Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • LA-384
  • Registratie: November 2007
  • Laatst online: 23:01
Hmmbob schreef op zondag 21 mei 2017 @ 22:18:
Goed werk! Ga je misschien ook nog ikea lampen (mogelijk ook uit de Tradfri serie) testen?
Ik heb slechts enkele ikea lampen, hierboven staat al een ryet met e27 fitting. Er komen nog twee ikea spots met gu10 fitting aan, te weten een niet dimbare ryet en een dimbare ledare, alsook 2 Philips spots waarvan 1 met cri90. Verder nog een g4 lampje, twee osram kogellampen waarvan 1 met glowdim (wellicht een vergelijking met de Philips tegenhanger) en enkele China lampen en nog wat losse andere lampen.

Ik ben nu volledig over op ledverlichting, dus veel nieuws zit er niet direct aan te komen. Hooguit een keer een tl-vorm. Ik wacht wel met smacht op de dubai lamp van Philips die 200lm/w zou moeten leveren, maar wellicht komt deze wel nooit op de Nederlandse markt.

Van alle diverse lampen die ik tot nu toe heb (gehad), valt Philips in zeer positieve zin op. Ik heb nog geen slecht presterende lamp van dat bedrijf gezien, terwijl ze niet duur hoeven te zijn. Ook de bijzonder gevormde reflectors van de niet-filamentlampen werken gewoon goed en geven een egale lichtbron.

@jitter ik snap niet goed dat Philips daar nog een onderscheid in maakt. Met de vele internet shops zijn die pro versies goed te koop en soms nog goedkoper dan de consumer versie. Dat terwijl de prestaties doorgaans beter zijn, iig op papier.

Acties:
  • +2 Henk 'm!
LA-384 schreef op maandag 22 mei 2017 @ 22:41:
Ik wacht wel met smacht op de dubai lamp van Philips die 200lm/w zou moeten leveren, maar wellicht komt deze wel nooit op de Nederlandse markt.
Ik ben ook benieuwd wanneer deze lamp onze kant uit komt, en ik verwacht wel dat die wereldwijd te koop zal zijn. Philips gaat zo'n troef toch niet laten liggen en wachten tot de concurrentie het wel doet, lijkt mij.
Maar als de 200 lm/W wat al te optimistich gespecificeerd was, ja dan kunnen we wachten, in de EU moeten fabrikanten nou eenmaal best veel gegevens prijs geven die dan door onafhankelijke derden gecontroleerd kunnen worden.
Van alle diverse lampen die ik tot nu toe heb (gehad), valt Philips in zeer positieve zin op. Ik heb nog geen slecht presterende lamp van dat bedrijf gezien, terwijl ze niet duur hoeven te zijn.
Je zou eigenlijk ook niet anders verwachten van een fabrikant met een naam hoog te houden.
Ik heb van Philips geen retrofit ledlampen, maar de geïntegreerde ledarmaturen zijn iig ok.
Ik heb wel diverse retrofit ledlampen van Osram, en die slaan ook zeker de plank niet mis.
@jitter ik snap niet goed dat Philips daar nog een onderscheid in maakt. Met de vele internet shops zijn die pro versies goed te koop en soms nog goedkoper dan de consumer versie. Dat terwijl de prestaties doorgaans beter zijn, iig op papier.
Daar ben ik het wel mee eens, maar je moet het bekijken vanuit de markt, en dan zie je een tweedeling in retail en installatiebedrijven. En voor het webshop tijdperk kon je als consument niet zo makkelijk aan pro spul komen als tegenwoordig.

De retail heeft te maken met de consument die doorgaans één of hooguit enkele losse exemplaren aanschaft. Meestal in de winkel gepresenteerd in blisters.
Maar die blisters zijn volgens mij behoorlijk prijziger dan doosjes, al was het maar omdat ze meer ruimte innemen en dus meer kosten bij transport. En veel mensen denken dat een bouwmarkt een magazijn achter de winkel heeft, maar de winkel ìs het magazijn. Op = op, en zij kunnen ook niet meer bestellen dan in de winkel past, dus steeds opnieuw de kleinste verpakkingseenheid, en dat drijft de kosten op.

De retailer moet er ook nog een hogere marge op zetten dan een shop ergens op een bedrijventerrein die wèl een groot magazijn heeft van waaruit wordt verstuurd. En die kan dus wel grotere hoeveelheden tegen kwantumkorting bestellen en opslaan.

De pro markt verwerkt grote hoeveelheden en wil gewoon een simpel en makkelijk te openen doosje + een zo groot mogelijke dichtheid in transport. Ik denk dat internetshops beide varianten verpakking kunnen aanbieden, maar dat het kostentechnisch interessanter is om de pro variant te nemen. Het boeit hun ook niet of ze aan een particulier of een bedrijf leveren. Omzet is omzet, en zo is het voor de particulier ook heel makkelijk geworden om aan pro spul te komen.
De handlingkosten worden relatief lager als je meer lampen bestelt, het zal in verwerkingstijd niet veel uitmaken of ze één doosje moeten versturen of één omdoos met 10 lampen, vandaar dat je bij veel webshops kwantumkorting kunt krijgen.

De groothandels die wel een winkel hebben willen niet te maken hebben met particulieren die één dingetje willen komen halen en daar relatief veel tijd nodig hebben. Daarom verkopen die doorgaans niet aan particulieren.

Overigens, als je door het pro assortiment van Philips kijkt, dan zijn er niet zo gek veel lampen die in de consumerlijn zijn terug te vinden, maar voor de lampen die over en weer gebruikt worden gaan ze niet het wiel opnieuw uitvinden. Het verschil in specs kan ook gewoon alleen maar op papier zijn.

[ Voor 9% gewijzigd door jitter op 23-05-2017 19:14 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • jellevictoor
  • Registratie: Maart 2007
  • Laatst online: 12-05 14:01
Waar koop ik best 230V led strips? ledshoponline.be heeft een aanbod, andere beperken zich tot 12/24V meestal

Acties:
  • 0 Henk 'm!
12/24 V met een fatsoenlijke adapter zijn veilig, 230 V potentieel niet, ze mogen hier denk ik ook niet verkocht worden. Neem geen risico, ga voor de veilige strips.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • jellevictoor
  • Registratie: Maart 2007
  • Laatst online: 12-05 14:01
Hoezo, ik dacht nu net dat 230V veiliger waren mits die nauwelijks geen warmte ontwikkelen

Acties:
  • 0 Henk 'm!
Het gaat hier niet om de warmte, maar om de elektrische veiligheid.

Als de consument ook maar op enige manier de contacten in de lichtbron zou kunnen aanraken is het gebruik van hoge spanningen niet toegestaan, zoniet, dan mag het wel (denk aan bijv. een gloeilamp).

En in geval van lagere spanningen (dan het lichtnet) kun je nog te maken hebben met wel of niet galvanisch van het lichtnet gescheiden voedingen (drivers).
Niet galvanisch gescheiden mag ook weer alleen in lichtbronnen waarbij je niet zonder moeite bij het binnenwerk kan. Bij geïntegreerde ledarmaturen kun je ze herkennen aan de verplichting tot aarden en afscherming d.m.v. helder plastic van de ledpcb's.

Het veiligst is galvanisch gescheiden i.c.m. een lage spanning (SELV) en een goede adapter bij de ledstrip is dan ook van dat type.

Overigens heb ik hier wel eens led-pcb's (bedoeld als vervanging van het binnenwerk voor een bestaand armatuur) voorbij zien komen die direct op 230 V werken. Gebruikerservaringen gaven aan dat die bloedheet worden. Maar ook bij deze dingen geldt dat de elektrische veiligheid niet in orde is en hier niet verkocht zouden mogen worden.

[ Voor 42% gewijzigd door jitter op 05-06-2017 10:51 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mv_ak
  • Registratie: Juni 2013
  • Laatst online: 22:25
Heeft iemand ervaring met upgraden van niet dimbare LED armatuur naar dimbare?

Ik heb al een LED dimmer voor de primaire kant van de driver. (volgens mij faseaansnijding dimmer)
Lamp armatuur: 4x6W = 24 Watt
Huidige driver/transformator levert 30W bij 12V DC
Ik begrijp dat het nodig is de driver/transformator te vervangen door een dimbare variant.

Bij Conrad kom ik eigenlijk niets tegen met dimbaar, 12V DC?

Is dit dan wat:
https://www.ledlampendire...dc-4-16a-max-50-watt.html
of
http://www.topledshop.nl/...are-transformator-DC.html
maar de laatste geeft waarschuwing: werkt niet met G4, GY6.35, MR11, MR16 en AR111 LED ???

Als ik dit lees lijkt het meer een mission impossible, is dat ook zo?
Dimmen gebeurt bij 12V-24V door het heel snel achter elk
aar aan en uitzetten van de LED. Door het verlagen van de frequentie van het knipperen gaat de LED zwakker branden, en is de LED volledig traploos te dimmen. Toch blijft het dimmen van LED nog lastig omdat de combinatie van LED dimmer / dimbare LED transformator en de elektronica in de LED lampen/LED spots soms toch nog kan zorgen voor knipperend licht. Dit komt omdat Europese en Chinese fabrikanten nog geen internationale standaardisatie hebben.



Foto's huidige armatuur:IMG_6362 (1).jpg
IMG_6361.jpg
IMG_6360.jpg
Edit: Helaas ik kom nog 58 karma te kort...mag geen fotos uploaden.

http://www.dumpt.com/img/...=j99vhp3xzy2jeh0hg9v3.jpg


http://www.dumpt.com/img/...=j99vhp3xzy2jeh0hg9v3.jpg[url][URL=http://www.dumpt.com/img/viewer.php?file=j99vhp3xzy2jeh0hg9v3.jpg]Afbeeldingslocatie: https://www.dumpt.com/img/files/j99vhp3xzy2jeh0hg9v3_thumb.jpg[/URL][/url][url][url=http://www.dumpt.com/img/viewer.php?file=gzotwi6h3bwdfnbd2wfw.jpg][img=http://www.dumpt.com/img/files/gzotwi6h3bwdfnbd2wfw_thumb.jpg][/url][/url]
http://www.dumpt.com/img/...=gzotwi6h3bwdfnbd2wfw.jpg

[ Voor 19% gewijzigd door mv_ak op 12-06-2017 18:33 . Reden: fotos toevoegen ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!
Afgaande op wat je schrijft denk ik dat je nu (retrofit) ledspotjes in plaats van 12 V halogeenlampjes hebt, correct? Dat moet ik eerst even zeker weten zodat ik geen onzin ga verkondigen ;) .

Check ff de links naar je foto's, nu zijn het slechts bestandsnamen en kan ik niets zien.

[ Voor 15% gewijzigd door jitter op 09-06-2017 08:00 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mv_ak
  • Registratie: Juni 2013
  • Laatst online: 22:25
jitter schreef op vrijdag 9 juni 2017 @ 07:59:
Afgaande op wat je schrijft denk ik dat je nu (retrofit) ledspotjes in plaats van 12 V halogeenlampjes hebt, correct? Dat moet ik eerst even zeker weten zodat ik geen onzin ga verkondigen ;) .

Check ff de links naar je foto's, nu zijn het slechts bestandsnamen en kan ik niets zien.
Helaas ik kom 58 karma tekort voor foto's..

Nee het is niet retrofit, het is een complete lampunit met vaste leds:
http://www.eglo.com/inter...r-Lighting/ALEANDRO/91752

Ik zie de leds in een cirkel met daartussen weerstanden of chips lijkt het.

De driver die er nu in zit is de ELP30 Eaglerise 12 DC 2,5A 30 Watt:
https://www.amazon.de/EAG...ED-Trafo-12/dp/B00U1DF0PG

Alvast bedankt voor advies!

Als het een te groot risico is op knipperen, bromgeluid etc dan stuur ik de unit weer terug. Mijn huidige setup is 5 Led lampen kleine fitting dimbaar van de Action met een Scheider/Merten LED dimmer. Dat werkt geruisloos en zonder knipperen maar kan niet heel ver dimmen en ook is de lichtkleur niet zo mooi.

De vorige dimmer met gewone lampen is in de fik gevlogen en dat wil ik niet nog een keer meemaken..

Michiel

[ Voor 6% gewijzigd door mv_ak op 09-06-2017 10:31 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • iMars
  • Registratie: Augustus 2001
  • Laatst online: 18-05 11:30

iMars

Full time prutser

mv_ak schreef op donderdag 8 juni 2017 @ 18:21:
Heeft iemand ervaring met upgraden van niet dimbare LED armatuur naar dimbare?

Ik heb al een LED dimmer voor de primaire kant van de driver. (volgens mij faseaansnijding dimmer)
Lamp armatuur: 4x6W = 24 Watt
Huidige driver/transformator levert 30W bij 12V DC
Ik begrijp dat het nodig is de driver/transformator te vervangen door een dimbare variant.

Bij Conrad kom ik eigenlijk niets tegen met dimbaar, 12V DC?

Is dit dan wat:
https://www.ledlampendire...dc-4-16a-max-50-watt.html
of
http://www.topledshop.nl/...are-transformator-DC.html
maar de laatste geeft waarschuwing: werkt niet met G4, GY6.35, MR11, MR16 en AR111 LED ???

Als ik dit lees lijkt het meer een mission impossible, is dat ook zo?
Dimmen gebeurt bij 12V-24V door het heel snel achter elkaar aan en uitzetten van de LED. Door het verlagen van de frequentie van het knipperen gaat de LED zwakker branden, en is de LED volledig traploos te dimmen. Toch blijft het dimmen van LED nog lastig omdat de combinatie van LED dimmer / dimbare LED transformator en de elektronica in de LED lampen/LED spots soms toch nog kan zorgen voor knipperend licht. Dit komt omdat Europese en Chinese fabrikanten nog geen internationale standaardisatie hebben.


Foto's huidige armatuur:IMG_6362 (1).jpg
IMG_6361.jpg
IMG_6360.jpg
Edit: Helaas ik kom nog 58 karma te kort...mag geen fotos uploaden.
http://www.dumpt.com/img/

Koop hier mijn P1 reader :)


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • B@rt_d@_M@n
  • Registratie: Februari 2000
  • Laatst online: 18-05 11:41

B@rt_d@_M@n

Happy Landing!


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • blissard
  • Registratie: Juli 2000
  • Laatst online: 19:31
@iMars en @B@rt_d@_M@n jullie links doen het niet

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • B@rt_d@_M@n
  • Registratie: Februari 2000
  • Laatst online: 18-05 11:41

B@rt_d@_M@n

Happy Landing!

?
Bij mij wel degelijk. Chrome onder OSX.

Acties:
  • 0 Henk 'm!
mv_ak schreef op vrijdag 9 juni 2017 @ 10:29:
[...]


Helaas ik kom 58 karma tekort voor foto's..

Nee het is niet retrofit, het is een complete lampunit met vaste leds:
http://www.eglo.com/inter...r-Lighting/ALEANDRO/91752
Inmiddels heb ik de gegevens kunnen bestuderen. Of het armatuur dimbaar te maken is hangt af van de constructie van de lichtbron, d.w.z. de elektronica bij de leds.
Ik zie de leds in een cirkel met daartussen weerstanden of chips lijkt het.
Zou je dit eens wat beter kunnen bestuderen, evt. een close up foto posten (uploaden bij bijv. Imgur en dan hierheen linken)?

