"When once you have tasted flight, you will forever walk the earth with your eyes turned skyward, for there you have been, and there you will always long to return"
~Leonardo Da Vinci~
Dit vind ik wel een interessante methode. Normaal warm ik de oven voor, en plaats dan de blikken met broden erin. Ik gebruik overigens wel de hetelucht-stand, en niet gewoon onder/boven-warmte.ehtweak schreef op zondag 8 december 2024 @ 12:19:
En ik plaats de bollen in een koude oven.
Dan zet ik boven/onder-warmte aan en laat de boel op temperatuur komen. Dus tijdens het opwarmen van de oven vindt er ook nog rijs plaats.
En halverwege een bakje water onderin de oven voor wat stoom.
Doe je dit voor alle soorten brood, of alleen voor volkoren? Is wel een idee om eens te proberen, met gewoon tarwe/witbrood. Benieuwd naar het resultaat.
Maar dan verspil je wel behoorlijk wat energie.
En als de oven aan het opwarmen is, terwijl je het deeg er in zet, rijst het zelfs nog een beetje na. En begint dan pas vaste vorm aan te nemen.
Met boven-/onderwarmte warmt mijn oven wat trager op, dan met hetelucht. M.a.w. alles gaat wat trager.
Wil je echt een dikke, knapperige korst, dan is ergens halverwege een plensje water + heteluchtstand ook een manier. Ik kiep gewoon op de onderste bakplaat, die ongebruikt in de oven zit, wat water. Dan krijg je een soort van stoomstoot effect.
Daar heb ik geen dure stoomoven voor nodig...
BTW: ik maak eigenlijk nooit brood van bloem, altijd van een meelsoort.
(rogge, spelt, tarwe)
[ Voor 6% gewijzigd door ehtweak op 16-12-2024 10:49 ]
Maar waar zit het prijsverschil in tussen de Panasonic modellen
Ik zag een model voor 134 euro bij Expert vanwege 15 euro promo korting bij Panasonic
En een model van ongeveer 200 euro
Wij willen alleen broden bakken is de meer investering het dan wel waard
1. Zie Het Grote Broodbaktopic - Deel 2Hansw1 schreef op woensdag 25 december 2024 @ 11:41:
Wij willen ook een broodbak machine aanschaffen
Maar waar zit het prijsverschil in tussen de Panasonic modellen
Ik zag een model voor 134 euro bij Expert vanwege 15 euro promo korting bij Panasonic
En een model van ongeveer 200 euro
Wij willen alleen broden bakken is de meer investering het dan wel waard
2. Over het verschil tussen de Panasonic modellen is veel te vinden op internet, waaronder YouTube. Of het het verschil waard is, moet je zelf beslissen. Afhankelijk van je eigen portemonnee en wensen/eisen.
The sausage is a meat-based vegetable substitute for cucumber.
Kan geen machine tegen op.
Dit dus. Investeer in een uitstekende keukenmachine en oven. Het mengen van je meel en zo duurt nog geen 10 minuten, vooral rijzen moet je even in de vingers krijgen met temperatuur en luchtvochtigheid en zo, maar daar kan inderdaad geen broodbakmachine tegenop. Ik ben ook begonnen met een broodbakmachine, moet nog ergens zo'n Panasonic hebben slingeren, maar de oven maakt ze vele malen beter EN ook gewoon in een echte broodvorm.IvoB2 schreef op woensdag 25 december 2024 @ 23:17:
Broodbakbol in de oven.
Kan geen machine tegen op.
Zoekt nieuwe collega's (jr/sr engineers, servicedeskmedewerkers of managers in de Randstad
Om effectief op de vraag te antwoorden: tijdens mijn jeugd hebben we thuis een paar broodbakmachines versleten: a rato van 1 brood per dag hadden die machines behoorlijk wat werk. Dat zijn zowel goedkope als dure machines geweest.
