Manke schreef op maandag 2 december 2019 @ 18:34:
[...]
Het is ook simpel (maar complex).
Het (ciliary) is gewoon een spier dat functioneert als een spier. Ze accomoderen niet minder, maar wel beperkter, tot 40cm ipv verder, platter krijgen we de lens niet door simpelweg te kijken, de spier kan niet verder ontspannen en relaxeren omdat het ook gespannen staat.
Maar ben je het wel eens over het bestaan van pseudio-myopia, oftewel bijziendheid door deze spierspasme, namelijk de lens die vast zit in 'bolle' toestand omdat het te lang en te vaak bol staat door veel lezen en schermstaren (waarvoor ze de 20-20-2 regel hebben bedacht)?
https://visus.optometrie....tergrond-myopie-aslengte/
Het oog groeit omdat het lichaam groeit, maar dat vorig artikel liet zien dat het oog ook door min-lensgebruik groeit, waardoor het een neerwaartse spiraal kan worden, waarbij er steeds een nieuwe correctie moet komen waardoor de oog weer verder groeit, en de risoco's op netvliesloslating toenemen.. (lens-induced myopia)
toon volledige bericht
Zoals ik al zei, je maakt de zaak wel heel erg simpel. Er werd voorheen gedacht dat veel dichtbij werk ervoor zorgde dat kinderen myoper werden. Het blijkt dat dit niet het enige is. Niet zozeer de spierspasme die de lens boller maakt, maar dat de aslengte er door langer wordt. Dat kunnen we daadwerkelijk meten. De lensdikte kunnen we overigens ook prima meten en daar zie je niet wat jij verondersteld. Het blijkt zelfs dat bij kinderen de lens dunner en de voorste oogkamer dieper wordt om te compenseren voor de myopia. Je gaat verder weer compleet voorbij aan de keratometrie, de positie van de lens, het corpus cilliare (hoe die gekanteld is), de diepte van de voorste oogkamer, etc etc. En wat is het effect van
Membraan van Bruch?? of van dag nacht ritme en licht exposure?
Lens thinning appeared to be compensatory in nature with respect to the increased axial length of normal eye growth. Myopic eye growth induces the lens to compensate by becoming much thinner. The change in anterior chamber depth corresponded inversely with lens thickness.
Waarom heet het eigenlijk cilinder?
Ik denk dat in de meeste gevallen de hoornvliestrekking geen mysterie is maar gewoon veroorzaakt wordt door spieren die niet in balans zijn door ongelijkmatig gebruik (bv. inflexibel, te kort, te sterk). Lees je veel terwijl je hoofd niet meebeweegt, dan worden de spieren die de ogen naar rechts bewegen het meest belast, of juist flexibeler itt de tegenoverstaande spieren, dat deze laatste de hoornvlies trekt. M.i.
Dus wat jij zegt is omdat je veel leest, trekken de horizontale oogspieren teveel waardoor je een horizontale cilinder krijgt op de As rond de 180.
Helaas, zo werkt een cilinder niet. Een negatieve cilinder zoals we die in nederland gebruiken, werkt 90 graden weg van de as die je instelt! Dit betekent dat als je een cilinder sterkte op 180 heb van -1, dat deze 90 graden daarvan weg werkt op 90 graden. Dus de sterktste breking zit dan op 90 graden... Je theorie gaat gewoonweg niet op...
Optical mechanisms regulating emmetropisation and refractiveerrors: evidence from animal models
Emmetropia is the state of vision in which a faraway object at infinity is in sharp focus with the eye lens in a neutral or relaxed state. That condition of the normal eye is achieved when the refractive power of the cornea and the axial length of the eye balance out, which focuses rays exactly on the retina, resulting in perfect vision. A human eye in a state of emmetropia requires no corrective lenses; the vision scores well on a visual acuity test (such as an eye chart test).
De omgevingsfactoren bepalen hoe je kijkt (op zonlicht na) en hoe je kijkt bepaalt hoe je ogen werken.
Wat die ene site uitlegt is om weer juist te leren zien (bewust zijn van het compleet beeld ipv tunnelvisie) waardoor je hersenen weer diepte leren berekenen door meer informatie (zijn theorie) waardoor je ogen weer weten waar (hoe ver) ze moeten focussen en dat ook gaan proberen (ondanks spasme), mits er niet te veel defocus is, daar komt ondercorrectie om de hoek kijken itt exacte correctie of overcorrectie.
Waar is je wetenschappelijke bewijs. Als dit zo zou zijn, dan is er literatuur die dit ondersteund. Ik blijf het herhalen, ik zie heel graag goed uitgevoerd onderzoek in vooraanstaande literatuur.