Als het alleen maar weerstanden zijn, dan zijn de lichtbronnen equivalent aan 12 V ledstrips en zou je die dus dimbaar kunnen maken. Als er ook andere elektronica op zit (diodes, IC's en evt. condensators), dan acht ik die kans klein.
De driver die er nu in zit is de ELP30 Eaglerise 12 DC 2,5A 30 Watt:
https://www.amazon.de/EAG...ED-Trafo-12/dp/B00U1DF0PG
Dit is een constante spanningsbron, en dat vind ik wat ongebruikelijk voor armaturen met geïntegreerde leds, daarom dacht ik in eerste instantie aan 12 V retrofit ledspotjes. Gezien de constructie van jouw armatuur kan ik me overigens wel voorstellen waarom de fabrikant voor die opzet heeft gekozen.

Maar goed, eerst even afwachten wat je op de ledprintjes vindt...

[ Voor 55% gewijzigd door jitter op 10-06-2017 10:03 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mv_ak
  • Registratie: Juni 2013
  • Laatst online: 22:25
>> Hierbij een closeup:https://s9.postimg.org/a3mdkwcjj/IMG_6361_3.jpg
>> Is het hieruit op te maken?

>> Alvast bedankt!
Michiel

[...]

[ Voor 112% gewijzigd door mv_ak op 12-06-2017 19:59 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!
De resolutie is erg beperkt, maar ik denk vier weerstanden tussen de leds te kunnen zien.
Als dat inderdaad klopt, dan is dit een lichtbron met serieweerstanden en verder geen elektronica.

Check voor de zekerheid ook even onder het printje, als je daar verder geen andere elektronica aantreft, dan is dit een lichtbron die zich gedraagt als een ledstrip op 12 V. In dat geval zouden beide dimbare led transformators waar je eerder naar linkte m.i. geschikt moeten zijn. Ze zijn wel anders van formaat, dus even meten hoeveel plek je hebt.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mv_ak
  • Registratie: Juni 2013
  • Laatst online: 22:25
jitter schreef op maandag 12 juni 2017 @ 19:40:
De resolutie is erg beperkt, maar ik denk vier weerstanden tussen de leds te kunnen zien.
Als dat inderdaad klopt, dan is dit een lichtbron met serieweerstanden en verder geen elektronica.

Check voor de zekerheid ook even onder het printje, als je daar verder geen andere elektronica aantreft, dan is dit een lichtbron die zich gedraagt als een ledstrip op 12 V. In dat geval zouden beide dimbare led transformators waar je eerder naar linkte m.i. geschikt moeten zijn. Ze zijn wel anders van formaat, dus even meten hoeveel plek je hebt.
Zojuist een foto in hogere resolutie gepost. "220" is een waarde voor een weerstand?
Ik zal kijken en inderdaad de transformator moet wel in de behuizing passen.

Zit ik dan nog met vermogen en bereik van de dimfunctie van de transformator?
6x4 = 24Watt

Voor de https://www.ledlampendire...c-4-16a-max-50-watt.html:
"Deze dimbare trafo heeft een minimale belasting van 10 Watt"
Dus dan dimt ie max ca. 60% dus van 100% > 40% lichtopbrengst.

De http://www.topledshop.nl/...are-transformator-DC.html komt er wat dat betreft beter uit en lijkt dan te dimmen naar bijna 0:
Vermogen 48 W
Minimum vermogen 0,1 W

De LED dimmer aan de primaire kant (wandcontactdoos) is van Merten / Schneider. In de beschrijving lees ik dan :
Let bij het aansluiten van de verlichting op het juiste Wattage. - LED lampen RC modus: 4-200 Watt - LED lampen RL modus: 4-40 Watt - 230V lampen en laagvolt halogeen: 4-400 Watt
Iemand bekend met verschil tussen RC en RL modus?

[ Voor 11% gewijzigd door mv_ak op 12-06-2017 20:14 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!
mv_ak schreef op maandag 12 juni 2017 @ 20:10:
[...]


Zojuist een foto in hogere resolutie gepost. "220" is een waarde voor een weerstand?
Ik zal kijken en inderdaad de transformator moet wel in de behuizing passen.
Bedankt, dat zijn inderdaad weerstanden van 22 Ohm. Het derde cijfer staat voor de vermenigingvuldingsfactor in machten van 10. Dus 220 = 22*100 = 22*1 = 22.

Wat ik denk te zien is dat er vier parallel geplaatste strengen van elk drie leds + serieweerstand op het printje zitten. In die opzet is 22 ohm een logische waarde voor gebruik op 12 V.
Zit ik dan nog met vermogen en bereik van de dimfunctie van de transformator?
6x4 = 24Watt

Voor de https://www.ledlampendire...c-4-16a-max-50-watt.html:
"Deze dimbare trafo heeft een minimale belasting van 10 Watt"
Dus dan dimt ie max ca. 60% dus van 100% > 40% lichtopbrengst.
Nee, de aangesloten verbruiker moet minimaal 10 W zijn om goed te kunnen werken, ook al dim je deze helemaal terug. Met 24 W zit je daar ruim boven.
Ik vind dat overigens wel vreemd voor een trafo met constante uitgangsspanning, ik zou daarom ook liever voor die andere gaan. Edit: misschien heeft het ook met de compatibiliteit met de dimmer te maken, dan zeker voor die andere gaan:
De http://www.topledshop.nl/...are-transformator-DC.html komt er wat dat betreft beter uit en lijkt dan te dimmen naar bijna 0:
Vermogen 48 W
Minimum vermogen 0,1 W
De LED dimmer aan de primaire kant (wandcontactdoos) is van Merten / Schneider. In de beschrijving lees ik dan :
Let bij het aansluiten van de verlichting op het juiste Wattage. - LED lampen RC modus: 4-200 Watt - LED lampen RL modus: 4-40 Watt - 230V lampen en laagvolt halogeen: 4-400 Watt
Iemand bekend met verschil tussen RC en RL modus?
Zonder al te diep op de materie in te gaan: dat heeft met ohmse (R), inductieve (L) en capacitieve (C) lasten te maken en de faseverschuiving tussen spanning en stroom die ze veroorzaken. Bij een elektronische trafo gebruik je de RC modus.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mv_ak
  • Registratie: Juni 2013
  • Laatst online: 22:25
Aangemeld voor de wachtlijst, hoop dat de betreffende dimmer snel weer op voorraad komt!
http://www.topledshop.nl/...are-transformator-DC.html
Hun site geeft me wel vertrouwen dat ze weten waar ze het over hebben.

Overigens is de betreffende hanglamp nog steeds in de aanbieding met 66% korting, voor andere geïnteresseerden in dit projectje de link:
https://www.bol.com/nl/p/...oom-wit/9200000024552816/

[ Voor 5% gewijzigd door mv_ak op 13-06-2017 11:01 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!
Per 1-7 volgens hun zeggen...

Het lijkt erop alsof ze weten waar ze het over hebben, maar als technicus zijn er dingen waarvan ik denk dat ze de klok hebben horen luiden, maar niet weten waar de klepel hangt.
Deze opmerking geeft dat bijv. aan:
Bijna alle LED lampen nemen de stroom ook op in piekjes, behalve LED strips, deze nemen de stroom zeer gelijkmatig op.
Leds nemen stroom niet op in pieken, maar de elektronica die de wisselspanning van het lichtnet gelijkricht en naar een lagere DC-spanning omzet doet dat wel. Maar dat gaat bijv. ook op voor de voeding in je PC, of voor de 230 VAC naar 12 VDC adapter aan die ledstrip.

Ik ben niet zo'n fan van dimmen. Ik kies liever voor een lichtbron die de hoeveelheid licht geeft die ik nodig heb, of meer. In dat laatste geval modificeer ik dan de driver of de lichtbron.
De lichtbronnnen in jouw armatuur zouden door het verwijderen van één of meerdere serieweerstanden per lichtbron kunnen worden gereduceerd van 100% naar 75%, 50% of zelfs 25% (per lichtbron), en dan kan de originele trafo waarschijnlijk gewoon blijven zitten. Maar dat is dan wel permanent en niet regelbaar, en mogelijk ziet het licht er wat minder egaal uit.

[ Voor 5% gewijzigd door jitter op 13-06-2017 19:26 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Slingertj3
  • Registratie: April 2006
  • Laatst online: 21:34
We hebben deze nieuwe lamp gekocht voor ons huis krijgen 10 juli de sleutel,
we zijn op zoek naar een dimmer. in de winkel hadden ze er niet veel verstand van.

Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/ivLRUhO.jpg

Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/wx3vmDa.jpg

Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/GEJ83fk.jpg

er zit geen boekje bij de lamp.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • blissard
  • Registratie: Juli 2000
  • Laatst online: 19:31
Ik denk dat een leading edge of trailing edge dimmer zou moeten werken. Geschikt voor een 50 watt belasting.

[ Voor 20% gewijzigd door blissard op 15-06-2017 17:51 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • TWyk
  • Registratie: April 2016
  • Laatst online: 30-04 15:33
blissard schreef op donderdag 15 juni 2017 @ 17:50:
Ik denk dat een leading edge of trailing edge dimmer zou moeten werken. Geschikt voor een 50 watt belasting.
Het zal toch geen 50W LED lamp zijn?

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • blissard
  • Registratie: Juli 2000
  • Laatst online: 19:31
@TWyk dat is wel wat er het armatuur staat. Volgens mij is het een armatuur met geïntegreerde leds, dus geen traditionele fittingen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!
Slingertj3 schreef op donderdag 15 juni 2017 @ 17:06:
We hebben deze nieuwe lamp gekocht voor ons huis krijgen 10 juli de sleutel,
we zijn op zoek naar een dimmer. in de winkel hadden ze er niet veel verstand van.

[afbeelding]

[afbeelding]

[afbeelding]

er zit geen boekje bij de lamp.
Even moeten googelen...
Het merk Lupia Licht is makkelijk te vinden, maar niet i.c.m. het typenr. op het energielabel.

Als ik wat verder zoek kom ik uit bij Paul Neuhaus Inigo lampen. Die lijken er enorm op, en zijn in verschillende wattages te vinden, waaronder een 2x22 W versie (maar niet 2x 25 W, althans niet op de site van die fabrikant). Maar dat zegt niet alles, mogelijk is dat een nieuwer en efficiënter type want hier vind ik wel een 2x 25 W versie.
Is de lamp "toevallig" 68 x 68 cm?

50 W, ja dat kan dus, maar de lamp geeft dan ook wel een bult licht (2x 1760 lm).

So far, so good. Maar die Paul Neuhaus heeft een afstandsbediening en instelbare kleurtemperatuur (ook te bedienen met een app). Als jij een afstandsbediening had gevonden, dan had je je vraag hier vast niet gesteld.

De driver op jouw foto ziet er ook uit als een standaard dimbare driver. Zoals reeds opgemerkt is de tekst "leading edge and trailing edge dimmable" op de driver dat wat je vertelt dat een gewone dimmer zal gaan werken, kies er dan wel eentje die geschikt is voor led.

Wat ik denk: deze Lupia Licht is een eenvoudigere uitvoering met een 2x 25 W 2700 K lichtbron die alleen op een gewone dimmer werkt... een soort van uitgeklede versie zeg maar. Overigens zie ik op je foto met het energielabel wel een montagehandleiding zitten, bij die van het andere merk staan daar ook de specs op.

[ Voor 3% gewijzigd door jitter op 16-06-2017 07:26 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Slingertj3
  • Registratie: April 2006
  • Laatst online: 21:34
Dankje, de lamp lijkt erop. maar het is denk een kopie. Denk dat de 50w wel klopt met jou verhaal. Wat we willen is dat de lamp ook heel zacht aan kan. en op ze felst. Iemand linkjes naar goede dimmers?
jitter schreef op vrijdag 16 juni 2017 @ 07:07:
[...]


Even moeten googelen...
Het merk Lupia Licht is makkelijk te vinden, maar niet i.c.m. het typenr. op het energielabel.

Als ik wat verder zoek kom ik uit bij Paul Neuhaus Inigo lampen. Die lijken er enorm op, en zijn in verschillende wattages te vinden, waaronder een 2x22 W versie (maar niet 2x 25 W, althans niet op de site van die fabrikant). Maar dat zegt niet alles, mogelijk is dat een nieuwer en efficiënter type want hier vind ik wel een 2x 25 W versie.
Is de lamp "toevallig" 68 x 68 cm?

50 W, ja dat kan dus, maar de lamp geeft dan ook wel een bult licht (2x 1760 lm).

So far, so good. Maar die Paul Neuhaus heeft een afstandsbediening en instelbare kleurtemperatuur (ook te bedienen met een app). Als jij een afstandsbediening had gevonden, dan had je je vraag hier vast niet gesteld.

De driver op jouw foto ziet er ook uit als een standaard dimbare driver. Zoals reeds opgemerkt is de tekst "leading edge and trailing edge dimmable" op de driver dat wat je vertelt dat een gewone dimmer zal gaan werken, kies er dan wel eentje die geschikt is voor led.

Wat ik denk: deze Lupia Licht is een eenvoudigere uitvoering met een 2x 25 W 2700 K lichtbron die alleen op een gewone dimmer werkt... een soort van uitgeklede versie zeg maar. Overigens zie ik op je foto met het energielabel wel een montagehandleiding zitten, bij die van het andere merk staan daar ook de specs op.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Shadow_Zero
  • Registratie: Juli 2002
  • Laatst online: 07-05 08:51
Ik heb inmiddels mijn Conrad bestelling van LightMe leds (subtak van Megaman naar ik begrijp; https://de.wikipedia.org/wiki/Zweitmarke) binnen en zit nu met het volgende. De GU10 halogeen (50mm) past 'net' niet in de bestaande inbouw-spot armatuur. Specifiek, het metalen ringetje dat je er over heen moet plaatsen valt net niet in het 'slotje' omdat de spot net iets te dik is.

Ik ben al bij de Gamma geweest, maar de Philips armaturen alsmede het huismerk hadden hetzelfde euvel. Op de LightMe en Megaman website kan ik niet zo snel losse armaturen vinden, dus ik heb Conrad ondertussen ook maar een mail gestuurd. Sowieso kan ik vrij lastig losse armaturen vinden, maar als iemand daar nog goede tips voor heeft houd ik me aanbevolen! Blijkbaar toch geen universele standaard :/

De LEDs an sich doen waarvoor ik ze gehaald heb. Afstandsbediening er bij en ik kan makkelijk schakelen binnen het RGBW spectrum, en met het standje SMOOTH gaat hij leuk alle kleuren af. Alleen wel goed mikken met de afstandsbediening om alle lampen tegelijkertijd te laten schakelen :)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • 3xNix
  • Registratie: Juli 2001
  • Laatst online: 23-04 20:23

3xNix

golfr in hart en nieren

Je bedoelt dat het randje te "hoog" is waardoor de veer in het armatuur net niet op z'n plaats klikt?
De lamp zelf is PAR51 standaard, dus met een diameter van 49-51mm als het goed is.

