Dit topic is een vervolg op Het grote beveiligingscamera's topic . Meer informatie over dit nieuwe deel is te vinden in Afronding overgang naar TL/AZ.
Beveiligingscamera's worden gebruikt als preventiemiddel. Een potentiële inbreker zal eerder inbreken bij een huis verderop als er een bewakingscamera bij uw woning aanwezig is. De pakkans van een inbreker is aanzienlijk groter wanneer een inbreker met een camera is vastgelegd. Een inbreker zal dus proberen om om niet gezien te worden en zal huizen met camera's eerder vermijden.
Daarnaast kunnen (beveiligings)camera's ook dienen voor andere doelen zoals het in de gaten wat er in de babykamer gebeurt of om uw huisdieren in de gaten te houden.
IP camera’s kunnen een betere beeldkwaliteit genereren, zijn makkelijk te installeren en altijd uit te breiden. Analoge camera’s zijn efficiënter, hebben een lagere prijs en zijn betrouwbaar. Beide soorten camera’s hebben zo hun voor en nadelen, het gaat erom de goede camera op de juiste plek te gebruiken.
Het verschil tussen IP en analoog ligt vooral in de videotransmissie van het signaal. IP camera combineert de mogelijkheden van een camera met de functionaliteiten van een PC, heeft geen directe PC aansluiting nodig en kan overal in het netwerk worden geplaatst. Net als iedere PC binnen het netwerk, een IP camera is een netwerk applicatie, met zijn eigen IP adres, al of niet draadloos aangesloten op dit netwerk en heeft dus onderhoud nodig. IP camera’s kunnen een hogere beeldkwaliteit genereren.
Analoge camera’s digitaliseert het beeld ook, maar voordat het kan worden omgezet in een video, moet het beeld worden geconverteerd in een analoog signaal, zodat het kan worden ontvangen door een videorecorder of monitor. In tegenstelling tot IP camera’s, heeft analoog geen ingebouwde webservers of encoders en heeft dus minder onderhoud nodig. Deze functies zitten in de DVR (digital video recording) recorder.
In een analoog systeem wordt gebruik gemaakt van camera’s die het video signaal analoog aanbieden aan een DVR (Digital Video Recorder), veelal over een coax kabel. Iedere camera is in de regel voorzien van een separate kabel voor spanning en signaal. De DVR zet het analoge signaal om naar digitaal en slaat het op op een harddisk zodat het later terug gekeken kan worden. De DVR past ook de nodige intelligentie toe om zaken als motion detection uit te voeren. Op de DVR sluit je een monitor aan, waarop je de beelden kan terugkijken. De modernere DVR’s zijn uitgerust met een netwerk aansluiting en op die manier kun je je beelden ook via andere apparaten terugkijken.
In een digitaal of IP systeem gaat het signaal digitaal vanuit de camera via een netwerkkabel (of WiFi) naar een (PoE) switch en vanuit daar naar een NVR (Network Video Recorder). De NVR kan vanaf dat moment in feite hetzelfde als een DVR. Het voordeel is dat de camera gevoed kan worden vanaf de switch, waardoor er minder bekabeling nodig is. Daarnaast bieden IP camera’s vaak een hogere resolutie dan hun analoge tegenhangers. Het grote nadeel van IP camera’s is dat je ze vooraf moet configureren om IP conflicten te voorkomen. Dit vereist dus enige planning.
IP:
Turret/bullit/box camera
Dome camera
Pig-nose camera
PTZ camera
De combinatie van het brandpunt van de lens en de oppervlakte van de beeldsensor, bepalen hoe groot of klein je kijkhoek is. Wil je een groot oppervlak in de gaten houden waar de camera dicht in de buurt is, dan zoek je over het algemeen een lens met een korte brandpunt afstand omdat deze een grotere kijkhoek geeft.
Veel IP camera’s gebruiken een 1/3 inch of 1/2,5 inch sensoren, waarbij je globaal uit mag gaan van de onderstaande afbeelding:
De afstanden zijn “advies afstanden” die je vanaf de camera in de gaten wilt houden. Natuurlijk kun je met een 2,8mm lens nog dingen zien op 10 meter afstand, maar je zult weinig detail meer overhouden. Aan de andere kant kan een 8mm lens ook gebruikt worden om een object op 5 meter in de gaten te houden, maar dan zie je weinig of niets van de omgeving. °
Sommige camera’s zijn voorzien van een varifocale lens, waarbij je zelf de brandpunt afstand kan bepalen. Met deze camera’s kun je precies de dingen in beeld brengen die je belangrijk vind.