Mijn conclusie: een broodbakmachine is eigenlijk een zeer eenvoudig apparaat, dat zelfs de goedkoopste merken goed onder de knie hebben. Ik gebruik nu zelf al meer dan 10 jaar een goedkope broodbakmachine van Domo. Dit Belgisch witgoedmerk koopt die machines in China in bij dezelfde leverancier als Lidl en Aldi. Dit om te zeggen: veel goedkoper kan je ze niet krijgen. En al mijn broden komen er gewoon prima uit. Een Panasonic die 4x zo duur is zal imho geen merkbaar kwaliteitsverschil teweeg brengen. Het grootste slijtage-onderdeel is het bakblik zelf: de antikleef verslijt uiteindelijk. Ik vind het daarom belangrijk dat je een merk koopt waarvoor je na 5 jaar nog onderdelen kan vinden. Bij een gekend merk als Panasonic zal dat nooit een probleem zijn. Al de extra functies die op een broodbakmachine zitten gebruik ik niet. Het notenbakje is een tof idee, maar de antikleef van het bakblik ziet af van die relatief harde ingrediënten. Zelfde probleem met de suikerkristallen als je de confituurfunctie zou gebruiken. Het enige wat ik wel soms doe is de deeg-functie gebruiken als ik bijvoorbeeld sandwiches wil maken. Die bak ik dan wel in mijn traditionele oven.
TL;DR: koop gerust een goedkope machine, er is geen merkbaar verschil in kwaliteit of functies.
Hierdoor heeft de lidl machine 2 kneedhaken op de bodem en de panasonic maar 1. Dus als je te lui bent om de kneedhaak er op het juiste moment uit te halen heb je met de panasonic maar 1 gat in je brood in plaats van 2
Even filmpjie hieronder bekeken.
Zo te zien heeft de panasonic uit dat filmpje ook een boven element. Mijn cheapass machine heeft een plastic doorzichtige bovendeksel, dus de bovenkant van het brood is altijd bleker.
Goed pluspunt.
Trouwns mijn machine heb ik ook al iets van 10 jaar inmiddels (129 van de lidl) maaar wordt meestal enkel gebruikt om te kneden
[ Voor 29% gewijzigd door Bokkie op 26-12-2024 09:27 ]
| Respect to the man in the icecream van! |
| i'm not completely useless, I can be used as a bad example! |
YouTube: Morphy Richards vs Panasonic Bread making Machines | Premium vs Budg...
The sausage is a meat-based vegetable substitute for cucumber.
De vraag is alleen of met het verschil zelf merkt. De eisen van @CyberThijs liggen zo te lezen niet erg hoog, dus dan begrijp ik best dat je prima met een goedkope machine weg komt.
In dit topic liggen de eisen vaak hoger dus die Tweakers merken het verschil waarschijnlijk wel, of gebruiken überhaupt geen machine.
Wat @Hansw1 precies zoekt is niet echt omschreven, maar om de vraag beter ter kunnen beantwoorden zijn specifieke type-aanduidingen wel handig.
Look for the signal in your life, not the noise.
Canon R6 | 50 f/1.8 STM | 430EX II
Sigma 85 f/1.4 Art | 100-400 Contemporary
Zeiss Distagon 21 f/2.8
Het is immers niet zo dat dure machines opeens via een veel verfijnder mechanisme het deeg gaan mengen. Het blijft een simpele deeghaak die in het midden wat gaat ronddraaien. De minieme verschillen in vorm van de deeghaak en bakblik kunnen nooit erg grote verschillen in resultaat teweeg brengen. Verder zit in zo'n machine een eenvoudig resistief verwarmingselement en een temperatuursensor. Ik kan me niet herinneren dat in duurdere machines meer/betere verwarmingselementen of sensoren zaten. Het enige verschil dat ik me echt kan herinneren is dat een Panasonic aan het begin van het programma vaak begint met 20 minuten niets doen: het laat de ingrediënten op kamertemperatuur komen. Zo is die machine iets vergevingsgezinder als de temperatuur van je water/bloem sterk varieert en krijg je een consistenter resultaat.