Veer in de ring zoals zichtbaar op dit plaatje?:
https://ledstrip-speciali...telbaar.jpg-800x800_0.jpg

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Shadow_Zero
  • Registratie: Juli 2002
  • Laatst online: 07-05 08:51
Ah, had je reactie nog niet gezien 3xNix!
Je slaat de spijker op z'n kop ja. En op dat plaatje, dan inderdaad dat binnenste ringetje die je links in de inham ziet vallen (wat rechts ook het geval is).

Conrad kon me ook niet verder helpen, en ik wacht nog op een laatste reactie van LightMe (support loopt via MegaMan in dit geval), maar daar verwacht ik ook niet al te veel meer van. Ik ben ondertussen met een hobbyvijl aan de slag gegaan (monnikenwerk! Maar goed te combineren met tv kijken ; ) ) en nu hangen ze.

Hornbach had trouwens wel een armatuur waar het paste met veer, alleen dat was een 3x LED spot set van 65 euro, dus ook niet een heel praktische keuze. Zelfs bij licht speciaalzaken zaten ze me raar aan te kijken met mijn vraag (en hadden ook niks waar het in paste). Bij eentje was het commentaar dat LED vaak inclusief armatuur als set wordt verkocht, wellicht is dat wel zo. Maar van de fabrikant die deze losse GU10 lampjes verkopen verwacht ik toch wel een reactie van "Ze passen hier in, en hier kun je losse armaturen bestellen". Oh well!

In mijn zoektocht naar een LED lamp voor boven de eettafel is mijn oog nu op de "FLAIR LED Plafondspot Turais 2+4-lichts 3,7W chroom satijn" van Hornbach gevallen (Flair is een huismerk van ze, heb ik inmiddels begrepen):
Afbeeldingslocatie: https://www.hornbach.nl/data/shop/D04/001/780/499/175/60/DV_8_5857727_02_4c_DE_20160628195428.jpg

Helaas niet dimbaar, dus ik ga even kijken of ik daar mee kan leven. Ik heb ook geen alternatief gevonden wat er op lijkt, dus momenteel ook geen keuze (of het moet heel wat anders worden).

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • ff_tweake
  • Registratie: April 2005
  • Laatst online: 16-05 22:39
Weet iemand of 230V dimbare LED TL's te dimmen zijn met een variabele DC spanning of stroom?
Het gaat om een rij TL's in een schuur die ik wil kunnen dimmen, totaal zo'n 220Watt.

Je hebt natuurlijk de dimmers met fase aan- of afsnijding maar dat geeft soms nog wel geflikker bij lage instellingen. Om dat beter te regelen zijn er IGBT dimmers maar die zijn nogal duur.
Toen kwam ik hier op uit:
http://www.meanwell.com/p...D_comparison_chart_en.pdf
Als ik op internet circuits tegen kom van 230V LED drives dan zit er aan het begin in alle gevallen die ik tegen kwam een gelijkrichter. Dus voeden met een DC spanning zou in theorie kunnen.
Zou zo'n constante stroom of spanningsregelaar kunnen werken met de LED tl´s?

[ Voor 21% gewijzigd door ff_tweake op 21-07-2017 00:03 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • blissard
  • Registratie: Juli 2000
  • Laatst online: 19:31
@ff_tweake ligt heel erg aan het gebruikte circuit. Sommige systemen gebruiken een condensator om het voltage naar beneden te brengen. Dat zal problemen geven bij voeden met DC. Daarnaast voldoet het systeem bij voeden met 230 volt DC mogelijk niet meer aan het veiligheidskeurmerk. Dat gaat immers uit van AC.

[ Voor 5% gewijzigd door blissard op 21-07-2017 11:13 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!
ff_tweake schreef op donderdag 20 juli 2017 @ 23:59:
Weet iemand of 230V dimbare LED TL's te dimmen zijn met een variabele DC spanning of stroom?
Het gaat om een rij TL's in een schuur die ik wil kunnen dimmen, totaal zo'n 220Watt.

Je hebt natuurlijk de dimmers met fase aan- of afsnijding maar dat geeft soms nog wel geflikker bij lage instellingen. Om dat beter te regelen zijn er IGBT dimmers maar die zijn nogal duur.
Toen kwam ik hier op uit:
http://www.meanwell.com/p...D_comparison_chart_en.pdf
Als ik op internet circuits tegen kom van 230V LED drives dan zit er aan het begin in alle gevallen die ik tegen kwam een gelijkrichter. Dus voeden met een DC spanning zou in theorie kunnen.
Zou zo'n constante stroom of spanningsregelaar kunnen werken met de LED tl´s?
Het gebruik van DC kan inderaad in theorie vaak wel, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn.
Maar waarom zou je DC willen gebruiken? Om eventuele flicker tegen te gaan?
Je kunt er i.i.g. niet mee dimmen (i.t.t. een gloeilamp kun je een ledlamp niet rechtstreeks dimmen door de voeding te variëren).

Een led-tl heeft een ingebouwde driver, bedoeld voor gebruik op het lichtnet. Als die dimbaar is, dan is de buis dimbaar. Om welke buizen gaat het?

De drivers waar je naar linkt zijn gemaakt om ledmodules te voeden, die modules hebben zelf geen driver aan boord. Een buis met ingebouwde driver kun je er dus niet op laten werken.

Stel dat je de ledbuizen zou kunnen ontdoen van de ingebouwde drivers, en de leds rechtstreeks aansturen, dan zou je een dimbare CC-driver kunnen toepassen.
Maar let op! Zonder in detail te willen treden, e.e.a. is niet zonder meer mogelijk en hangt erg af van de constructie van de led tl-buizen.

[ Voor 26% gewijzigd door jitter op 22-07-2017 11:19 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!
[b]Shadow_Zero schreef op donderdag 20 juli 2017 @ 10:15:
In mijn zoektocht naar een LED lamp voor boven de eettafel is mijn oog nu op de "FLAIR LED Plafondspot Turais 2+4-lichts 3,7W chroom satijn" van Hornbach gevallen (Flair is een huismerk van ze, heb ik inmiddels begrepen):
[afbeelding]

Helaas niet dimbaar, dus ik ga even kijken of ik daar mee kan leven. Ik heb ook geen alternatief gevonden wat er op lijkt, dus momenteel ook geen keuze (of het moet heel wat anders worden).
Hoe weet je dat die lamp niet dimbaar is? Het is net de specificatie die ze niet vermelden.
Ook slecht: geen CRI vermeld, en IP20 is geen isolatiesoort, daar had klasse I (te aarden) of klasse II (niet te aarden) moeten staan. IP20 betekent alleen maar bescherming tegen binnendringen van voorwerpen groter dan 12,5 mm.

Gezien de constructie van de voet zit daar waarschijnlijk een driver in verstopt. Het zou me niet verbazen als die er nu in zit idd niet dimbaar zou blijken te zijn, je die zou kunnen uitwisselen met een geschikte andere die wel dimbaar is.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • ff_tweake
  • Registratie: April 2005
  • Laatst online: 16-05 22:39
jitter schreef op vrijdag 21 juli 2017 @ 17:52:
[...]

Het gebruik van DC kan inderaad in theorie vaak wel, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn.
Maar waarom zou je DC willen gebruiken? Om eventuele flicker tegen te gaan?
Je kunt er i.i.g. niet mee dimmen (i.t.t. een gloeilamp kun je een ledlamp niet rechtstreeks dimmen door de voeding te variëren).

Een led-tl heeft een ingebouwde driver, bedoeld voor gebruik op het lichtnet. Als die dimbaar is, dan is de buis dimbaar. Om welke buizen gaat het?

De drivers waar je naar linkt zijn gemaakt om ledmodules te voeden, die modules hebben zelf geen driver aan boord. Een buis met ingebouwde driver kun je er dus niet op laten werken.

Stel dat je de ledbuizen zou kunnen ontdoen van de ingebouwde drivers, en de leds rechtstreeks aansturen, dan zou je een dimbare CC-driver kunnen toepassen.
Maar let op! Zonder in detail te willen treden, e.e.a. is niet zonder meer mogelijk en hangt erg af van de constructie van de led tl-buizen.
inderdaad 2 redenen om DC te gebruiken:
- flicker tegen gaan, vooral in het ondergebied
- DC regelaars met 0-10V aansturing lijken goedkoper dan AC dimmers.

Het gaat in dit geval om 20Watt dimbare TL's. een exact type weet ik helaas nog niet.
Ik snap dat het volledig afhangt van de interne driver van de 230V LED TL's.

De theorie die ik had:
Bij volledige AC sinus, dus niet gedimd, regelt de interne driver een constante stroom door de LED TL.
Een DC voeding kan waarschijnlijk werken in veel gevallien ivm een gelijkrichter in de interne driver.
Door de voedende stroom te beperken word de stroom van de interne driver automatisch ook beperkt wat zorgt voor dimmen van de LED´s.
De vraag is of een interne driver daar tegen kan.
Ik vermoed dat de meeste interne led drivers met een PWM achtige regeling werken. dus bij het niet halen van de gewenste stroom word de PWM duty cycle naar 100% geregeld. zover geen probleem.
Beperken van de stroom beperkt natuurlijk ook de spanning, de vraag is of een interne driver daar goed mee overweg kan.

Volgens mij komt er op neer dat je dit moet testen om het te weten.
Als je zeker wil weten dat het gaat werken moet je iets met met fase aan - of afsnijding, of met PWM-achtige regelingen nemen.

graag commentaar hierop :)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • stekkel
  • Registratie: Augustus 2001
  • Laatst online: 18-04 09:02
ff_tweake schreef op zaterdag 22 juli 2017 @ 20:31:
[...]


inderdaad 2 redenen om DC te gebruiken:
- flicker tegen gaan, vooral in het ondergebied
- DC regelaars met 0-10V aansturing lijken goedkoper dan AC dimmers.

Het gaat in dit geval om 20Watt dimbare TL's. een exact type weet ik helaas nog niet.
Ik snap dat het volledig afhangt van de interne driver van de 230V LED TL's.

De theorie die ik had:
Bij volledige AC sinus, dus niet gedimd, regelt de interne driver een constante stroom door de LED TL.
Een DC voeding kan waarschijnlijk werken in veel gevallien ivm een gelijkrichter in de interne driver.
Door de voedende stroom te beperken word de stroom van de interne driver automatisch ook beperkt wat zorgt voor dimmen van de LED´s.
De vraag is of een interne driver daar tegen kan.
Ik vermoed dat de meeste interne led drivers met een PWM achtige regeling werken. dus bij het niet halen van de gewenste stroom word de PWM duty cycle naar 100% geregeld. zover geen probleem.
Beperken van de stroom beperkt natuurlijk ook de spanning, de vraag is of een interne driver daar goed mee overweg kan.

Volgens mij komt er op neer dat je dit moet testen om het te weten.
Als je zeker wil weten dat het gaat werken moet je iets met met fase aan - of afsnijding, of met PWM-achtige regelingen nemen.

graag commentaar hierop :)
Led's werken altijd op basis van stroomsturing en inderdaad, door PWM op de stroom toe te passen dim je LED's. De spanningsval wordt bepaald door de I/V curve van de LED en je kan er vanuit gaan dat deze spanningsval redelijk constant is en bepaald wordt door de forward spanningen en temperaturen van de in serie geschakelde LED's. De invloed van de stroom op de forward spanning is gering.

Bij dimbare drivers wordt volgens mij gewoon de faseafsnijding gemeten en intern door een MCU wordt de gewenste PWM waarde voor de stroomsturing bepaald en doorgezet door het schakelen van de uitgangsmosfet van de driver. Daarom is 0-10V dimming superieur omdat je dan zonder faseafsnijdingmeting direct de bijbehorende PWM waarde voor de stroomsturing kan bepalen zonder dat de ingangstrafo van de geschakelde voeding in de driver moeilijk gaat doen omdat de periode te kort wordt en flikker ontstaat. Lage dimniveau's zijn daarom ook lastig te realiseren.
Dus faseafsnijdingsdimmers gebruiken om dimbare AC leddrivers te dimmen is altijd gekunsteld en verre van ideaal.

Acties:
  • 0 Henk 'm!
Ik ben het helemaal eens met stekkels post.

Daarbij wil ik nog opmerken dat een led driver op netspanning doorgaans niet meer is dan een schakelvoeding die in zijn regeling de stroom door de leds als uitgangspunt heeft (het is dus een schakelvoeding en stroombron in één circuit dat je niet in die twee afzonderlijke delen kan splitsen). Het is de stroom door de leds die bepalend is voor de output en niet de stroom vanaf de input. De driver zal koste wat kost deze outputstroom constant houden, en doet dat binnen het gespecificeerde bereik van de input (bijv. 80 - 265 VAC), daaronder kan het best zijn dat hij niet meer werkt.

Een schakelvoeding reageert op spanningsveranderingen aan de ingang door de duty cycle aan te passen waarmee de trafo (of spoel) geschakeld wordt om de output constant te houden. De stroom door de leds is immers het uitgangspunt. Als de ingangsspanning halveert moet de opgenomen stroom verdubbelen om de output gelijk te kunnen houden (ik ga er even van uit dat je de Wetten van Ohm kent).

Ga je nou de stroom aan de ingang beperken, dan moet ook de spanning zakken (WvO, spanning en stroom zijn afhankelijk van elkaar). Als je onder de laagst gespecificeerde ingangsspanning van de driver komt, dan denk ik dat deze stopt met werken en niet gaat dimmen. Ik vermoed nl. dat het deel van het circuit dat het de naam schakelvoeding geeft, stopt met schakelen.
Dit is idd een PWM-achtige regeling, maar eentje die nooit naar 100% mag gaan, dat is DC en een trafo kan alleen op AC werken (in het geval van een flyback-converter).
Bovendien moet het regel-IC zelf ook spanning hebben om te kunnen werken.
En bij niet galvanisch gescheiden drivers, met een spoel i.p.v. trafo (bijv. buck-converter), heb je waarschijnlijk hetzelfde probleem met het regel-IC dat stopt met werken.

Nee, het lijkt me niet verstandig om in de netspanning te rotzooien, ongeacht welke led-tl's je zou aanschaffen (uitgezonderd fasedimming, natuurlijk, maar ook dat vind ik eigenlijk "rotzooien").

Ik zou waarschijnlijk alternatieven overwegen. Het is vast mogelijk langwerpige led-pcbs te kopen en in de armaturen te plaatsen. Die kun je dan aansturen door geschikte drivers die met een 1-10 V signaal kunnen dimmen. Dat lijkt nog wat meer op tweaken ;) , en kun je ook zodanig doen dat je met veilig lage en galvanisch van het net gescheiden spanningen kan werken (SELV).

[ Voor 94% gewijzigd door jitter op 23-07-2017 10:03 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Overspeed
  • Registratie: April 2000
  • Laatst online: 01:54
Ik zat ff te kijken op de Ikea site, en zag toevallig: Ikea Ryet led-lamp E27 400 lumen voor € 0,99

http://www.ikea.com/nl/nl/catalog/products/10371203/

Leuke prijs, genoeg lumen voor tuinverlichting. :)

Er is in Nederland niets beter beveiligd dan de snelwegen m.b.v. mobiele flitsteams, flitspalen, (on)opvallende surveillance-auto's, etc. Als er in mijn huis wordt ingebroken, dan kan ik beter de A2 oprennen dan 112 bellen.