Een aanvullende methode om te bepalen welke lens je kiest voor je camera, is DORI. Je kunt dit goed gebruiken als hulpmiddel, maar ook dit is niet absoluut heilig. De DORI methode gaat uit van het aantal pixels in verhouding tot de afmeting van het object:
Deze methode houdt rekening met de sensor/lens combinatie (die het zoom-niveau bepaald) en het aantal pixels wat je sensor kan waarnemen. Bij de meeste moderne IP camera’s worden de DORI afstanden aangegeven door de fabrikant.
Diverse camera’s hebben tegenwoordig eigen infrarood leds welke automatisch aan springen op het moment dat het begint te schemeren. Dit heeft voor en nadelen. De voordelen zijn dat het automatisch gebeurd en dat alles wat je nodig hebt als in je camera zit waardoor je ook wat goedkoper uit bent met een kleine setup. Het nadeel is dat insecten worden aangetrokken door het infrarood licht en dat je dus vaak kleine beestjes door het beeld ziet vliegen of dat een spin z’n web zal weven voor je camera.
Dit kun je oplossen door externe infrarood schijnwerpers te plaatsen. Deze kun je middels PoE of een externe adapter aansturen.
PoE (Power over Ethernet)
Hiermee kun je je camera voeden vanuit een PoE switch. Dit scheelt je losse adapters en de noodzaak om een stopcontact in de buurt van je camera te hebben.
SD-kaart slot
Hiermee kun je beelden lokaal op de camera opslaan. Op deze manier hoef je geen NVR, NAS of Cloud opslag te hebben en kun je direct aan de gang met je camera. Meestal kun je de beelden via de webinterface van de camera opvragen.
Motion Detection
In veel IP camera’s kun je aangeven dat er maximaal een bepaald percentage van het beeld mag veranderen en dat er dan opgenomen moet worden. Let er wel op dat de wind door de bomen ook kan zorgen dat motion detection geactiveerd wordt. Wat je camera kan zien en hoeveel beweging je zoekt, is dus bepalend voor het resultaat.
Tripwire
Met deze feature kun je een lijn in het beeld tekenen, welke ervoor zorgt dat de camera begint met opnemen als iets of iemand die lijn overschrijdt. Bij veel betaalbare camera’s kun je slechts 1 rechte lijn zetten.
Het hebben van de camera is maar het halve werk. Je wilt de beelden ook kunnen opslaan. Hiervoor zijn een aantal mogelijkheden en al die mogelijkheden hebben voor- en nadelen. Grofweg heb je 3 opties:
De meest eenvoudige en goedkope oplossing is een SD kaart plaatsen in je camera. Je bent dan voor een paar tientjes klaar en je maakt direct gebruik van alle features die de camera zelf heeft. De configuratie is in de regel eenvoudig. Nadelen zijn dat de geheugenkaart niet het meest betrouwbare opslagmedium is en als je camera van de muur wordt getrokken, dan ben je de beelden ook kwijt.
Software oplossing
Video Management Software (VMS) oplossingen komen in allerlei soorten en maten met bijhorende prijskaartjes en beperkingen. Een paar suggesties:
De meeste software oplossingen bieden naast de server software ook een app voor Android en iOS, zodat je op je telefoon of tablet de beelden terug kan kijken en een Windows client waarmee je gemakkelijk op je PC beelden kan terug zoeken en exporteren.
Bij een software oplossing hoort ook een stuk hardware. Dit kan een lokale harddisk zijn op de PC waarop je de VMS software draait, maar dit kan ook netwerk (NAS/SAN) of cloud opslag zijn. De software kun je uiteraard ook draaien onder een virtuele server. Zorg wel dat je voldoende resources aan je VM toewijst, want je VMS pakket slaat de video niet alleen op maar handelt ook de motion detection en dergelijke af. Dit vraagt relatief veel CPU kracht.
Voor meer informatie over virtualiseren, kijk je in het in het “Zuinige ESXI Server” topic (Zuinige ESXi Server).