Omdat @Hansw1 zo'n brede vraag stelde ga ik er even van uit dat hij een behoorlijke leek is als het aankomt op brood bakken. Ik raad mensen in zulke situaties liever aan van een goedkope broodbakmachine te kopen en wat meer te betalen voor shock and horror kant-en-klare broodmixen. Eenmaal je die goed onder de knie hebt is de stap klein naar zelf beginnen experimenteren met verschillende soorten bloem en zelf de gist/zout/suiker toevoegen. De suggesties van anderen hier dat je beter zelf je brood kneedt en bakt in een gewone oven vond ik eerlijkgezegd weinig behulpzaam, vandaar mijn tegengeluid.
We zitten hier natuurlijk in een topic voor liefhebbers van het betere brood, dus excuses als ik tegen heilige huisjes schop. Ik wil jullie geruststellen: ik bak af en toe ook mijn eigen zuurdesembrood met bloem rechtstreeks van de artisanale molen, met de hand gemengd en gekneed, een 24u retard en gebakken in mijn fancy dutch oven. Maar dat beschouw ik als een fun projectje, niet iets waar ik elke week tijd voor heb / tijd voor wil maken.
Misschien is het ook gewoon omdat ik al mijn ganse leven brood uit broodbakmachines eet dat ik het gewoon dik prima vind? Ik eet het alleszins liever dan een supermarktbrood en zelfs dat van menig bakker.
(zeker als die laatste te veel industriële meelverbeteraar in zijn broden draait).
https://npo.nl/start/seri...eizoen-24/extra-lang-vers
Bij de bakker komt het voor de bakker: vers brood. Maar de super kan het beter. Daar liggen broden die het veel langer zouden kunnen dan normaal: vers zijn. Van krentenbol en casino tot volkoren. Er is lang vers en extra lang vers. Lang lekker en lekker nog langer lekker. Maar hoe ze dat doen? Dat verklappen de zakken lekker niet.
Weer triest om te moeten constateren dat zelfs hier de almachtige processed food goochelaars iets gevonden hebben om een basisgrondstof eerst uit elkaar te halen en vervolgens weer opnieuw bij elkaar knutselen.

Dat gezien en gezegd hebbende, het was dit weekend weer tijd om echt brood te bakken.

De Lidl hat toevallig biologische spelt korrels (Duitse oogst) in de aanbieding.
Paar zakjes gekocht.
Vervolgens een zakje van 500 gram gemalen tot spelt meel.
Met een paar gram gist, zout en water gekneed. Weggezet in onze grote koeling (de garage). Vanochtend op temperatuur laten komen. Twee bollen gevormd. Laten narijzen en afgebakken in de oven:

WholeWheatSpeltBread by Erik Haak, on Flickr
Hoe lekker iets simpels kan zijn!

WholeWheatSunFlPumpkin by Erik Haak, on Flickr
Mengsel van volkoren tarwemeel en -bloem (rijst net wat makkelijker).
Met erin zonnebloempitten en erop wat pompoenpitten.
Lekker dikke grove plakken gesneden en echte (rauwmelkse) boter er op gesmeerd; simpel & heerlijk.
Simpel maar toch erg lekker bij een stukje kaas en een biertje.
Nu heb ik zitten zoeken naar het recept van dat brood van doen, maar ik kom niet verder dan het echte bierbroodrecept van die van Beckhoven wat inhoudt dat je vier dagen bezig bent met rogge weken, drogen, deeg maken, nachtje koelkast, etc. Dat is een heel stuk complexer dan die mix en je gaat mij niet wijs maken dat ze dat voor die mix ook gedaan hebben. Ik kan echter de ingrediënten van de mix ook niet meer vinden en ik wil eigenlijk overmorgen toch iets soortgelijks op tafel zetten.
Heeft iemand een gouden tip of moet ik het maar doen met een wat algemener bierbrood en daar dan maar gewoon Leffe in kieperen?
Look for the signal in your life, not the noise.
Canon R6 | 50 f/1.8 STM | 430EX II
Sigma 85 f/1.4 Art | 100-400 Contemporary
Zeiss Distagon 21 f/2.8
Look for the signal in your life, not the noise.