Acties:
  • 0 Henk 'm!
Het is sowieso interessant om af en toe Ikea's ledlampen assortiment te bekijken. Zo hebben ze nu bijv. o.a. ledfilamentlampen van 2200 K (Lunnom) en smart ledlampen (Trådfri) toegevoegd.

Acties:
  • +1 Henk 'm!
Omdat ik in de markt was voor drie nieuwe GU10 spotjes ben ik gisteren even naar Ikea geweest, voornamelijk met het idee om die Trådfri lampen eens nader te bekijken.

Dat is een reeks smart ledlampen die met een afstandbediening of hub + app bediend kunnen worden. Geen RGB, maar wel tussen 2200 K en 4000 K.

Maar als iemand die gevoelig is voor flicker (van zowel onvoldoende afvlakking van de netfrequentie als PWM dimmen) heb ik er toch maar vanaf gezien.
Voluit in één van de uitersten (2200 K of 4000 K) was er alleen een kleine netfrequentie flicker die niet noemenswaardig is.

4000 K voluit (zie de lichte banden tegen de achtergrond):
Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/UhTzYA2.jpg?1

Idem 2200 K voluit.
Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/6bPRIgU.jpg?1

Maar zodra je gaat dimmen of de kleurtemperatuur gaat variëren, dan gaat de driver middels PWM de leds aansturen.
Op zich niets mis mee, de meeste mensen zullen er niets van merken. Helaas ben ik er bijzonder gevoelig voor en door met mijn hand voor de lamp te wuiven kon ik een licht stroboscoopeffect zien. Ik denk wel een vrij hoge frequentie, maar voor mij nog niet hoog genoeg.

4000 K gedimd (2200 K vergelijkbaar):
Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/Cy7wazz.jpg?1

2700 K voluit, opvallend is dat de warmwitte en koelwitte leds afwisselnd geschakeld worden, de warmwitte wat langer dan de koelwitte:
Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/hHgVNmd.jpg?1

2700 K gedimd:
Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/2wl9LfN.jpg?1


De voor mij zichtbare PWM dimming deed me besluiten om i.p.v. € 60 uit te geven aan drie stuks 6 W 400 lm GU10 Trådfri spotjes + afstandbediening, te kiezen voor drie niet dimbare 4,4 W 400 lm Lunnom spotjes voor nog geen € 9.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mvds
  • Registratie: November 2000
  • Laatst online: 21:52

mvds

Totally awesome!

Ik wil even jullie idee hebben over het volgende;

ik heb in mijn woonkamer 5 x 20Watt halogeen spots zitten op een dimmer. Deze wil ik gaan vervangen voor LED spots. Ik heb lampjes gevonden die ik een op een in de bestaande armaturen kwijt kan (GU4 voetje) en deze zijn 3,1 Watt en dimbaar. (Gewoon Osram LEDs, dus geen Chinese rommel)

De bestaande halogeen trafo is 105VA en kan geen LEDs aansturen dus moet worden vervangen. Nu het vreemde, ik krijg het advies van de webwinkel om een 150VA Halo transformator te nemen. Ze zeggen dat ik moet rekenen met het wattage van de lampen die moeten worden vervangen. Dus de 20 Watt van de oude halogeen lampen.

Dit voelt als zeer tegenstrijdig, ik ga zuinigere lampen gebruiken (3,1 Watt tov 20 Watt) en dan moet ik een zwaardere transformator gaan gebruiken? Die 150VA trafo heeft ook nog eens een minimale belasting van 35 Watt waar ik met 5 x 3,1 dus bij lange niet aan kom.

Kan iemand me uitleggen wat hier de gedachtengang achter is? En hebben jullie advies over welke webshop mij verder kan helpen voor wat betreft een goede LED trafo?

Acties:
  • 0 Henk 'm!
Hoe maak je dat soort mooie plaatjes?
Erg verhelderend, want je ziet inderdaad dat de verticale lijnen voor de warmwitte LEDs langer zijn (==LEDs staan langer aan).

Acties:
  • 0 Henk 'm!
Door met je (telefoon)camera met de videofunctie of de sluitertijd te spelen kan je dit soort ernstige flicker vrij vlot bloot leggen. Of je houdt de camera dichtbij de lichtbron zodat ie zelf voor kortere sluitertijden kiest.

Het is niet waterdicht, want het kan zijn dat je camera geen flicker vastlegt terwijl die er wel is. Maar in mijn eigen ervaring weet ik wel dat, áls ik met het blote oog flicker zie, de camera het ook feilloos vast legt .

Trouwens thanks @jitter . Het lijkt er dus op dat ik deze lampen, of iig dit specifieke model, fijn links ga laten liggen!

Ik find het al vervelend genoeg dat Philips Hue ook flicker heeft, maar gelukkig meestal voor mij nog net niet storend genoeg.

Marstek Venus 5.12kWh v148, ShellyPro3EM emulatie, PV 11xEnphase IQ7+ Z-O, 5xEnphase IQ7+ N-W - ~4,7Wp theoretisch, ~3,5Wp praktijk


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • TWyk
  • Registratie: April 2016
  • Laatst online: 30-04 15:33
mvds schreef op dinsdag 1 augustus 2017 @ 12:04:
ik heb in mijn woonkamer 5 x 20Watt halogeen spots zitten op een dimmer. Deze wil ik gaan vervangen voor LED spots. Ik heb lampjes gevonden die ik een op een in de bestaande armaturen kwijt kan (GU4 voetje) en deze zijn 3,1 Watt en dimbaar. (Gewoon Osram LEDs, dus geen Chinese rommel)

De bestaande halogeen trafo is 105VA en kan geen LEDs aansturen dus moet worden vervangen. Nu het vreemde, ik krijg het advies van de webwinkel om een 150VA Halo transformator te nemen. Ze zeggen dat ik moet rekenen met het wattage van de lampen die moeten worden vervangen. Dus de 20 Watt van de oude halogeen lampen.
Volgens mij is een overcapaciteit aanvermogen van 100% voor leds ruim genoeg.
Voor 5 x 3,1 W heb je dus een trafo nodig die 30 watt aan vermogen kan leveren.
Het minimum vermogen eigenlijk flink lager zijn dan 15 W voor dimbare leds

Zoiets wil je dus:
http://www.topledshop.nl/...imbare-transformator.html

[ Voor 6% gewijzigd door TWyk op 01-08-2017 14:01 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • 3xNix
  • Registratie: Juli 2001
  • Laatst online: 23-04 20:23

3xNix

golfr in hart en nieren

mvds schreef op dinsdag 1 augustus 2017 @ 12:04:
Ik wil even jullie idee hebben over het volgende;

ik heb in mijn woonkamer 5 x 20Watt halogeen spots zitten op een dimmer. Deze wil ik gaan vervangen voor LED spots. Ik heb lampjes gevonden die ik een op een in de bestaande armaturen kwijt kan (GU4 voetje) en deze zijn 3,1 Watt en dimbaar. (Gewoon Osram LEDs, dus geen Chinese rommel)

De bestaande halogeen trafo is 105VA en kan geen LEDs aansturen dus moet worden vervangen. Nu het vreemde, ik krijg het advies van de webwinkel om een 150VA Halo transformator te nemen. Ze zeggen dat ik moet rekenen met het wattage van de lampen die moeten worden vervangen. Dus de 20 Watt van de oude halogeen lampen.

Dit voelt als zeer tegenstrijdig, ik ga zuinigere lampen gebruiken (3,1 Watt tov 20 Watt) en dan moet ik een zwaardere transformator gaan gebruiken? Die 150VA trafo heeft ook nog eens een minimale belasting van 35 Watt waar ik met 5 x 3,1 dus bij lange niet aan kom.

Kan iemand me uitleggen wat hier de gedachtengang achter is? En hebben jullie advies over welke webshop mij verder kan helpen voor wat betreft een goede LED trafo?
Gewoon de huidige (electronische?) trafo van 105VA aanhouden.
Bij twijfel, raadpleeg de compatibility lijst van deze lamp: hier

Deze lampen worden bij 1 tot 4 stuks getest op de meest gangbare trafo's.
Het gaat hier om 5 stuks, dus is een kwestie van uitproberen al verwacht ik dat het gewoon werkt.

Acties:
  • +2 Henk 'm!
mvds schreef op dinsdag 1 augustus 2017 @ 12:04:
Ik wil even jullie idee hebben over het volgende;

ik heb in mijn woonkamer 5 x 20Watt halogeen spots zitten op een dimmer. Deze wil ik gaan vervangen voor LED spots. Ik heb lampjes gevonden die ik een op een in de bestaande armaturen kwijt kan (GU4 voetje) en deze zijn 3,1 Watt en dimbaar. (Gewoon Osram LEDs, dus geen Chinese rommel)

De bestaande halogeen trafo is 105VA en kan geen LEDs aansturen dus moet worden vervangen. Nu het vreemde, ik krijg het advies van de webwinkel om een 150VA Halo transformator te nemen. Ze zeggen dat ik moet rekenen met het wattage van de lampen die moeten worden vervangen. Dus de 20 Watt van de oude halogeen lampen.

Dit voelt als zeer tegenstrijdig, ik ga zuinigere lampen gebruiken (3,1 Watt tov 20 Watt) en dan moet ik een zwaardere transformator gaan gebruiken? Die 150VA trafo heeft ook nog eens een minimale belasting van 35 Watt waar ik met 5 x 3,1 dus bij lange niet aan kom.

Kan iemand me uitleggen wat hier de gedachtengang achter is? En hebben jullie advies over welke webshop mij verder kan helpen voor wat betreft een goede LED trafo?
Ja, e.e.a. klinkt erg tegenstrijdig allemaal.

Maar ik ben geneigd om hetzelfde advies te geven als 3xNix, eerst even uitproberen met wat je nu hebt, wellicht werkt het gewoon. Let dan op knipperen, flikkeren en zoemen, en als je bij de trafo kunt, na een paar uur bedrijf eens voelen of deze niet te warm wordt.

Technisch bekeken vind ik het gebruik van elektronische halogeentrafo's niet zo mooi. Ze hebben nl. een wisselspanning die wel eens best grillig kan zijn. En dat terwijl een led graag gelijkspanning wil hebben om mooi en zonder flikkeren of zoemen op te lichten.

Door het gelijkrichten van de wisselspanning gaat de elektronica in de ledlamp de stroom in korte felle pieken opnemen uit de trafo, en ik denk dat dat de hoofdreden is voor de overcapaciteit.
In de sheet van Osram, die 3xNix linkte, wordt in de vuistregel ook gebruik maakt van het equivalente wattage i.p.v. het werkelijke wattage van de ledlampen om het aan te sluiten aantal lampen mee te bepalen.

Zou je ook kunnen posten welke lampen je hebt gekocht en welke dimmer en trafo (merk en type) je nu hebt?
ThinkPadd schreef op dinsdag 1 augustus 2017 @ 13:36:
[...]

Hoe maak je dat soort mooie plaatjes?
Erg verhelderend, want je ziet inderdaad dat de verticale lijnen voor de warmwitte LEDs langer zijn (==LEDs staan langer aan).
Smartphone vlak tegen de lamp aan houden en foto maken. De korte sluitertijd laat genadeloos zien dat de leds in snel tempo tussen volledig aan en volledig uit schakelen. Onze ogen zijn te traag om dat waar te nemen, zo ook die van mij, maar ik kan dan wel een stroboscoopeffect waarnemen bij beweging die dwars door het gezichtsveld gaat, en dat ervaar ik als storend. Dit dus:

Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/8MJ66SJ.jpg

[ Voor 12% gewijzigd door jitter op 01-08-2017 21:44 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mvds
  • Registratie: November 2000
  • Laatst online: 21:52

mvds

Totally awesome!

jitter schreef op dinsdag 1 augustus 2017 @ 21:32:
[...]
Ja, e.e.a. klinkt erg tegenstrijdig allemaal.
Dat vond ik dus ook
Maar ik ben geneigd om hetzelfde advies te geven als 3xNix, eerst even uitproberen met wat je nu hebt, wellicht werkt het gewoon. Let dan op knipperen, flikkeren en zoemen, en als je bij de trafo kunt, na een paar uur bedrijf eens voelen of deze niet te warm wordt.

Technisch bekeken vind ik het gebruik van elektronische halogeentrafo's niet zo mooi. Ze hebben nl. een wisselspanning die wel eens best grillig kan zijn. En dat terwijl een led graag gelijkspanning wil hebben om mooi en zonder flikkeren of zoemen op te lichten.

Door het gelijkrichten van de wisselspanning gaat de elektronica in de ledlamp de stroom in korte felle pieken opnemen uit de trafo, en ik denk dat dat de hoofdreden is voor de overcapaciteit.
In de sheet van Osram, die 3xNix linkte, wordt in de vuistregel ook gebruik maakt van het equivalente wattage i.p.v. het werkelijke wattage van de ledlampen om het aan te sluiten aantal lampen mee te bepalen.
Ik zit er nu ook over te denken om ze niet te gaan dimmen. Ik ga in elk geval kijken met de huidige trafo hoe het werkt.
Zou je ook kunnen posten welke lampen je hebt gekocht en welke dimmer en trafo (merk en type) je nu hebt?
Ik heb nog niks gekocht qua LEDs maar de trafo die er nu zit is de Massive ET-105-2 (35-105VA). En ik heb een Berker dimmer type 2874 (20-525Watt)

Acties:
  • 0 Henk 'm!
Als ik zo zie wat je bestaande spullen zijn, dan denk ik dat het toch wel eens zou kunnen gaan werken.

"Officieel" is de Berker 2874 dimmer niet geschikt voor led, maar het is er eentje die met faseafsnijding werkt, dat is voor capacitieve lasten geschikt (wat elektronische trafo's en led drivers zijn) en de ondergrens ligt niet eens zoveel hoger dan de lampen die je wilt gaan plaatsen. De trafo zou met zijn 35 W ondergrens eerder problemen kunnen veroorzaken, maar dan zou de dimbare ledtrafo die TWyk voorstelde een goed alternatief zijn, en niet eens zo duur.

Als je ervoor kiest om niet te dimmen, dan zou het het mooist zijn om een led driver met constante 12 V uitgangsspanning te nemen, dan is de kans op flicker nl. nihil. In dat geval wel de dimmer vervangen door een schakelaar.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • 3xNix
  • Registratie: Juli 2001
  • Laatst online: 23-04 20:23

3xNix

golfr in hart en nieren

In ieder geval zou ik niet een "Speciale LED trafo" kopen van Topledshop.
Dat lijkt mij gewoon een halogeen trafo, verpakt als LED trafo.
(al is het minimum wel erg laag)

[ Voor 10% gewijzigd door 3xNix op 02-08-2017 08:23 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!
I.i.g. is duidelijk dat die trafo een wisselspanning als uitgang heeft, er staat nl. 11,5 V AC (33 kHz).
M.u.v. de zeer lage minimum spanning heeft dat idd veel weg van een halogeentrafo - sterker nog halogeenlampen tot 50 W belasting is één van de specs die ze geven.