Voor meer informatie over het bouwen van je eigen (NAS) server, kun je kijken in “Het grote zuinige server” topic (Het grote zuinige server topic - deel 2).
Hardware oplossing
Merken als HikVision en Dahua hebben diverse harddisk recorders in het assortiment die mooi aansluiten bij hun camera’s. Je koopt daarmee een kant en klaar pakket welke vrijwel dezelfde interface heeft als je camera’s. De meeste NVR’s zijn geschikt voor 8 camera’s, wat in de meeste huis-, tuin- en keukensituaties ruim voldoende is. De stabiliteit van deze toestellen is goed te noemen en de configuratie en bediening is betrekkelijk eenvoudig. De uitbreidbaarheid is vaak beperkt door de niet al te snelle hardware die in dergelijke apparaten wordt gebruikt.
Harddisks voor video opslag
De meeste NAS gebruikers en servers geven de voorkeur aan zogeheten NAS- of Enterprise schijven voor de opslag van data. Voor de normale NAS en server taken waarbij lees en schrijfacties worden afgewisseld, is dit ook prima. Voor het opslaan van video streams zoek je eigenlijk een schijf die gemaakt is om er de hele dag naar toe te schrijven. Bekende schijven voor video opslag zijn bijvoorbeeld:
Western Digital Purple (product: WD Purple (2017))
Seagate Surveillance HDD (product: Seagate Surveillance HDD)
Het is natuurlijk mogelijk om een enkele schijf of een kleine array te bouwen met deze video schijven en daarnaast nog een andere schijf of array te hebben voor je normale data, mits je NAS of server hier de ruimte voor heeft.
Buiten je eigen network
De meeste IP camera’s kun je live bekijken middels de webinterface en via een applicatie op je PC of een app op je smartphone of tablet. Hetzelfde geld voor het terugkijken van beelden. Helaas moet je hiervoor binnen je eigen netwerk zitten of poorten gaan forwarden op je router, waarmee de beveiligingsapparatuur direct aan het grote, boze Internet komt te hangen. Gelukkig is er een derde optie: VPN.
VPN komt in allerlei soorten en maten. Sommige routers (bijvoorbeeld de Ubiquity Edgerouter (https://help.ubnt.com/hc/...EdgeRouter-OpenVPN-Server)) bieden hiervoor standaard een optie. Een firewall zoals Sophos UTM (https://www.fastvue.co/so...tm-ssl-vpn-setup-guide/), Sophos XG (https://techbast.com/2018...sl-vpn-remote-access.html) of PfSense (https://docs.netgate.com/...remote-access-server.html) biedt vaak ook de mogelijkheid om een VPN server op te zetten, maar je kunt ook gewoon een Raspberry Pi gebruiken met PiVPN (http://www.pivpn.io/).
Met VPN bouw je in feite een beveiligde tunnel op vanaf je telefoon/tablet/laptop naar je eigen netwerk, waardoor je dus bij je lokale netwerk apparaten zoals je camera’s, NVR/VMS systeem en NAS kunt komen.
De beveiliging van je camera systeem bestaat in grote lijnen uit 2 onderdelen:
Als er iets gebeurd is, waarvoor je de beelden terug wilt kijken, is het belangrijk dat je bij de beelden kan. Als je alles op je kleine NAS opslaat, heb je de kans dat de inbreker niet alleen je televisie meeneemt maar ook je NAS. En dan zijn je beelden weg. Denk dus na over backups (bijvoorbeeld richting een cloud provider). Controleer ook regelmatig of je backups werken en of je de beelden lokaal kunt terug kijken.
In veel camera’s zitten overigens ook beveiligingslekken. Een interessant stuk daarover kun je hier vinden: https://pierrekim.github....-camera-goahead-0day.html
De afgelopen tijd is er regelmatig veel te doen om privacy, onder andere door de nieuwe AVG/GDPR wetgeving. Camera toezicht valt in principe niet onder de AVG. Dat wil zeggen, zolang je enkel je eigen terrein ermee bewaakt. Als je camera wel in de openbare ruimte kijkt of bijvoorbeeld op de grond van de buren, dan is de AVG wel van toepassing.
Het komt erop neer dat je de privacy van anderen zo min mogelijk moet schenden. Mocht je de openbare weg toch filmen, dan is opslag van de beelden toegestaan als mensen onherkenbaar gemaakt worden.
