel of geen SMT. Alleen de totale mislukte CPU's worden weggegooid. Dat is vanuit een productieoogpunt enorm aantrekkelijk. Zelfs als je op de goedkoopste Ryzen 3 CPU's verlies maakt, dan is dit nog minder dan weggooien. Dan apart komen de APU's waar volume belangrijker zal zijn dan prijs. Deze lijken ook nog eens schaalbaar te worden voor zowel de CPU als GPU kant, waardoor wederom het meeste verkocht zal kunnen worden.
Intel kan hier tegenover geen prijzenoorlog beginnen, omdat ze simpelweg de architectuur niet hebben voor dergelijke schaling. Verder zit het ook wel goed met productievolume van GF aangezien er qua CPU's geen tekorten zijn, en ik betwijfel of ze slecht verkopen. Zo kan AMD marktaandeel terugwinnen, en goede marges draaien op hun hoofdproduct, de CPU.
Vega en ook Polaris zijn anders en vragen om een andere marktstrategie. Nvidia zou hier op prijs kunnen concurreren, maar gaan dat niet doen vanwege hun eigen moeilijkheden, dat zou verdamping van hun beurswaarde betekenen en heel veel boze aandeelhouders die een verandering van leiderschap best wel eens wenselijk zouden gaan vinden, als ze niet de boel willen verkopen aan een derde partij om nog wat terug te zien van hun inleg...
AMD kan hier natuurlijk net zoals bij Ryzen met de sloopkogel komen aanzetten maar waarom zouden ze? Marges op GPU's zijn slechter, er is hoogst waarschijnlijk niet een GPU die perfect schaalbaar is, en uiteindelijk is Radeon niet de core business van AMD, maar een leuke bijverdienste die hun CPU tak voordelen moet opleveren via APU's, console sales of een all in one pakket voor professionele applicaties. Ik verwacht dus eerder een sluipstrategie ten opzichte van Nvidia, of een hybride strategie. Bijvoorbeeld wel wat agressiever insteken voor Vega 10 om Nvidia haar GP102 GPU behoorlijk te saboteren, en qua prijzen voor Vega 11 zo te gaan zitten dat Nvidia er net niet op zal willen reageren, en zo op een betere prijs marktaandeel veroveren. Die prijzen zijn afhankelijk van prestaties. Vergelijkbaar, dan gaat AMD er net een paar tientjes onder zitten. Is Vega merkbaar beter dan zie ik ze gelijk inzetten met Nvidia.
Als potentieel consument zie ik natuurlijk liever de sloopkogel methode, maar ik reken er eigenlijk niet op. Ga er maar vanuit dat de goedkoopste Vega 11, de GTX1070 tegenhanger, rond de €400 uit gaat komen. Dan kan het altijd nog meevallen. En zo is dit hele verhaal toch relevant en ontopic.
Never argue with an idiot. He will drag you down to his own level and beat you with experience.