Deze trafo is geschikt voor 12 V ledspotjes (retrofit halogeenvervangers), maar niet voor ledstrips.
Ik vraag me af waarom, is het alleen omdat een ledstrip uitsluitend voor DC gemaakt is, of komt er bij het dimmen van 12 V ledspotjes meer kijken?

Een ledstrip heeft geen gelijkrichters of drivers. In plaats daarvan vertrouwt die op serieweerstanden die berekend zijn voor de werkspanning, bijv. 12 VDC. Dat maakt dat de strip op bepaalde plekken is in te korten zonder verder iets te hoeven veranderen, maar een vereiste is dus wel een vaste DC spanning.
Dimmen doe je door een PWM dimmer tussen voeding en strip te zetten.

Een 12 V ledspotje bedoeld als halogeenvervanger moet kunnen werken op AC, conventionele halogeentrafo's geven nl. een lagere spanning, maar nog altijd op de 50 Hz van het lichtnet. Elektronische trafo's maken gebruik van hogere frequenties om met een veel kleinere trafo toch dezelfde hoeveelheid energie te kunnen omzetten. DC maken uit AC vereist extra onderdelen. Die zijn weggelaten omdat een halogeenlamp prima op AC werkt. Dus ook dat soort trafo's hebben AC als uitgang.

Maar hoe werkt het dimmen van een 12 V ledspotje op een elektronische trafo via een fasedimmer? Dit moet toch wel één van de gecontortioneerste retrofit led toepassingen zijn die je je kunt bedenken...

Ergens vermoed ik dat de elektronica in het lampje - net als bij zijn 230 V dimbare broers - een door de fasedimmer vervormd signaal moet "zien" om de gewenste dimstand eruit af te leiden. Bij conventionele trafo's komt dit signaal gewoon aan zijn uitgang, maar ik denk dat bij elektronische trafo's dat toch ook gebeurt.
Daarna wordt die spaning gewoon gelijkgericht voor de leds.
Als dat inderdaad zo is, dan denk ik dat er weinig andere keus is dan een ledtrafo of halogeentrafo met wisselspanning aan de uitgang als je wilt kunnen dimmen met een fasedimmer. Dat zou een verklaring kunnen zijn voor het advies dat de ledshop gaf.

De datasheet van het beoogde Osram spotje maakt het er niet makkelijker op, er staat alleen maar een werkfrequentie van 50-60 Hz genoemd. Maar in de compatibility lists (er is een hele waslijst: compatibility met elektronische trafo zonder dimmen, idem met dimmen, en nog een compatibility list voor de dimmers). Help!

Ik denk overigens dat het spotje in niet-dimbare modus prima op DC kan werken. Ik moet hier toch eens wat dieper in duiken...

Acties:
  • +1 Henk 'm!
Even wat aan het experimenteren geweest. Wordt wel een beetje technisch, dus heb ik om het te visualiseren met de scoop vastgelegd.

De meeste tweakers zullen denk ik wel weten hoe een schakelvoeding globaal werkt: eerst wordt de 230 V 50 Hz van het lichtnet gelijkgericht en afgevlakt tot DC. Vanuit dit "reservoir" wordt weer wisselspanning gemaakt, maar nu met een veel hogere frequentie. Hierdoor kan de transformator e.d. veel kleiner uitvallen. Aan de andere kant van de trafo wordt de lagere spanning weer gelijkgericht en afgevlakt tot DC.
Bij gestabiliseerde voedingen zit er een terugkoppeling in die de schakelfrequentie beïnvloedt zodat bij wisselende belastingen of ingangsspanningen toch de gewenste output wordt gehaald.
Maar hoeveel heeft een elektronische halogeentrafo hiermee gemeen?

Ik had voor dit experiment een Paulmann Mipro 105 elektronische trafo (12V~ min 20 max 105 W) en de dimmer van een staande lamp met 40 W G9 halogeenlampje. De trafo kon volgens opdruk zowel met faseaan- als -afsnijding werken. Ik heb e.e.a. op elkaar uitgeprobeerd i.c.m. 2x 20 W halogeenlampjes (ik heb geen dimbare 12 V ledlampen in huis, maar het ging me vooral om de signaalvormen).

Dit is wat de trafo (ongedimd) als output heeft:

Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/BVVkTw4.png

De top-top waarden zijn ca. 40 V, maar de effectieve waarde zal dus 12 V bedragen.

Zoom je wat verder in, dan krijg je dit:

Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/Y4AKckr.png

Ik heb cursors aangezet, en niet geheel onverwacht hebben de "bursts" een frequentie van 100 Hz (dubbele netfrequentie). Dit is waarom een ledlampje voor 50/60 Hz er toch op kan werken.

Zoom je dan in op het midden van zo'n burst:

Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/RSA5E58.png

Ah, de schakelfrequentie, zo'n 38 kHz.

I.t.t. een schakelvoeding wordt er niet vanuit een "reservoir" geschakeld waardoor de bursts ontstaan. De dode tijd tussenin zijn de momenten dat de sinus van het lichtnet rond de 0 V zit waardoor er dus ook geen spanning is. Eigenlijk gaat deze trafo gewoon 100 keer per seconde aan en weer uit. De output is ook niet gelijkgericht en afgevlakt.

Uiteraard heb ik hem open gesloopt, en inderdaad, er is geen enkele vorm van afvlakking aanwezig in de vorm van elco's. Het ontbreken van gelijkrichting aan de uitgang betekent dat de ledlamp dit zelf moet doen.

Naar het dimmen heb ik ook even gekeken.

Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/iH1P0HK.png

De dimmer zal wel met faseaansijding werken want de fase wordt door de dimmer even op 0 gehouden tot een bepaald niveau wordt overschreden. Daarom komt de trafo pas veel later en plots in werking en is er een veel langere dode tijd, die je overigens aan de gloeidraad niet kunt zien. Die reageert te traag.
Ik denk dus dat het driver IC in de lamp dit signaal nodig zou kunnen hebben om de leds tot het juiste niveau te dimmen, en dan werkt het dus vergelijkbaar met een dimbare ledlamp op een fasedimmer. De aanwezigheid van de trafo doet eigenlijk niet ter zake, mits die dimbaar is.

Maar, ook al waren het halogeenlampen, er waren toch standen waarop de dimmer en de trafo een wisselwerking hadden die tot flikkeren leidde. Het licht was dan niet constant en de dimmer en trafo zoemden sputterend.

Dat was op de scoop mooi te zien:

Afbeeldingslocatie: https://i.imgur.com/7THRj4p.png

De resonantie in de trafo komt pas bij de derde poging op gang.

Overigens was er bij alle dimstanden duidelijk gezoem hoorbaar, hoe verder gedimd, hoe erger.
Daarnaast kon de combinatie niet op 1x 20 W werken, dan fluctueerde het geheel en stond het spul onregelmatig te zoemen. Met 2x 20 W ging het goed. Ledlampen op deze combinatie? Ik denk het niet.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • 3xNix
  • Registratie: Juli 2001
  • Laatst online: 23-04 20:23

3xNix

golfr in hart en nieren

jitter schreef op woensdag 2 augustus 2017 @ 18:56:
I.i.g. is duidelijk dat die trafo een wisselspanning als uitgang heeft, er staat nl. 11,5 V AC (33 kHz).
M.u.v. de zeer lage minimum spanning heeft dat idd veel weg van een halogeentrafo - sterker nog halogeenlampen tot 50 W belasting is één van de specs die ze geven.

Deze trafo is geschikt voor 12 V ledspotjes (retrofit halogeenvervangers), maar niet voor ledstrips.
Ik vraag me af waarom, is het alleen omdat een ledstrip uitsluitend voor DC gemaakt is, of komt er bij het dimmen van 12 V ledspotjes meer kijken?
*knip *
Deze retrofit lampjes zouden werken met 12VDC voedingen, naast de standaard 12VAC.
Dit heeft puur te maken met de markt, en de consument.

Bestaande installaties met E-VSA kunnen geretrofit worden naar LED met MR11/16 LED-lampjes, zonder (grote) aanpassingen.

LED-strip is geen retrofit product, dus niet aangepast aan 12VAC - buiten of dit mogelijk/betaalbaar is ja/nee

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mvds
  • Registratie: November 2000
  • Laatst online: 21:52

mvds

Totally awesome!

jitter schreef op woensdag 2 augustus 2017 @ 06:42:
Als ik zo zie wat je bestaande spullen zijn, dan denk ik dat het toch wel eens zou kunnen gaan werken.

"Officieel" is de Berker 2874 dimmer niet geschikt voor led, maar het is er eentje die met faseafsnijding werkt, dat is voor capacitieve lasten geschikt (wat elektronische trafo's en led drivers zijn) en de ondergrens ligt niet eens zoveel hoger dan de lampen die je wilt gaan plaatsen. De trafo zou met zijn 35 W ondergrens eerder problemen kunnen veroorzaken, maar dan zou de dimbare ledtrafo die TWyk voorstelde een goed alternatief zijn, en niet eens zo duur.

Als je ervoor kiest om niet te dimmen, dan zou het het mooist zijn om een led driver met constante 12 V uitgangsspanning te nemen, dan is de kans op flicker nl. nihil. In dat geval wel de dimmer vervangen door een schakelaar.
Ik ben nu aan het proberen geweest met een nieuwe lamp (Philips Byzantin) die ik heb gekocht. Deze lamp heeft 6 x 5Watt LEDs en ik heb de dimmer verplaatst van de spots naar deze lamp. Maar de lamp laat zich niet dimmen. Als ik de dimmer draai zie ik de lamp knipperen, maar niet terugdimmen. Volgens de specificaties is de lamp dimbaar, maar waarschijnlijk dus met een ander type dimmer. Denk dat deze dimmer dan ook niet gaat werken op de spots die ik wilde kopen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!
3xNix schreef op donderdag 3 augustus 2017 @ 10:16:
[...]


Deze retrofit lampjes zouden werken met 12VDC voedingen, naast de standaard 12VAC.
Dit heeft puur te maken met de markt, en de consument.
De lampjes die mvds op het oog heeft (Osram, 3,1 W en GU4, dus dat moet haast wel de Parathom advanced MR11 12V zijn) heeft dit in zijn specs staan:
Werk frequentie 50…60 Hz
M.a.w. geen DC.
Dat de lamp vast wel op DC gaat werken, daar heb ik weinig twijfel over, maar ik denk dat Osram bewust geen DC vermeldt om te voorkomen dat mensen een voeding/driver gaan gebruiken die met PWM gaat dimmen.

Ik vermoed dat PWM dimmen niet gaat met deze ledspotjes, en daarom aan de basis ligt van al die tegenstrijdigheden. En inderdaad, het moeten kunnen werken met AC is een vereiste om als retrofit beschouwd te kunnen worden, maar in dit geval dus (waarschijnlijk) technisch noodzakelijk i.v.m. dimbaarheid.
LED-strip is geen retrofit product, dus niet aangepast aan 12VAC - buiten of dit mogelijk/betaalbaar is ja/nee
Het grote verschil tussen ledstrips en 12 V ledspotjes is dat een ledstrip alleen passieve elektronica bevat.
Er is geen regulerend IC, en de werking staat of valt met de weerstanden die in serie met de leds staan.

Het 12 V ledspotje dat ik ooit heb open gesloopt had naast gelijkrichting en afvlakking ook nog een driver-IC dat de leds als stroombron aanstuurde.

[ Voor 25% gewijzigd door jitter op 03-08-2017 17:42 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mvds
  • Registratie: November 2000
  • Laatst online: 21:52

mvds

Totally awesome!

jitter schreef op donderdag 3 augustus 2017 @ 17:28:
[...]


De lampjes die mvds op het oog heeft (Osram, 3,1 W en GU4, dus dat moet haast wel de Parathom advanced MR11 12V zijn)
Dat zijn ze inderdaad :)

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Overspeed
  • Registratie: April 2000
  • Laatst online: 01:54
Iemand al ervaring met de nieuwe Philips GU10 DimTone led spots?

De nieuwe:
MAS LED spot VLE DT 4.9-50W GU10 927 36D
Afbeeldingslocatie: http://www.assets.lighting.philips.com/is/image/PhilipsLighting/0783d6db12e943dc864ca7360013b070?wid=494&hei=435&$pnglarge$
http://www.mea.lighting.p...0/929001350302_EU/product

Ter vergelijking de oude:
MAS LEDspotMV DimTone 4.5-50W GU10 40D
Afbeeldingslocatie: http://www.assets.lighting.philips.com/is/image/PhilipsLighting/f2c3381d0b1e4f26856da4c3007f32af?wid=494&hei=435&$pnglarge$
http://www.mea.lighting.p...v/929001130902_EU/product

Wat mij iig opvalt:
+ nieuwe heeft meer klassieke look van halogeen spots (en staat hierdoor naar mijn mening in van die open spots mooier dan de oude)
+ nieuwe heeft betere CRI: nieuwe: 90, oude: 80.

0 Aantal lumen is bij oude en nieuwe hetzelfde: 355 lm (Luminous Flux In 90° Cone).

- nieuwe gaat volgens specs minder lang mee: nieuwe: 25.000 h, oude: 50.000 h

Ik heb nog 2 van die open spots met in totaal 7x 50W GU10 halogeenlampjes. Ze staan niet veel aan, maar ik denk dat ik ze binnenkort toch maar ga vervangen door de nieuwe Philips GU10 DimTone led spots.

Er is in Nederland niets beter beveiligd dan de snelwegen m.b.v. mobiele flitsteams, flitspalen, (on)opvallende surveillance-auto's, etc. Als er in mijn huis wordt ingebroken, dan kan ik beter de A2 oprennen dan 112 bellen.


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mvds
  • Registratie: November 2000
  • Laatst online: 21:52

mvds

Totally awesome!

Vergeet het extra verbruik van 0,4Watt niet. Lijkt weinig maar is toch 10%

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • 3xNix
  • Registratie: Juli 2001
  • Laatst online: 23-04 20:23

3xNix

golfr in hart en nieren

mvds schreef op vrijdag 4 augustus 2017 @ 13:29:
Vergeet het extra verbruik van 0,4Watt niet. Lijkt weinig maar is toch 10%
€ 0,06 per maand, per lamp als je 'm 24/7 aan hebt staan.
€ 0,007 per maand bij "normaal" gebruik.

Hier op letten lijkt mij niet echt de moeite...

Ook levensduur van 50.000u naar 25.000u is niet echt relevant, maar wel beter voor de prijs van de lamp.
Ra90 vs Ra80 zie je ook niet, tenzij je schilderd of graphisch ontwerper bent.

Ja, specs zijn beter - nee, dat merk je niet

[ Voor 25% gewijzigd door 3xNix op 04-08-2017 13:59 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!
Overspeed schreef op vrijdag 4 augustus 2017 @ 00:33:
Iemand al ervaring met de nieuwe Philips GU10 DimTone led spots?

De nieuwe:
MAS LED spot VLE DT 4.9-50W GU10 927 36D
[afbeelding]
http://www.mea.lighting.p...0/929001350302_EU/product

Ter vergelijking de oude:
MAS LEDspotMV DimTone 4.5-50W GU10 40D
[afbeelding]
http://www.mea.lighting.p...v/929001130902_EU/product

Wat mij iig opvalt:
+ nieuwe heeft meer klassieke look van halogeen spots (en staat hierdoor naar mijn mening in van die open spots mooier dan de oude)
+ nieuwe heeft betere CRI: nieuwe: 90, oude: 80.