Daarnaast geld er een informatieplicht. Je bent verplicht om mensen te laten weten dat je filmt (ook op eigen terrein), zodat mensen zelf de keuze kunnen maken of ze in beeld willen verschijnen.
Mocht je alle regelgeving willen nalezen, dan kun je dat hier doen: https://wetten.overheid.nl/BWBR0037591/2016-02-02
Naast de wet is er ook nog iets als fatsoen. Voordat je een camera gaat ophangen, informeer in ieder geval de personen die het ding zouden kunnen zien hangen en leg uit waarom je dat doet. Het wordt ook vaak gewaardeerd als je het eindresultaat even laat zien. Soms zijn je buren er op tegen en zul je een andere oplossing moeten verzinnen (bijvoorbeeld je camera lager plaatsen dan de bovenkant van je schutting). Soms zijn je buren er juist blij mee en vragen ze of je ook hun oprit in de gaten kunt houden.
Een beetje voor de gevorderde tweaker. Er zijn diverse VMS systemen die ondersteuning bieden voor “inputs” en hier vervolgens een actie op kunnen ondernemen. Denk aan een infrarood sluis/gordijn en dat je op dat moment wilt beginnen met opnemen. Een andere optie is wanneer er een magneet contact van je alarm op een deur wordt geactiveerd, dat een PTZ camera naar een bepaalde preset gaat.
Dergelijke inputs kunnen op basis van een extra I/O module aan je server gerealiseerd worden, maar vaak kun je ook gebruik maken van een webservice. Deze webservice zou je bijvoorbeeld vanuit een Arduino of Raspberry Pi kunnen laten aanroepen (als er een pin hoog wordt, stuur een bepaald bericht naar de VMS server).
Helaas heb ik geen kant-en-klare oplossingen voor bepaalde hard/software combinaties, maar mocht je wat weten, dan voegen we het graag toe in dit topic.
De politie is gestart met het vastleggen van camera’s en camera posities in een database die ze “Camera in Beeld” noemen. In dit initiatief kun je je inschrijven op het moment dat je camera’s hebt hangen die mogelijk een deel van de openbare weg filmen. De politie vraagt daarbij waar de camera hangt en wat deze kan zien, zodat men in geval van een misdaad, een gericht verzoek kan doen om beeldmateriaal. Meer weten of inschrijven? Kijk op www.politie.nl/cib.
Wat wil jij nog meer zien in deze openingspost? Laat het mij @freestyler2 weten middels een DM!
Het grote beveiligingstopic - deel 2 |
Introductie | Analoog vs Digitaal | Camera behuizingen | Lenzen, sensoren en bereik | Lichtomstandigheden en bijverlichting | Andere handige features in je camera | Opsalg en terugkijken van beelden | Beveiliging van het camerasysteem | Wat zegt de wet? | Koppelingen met alarm- en domotica systemen | Koppeling met politie | Changelog
Beveiligingscamera's worden gebruikt als preventiemiddel. Een potentiële inbreker zal eerder inbreken bij een huis verderop als er een bewakingscamera bij uw woning aanwezig is. De pakkans van een inbreker is aanzienlijk groter wanneer een inbreker met een camera is vastgelegd. Een inbreker zal dus proberen om om niet gezien te worden en zal huizen met camera's eerder vermijden.
Daarnaast kunnen (beveiligings)camera's ook dienen voor andere doelen zoals het in de gaten wat er in de babykamer gebeurt of om uw huisdieren in de gaten te houden.
IP camera’s kunnen een betere beeldkwaliteit genereren, zijn makkelijk te installeren en altijd uit te breiden. Analoge camera’s zijn efficiënter, hebben een lagere prijs en zijn betrouwbaar. Beide soorten camera’s hebben zo hun voor en nadelen, het gaat erom de goede camera op de juiste plek te gebruiken.
Het verschil tussen IP en analoog ligt vooral in de videotransmissie van het signaal. IP camera combineert de mogelijkheden van een camera met de functionaliteiten van een PC, heeft geen directe PC aansluiting nodig en kan overal in het netwerk worden geplaatst. Net als iedere PC binnen het netwerk, een IP camera is een netwerk applicatie, met zijn eigen IP adres, al of niet draadloos aangesloten op dit netwerk en heeft dus onderhoud nodig. IP camera’s kunnen een hogere beeldkwaliteit genereren.