Canon R6 | 50 f/1.8 STM | 430EX II
Sigma 85 f/1.4 Art | 100-400 Contemporary
Zeiss Distagon 21 f/2.8
![]() | ![]() |
Zie net dat de tht 4-10-2019 is. Misschien maar eens weg gooien. Het Leffe biertje is wel al lang op 😁.
PV 5.590 Wp Enphase, 2.700 Wp Growatt - Easee laadpaal - Itho Amber 95 WP
Zo te lezen dus gewoon tarwebrood op basis van primair bloem en wat specerijen, jammer dat ze die niet gespecificeerd hebben.
En verder zo te zien bakpoeder in plaats van gist zodat je het direct in de oven kunt donderstralen zonder te rijzen.
Look for the signal in your life, not the noise.
Canon R6 | 50 f/1.8 STM | 430EX II
Sigma 85 f/1.4 Art | 100-400 Contemporary
Zeiss Distagon 21 f/2.8
Gist 5.5 gram
Eerste rijs KT tot dubbel volume.
Hierna opgebold. En een 20-30 minuten laten rijzen. Hierna de koelkast in.
Hierover de foto’s van het deeg.
Alleen bij het insnijden liet het deeg een vies windje en zakte in…;)
Ik ben nog een beetje aan het stoeien met de nachtelijke koelkast rijs.
Wat is het beste: minder gist? (Maar dan duurt de eerste rijs weer stuk langer?)
Of direct na vormen de koelkast in?
:strip_exif()/f/image/c18B0yQPfOeHIRdRmesy79I9.jpg?f=fotoalbum_large)
:strip_exif()/f/image/6hYmrM7mYp8rUY743tvi6KeR.jpg?f=fotoalbum_large)
Met 5.5 gram gist heb je kans dat hij in de koelkast te ver rijst, zeker als je hem nog van te voren wat hebt laten rijzen op het aanrecht. Je deeg is niet meteen onder de vier graden dus rijst nog door. Dus ik zou dan inderdaad minder gist doen.Deruxian schreef op vrijdag 28 februari 2025 @ 09:28:
Gister deeg gemaakt : 300 volkoren, 200 bloem, zout, water en scheutje olie.
Gist 5.5 gram
Eerste rijs KT tot dubbel volume.
Hierna opgebold. En een 20-30 minuten laten rijzen. Hierna de koelkast in.
Hierover de foto’s van het deeg.
Alleen bij het insnijden liet het deeg een vies windje en zakte in…;)
Ik ben nog een beetje aan het stoeien met de nachtelijke koelkast rijs.
Wat is het beste: minder gist? (Maar dan duurt de eerste rijs weer stuk langer?)
Of direct na vormen de koelkast in?
[Afbeelding]
[Afbeelding]
Verder ziet er top uit hoor! Lekker deegje.
Die ongebakken deegbal ziet er toch prachtig uit?Deruxian schreef op vrijdag 28 februari 2025 @ 09:28:
Hierover de foto’s van het deeg.
Alleen bij het insnijden liet het deeg een vies windje en zakte in…;)

Waarom dan nog insnijden, die 'authentieke' barst komt er toch keurig in tijdens het bakken?
Niks meer aan doen, zakt 'ie ook niet in.
Haha daar zeg je me wat… ik zal er aan denken de volgende keer. Snee erin soort van automatisme.ehtweak schreef op vrijdag 28 februari 2025 @ 09:38:
[...]
Die ongebakken deegbal ziet er toch prachtig uit?![]()
Waarom dan nog insnijden, die 'authentieke' barst komt er toch keurig in tijdens het bakken?
Niks meer aan doen, zakt 'ie ook niet in.
Look for the signal in your life, not the noise.
Canon R6 | 50 f/1.8 STM | 430EX II
Sigma 85 f/1.4 Art | 100-400 Contemporary
Zeiss Distagon 21 f/2.8
Zet vervolgens boven- en onderwarmte aan en dan zie je het rijsproces nog ff doorgaan totdat het stabiliseert en het brood begint met het 'echte' afbakken.
Soms nog een schaaltje met water onderin de oven voor een extra knapperige korst.