0 Aantal lumen is bij oude en nieuwe hetzelfde: 355 lm (Luminous Flux In 90° Cone).

- nieuwe gaat volgens specs minder lang mee: nieuwe: 25.000 h, oude: 50.000 h

Ik heb nog 2 van die open spots met in totaal 7x 50W GU10 halogeenlampjes. Ze staan niet veel aan, maar ik denk dat ik ze binnenkort toch maar ga vervangen door de nieuwe Philips GU10 DimTone led spots.
Niet met deze Philips, maar sinds een week wel met de niet dimbare Ikea Lunnom 4,4 W/400 lm die ook de klassieke look van glas heeft.

Afbeeldingslocatie: http://www.ikea.com/nl/nl/images/products/lunnom-led-lamp-gu-lumen__0502969_PE632374_S4.JPG

De "oude" Philips GU10 spot zit in de pro lijn, de consumer lijn heeft alleen nog de glazen led spotjes. Ik verwacht overgens dat ze ook uit de pro lijn gaan verdwijnen want als ik kijk naar wat Osram te bieden heeft, dan is daar de pro lijn al voor het overgrote deel over op glas.

Die 0,4 W meer zou me niet zoveel uitmaken. Dat is op de hele levensduur van de lamp toch maar 10 kWh. Een adapter met hoog sluipverbruik vervangen door een efficiënter type zou m.i. veel meer nut hebben.

CRI 80 of 90. Ik ben bang dat dat niet zoveel uitmaakt. Sterker nog, CRI straft ook lampen af die kleuren wat sprekender maken (en niet alleen als ze de kleuren valer maken). Op het werkblad in mijn keuken verkies ik daardoor zelfs de CRI 80 TL-buis van 4000 K boven de CRI 100 van een goeilamp.

Moeilijk te geloven dat glas met een warmtegeleiding van 0,8 W/mK het alu van 205 W/mK al heeft verdrongen in ledlampenwereld. Nog niet zo lang geleden was een grote alu heatsink noodzakelijk om de leds voldoende koel te kunnen houden.
Het gebruik van glas is mogelijk geworden met het efficiënter worden van leds.

Ik had eerst 7,5 W spotjes van Osram met 385 lm (ca. 2013), die zijn inmiddels van eigenaar veranderd. Die hadden al redelijk compacte buitenmaten, maar nog wel een geribbeld alu heatsink nodig voor de koeling (tweede foto hieronder). De opvolger kon al met glad alu volstaan.
Veel spotjes zijn overgegaan van alu op warmtegeleidende kunststof en inmiddels zijn leds dermate efficiënt dat glas (eigenlijk een isolator) geen probleem meer is.

Dus van:

Afbeeldingslocatie: https://static.webshopapp.com/shops/039315/files/020222773/philips-dimbare-led-lamp-spot-gu10-7w-50w-koel-wit.jpg

naar

Afbeeldingslocatie: https://media.rs-online.com/t_large/R8003833-01.jpg

en

Afbeeldingslocatie: http://www.ikea.com/jo/en/images/products/ryet-led-bulb-gu-lumen__0409137_PE570346_S4.JPG

en nu dus:

Afbeeldingslocatie: https://cdn2.ledgloeilamp.nl/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/4/0/4052899390218_14828.jpg

Van 385 lm uit 7,5 W in 2013 naar 400 lm uit 4,4 W in 2017 betekent iig wel dat led nog steeds in ontwikkeling is.

Overigens moet ik zeggen dat de Lunnoms na een paar uurtjes aan de buitenzijde toch best wel warm worden. Het licht ziet er iig prima uit en er is geen flicker.

[ Voor 3% gewijzigd door jitter op 04-08-2017 20:24 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • mvds
  • Registratie: November 2000
  • Laatst online: 21:52

mvds

Totally awesome!

3xNix schreef op vrijdag 4 augustus 2017 @ 13:46:
[...]
Hier op letten lijkt mij niet echt de moeite...
Ja en nee, je verwacht bij een nieuw/verbeterd product dat de specs beter worden. Maar nu (en dat zie je wel vaker bij LEDs) gaat het verbruik dus omhoog om dezelfde lichtopbrengst te halen. En dat terwijl de levensduur dus omlaag gaat. Het gaat idd om peanuts, maar toch vind ik het een vreemde ontwikkeling.

Acties:
  • 0 Henk 'm!
De hogere CRI gaat ten koste van de efficiency.
Lagere efficiency betekent meer warmte betekent kortere levensduur bij gelijkblijvend warmtemanagement.

Dat warmtemanagement is door het glazen omhulsel niet meer zo goed. Dat kan omdat er minder restwarmte is af te voeren dan vroeger, en verklaart het verschil tussen de twee lampen.

Daarnaast weten de fabrikanten nu beter welke zaken de levensduur van een ledlamp beïnvloeden. Ze kunnen beter ontwerpen voor een bepaalde levensduur. En ja, dat betekent idd dat ze de levensduur kunnen verkorten om ook in de toekomst nog omzet te hebben.

[ Voor 4% gewijzigd door jitter op 04-08-2017 20:54 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Overspeed
  • Registratie: April 2000
  • Laatst online: 01:54
jitter schreef op vrijdag 4 augustus 2017 @ 19:54:
Ik had eerst 7,5 W spotjes van Osram met 385 lm (ca. 2013), die zijn inmiddels van eigenaar veranderd. Die hadden al redelijk compacte buitenmaten, maar nog wel een geribbeld alu heatsink nodig voor de koeling (tweede foto hieronder). De opvolger kon al met glad alu volstaan.
Veel spotjes zijn overgegaan van alu op warmtegeleidende kunststof en inmiddels zijn leds dermate efficiënt dat glas (eigenlijk een isolator) geen probleem meer is.

Dus van:

[afbeelding]

naar

[afbeelding]

en

[afbeelding]

en nu dus:

[afbeelding]

Van 385 lm uit 7,5 W in 2013 naar 400 lm uit 4,4 W in 2017 betekent iig wel dat led nog steeds in ontwikkeling is.
Leuk om die ontwikkeling even op een rij te zien. :)

Er is in Nederland niets beter beveiligd dan de snelwegen m.b.v. mobiele flitsteams, flitspalen, (on)opvallende surveillance-auto's, etc. Als er in mijn huis wordt ingebroken, dan kan ik beter de A2 oprennen dan 112 bellen.


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Quindor
  • Registratie: Augustus 2000
  • Laatst online: 17-05 15:39

Quindor

Switching the universe....

Leuk die discussie over PWM dimming en LED spots. Om die reden heb ik enkele jaren terug mijn eigen dimmer gebouwd die via DC de spots direct aanstuurt en 1000Hz PWM doet en via WiFi/domotica te bedienen is. Voor mij, ook al ben ik normaal best gevoelig voor flikkeringen, uiteindelijk de perfect oplossing.

Daarnaast heeft het het voordeel dat je helemaal de "baas" bent over je lamp. Zo heb ik nu 1024 dim nivo's, in theorie niet heel nuttig, maar het geeft wel de mogelijkheid om alle verlichting in huis ook als nachtlamp te gebruiken op standje 20 van 1024 bijvoorbeeld.

Uiteindelijk functioneren je spots dan hetzelfde als dat je LED strips zou aansturen. Het is niet helemaal perfect want ook aan DC uitsturen zitten wat nadelen, zeker als het eigenlijk constant current in plaats van constant voltage modules zijn.

Overigens, voor de mensen die gevoelig zijn voor flikkeringen, zoek naar LED spots die gebruik maken van constant current, in theorie hebben deze geen flikkeringen zoals met constant voltage wel veelal het geval is.

1000Hz PWM is voor het menselijk oog, van wie dan ook, niet meer zichtbaar en 10x beter dan wat veel commerciële modules gebruiken, toch zal het niet perfect zijn voor sommige mensen, dan zul je met constant current moeten dimmen, maar dat maakt het geheel nogal complex.

Voor de mensen die niet tegen wat knutselen op zien, hier de link naar mijn project, wellicht voor sommige een alternatief!

[ Voor 34% gewijzigd door Quindor op 06-08-2017 18:53 ]

Intermit.Tech YouTube Kanaal, Intermit.Tech Blog, QuinLED


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Dav1d
  • Registratie: December 2003
  • Niet online
Kruidvat heeft de Smartwares IDI-001-HW in de opruiming voor maar 5 euro. Een RGB inbouwspot met afstandsbediening. Specificaties: 230V, 7W, 470lm, 3000K, CRI ≥80, 100° lichtbundel, 16 kleuren, 5 dimniveaus. Lichtbron niet vervangbaar. Ø80mm zaagmaat. Handleiding. Waarschijnlijk in veel filialen inmiddels wel uitverkocht...

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/ext/f/AFPeSysJG0BdKKnT66viJeY3/full.jpg

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • 3xNix
  • Registratie: Juli 2001
  • Laatst online: 23-04 20:23

3xNix

golfr in hart en nieren

jitter schreef op vrijdag 4 augustus 2017 @ 20:52:
De hogere CRI gaat ten koste van de efficiency.
Lagere efficiency betekent meer warmte betekent kortere levensduur bij gelijkblijvend warmtemanagement.

Dat warmtemanagement is door het glazen omhulsel niet meer zo goed. Dat kan omdat er minder restwarmte is af te voeren dan vroeger, en verklaart het verschil tussen de twee lampen.

Daarnaast weten de fabrikanten nu beter welke zaken de levensduur van een ledlamp beïnvloeden. Ze kunnen beter ontwerpen voor een bepaalde levensduur. En ja, dat betekent idd dat ze de levensduur kunnen verkorten om ook in de toekomst nog omzet te hebben.
Het is een kwestie van kosten, de lamp maken met glas is vele malen goedkoper dan alu.
En de consument koopt toch wel de goedkoopste lamp.
Zet de kosten maar eens naast de plaatjes in je overzicht...
edit: voorbeeld.
Zelf bij elkaar gezocht, advies A-merk prijzen PAR16 35Watt 827 dimbaar:
€ 14,50 - 2014 zomer.
€ 11,80
€ 8,00
€ 7,00
€ 6,20 - winter 2017

Bovendien zetten de "1day flies" ook gewoon 50.000 uur met xxx lumen en Ra xx op de verpakking.
Ongeacht of ze dit ook waar kunnen maken of niet.

Betere technieken resulteert in goedkopere lampen en zal er op termijn voor zorgen dat de prutsers meer moeite moeten doen voor omzet.

[ Voor 8% gewijzigd door 3xNix op 07-08-2017 10:40 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • pmeter
  • Registratie: December 2001
  • Laatst online: 15-05 12:22

pmeter

Poes!

Ik heb een behoorlijk dure led-strip van yuji gekocht (high CRI), met zo'n 3M-kleefstrip. Die komt echter steeds los van het led-profiel. Om de warmte af te voeren is een goede hechting wel handig. Weet iemand een oplossing?

Een optie is om de strip hier en daar met een lijmpistool vast te zetten. Of zal dat gaan smelten van de warmte van de leds? Bisonkit? Iets anders?

[ Voor 45% gewijzigd door pmeter op 07-08-2017 13:06 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!
Quindor schreef op zondag 6 augustus 2017 @ 18:48:
Leuk die discussie over PWM dimming en LED spots. Om die reden heb ik enkele jaren terug mijn eigen dimmer gebouwd die via DC de spots direct aanstuurt en 1000Hz PWM doet en via WiFi/domotica te bedienen is. Voor mij, ook al ben ik normaal best gevoelig voor flikkeringen, uiteindelijk de perfect oplossing.

Daarnaast heeft het het voordeel dat je helemaal de "baas" bent over je lamp. Zo heb ik nu 1024 dim nivo's, in theorie niet heel nuttig, maar het geeft wel de mogelijkheid om alle verlichting in huis ook als nachtlamp te gebruiken op standje 20 van 1024 bijvoorbeeld.

Uiteindelijk functioneren je spots dan hetzelfde als dat je LED strips zou aansturen. Het is niet helemaal perfect want ook aan DC uitsturen zitten wat nadelen, zeker als het eigenlijk constant current in plaats van constant voltage modules zijn.

Overigens, voor de mensen die gevoelig zijn voor flikkeringen, zoek naar LED spots die gebruik maken van constant current, in theorie hebben deze geen flikkeringen zoals met constant voltage wel veelal het geval is.

1000Hz PWM is voor het menselijk oog, van wie dan ook, niet meer zichtbaar en 10x beter dan wat veel commerciële modules gebruiken, toch zal het niet perfect zijn voor sommige mensen, dan zul je met constant current moeten dimmen, maar dat maakt het geheel nogal complex.

Voor de mensen die niet tegen wat knutselen op zien, hier de link naar mijn project, wellicht voor sommige een alternatief!
Ik heb je project aardig gevolgd, maar eigenlijk nog nooit gezien hoe alles er 'af' uit ziet :P. Door (overigens blije) omstandigheden uiteindelijk niet meer genoeg tijd om steeds even te kijken :D.

Maar het klinkt alsof je de (voor mij) ideale dimmer/driver hebt gebouwd :). Je zou dat ding moeten gaan verkopen :+. Helaas is het, zelfs op internet, echt ontzettend moeilijk om relevante specs te krijgen als je zoekt naar informatie over lampen of drivers.

edit: Ik zie dat je ook links hebt naar een bedrijf waar je jouw designs kant en klaar kan bestellen. Nice! Wellicht dat ik daar ooit nog gebruik van ga maken!

[ Voor 3% gewijzigd door eymey op 07-08-2017 14:03 ]

Marstek Venus 5.12kWh v148, ShellyPro3EM emulatie, PV 11xEnphase IQ7+ Z-O, 5xEnphase IQ7+ N-W - ~4,7Wp theoretisch, ~3,5Wp praktijk


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • 3xNix
  • Registratie: Juli 2001
  • Laatst online: 23-04 20:23

3xNix

golfr in hart en nieren

pmeter schreef op maandag 7 augustus 2017 @ 12:56:
Ik heb een behoorlijk dure led-strip van yuji gekocht (high CRI), met zo'n 3M-kleefstrip. Die komt echter steeds los van het led-profiel. Om de warmte af te voeren is een goede hechting wel handig. Weet iemand een oplossing?

Een optie is om de strip hier en daar met een lijmpistool vast te zetten. Of zal dat gaan smelten van de warmte van de leds? Bisonkit? Iets anders?
3M zou eigenlijk niet los mogen komen als je goed ontvet hebt voor het plakken.
Ook aanbrengen van een strip in een rail kan je het best doen met een ongebruikte verf roller. oid.
(in plaats van vette vingers ;) , let wel op ESD gevoelige materialen)

Oplossing hiervoor zou ik zoeken in de IP67 flex, meestal leveren ze hiervoor heldere solicone kit.
Om end-caps e.d. te bevestigen.

Al zou ik in geen geval onder de strip plakken, dan verliest deze zijn thermische werking.
Druppels op de strip-rand / rail wand plaatsen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • pmeter
  • Registratie: December 2001
  • Laatst online: 15-05 12:22

pmeter

Poes!