Analoge camera’s digitaliseert het beeld ook, maar voordat het kan worden omgezet in een video, moet het beeld worden geconverteerd in een analoog signaal, zodat het kan worden ontvangen door een videorecorder of monitor. In tegenstelling tot IP camera’s, heeft analoog geen ingebouwde webservers of encoders en heeft dus minder onderhoud nodig. Deze functies zitten in de DVR (digital video recording) recorder.
In een analoog systeem wordt gebruik gemaakt van camera’s die het video signaal analoog aanbieden aan een DVR (Digital Video Recorder), veelal over een coax kabel. Iedere camera is in de regel voorzien van een separate kabel voor spanning en signaal. De DVR zet het analoge signaal om naar digitaal en slaat het op op een harddisk zodat het later terug gekeken kan worden. De DVR past ook de nodige intelligentie toe om zaken als motion detection uit te voeren. Op de DVR sluit je een monitor aan, waarop je de beelden kan terugkijken. De modernere DVR’s zijn uitgerust met een netwerk aansluiting en op die manier kun je je beelden ook via andere apparaten terugkijken.
In een digitaal of IP systeem gaat het signaal digitaal vanuit de camera via een netwerkkabel (of WiFi) naar een (PoE) switch en vanuit daar naar een NVR (Network Video Recorder). De NVR kan vanaf dat moment in feite hetzelfde als een DVR. Het voordeel is dat de camera gevoed kan worden vanaf de switch, waardoor er minder bekabeling nodig is. Daarnaast bieden IP camera’s vaak een hogere resolutie dan hun analoge tegenhangers. Het grote nadeel van IP camera’s is dat je ze vooraf moet configureren om IP conflicten te voorkomen. Dit vereist dus enige planning.
IP:
- + Makkelijker aan te leggen
- + Hogere resolutie
- - Duurder
- - Meer configuratie/uitzoekwerk
- + Goedkoop
- + Makkelijk aan te sluiten
- -+ Meer bekabeling
- - Lagere resolutie
Turret/bullit/box camera
- Gemakkelijk te richten
- Gemakkelijk schoon te houden
- Vrij aanwezig/zichtbaar
Dome camera
- De eigenlijke camera zit achter een kunststof koepel (dome) waardoor moeilijker te zien is waar deze heen kijkt, beschermt is tegen weersinvloeden en vaak ook vandalisme.
- Camera afstellen zal moeten gebeuren voordat je de koepel monteert. En als hij niet helemaal goed hangt, zul je hem open moeten maken om hem nogmaals af te stellen.
- Waterdruppels kunnen makkelijker aan een dome blijven zitten, waardoor het beeld in regen minder is. In combinatie met geïntegreerd IR kun je reflecterende vlekken in het beeld krijgen.
- De behuizing is over het algemeen vrij subtiel en netjes afgewerkt, waardoor dit type camera populair is in winkels en horeca.
Pig-nose camera
- Compacte camera vorm die de ronde vorm van de dome combineert met het gemak van richten en de vlakke voorkant van de turret, waardoor je minder last hebt van regen of reflecties.
PTZ camera
- Een PTZ camera biedt je de mogelijkheid om Pan, Tilt en Zoom in te stellen. Veel PTZ camera’s zijn te programmeren dat ze automatisch inzoomen op het moment dat er een persoon in het beeld verschijnt en deze persoon te volgen. Daarnaast kun je deze camera’s ook vaak met de hand bedienen.
- PTZ camera’s zijn vaak groter dan de eerder genoemde camera types en worden vooral buiten ingezet.
- Professionele PTZ camera’s bieden vaak een optisch zoombereik van 32x, waardoor ze geschikt zijn voor de bewaking van grote terreinen.
De combinatie van het brandpunt van de lens en de oppervlakte van de beeldsensor, bepalen hoe groot of klein je kijkhoek is. Wil je een groot oppervlak in de gaten houden waar de camera dicht in de buurt is, dan zoek je over het algemeen een lens met een korte brandpunt afstand omdat deze een grotere kijkhoek geeft.
