Señor Sjon schreef op vrijdag 3 februari 2017 @ 20:06:
Dat had nooit normaal meer besproken kunnen worden in dat topic. Daarvoor waren de stellingen al teveel ingenomen.
Overigens, sommige users met lage postcount hadden wel op andere delen van Tweakers hun strepen verdient (bv 2.000+ comments op de FP). Dus daarop oordelen is ook niet heel rechtvaardig. Maar ik snap wel dat het telkens nieuwelingen lijken. Na een dag of 2 zijn ze wel weggejaagd. Dan komt er weer een ander langs die ook constant Trump in het nieuws hoort. Rinse & repeat.
Ik heb wel de indruk dat je een beetje voorbij gaat aan de echte arena hier. Punt van aandacht tegenwoordig is veel minder de effectieve interactie tussen personen actief in het topic, veel meer de effecten op perceptie van diegenen die enkel lezen.
Het is problematisch omdat het gevoeliger ligt dan voorheen, en de instrumentatie - welke juist het forum van T.net tot een baken van stabiliteit en discussie gemaakt heeft - ontwikkeld is gericht op de actief participerende gebruikers. In een tijd waarin concepten als passieve beïnvloeding, echokamers, consumptieve besmetting en zo meer nog onbekende termen waren.
Ik ga bewust voorbij aan de toch best opvallende mate van timing en herhaling van wat we nog het best kunnen omschrijven als negativiteitsfenomenen - dat is iets wat misschien vier jaar geleden nog herleid of in kaart gebracht had kunnen worden met technische middelen zoals we dit in Duitsland gezien hebben. Maar de methodes zijn veranderd, sturing (voor zover aanwezig, het fenomeen echokamer leidt vaak genoeg een eigen leven met groupthink) ligt net als oorsprong bij onbewust maar gericht gedrag extern.
Mijn aandachtspunt is juist gevestigd op onze collectieve perceptie. We hebben in het topic zelf meer dan genoeg wetenschappelijk onderzoek op ons bord gekregen om wat beter na te denken over onze individualiteit en individuele vermogens

Wat we hoe dan ook weten is dat concentratiepunten van informatiestromen bepalend zijn voor vorming en consumptie van perceptie (dus niet informatie). De passieve lezer / gebruiker is de arena, dit is waar de traditionele instrumentatie om zaken in het gareel te houden faalt. Dit is immers gericht op excessen van gedrag tussen actieve gebruikers, het is niet ontworpen om zelfs maar rekening te houden met welk beeld de passieve lezer wegloopt. En dus hoe hij of zij vervolgens (een beetje anders) denkt.
Er zijn eigenlijk twee vragen waar het aankomt op moderatie in deze: is de huidige vorm van moderatie geschikt voor gedrag tussen gebruikers? Ja, maar het is moeilijker geworden. Is het geschikt voor deze nieuwe tijd van perceptieverschuivingen? Nee.
Er zijn varianten op die vragen te maken, vanuit verschillende invalshoeken van geitenwollen sokken tot institutionele paranoia, maar dit is grofweg de verdeling. We zitten in deze met twee trends, geen van beide echt positief.
In hoeverre dit relevant geacht wordt, dat is een vraag voor de redactie.
Mijn opmerking daarbij is dat niets irrelevant is voor hoe ons beeld en denken tot stand komt en dus welke effecten we scheppen die van toepassing zijn op onszelf. We moeten dus altijd voorzichtig zijn, niets doen is altijd voedend voor negatieve ontwikkelingen. Dat is al zo oud als de mensheid zelf. Wat wel te doen, nu ja, eerst zal de redactie moeten besluiten of men iets wil doen. Geen makkelijke kwestie, als T.net nu een krant was, een journalistiek medium, dan was het meer vanzelfsprekend dat een dergelijke vraagstelling onderdeel was van een multidisciplinair overleg of strategisch post mortem. Het idee überhaupt dat een platform als T.net zich gesteld zou zien voor dit soort vragen, een paar jaar geleden was dat nog ridicuul geweest.
Enfin, als het relevant wordt gesteld, dan kunnen we verder. Dat wil niet zeggen dat we in de tussentijd daar geen uitwisseling over kunnen hebben, maar er is een punt van aandacht voor T.net zelf (zogezegd) wat neerkomt op erkenning van relatie en effect tussen individu, medium en groep. En ja, T.net is een platform.
Ik ben heel eerlijk, ik heb de laatste tijd herhaaldelijk overwogen om mij terug te trekken uit deze en gerelateerde topics. Het is ontzettend moeilijk om niet in valstrikken te lopen van menselijk gedrag onder een barrage van consistente herhaling van verstoring en negativiteit - maar ook bij het te vaak voorkomende verdacht van ondermijning. Ik heb daar met mensen hier berichten over uitgewisseld, waar hetzelfde sentiment toch verontrustend vaak voorkwam. Het voelt, het is anders dan topics kwetsbaar voor exces en conflict in het verleden. Nu ja, de tijden zijn ook anders. Dat wil niet zeggen dat participatie vanzelfsprekend is of blijft. Gezien de aard van veranderingen, is zelfs het sentiment best zorgwekkend.
Populisme: de weigering van complexiteit en de poging om simplistische antwoorden te formuleren op ingewikkelde vraagstukken middels gebruik van elke mogelijke prikkel van gedrag - i.p.v. moeite te doen voor gezonde participatie.