Wat compleet onzin is overigens, dat je weer diepte zou berekenen. Ook als je myoop ben kan je prima stereoscopisch zien doordat je ogen onder een hoek van elkaar staan. Je ziet het alleen op een wat kortere afstand. Als die spasme er daadwerkelijk zou zijn, dan is dit heel makkelijk te onderzoeken. Geef volwassenen gewoon een paar maanden atropine, dan zou de sterkte na een jaar veranderd moeten zijn en zou je de aslenge zogenaamd moeten zien verkorten. We zien alleen nooit dat de aslengte verkort als mensen ouder worden.
[...]
De accspasme is de reden dat mensen met een bril beginnen, want ze weten niet dat en hoe het te normaliseren is.
Wat veroorzaakt de aslengte die te lang wordt?
Dat is brilgebruik ter correctie van spasme en dan blijven doen wat de spasme in de eerste instantie heeft veroorzaakt (tunnelvisie en veel van dichtbij werken, habits). Dan neemt de aslengte toe, aka lens-induced myopia.
Wederom weer erg kort door de bocht. Dit dachten we vroeger inderdaad. Tegenwoordig weten we dat zonlicht heel belangrijk is om de verlenging van de aslengte tegen te gaan. In de cornea kunnen we crosslinking gebruiken om deze te verstevigen, dat is op de sclera in principe mogelijk, het probleem is dat we er lastig bij kunnen komen. We kunnen het niet zomaar beschijnen doordat we er niet bijkunnen. Daarom is buiten spelen zo belangrijk. Tevens weten we tegenwoordig dat dag-nachtritme ook belangrijk is en dat je s nachts niet teveel licht in de ogen moet krijgen. We moeten gewoon buiten komen om myopie tegen te gaan en in de nacht netjes slapen en niet met het mobieltje bezig zijn.
Light in the middle of the night caused changes in both the rhythms in axial length and choroidal thickness, such that neither could be fit to a sine function having a period of 24 h. Light caused an acute, transient stimulation in ocular growth rate in the subsequent 6-h period (12 am-6 am), that may be responsible for the increased growth rate seen 4 weeks later, and the more myopic refractive error. It also abolished the increase in choroidal thickness that normally occurs between 6 pm and 12 am. We conclude that light at night alters the rhythms in axial length and choroidal thickness in an animal model of eye growth, and that these circadian disruptions might lead to the development of ametropias. These results have implications for the use of light during the night in children.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23298452
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29116952
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23644222Dan zit de lens vast op zo een manier waardoor het niet verder kan samentrekken, voorspelling is dan als je plus blijft gebruiken zal het oog verder krimpen zoals dat artikel laat zien, dat is voordelig voor ver zicht (zoals dat onderzoek aantoont). Multifocaal betekent dat je acc spier niet volledig kan aanspannen en relaxen.
Dat je oog krimpt is voordelig voor ver zicht??? Als ik een glaucoom operatie doe bij iemand en die krijgt een hypotonie, dan zie je dat het oog kleiner is omdat het niet op druk is. Dat is alles behalve voordelig voor het verte zicht kan ik je vertellen. Bij veel kindjes zie je vaak dat de aslengte op zich nog niet eens zo heel kort is, maar dat bijvoorbeeld gewoon de cornea te vlak is.
Wat dan bij de mensen die een beetje plus zijn en zonder bril rondlopen. Die accomoderen zich suf, aslengte verlengt niet en hun sterkte blijft stabiel. In jouw theorie zouden die mensen niet kunnen bestaan, want die zouden een spasme moeten hebben en dus geen plus sterkte meer.
Waarom ik op je reageerde is dat je een hoop uitspraken hier doet die vooralsnog niet op onderzoeken gestoeld zijn (behoudens wat vage websites), maar die wel potentieel gevaarlijk kunnen zijn voor andere. Bijvoorbeeld het doen voorkomen dat je van je minbril af te komen door weer zogenaamd te leren kijken. Dat je hiermee mogelijk zelfs met een te lage gezichtsscherpte in de auto stapt en mogelijk niet eens voldoet aan de richtlijnen van het rijbewijs ga je volkomen aan voorbij. Nog afgezien van het feit dat je niet verzekerd bent als je met een te lage visus in de auto stap. Dat je het advies geeft om iemand zijn kind in plaats van een cilinder maar spherisch -0,5 te geven, terwijl er mogelijk een amblyopie in het spel is, laat alleen maar blijken dat je niet de medische kennis hebt om dat soort adviezen te doen.
Het verbaast mij altijd weer dat een oogarts na 11 jaar opleiding zijn literatuur helemaal moet specificeren, maar dat op internet iemand, zonder de medische kennis om informatie juist te interpreteren en onderzoeken goed op waarde kan schatten, dat niet meer hoeft en gemakkelijk wordt geloofd . Verder wil ik het topic niet teveel verpesten