Veel IP camera’s gebruiken een 1/3 inch of 1/2,5 inch sensoren, waarbij je globaal uit mag gaan van de onderstaande afbeelding:
De afstanden zijn “advies afstanden” die je vanaf de camera in de gaten wilt houden. Natuurlijk kun je met een 2,8mm lens nog dingen zien op 10 meter afstand, maar je zult weinig detail meer overhouden. Aan de andere kant kan een 8mm lens ook gebruikt worden om een object op 5 meter in de gaten te houden, maar dan zie je weinig of niets van de omgeving. °
Sommige camera’s zijn voorzien van een varifocale lens, waarbij je zelf de brandpunt afstand kan bepalen. Met deze camera’s kun je precies de dingen in beeld brengen die je belangrijk vind.
Een aanvullende methode om te bepalen welke lens je kiest voor je camera, is DORI. Je kunt dit goed gebruiken als hulpmiddel, maar ook dit is niet absoluut heilig. De DORI methode gaat uit van het aantal pixels in verhouding tot de afmeting van het object:
Meting | Pixel dichtheid | |
---|---|---|
D (Detect) | 40mm van het object moet minimaal 1 pixel zijn | minimaal 25 pixels per meter |
O (Observe) | 16mm van het object moet minimaal 1 pixel zijn | minimaal 63 pixels per meter |
R (Recognize) | 8mm van het object moet minimaal 1 pixel zijn | minimaal 125 pixels per meter |
I (Identify) | 4mm van het object moet minimaal 1 pixel zijn | minimaal 250 pixels per meter |
Deze methode houdt rekening met de sensor/lens combinatie (die het zoom-niveau bepaald) en het aantal pixels wat je sensor kan waarnemen. Bij de meeste moderne IP camera’s worden de DORI afstanden aangegeven door de fabrikant.
Diverse camera’s hebben tegenwoordig eigen infrarood leds welke automatisch aan springen op het moment dat het begint te schemeren. Dit heeft voor en nadelen. De voordelen zijn dat het automatisch gebeurd en dat alles wat je nodig hebt als in je camera zit waardoor je ook wat goedkoper uit bent met een kleine setup. Het nadeel is dat insecten worden aangetrokken door het infrarood licht en dat je dus vaak kleine beestjes door het beeld ziet vliegen of dat een spin z’n web zal weven voor je camera.
Dit kun je oplossen door externe infrarood schijnwerpers te plaatsen. Deze kun je middels PoE of een externe adapter aansturen.
PoE (Power over Ethernet)
Hiermee kun je je camera voeden vanuit een PoE switch. Dit scheelt je losse adapters en de noodzaak om een stopcontact in de buurt van je camera te hebben.
SD-kaart slot
Hiermee kun je beelden lokaal op de camera opslaan. Op deze manier hoef je geen NVR, NAS of Cloud opslag te hebben en kun je direct aan de gang met je camera. Meestal kun je de beelden via de webinterface van de camera opvragen.
Motion Detection
In veel IP camera’s kun je aangeven dat er maximaal een bepaald percentage van het beeld mag veranderen en dat er dan opgenomen moet worden. Let er wel op dat de wind door de bomen ook kan zorgen dat motion detection geactiveerd wordt. Wat je camera kan zien en hoeveel beweging je zoekt, is dus bepalend voor het resultaat.
Tripwire
Met deze feature kun je een lijn in het beeld tekenen, welke ervoor zorgt dat de camera begint met opnemen als iets of iemand die lijn overschrijdt. Bij veel betaalbare camera’s kun je slechts 1 rechte lijn zetten.
Het hebben van de camera is maar het halve werk. Je wilt de beelden ook kunnen opslaan. Hiervoor zijn een aantal mogelijkheden en al die mogelijkheden hebben voor- en nadelen. Grofweg heb je 3 opties:
- SD kaart in de camera zelf (stand alone)
- Een software oplossing met gekoppelde storage (PC, NAS, Cloud)
- Een hardware oplossing in de vorm van een DVR/NVR
De meest eenvoudige en goedkope oplossing is een SD kaart plaatsen in je camera. Je bent dan voor een paar tientjes klaar en je maakt direct gebruik van alle features die de camera zelf heeft. De configuratie is in de regel eenvoudig. Nadelen zijn dat de geheugenkaart niet het meest betrouwbare opslagmedium is en als je camera van de muur wordt getrokken, dan ben je de beelden ook kwijt.