3xNix schreef op maandag 7 augustus 2017 @ 13:39:
[...]
3M zou eigenlijk niet los mogen komen als je goed ontvet hebt voor het plakken.
Ontvetten, dat was ik vergeten |:( Dank voor de tip.

[ Voor 4% gewijzigd door pmeter op 07-08-2017 20:10 ]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • Overspeed
  • Registratie: April 2000
  • Laatst online: 01:54
Overspeed schreef op maandag 6 maart 2017 @ 23:17:
Ik ben wel erg gehecht aan de armaturen, dus laat ik Dimtone maar vallen en ga ik opzoek naar een A-merk R7S dimbare LED van 2700K. Die van Philips is helaas 3000K, en Osram heeft wel R7S LED van 2700K, maar helaas niet dimbaar.
R7S + 2700K + dimbaar zal ook nog wel een keer op de markt gebracht worden door een A-merk verwacht ik. Tot die tijd hou ik de halogeenlampen nog even.
Even mezelf quoten, want Osram heeft R7s + 2700K + dimbaar opgenomen in het assortiment: Led Superstar Line R7s dimmable 2700K 15W 2.000lm (125W equivalent)

Releasedatum schijnt 31 augustus te zijn volgens een Nederlandse webshop. Die ga ik dan meteen bestellen om eindelijk de 3x 200W halogeen lampen in mijn woonkamer te vervangen. :)

Er is in Nederland niets beter beveiligd dan de snelwegen m.b.v. mobiele flitsteams, flitspalen, (on)opvallende surveillance-auto's, etc. Als er in mijn huis wordt ingebroken, dan kan ik beter de A2 oprennen dan 112 bellen.


Acties:
  • 0 Henk 'm!
Overspeed schreef op dinsdag 8 augustus 2017 @ 00:29:
[...]


Even mezelf quoten, want Osram heeft R7s + 2700K + dimbaar opgenomen in het assortiment: Led Superstar Line R7s dimmable 2700K 15W 2.000lm (125W equivalent)

Releasedatum schijnt 31 augustus te zijn volgens een Nederlandse webshop. Die ga ik dan meteen bestellen om eindelijk de 3x 200W halogeen lampen in mijn woonkamer te vervangen. :)
Dan slaat Osram een andere weg in dan Philips. Ik weet dat ik destijds geantwoord had dat Philips R7s lampen had tot een equivalent van 100 W. Bij een A-merk webshop die zich voornamelijk op zakelijke gebruikers richt keek ik net even wat ze van Philips hadden. Geen R7s??

Een snelle check op Philips' website en met enige verbazing zie ik dat ze de ledlampen met R7s fitting inderdaad niet meer voeren. Zowel bij de consumerlijn als de prolijn is deze verdwenen. :?
3xNix schreef op maandag 7 augustus 2017 @ 10:20:
[...]


Het is een kwestie van kosten, de lamp maken met glas is vele malen goedkoper dan alu.
Heb jij bronnen waar je deze uitspraak op baseert?
Glas smelten en in een mooi vormpje maken lijkt me nou ook niet de goedkoopste oplossing (duurder dan warmtegeleidend plastic).
Ik denk dat de verlichtingsindustrie die het gebruik van glas i.c.m. led toepast vooral die is die in het verleden al bestond, en dus de know how en machines voor glas al in huis heeft zonder te moeten investeren. Zeker nu de hoeveelheid verkochte halogeen(gloei)lampen daalt moeten ze er toch iets anders mee.
Nu het technisch gezien ook mogelijk is om leds in relatief weinig warmtegeleidende behuizigen te stoppen doen ze dat ook. De consument is ook blij want ze kunnen van halogeen naar led zonder dat het er duidelijk anders uit ziet.
En de consument koopt toch wel de goedkoopste lamp.
Zet de kosten maar eens naast de plaatjes in je overzicht...
edit: voorbeeld.
Zelf bij elkaar gezocht, advies A-merk prijzen PAR16 35Watt 827 dimbaar:
€ 14,50 - 2014 zomer.
€ 11,80
€ 8,00
€ 7,00
€ 6,20 - winter 2017
Maar dit is vooral ook een gevolg van de toegenomen aantallen.
Bovendien zetten de "1day flies" ook gewoon 50.000 uur met xxx lumen en Ra xx op de verpakking.
Ongeacht of ze dit ook waar kunnen maken of niet.

Betere technieken resulteert in goedkopere lampen en zal er op termijn voor zorgen dat de prutsers meer moeite moeten doen voor omzet.
Ik zou durven stellen dat dat nu al het geval is. Ik zou door eigen ervaring bijv. geen LSC ledlampen meer kopen bij de Action, maar meteen naar Ikea fietsen (ja, ik woon in de buurt) en me verwonderen over het feit dat die mooier licht geven en zelfs nog iets goedkoper zijn... en daar heb je wel garantie.

[ Voor 47% gewijzigd door jitter op 08-08-2017 07:47 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • 3xNix
  • Registratie: Juli 2001
  • Laatst online: 23-04 20:23

3xNix

golfr in hart en nieren

jitter schreef op dinsdag 8 augustus 2017 @ 07:24:
[...]

Heb jij bronnen waar je deze uitspraak op baseert?
Ik ben blij dat je zelf het antwoord al geeft.
Bron, tja niets wat ik even door kan sturen of linken.
Ik werk in deze markt, en hoor dit soort info bij trainingen bij de leveranciers e.d.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 888777

Overspeed schreef op dinsdag 8 augustus 2017 @ 00:29:
[...]Even mezelf quoten, want Osram heeft R7s + 2700K + dimbaar opgenomen in het assortiment: Led Superstar Line R7s dimmable 2700K 15W 2.000lm (125W equivalent)
Helaas bijna 3cm dik... en wat erger is, de pinnen voor de aansluiting zitten niet in het midden :-(.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • TWyk
  • Registratie: April 2016
  • Laatst online: 30-04 15:33
jitter schreef op dinsdag 8 augustus 2017 @ 07:24:
[...]
Een snelle check op Philips' website en met enige verbazing zie ik dat ze de ledlampen met R7s fitting inderdaad niet meer voeren. Zowel bij de consumerlijn als de prolijn is deze verdwenen. :?
Deze bedoel je?
http://www.lighting.phili...inear-mv/productsinfamily

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Overspeed
  • Registratie: April 2000
  • Laatst online: 01:54
jitter schreef op dinsdag 8 augustus 2017 @ 07:24:
Ik weet dat ik destijds geantwoord had dat Philips R7s lampen had tot een equivalent van 100 W.
Klopt, maar die van Philips waren/zijn geen 2700K, en die van Osram waren wel 2700K, maar tot voor kort niet dimbaar.
De nieuwe Osram R7s ledlamp is de 1e die ik ben tegengekomen die voldoet aan: R7s + 2700K + dimbaar + A-merk.
Yup.
Anoniem: 888777 schreef op dinsdag 8 augustus 2017 @ 10:00:
Helaas bijna 3cm dik... en wat erger is, de pinnen voor de aansluiting zitten niet in het midden :-(.
Juist doordat de pinnen zover mogelijk naar achteren zitten, past deze lamp in de meeste R7s halogeenlamp armaturen. En het beschermglas wat je bij R7s halogeen moet plaatsen, hoeft bij LED niet meer, omdat deze veel minder warm worden, dus heb je aan de voorkant wat extra ruimte beschikbaar.

Er is in Nederland niets beter beveiligd dan de snelwegen m.b.v. mobiele flitsteams, flitspalen, (on)opvallende surveillance-auto's, etc. Als er in mijn huis wordt ingebroken, dan kan ik beter de A2 oprennen dan 112 bellen.


Acties:
  • 0 Henk 'm!
Hmm, ik zou toch zweren dat ik gisterochtend zowel bij Philips als bij LampDirect geen "R7s" zag staan.
En ik heb toch wel wat tijd besteed aan het zoeken ernaar, zowel bij lampvorm als voet en ook nog even bij de consumerlijn gekeken.

Kan natuurlijk zijn dat ze op dat moment wat aan het sleutelen zijn geweest aan de website. "Waarom dan ook bij LampDirect?", vroeg ik me af. Misschien is de gelijkenis tussen die website en die van Philips geen toeval...
Vergelijk ze maar eens: kleurstelling is anders, maar lettertype en indeling niet. En een paar jaar geleden kon je er ook alleen Philips lampen kopen. Je mocht wel zoeken op bijv. Osram, maar dan kreeg je een Philips equivalent voorgeschoteld.

[ Voor 15% gewijzigd door jitter op 09-08-2017 07:13 ]


  • Swennus
  • Registratie: Januari 2008
  • Laatst online: 16-04 13:21
Ik ben nu in huis bezig om geleidelijk alle lampen te vervangen voor LED verlichting. Ik ga beginnen met de GU4 spots die in de keuken + slaapkamer hangen (8 stuks x 20watt). Bij de IKEA hebben ze deze lampen blijkbaar niet?

Welke winkel kopen jullie normaliter de GU4 lampen? Graag koop ik er graag eerst 1 om zo het verschil in licht te kunnen bekijken.

Anoniem: 888777

Één zoekopdracht met google levert je een heel aanbod op.... net zoals een bezoek aan elke bouwmarkt.
En dan is er nog Amazon, Bol, enz

Lampdirect heeft ook zo'n beetje alle smaken....

[ Voor 30% gewijzigd door Anoniem: 888777 op 10-08-2017 13:49 ]


  • Swennus
  • Registratie: Januari 2008
  • Laatst online: 16-04 13:21
Dan heb ik nog geen antwoord op de vraag met welke winkel jullie dan goede ervaringen hebben?:)

  • Gecko123
  • Registratie: Januari 2017
  • Laatst online: 14-05 23:28
Swennus schreef op donderdag 10 augustus 2017 @ 13:54:
Dan heb ik nog geen antwoord op de vraag met welke winkel jullie dan goede ervaringen hebben?:)
Ervaringen met Samelight.eu en Conrad. Bij Samelight.eu moet je ze wel op eigen kosten retourneren. Bij Conrad niet.

Giga aanbod van diverse fittingen. Ervaring met Calex Filament lampen E14/E27. In de woonkamer ging ik van 32w naar 3.5W.

Wat betreft G4 lampen heb ik ze bij conrad.nl besteld. De MegaMan (of MM) G4 12V

Overigens heb ik ook goede ervaringen met dimbare LED lampen. Let op of deze dimbaar is. Soms is deze een euro duurder. Calex heeft een 230V LED dimmer 3-150W voor in de wand. Werkt goed 8)

[ Voor 15% gewijzigd door Gecko123 op 10-08-2017 14:13 ]

Swennus schreef op donderdag 10 augustus 2017 @ 13:26:
Ik ben nu in huis bezig om geleidelijk alle lampen te vervangen voor LED verlichting. Ik ga beginnen met de GU4 spots die in de keuken + slaapkamer hangen (8 stuks x 20watt). Bij de IKEA hebben ze deze lampen blijkbaar niet?

Welke winkel kopen jullie normaliter de GU4 lampen? Graag koop ik er graag eerst 1 om zo het verschil in licht te kunnen bekijken.
Zo te zien heeft Ikea helemaal geen ledlampen op 12 V, dus ook geen GU5.3.
Ik vermoed bewust, dergelijke kleine lampjes doen ze denk ik liever geïntegreerd. Scheelt ook ontevreden klanten die lampen komen terugbrengen die niet werken op niet of marginaal geschikte halogeentrafo's.

GU4 is maar een klein lampje (MR11), ik zou bij voorkeur gaan voor een A-merk, bijv. deze Philips (niet dimbaar) of deze Osram (dimbaar).

Ik spreek hier overigens niet uit eigen ervaring, wellicht zijn andere bekendere merken (denk aan Verbatim of Megaman) ook wel OK.

Calex/LSC heb ik minder positieve ervaringen mee (m.n. LSC). En kijk ook even naar de kleurtemperatuur van die merken. Deze zouden wel eens wat koeler kunnen zijn dan bovengenoemde Philips/Osram (bijv. 3000 K i.p.v. 2700 K, en dat zie je best wel).

De webwinkel waar ik het laatst ledverlichting heb besteld is LampDirect. En die is wat mij betreft OK.
Daarnaast ook bij Conrad, die is misschien wat duurder, maar geregeld kun je er toch ook koopjes treffen. Zoeken kan daar wel wat moeite kosten, het is mijn ervaring dat de filters lang niet altijd kloppen.
Webshops die uitsluitend onbekende merken verkopen zou ik niet aanbevelen.

[ Voor 12% gewijzigd door jitter op 11-08-2017 06:36 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 888777

Swennus schreef op donderdag 10 augustus 2017 @ 13:54:
Dan heb ik nog geen antwoord op de vraag met welke winkel jullie dan goede ervaringen hebben?:)
Het is een lampje van een paar euro... zoeken naar een goede prijs en assortiment, dan kopen en gebruiken. Of als je er maar 1 nodig hebt kopen bij iets van een bouwmarkt als je er toch bent.

Ze komen meestal gewoon van Philips of Osram dus wat boeit de winkel voor die sporadische aankoop...

[ Voor 50% gewijzigd door Anoniem: 888777 op 11-08-2017 10:00 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!
Swennus heeft er 8 nodig, dan wil je toch wel even zoeken naar de beste prijs.

De bouwmarkt vraagt voor de GU4 20 W equivalent van Philips zo'n € 10 (€ 8,90 bij Conrad, het wemelt overigens van de fouten, de afmetingen en afbeeldingen hebben betrekking op de GU4 MR11, maar de beschrijving noemt het verder GU5.3; ik heb een vraag aan de klantenservice gestuurd, even wachten op de reactie).

Edit:
Als het wat goedkoper mag zijn, hier een 3 W Müller Licht met 2700 K voor € 6. Voor mij geen bekend merk, maar er is wel een uitgebreide datasheet van beschikbaar. Dat geeft wat meer vertrouwen.

Maar 25.000 u levensduur lijkt me wel wat aan de hoge kant, zelfs Philips specificeert maar 15.000 u voor zijn professionele CorePro LEDspot LV.
Zit hier een addertje onder het gras? Ja, kijk maar eens naar de levensduurfactor, slechts 90% van de lampen haalt (overschrijdt) de 6.000 uur, en 10% gooit dus al eerder de handdoek in de ring. En tussen die 6.000 en 25.000 u gaat vast nog een behoorlijk percentage uitvallen.
Bovendien is het lumenbehoud bij 6.000 u maar 80%.
Helaas geeft de Philips datasheet (die overigens gisteren nog voor het laatst bijgewerkt is) op de eerste spec. geen inzicht, en 70% lumenbehoud bij einde levensduur van 15.000 u.

Ik zou op basis hiervan wel iets meer uitgeven aan de Philips of Osram spotjes.

Het leuke van Conrad is trouwens dat ze enorm ouwe meuk eindeloos op de site laten staan, met "prijzen van toen", wat te denken van bijv. dit 6 W GU5.3 ledlampje, koudwit, equivalent met 35 W voor € 62,99 (voor 1 stuk)?? En zo zijn er nog meer voorbeelden...