En dat levert dit soort korsten op:

Urfrankenlaib2 by Erik Haak, on Flickr

WholeWheatSpeltBread by Erik Haak, on Flickr

WholeWheatRyeOatBread by Erik Haak, on Flickr
Prima toch?
[ Voor 12% gewijzigd door ehtweak op 28-02-2025 10:20 ]
Look for the signal in your life, not the noise.
Canon R6 | 50 f/1.8 STM | 430EX II
Sigma 85 f/1.4 Art | 100-400 Contemporary
Zeiss Distagon 21 f/2.8
En dat gebeurt er dan, als je net wat teveel deeg hebt voor de klaargezette vormpjes:

WholeWheatSmallBread by Erik Haak, on Flickr
Dan maar een gevlochten broodje erbij.
Ik ben nu voor de vijfde keer bezig met desem. Vanuit een cursus een leuke starter gekregen die leuk in leven blijft.
Het is wel vallen (en vallen en vallen) en opstaan haha.
Wellicht dat ik hier nog wat adviezen kan scoren.
Als ik het brood ga vormen is het - veel meer dan met gist- een fluffy deeg. Moet ik het nou actief ontluchten? Ik krijg het redelijk strak in de vorm, maar je merkt dat het gewoon al best luchtig is!
Want ik heb vrijwel als constante dat mijn deeg na het lossen uit de vorm (dus vlak voor de oven) inzakt.
Alhoewel er een alleraardigste ovenrijs komt.
Vandaag viel me op dat ik de hoogste rijs tot nu toe kreeg door het brood na 7 minuten in de oven gezeten een tweede keer insneed! Dit terwijl ik het best diep had ingesneden voordat het de oven inging.
:strip_exif()/f/image/Sc1ZNDM8xrPoSOGl5IRJE2U6.jpg?f=fotoalbum_large)
:strip_exif()/f/image/b1IhV60jep08LqQG7keqQOQK.jpg?f=fotoalbum_large)
:strip_exif()/f/image/WlxIqIgGaj6tiPC9utzvauDy.jpg?f=fotoalbum_large)
Het recept is als volgt;
300 bloem
75 volkoren
250 water
125 starter (1:3:3)
7.3 gram zout
De foto van het opengesprongen brood is met 2x snijden. De andere twee van vorige week.
Edit; ze lijken uit de foto iets kleiner dan dat ze zijn haha
Grote sorry maar heeft iemand nog wat gouden tips?Deruxian schreef op zondag 16 maart 2025 @ 18:33:
@ehtweak dat is eigenlijk bestemd voor de echte Warme Bakker, prachtig hoor!
Ik ben nu voor de vijfde keer bezig met desem. Vanuit een cursus een leuke starter gekregen die leuk in leven blijft.
Het is wel vallen (en vallen en vallen) en opstaan haha.
Wellicht dat ik hier nog wat adviezen kan scoren.
Als ik het brood ga vormen is het - veel meer dan met gist- een fluffy deeg. Moet ik het nou actief ontluchten? Ik krijg het redelijk strak in de vorm, maar je merkt dat het gewoon al best luchtig is!
Want ik heb vrijwel als constante dat mijn deeg na het lossen uit de vorm (dus vlak voor de oven) inzakt.
Alhoewel er een alleraardigste ovenrijs komt.
Vandaag viel me op dat ik de hoogste rijs tot nu toe kreeg door het brood na 7 minuten in de oven gezeten een tweede keer insneed! Dit terwijl ik het best diep had ingesneden voordat het de oven inging.
[Afbeelding]
[Afbeelding]
[Afbeelding]
Het recept is als volgt;
300 bloem
75 volkoren
250 water
125 starter (1:3:3)
7.3 gram zout
De foto van het opengesprongen brood is met 2x snijden. De andere twee van vorige week.
Edit; ze lijken uit de foto iets kleiner dan dat ze zijn haha
En lekker!
Ga zeker weer meer bakken komende tijd.