Software oplossing
Video Management Software (VMS) oplossingen komen in allerlei soorten en maten met bijhorende prijskaartjes en beperkingen. Een paar suggesties:
Pakket | Prijs | Max. camera's | Platform |
---|---|---|---|
MileStone Essential+ | Gratis | 8 | Windows 8.1 of nieuwer |
Blue Iris Lite / Full | € 42,- / € 83,- | 64 | Windows 7 of nieuwer |
Synology Surveilliance Station | Gratis | 2 | Synology NAS |
De meeste software oplossingen bieden naast de server software ook een app voor Android en iOS, zodat je op je telefoon of tablet de beelden terug kan kijken en een Windows client waarmee je gemakkelijk op je PC beelden kan terug zoeken en exporteren.
Bij een software oplossing hoort ook een stuk hardware. Dit kan een lokale harddisk zijn op de PC waarop je de VMS software draait, maar dit kan ook netwerk (NAS/SAN) of cloud opslag zijn. De software kun je uiteraard ook draaien onder een virtuele server. Zorg wel dat je voldoende resources aan je VM toewijst, want je VMS pakket slaat de video niet alleen op maar handelt ook de motion detection en dergelijke af. Dit vraagt relatief veel CPU kracht.
Voor meer informatie over virtualiseren, kijk je in het in het “Zuinige ESXI Server” topic (Zuinige ESXi Server).
Voor meer informatie over het bouwen van je eigen (NAS) server, kun je kijken in “Het grote zuinige server” topic (Het grote zuinige server topic - deel 2).
Hardware oplossing
Merken als HikVision en Dahua hebben diverse harddisk recorders in het assortiment die mooi aansluiten bij hun camera’s. Je koopt daarmee een kant en klaar pakket welke vrijwel dezelfde interface heeft als je camera’s. De meeste NVR’s zijn geschikt voor 8 camera’s, wat in de meeste huis-, tuin- en keukensituaties ruim voldoende is. De stabiliteit van deze toestellen is goed te noemen en de configuratie en bediening is betrekkelijk eenvoudig. De uitbreidbaarheid is vaak beperkt door de niet al te snelle hardware die in dergelijke apparaten wordt gebruikt.
Harddisks voor video opslag
De meeste NAS gebruikers en servers geven de voorkeur aan zogeheten NAS- of Enterprise schijven voor de opslag van data. Voor de normale NAS en server taken waarbij lees en schrijfacties worden afgewisseld, is dit ook prima. Voor het opslaan van video streams zoek je eigenlijk een schijf die gemaakt is om er de hele dag naar toe te schrijven. Bekende schijven voor video opslag zijn bijvoorbeeld:
Western Digital Purple (product: WD Purple (2017))
Seagate Surveillance HDD (product: Seagate Surveillance HDD)
Het is natuurlijk mogelijk om een enkele schijf of een kleine array te bouwen met deze video schijven en daarnaast nog een andere schijf of array te hebben voor je normale data, mits je NAS of server hier de ruimte voor heeft.
Buiten je eigen network
De meeste IP camera’s kun je live bekijken middels de webinterface en via een applicatie op je PC of een app op je smartphone of tablet. Hetzelfde geld voor het terugkijken van beelden. Helaas moet je hiervoor binnen je eigen netwerk zitten of poorten gaan forwarden op je router, waarmee de beveiligingsapparatuur direct aan het grote, boze Internet komt te hangen. Gelukkig is er een derde optie: VPN.
VPN komt in allerlei soorten en maten. Sommige routers (bijvoorbeeld de Ubiquity Edgerouter (https://help.ubnt.com/hc/...EdgeRouter-OpenVPN-Server)) bieden hiervoor standaard een optie. Een firewall zoals Sophos UTM (https://www.fastvue.co/so...tm-ssl-vpn-setup-guide/), Sophos XG (https://techbast.com/2018...sl-vpn-remote-access.html) of PfSense (https://docs.netgate.com/...remote-access-server.html) biedt vaak ook de mogelijkheid om een VPN server op te zetten, maar je kunt ook gewoon een Raspberry Pi gebruiken met PiVPN (http://www.pivpn.io/).
Met VPN bouw je in feite een beveiligde tunnel op vanaf je telefoon/tablet/laptop naar je eigen netwerk, waardoor je dus bij je lokale netwerk apparaten zoals je camera’s, NVR/VMS systeem en NAS kunt komen.