[ Voor 116% gewijzigd door jitter op 16-08-2017 23:20 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 604938

-

[ Voor 99% gewijzigd door Anoniem: 604938 op 29-01-2019 08:33 ]


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • 3xNix
  • Registratie: Juli 2001
  • Laatst online: 23-04 20:23

3xNix

golfr in hart en nieren

Anoniem: 604938 schreef op zondag 13 augustus 2017 @ 20:30:
Wij zijn op zoek naar led lampen met een heel specifieke samenstelling aan eisen/wensen:

-E14 voor in een kroonluchter
-Filament (spiraal/gloeidraad effect)
-Helder of bruin glas, niet mat
-Dimbaar graag (als dat niet helemaal tot 0% dimbaar is is geen ramp, maar de helft zonder flikkeren graag)
-Liefst geen zilveren "voet" zoals bij veel Philips lampen zichtbaar zijn
-Betaalbaar (max tientje te stuk)
-Bol of peer vormig. Kaarsen vinden we niet zo mooi (wat jammer is want daar vind je er genoeg van)

Zelf heb ik de volgende gevonden:

https://www.ledlampaanbie...ment-bollamp-dimbaar.html
Lijkt te voldoen, alleen naamloos/merkloos. Kan dus een goede miskoop zijn betreft oa dimbaarheid.

https://www.123led.nl/Phi...el-2W-25W-i1013-t652.html
Wordt specifiek aangeduid als niet dimbaar.

https://www.bol.com/nl/p/...-xq1565/9200000070994493/
XQLite lampen heb ik voorbij zien komen in dit topic om te vermijden door flickering.

Heeft iemand nog een idee welke lamp geschikt zou zijn? Bij voorbaat dank.
Gelukkig heb je geen hoge eisen ;)

De lampen die je zoekt bestaan nog niet.
E14 voet is heel klein, ruimte voor elektronica is beperkt en is een dimbare lamp lastig stabiel te houden.
Zeker in een kroonluchter met xx lampen.

Ik zou mooi en stabiel licht verkiezen boven dimbaar.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 604938

-

[ Voor 100% gewijzigd door Anoniem: 604938 op 29-01-2019 08:33 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!
'Gewone' E14 lampen (dus niet filament, en wél met een wit/zilver gedeelte boven de fitting) kunnen trouwens tegenwoordig al prima dimbaar, en kunnen daarbij ook prima 'stabiel' zijn.

Maar idd, als het ook 'mooi' moet zijn, dus direct na de e14 fitting al glas, dan wordt het lastig ja (zo niet onmogelijk) .

Marstek Venus 5.12kWh v148, ShellyPro3EM emulatie, PV 11xEnphase IQ7+ Z-O, 5xEnphase IQ7+ N-W - ~4,7Wp theoretisch, ~3,5Wp praktijk


Acties:
  • +1 Henk 'm!

  • stekkel
  • Registratie: Augustus 2001
  • Laatst online: 18-04 09:02
Dimbare E14 filament lampen bestaan wel. Ik heb vorige maand 8 van die dingen op aliexpress gekocht voor € 1,69 per stuk, de 4W versie. Zie https://nl.aliexpress.com...16W-Bulb/32719472854.html

Acties:
  • 0 Henk 'm!
@stekkel: Het gaat er niet om dat ze bestaan, dat was al bekend. Het gaat erom dat ze aan Euler212's voorwaarden voldoen. En dat is zeer lastig voor volledig glazen ledlampen met E14 fitting...

[ Voor 6% gewijzigd door jitter op 14-08-2017 12:39 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • stekkel
  • Registratie: Augustus 2001
  • Laatst online: 18-04 09:02
jitter schreef op maandag 14 augustus 2017 @ 12:21:
@stekkel: Het gaat er niet om dat ze bestaan, dat was al bekend. Het gaat erom dat ze aan Euler212's voorwaarden voldoen. En dat is zeer lastig voor volledig glazen ledlampen met E14 fitting...
De lampen waar ik naar linkte voldoen aan de gestelde eisen.

Ze zijn alleen niet heel diep dimbaar maar voor mij acceptabel genoeg. Denk dat je tot iets van 20 - 30% kan dimmen zonder knipperen. De frequentie waarmee de lamp intern gedimd wordt is naar mijn mening wel te laag. Heb er wel een andere dimmer voor moeten kopen die op een lager wattage kon dimmen (Busch-Jaeger 6523U-102).

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Oldchatterman
  • Registratie: Augustus 2001
  • Laatst online: 09-02 10:16
Ik wil gu10 ledspots in een verlaagd plafond toepassen. Het plafond is geisoleerd.

Bij halogeen moest je dan speciale brandkappen op de spots plaatsen tegen brand. Is dit bij ledspots van bv 5W ook nog nodig of wordt de ledspot niet te warm voor de isolatie?

Acties:
  • 0 Henk 'm!
stekkel schreef op maandag 14 augustus 2017 @ 14:08:
[...]


De lampen waar ik naar linkte voldoen aan de gestelde eisen.

Ze zijn alleen niet heel diep dimbaar maar voor mij acceptabel genoeg. Denk dat je tot iets van 20 - 30% kan dimmen zonder knipperen. De frequentie waarmee de lamp intern gedimd wordt is naar mijn mening wel te laag. Heb er wel een andere dimmer voor moeten kopen die op een lager wattage kon dimmen (Busch-Jaeger 6523U-102).
Ik vermoed dat de flicker die je nu beschrijft wel eens het gevolg kan zijn van te weinig afvlakking, en niet zozeer van het dimmen. Goede afvlakking vergt een grote condensator, maar die past niet in een E14 fitting. Dit kan ook niet dimbare lampen treffen, zoals die van AH/XQ Lite waar ik ooit voor waarschuwde en die ik later vergeleek middels een meting met betere ledlampen. Ik denk zelfs dat die XQ Lite helemaal geen afvlakking had gezien het belabberde resultaat.
Oldchatterman schreef op maandag 14 augustus 2017 @ 18:09:
Ik wil gu10 ledspots in een verlaagd plafond toepassen. Het plafond is geisoleerd.

Bij halogeen moest je dan speciale brandkappen op de spots plaatsen tegen brand. Is dit bij ledspots van bv 5W ook nog nodig of wordt de ledspot niet te warm voor de isolatie?
Ik maak me bij een ledlamp in die situatie minder druk om de isolatie en meer om de lamp zelf. Als deze te heet wordt, kan je genoegen moeten nemen met een hele korte levensduur.

[ Voor 20% gewijzigd door jitter op 14-08-2017 21:40 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Oldchatterman
  • Registratie: Augustus 2001
  • Laatst online: 09-02 10:16
Ok, dan ga ik op zoek naar betaalbare kappen, ik heb er 14 nodig...

Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Bl4ckviper
  • Registratie: Mei 2002
  • Laatst online: 07-05 13:43

Bl4ckviper

BlaBlaBla

Iemand een idee over er nog andere alternatieven zijn voor warmte toon dimming bij GU10 spots?

Ik ken de Philips Dimtone/WarmGlow en Osram dimGlow. Maar vroeg mij af of er nog vergelijkbare zijn die wellicht iets goedkoper zijn.

Is er een generieke naam voor deze technologie waarop ik evt zou kunnen zoeken?

Be fast .... Be furious....


Acties:
  • 0 Henk 'm!
Verbatim met "Warm Dimming Technology".
Ledon met "Sunset Dimming".
Megaman "Dim tot Warm".
Calex "Variotone".

[ Voor 71% gewijzigd door jitter op 15-08-2017 18:54 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • stekkel
  • Registratie: Augustus 2001
  • Laatst online: 18-04 09:02
jitter schreef op maandag 14 augustus 2017 @ 18:36:
Ik vermoed dat de flicker die je nu beschrijft wel eens het gevolg kan zijn van te weinig afvlakking, en niet zozeer van het dimmen. Goede afvlakking vergt een grote condensator, maar die past niet in een E14 fitting. Dit kan ook niet dimbare lampen treffen, zoals die van AH/XQ Lite waar ik ooit voor waarschuwde en die ik later vergeleek middels een meting met betere ledlampen. Ik denk zelfs dat die XQ Lite helemaal geen afvlakking had gezien het belabberde resultaat.
Denk dat je gelijk hebt. Gewoon ordinaire 50Hz geflicker. Actiepunt voor mezelf, eigen ontwikkelde dali-drivers afmaken en als AGPL op github zetten.
In deze thread heb ik al eens vaker aangegeven dat elektronische halogeentrafo's en ledlampen eigenlijk niet goed samen gaan. Sommige combinaties werken, sommige niet met in het ergste geval snel kapot gaan van de ledlamp.
Vandaag kwam ik bij toeval een Bigclivedotcom video tegen met een mooi voorbeeld hiervan.

Voordat hij de defecte ledlamp uit elkaar haalt gaat hij eerst even in op de mogelijke problemen met de verschillende combinaties voeding/ledlamp.
De beschrijving van de werking van de elektronische halogeentrafo komt overeen met wat ik een week of twee geleden gemeten heb. "A series of sharp spikes riding the sinewave" zoals hij het verwoord, kon je daarin heel goed zien.



Hij gaat ook even in op DC vs AC/DC ledlampen. Daarnaast moet ook rekening gehouden worden met de snelheid van de diodes van de gelijkrichter in de ledlamp. Als deze te traag zijn (recovery time), dan kunnen de lampen alleen op conventionele trafo's werken, en niet op elektronische.

[ Voor 59% gewijzigd door jitter op 18-08-2017 06:37 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • 3xNix
  • Registratie: Juli 2001
  • Laatst online: 23-04 20:23

3xNix

golfr in hart en nieren

jitter schreef op donderdag 17 augustus 2017 @ 19:48:
In deze thread heb ik al eens vaker aangegeven dat elektronische halogeentrafo's en ledlampen eigenlijk niet goed samen gaan. Sommige combinaties werken, sommige niet met in het ergste geval snel kapot gaan van de ledlamp.
Ik snap dat als je vanuit de techniek kijkt, je vraagtekens hebt bij deze combinaties.
Maar als bedrijven producten maken vanuit techniek zou er geen MR11 of MR16 lamp meer bestaan.

Het feit blijft dat deze lampen speciaal ontwikkeld zijn om op bestaande installaties te werken.
Om de simpele reden dat mensen niet te veel willen aanpassen in hun bestaande installaties.
En werken deze lampen dus ook met elektronische trafo's, met hier en daar een uitzondering.

Mensen waarschuwen dat dit schadelijk kan zijn voor de lamp is dus overbodig, daar zijn de meeste LED lampen speciaal voor ontworpen.
Idem voor LED lampen met Edison of GU10 voet, LED wederom niet compatible met 230V maar hier op aangepast.

Er is maar 1 regel hierop van toepassing, als je rommel koopt heb je meer kans op problemen.

Acties:
  • 0 Henk 'm!

Anoniem: 888777

3xNix schreef op vrijdag 18 augustus 2017 @ 08:51:
[...]En werken deze lampen dus ook met elektronische trafo's, met hier en daar een uitzondering.
Er is maar 1 regel hierop van toepassing, als je rommel koopt heb je meer kans op problemen.
Zelfs als je geen rommel koopt blijft het een enorm gekloot een goed werkende combinatie van dimmer en lamp te vinden. De meeste combinaties werken helemaal niet probleemloos. Of het dimbereik is belabberd, de lampen flikkeren of er is sprake van een flinke geluidsproductie.

Acties:
  • 0 Henk 'm!
3xNix schreef op vrijdag 18 augustus 2017 @ 08:51:
[...]


Ik snap dat als je vanuit de techniek kijkt, je vraagtekens hebt bij deze combinaties.
Maar als bedrijven producten maken vanuit techniek zou er geen MR11 of MR16 lamp meer bestaan.

Het feit blijft dat deze lampen speciaal ontwikkeld zijn om op bestaande installaties te werken.
Om de simpele reden dat mensen niet te veel willen aanpassen in hun bestaande installaties.
En werken deze lampen dus ook met elektronische trafo's, met hier en daar een uitzondering.
Tot hier kan ik het wel met je eens zijn. Technisch is het mogelijk, en de fabrikanten zien er geld in. Maar dat laatste is wel de hoofdreden, belangrijker dan 100% compatibiliteit.

Maar, hier is waar ik een andere mening heb:
Mensen waarschuwen dat dit schadelijk kan zijn voor de lamp is dus overbodig, daar zijn de meeste LED lampen speciaal voor ontworpen.
Idem voor LED lampen met Edison of GU10 voet, LED wederom niet compatible met 230V maar hier op aangepast.
Het feit dat er überhaupt mismatches bestaan is voor mij reden genoeg om mensen er op attent te maken. Ik zie het zelf niet als "waarschuwen", want anders dan mogelijke verspilling van geld is er niet echt sprake van gevaar o.i.d.

M.b.t. de 230 V compatible maken, dat vind ik een beetje een geforceerde opmerking. 230 V moest toch ook al geschikt worden gemaakt voor 12 V lampen. We doen niks anders bij het gros van de apparatuur aan het lichtnet. En een ledarmatuur met geïntegreerde leds heeft dezelfde elektronica aan boord, het zit alleen anders verpakt.
Er is maar 1 regel hierop van toepassing, als je rommel koopt heb je meer kans op problemen.
Dat is een blanket statement die op alles van toepassing kan zijn.

Maar soms geeft de fabrikant het zelf aan, 12 V LSC ledlampen hebben bijv. de opmerking "our advice: use with suitable LED driver" op de verpakking. Dat is een hint (en indekking) om geen halogeentrafo te gebruiken. Ik vraag me overigens wel af hoeveel minder technisch onderlegde mensen de strekking van deze opmerking begrijpen.
En ja, ik heb deze lampen open gesloopt omdat ik de driver-chip (stroombron) voor een knutselproject kon gebruiken. De lampen zijn geschikt voor AC, maar vanwege de standaard gelijkrichtdiodes niet voor de hoge frequentie van een halogeentrafo, en dus alleen voor de (zware) conventionele trafo's.
Anoniem: 888777 schreef op vrijdag 18 augustus 2017 @ 10:22:
[...]


Zelfs als je geen rommel koopt blijft het een enorm gekloot een goed werkende combinatie van dimmer en lamp te vinden. De meeste combinaties werken helemaal niet probleemloos. Of het dimbereik is belabberd, de lampen flikkeren of er is sprake van een flinke geluidsproductie.
I rest my case.

[ Voor 19% gewijzigd door jitter op 19-08-2017 21:43 ]


Acties:
  • 0 Henk 'm!

  • Arnovdh
  • Registratie: September 2005
  • Laatst online: 09-05 13:15
Ik heb op mijn nachtkastjes lampjes staan waarin een e14 halogeenlampje zit. Nu kunnen deze lampjes 3 lichtsterktes geven als je de armatuur aanraakt. 1x aanraken is 33% 2x 66% 3x 100%. Als ik dit zou willen vervangen door ledlampjes, welk type ledlamp moet ik dan hebben? Voldoen hier de gewone dimbare ledlampjes voor, of..
Ik heb er al even naar gegoogled, maar ik kan hier geen eenduidig antwoord op krijgen, of ik kan niet zoeken ;) hehe..
alvast bedankt voor je reactie!
Pagina: 1 ... 4 ... 16 Laatste