Ik had al een volkoren/muesli brood en witbrood gebakken voor de paasbrunch. Vond dat er ook nog wat crackers bij hoorden:

Crackers1 by Erik Haak, on Flickr
Is eigenlijk nog makkelijker dan brood bakken.
Deeg gemaakt van volkoren/rogge meel, kikkererwtenmeel, fijne havervlokken, olijfolie, wat water, grof zeezout, sesam en lijnzaad.
Uitgerold tussen twee vellen bakpapier, ovalen vormpjes uitgestoken, kwartiertje in de oven en klaar.
PV 5.590 Wp Enphase, 2.700 Wp Growatt - Easee laadpaal - Itho Amber 95 WP
Hoe doen jullie dit?
Mijn baksel van afgelopen week. (60% spelt / 40% volkoren)
:strip_exif()/f/image/6Ok8nBUikcMesgXt24IavTiR.jpg?f=fotoalbum_large)
Dit weekend ook maar weer eens bakken. Kijken hoe de nieuwe mixer bevalt. De oude had al moeite met 500 gram bloem. Nu een Maxima planeetmenger gekocht. Ben benieuwd.
[ Voor 11% gewijzigd door Highfive95 op 02-05-2025 13:23 ]
Die plak ik er gewoon weer op.Highfive95 schreef op vrijdag 2 mei 2025 @ 13:21:
Probleem wat ik echter heb is dat deze met het snijden er veel vanaf vallen. Hoe doen jullie dit?
Als je een sneetje gesneden hebt, je beleg er op gedaan, dan strooi ik als laatste de pitjes/zaden die er afgevallen zijn, weer op het beleg.
Verspil niks!
Ja als ik het meteen eet doe ik dat ook. Maar meestal gaat het gesneden de vriezer in. Om dan alles los in de zak te duwen is ook weer zoietsehtweak schreef op vrijdag 2 mei 2025 @ 13:23:
[...]
Die plak ik er gewoon weer op.![]()
Als je een sneetje gesneden hebt, je beleg er op gedaan, dan strooi ik als laatste de pitjes/zaden die er afgevallen zijn, weer op het beleg.
Verspil niks!
Die snap ik ff niet zo goed...?Highfive95 schreef op vrijdag 2 mei 2025 @ 13:21:
Mijn baksel van afgelopen week. (60% spelt / 40% volkoren)
Gemalen spelt is toch ook volkorenmeel? Of heb je speltbloem gebruikt?
60% speltbloem en 40% volkoren meelehtweak schreef op vrijdag 2 mei 2025 @ 13:25:
[...]
Die snap ik ff niet zo goed...?
Gemalen spelt is toch ook volkorenmeel? Of heb je speltbloem gebruikt?
Ben gewoon lekker aan het experimenteren en had beide staan dus doe eens gek
En dat is aardig gelukt!
:strip_exif()/f/image/kfwPeJnzupuZsAsHBjbPMek1.jpg?f=fotoalbum_large)
Mijn 'boerenvolkoren' maak ik met grof volkoren meel van de lokale molen, met een boel zaden en pitten erdoorheen en erop.
Ik mix het in de broodbakmachine en bak het in het weekend af in de oven.
Doordeweeks moet er gewoon productie gedraaid worden en laat ik het afbakken in de broodbakmachine. Minder lekkere korst, maar erg goed te eten
Netjes! Kan je het recept delen? Welk programma voor de bakmachine?Jelte schreef op vrijdag 2 mei 2025 @ 13:36:
Vorig jaar stopte de bakker waar ik mijn favoriete brood haalde. Dus had me tot doel gesteld die na te maken.
En dat is aardig gelukt!
[Afbeelding]
Mijn 'boerenvolkoren' maak ik met grof volkoren meel van de lokale molen, met een boel zaden en pitten erdoorheen en erop.
Ik mix het in de broodbakmachine en bak het in het weekend af in de oven.
Doordeweeks moet er gewoon productie gedraaid worden en laat ik het afbakken in de broodbakmachine. Minder lekkere korst, maar erg goed te eten
Ingrediënten:Lux_ schreef op vrijdag 2 mei 2025 @ 19:03:
[...]