De beveiliging van je camera systeem bestaat in grote lijnen uit 2 onderdelen:
- Toegang tot het systeem en de onderdelen
- (Fysieke) toegang tot de beelden
Als er iets gebeurd is, waarvoor je de beelden terug wilt kijken, is het belangrijk dat je bij de beelden kan. Als je alles op je kleine NAS opslaat, heb je de kans dat de inbreker niet alleen je televisie meeneemt maar ook je NAS. En dan zijn je beelden weg. Denk dus na over backups (bijvoorbeeld richting een cloud provider). Controleer ook regelmatig of je backups werken en of je de beelden lokaal kunt terug kijken.
In veel camera’s zitten overigens ook beveiligingslekken. Een interessant stuk daarover kun je hier vinden: https://pierrekim.github....-camera-goahead-0day.html
De afgelopen tijd is er regelmatig veel te doen om privacy, onder andere door de nieuwe AVG/GDPR wetgeving. Camera toezicht valt in principe niet onder de AVG. Dat wil zeggen, zolang je enkel je eigen terrein ermee bewaakt. Als je camera wel in de openbare ruimte kijkt of bijvoorbeeld op de grond van de buren, dan is de AVG wel van toepassing.
Het komt erop neer dat je de privacy van anderen zo min mogelijk moet schenden. Mocht je de openbare weg toch filmen, dan is opslag van de beelden toegestaan als mensen onherkenbaar gemaakt worden.
Daarnaast geld er een informatieplicht. Je bent verplicht om mensen te laten weten dat je filmt (ook op eigen terrein), zodat mensen zelf de keuze kunnen maken of ze in beeld willen verschijnen.
Mocht je alle regelgeving willen nalezen, dan kun je dat hier doen: https://wetten.overheid.nl/BWBR0037591/2016-02-02
Naast de wet is er ook nog iets als fatsoen. Voordat je een camera gaat ophangen, informeer in ieder geval de personen die het ding zouden kunnen zien hangen en leg uit waarom je dat doet. Het wordt ook vaak gewaardeerd als je het eindresultaat even laat zien. Soms zijn je buren er op tegen en zul je een andere oplossing moeten verzinnen (bijvoorbeeld je camera lager plaatsen dan de bovenkant van je schutting). Soms zijn je buren er juist blij mee en vragen ze of je ook hun oprit in de gaten kunt houden.
Een beetje voor de gevorderde tweaker. Er zijn diverse VMS systemen die ondersteuning bieden voor “inputs” en hier vervolgens een actie op kunnen ondernemen. Denk aan een infrarood sluis/gordijn en dat je op dat moment wilt beginnen met opnemen. Een andere optie is wanneer er een magneet contact van je alarm op een deur wordt geactiveerd, dat een PTZ camera naar een bepaalde preset gaat.
Dergelijke inputs kunnen op basis van een extra I/O module aan je server gerealiseerd worden, maar vaak kun je ook gebruik maken van een webservice. Deze webservice zou je bijvoorbeeld vanuit een Arduino of Raspberry Pi kunnen laten aanroepen (als er een pin hoog wordt, stuur een bepaald bericht naar de VMS server).
Helaas heb ik geen kant-en-klare oplossingen voor bepaalde hard/software combinaties, maar mocht je wat weten, dan voegen we het graag toe in dit topic.
De politie is gestart met het vastleggen van camera’s en camera posities in een database die ze “Camera in Beeld” noemen. In dit initiatief kun je je inschrijven op het moment dat je camera’s hebt hangen die mogelijk een deel van de openbare weg filmen. De politie vraagt daarbij waar de camera hangt en wat deze kan zien, zodat men in geval van een misdaad, een gericht verzoek kan doen om beeldmateriaal. Meer weten of inschrijven? Kijk op www.politie.nl/cib.
Wat wil jij nog meer zien in deze openingspost? Laat het mij @freestyler2 weten middels een DM!
20/07/2015: Topic begonnen
03/08/2016: Deel 2 geopend ivm Afronding overgang naar TL/AZ
26/06/2017: Openingspost under construction
03/07/2019: Topic aangevuld met dank aan @Philip_Janssen
[Voor 255% gewijzigd door freestyler2 op 03-07-2019 23:19]