Netjes! Kan je het recept delen? Welk programma voor de bakmachine?
- 350 gr grof volkorenmeel
- 8 gr zout
- 11 gr suiker
- 17gr boter
- gist (droge gist, lepeltje)
- 280ml water (80% hydratatie)
- lepel zadenmix (Zonnebloempit, gierst, maanzaad, sesamzaad en lijnzaad) oftewel wat je lekker vind, maar de gierst is wel onmisbaar wat mij betreft
Oftewel ingrediënten volgens het standaard programma, maar 50gr minder, zodat we het in één op kunnen. En met meer hydratatie, want het meel dat ik heb kan het aan
- Programma 9 (volkoren met vulling) klein formaat, zonder
- Laten reizen in machine. 50 minuten voor einde gaat die bakken, dus daarvoor eruit!
- Oven voorverwarmen op 230⁰C boven onder
- Hete bakplaat uit de oven en daar wat bloem/zadenmix op. Daarboven op het gerezen brood.
- Goed nat spuiten en nog een lepel zadenmix erop, eventueel insnijden (heb ik hier niet gedaan)
- En dan in de oven met de 'poormans Dutch oven'. Oftewel bakplaat boven het brood, schaal met heet water op de bodem van de oven en nog meer water erin spuiten
- Na ongeveer 30 minuten bovenste bakplaat en schaal met water eruit
- dan nog ongeveer 15 minuten, met eventueel iets lagere temperatuur
Wil het zelf nog eens proberen om de bak helemaal vol te gooien en dan twee broden te maken, maar dan kan rijzen in de machine niet echt meer. Net als met bolletjes
Achja, niet alles in één keer
[ Voor 5% gewijzigd door Jelte op 02-05-2025 21:16 ]
Stel we gaan uit van standaard boord bloem/volkoren 250/250 (=500 gram).
Brood in de late avond klaarmaken
Eerste rijs kamertemperatuur
Vormen
Tweede rijs koelkast (overnacht)
Vroege ochtend afbakken.
Hoeveel %instant gist?
En hoe lang de eerste rijs?
Ik merk dat 5gram instant gist al te veel is. En dan heb ik de eerste rijs slechts 45 minuten waarbij het lang niet in volume is verdubbeld
Welke temperatuur heeft je brood als je klaar bent met kneden?
En, wat gaat er feitelijk mis dan?
Sorry helemaal niet genoemd inderdaad…!Aikon schreef op vrijdag 16 mei 2025 @ 10:26:
Hoe merk je dat het teveel is?
Welke temperatuur heeft je brood als je klaar bent met kneden?
En, wat gaat er feitelijk mis dan?
Het komt teveel gerezen uit de koelkast. Houdt wel stand bij lossen maar ovenrijs is er vrijwel niet meer. Korst komt ook wat los.
Lijkt mij teveel gerezen. Maar als ik nog lager ga met gist dan krijg ik bijna geen eerste rijs. En qua tijd houd ik die liever niet langer dan een uurtje
Deegje moet iets van 25 graden zijn, dan gaat de eerste rijs wellicht beter met wat minder gist. En krijg je niet teveel rijs in de koelkast. Een normale koelkast koelt ook niet bepaald snel, dus dat kan het ook zijn. Tegen de tijd dat je deeg van 25 graden helemaal koel is ben je al te laat zeg maar, wellicht wat koelelementen bij je deeg plaatsen?
Zelf sla ik een keer door na 1e rijs, dan 2e rijs, dan vormen en direct in een 'echte' koelkast.
Te weinig ovenrijs kan natuurlijk ook ergens anders door komen, zorg dat je een goed hete oven en ondergrond hebt, met voldoende stoom. Gewoon blijven proberen
Ja gebruik al koud waterAikon schreef op vrijdag 16 mei 2025 @ 10:49:
Juist en hoe warm na kneden?
Deegje moet iets van 25 graden zijn, dan gaat de eerste rijs wellicht beter met wat minder gist. En krijg je niet teveel rijs in de koelkast. Een normale koelkast koelt ook niet bepaald snel, dus dat kan het ook zijn. Tegen de tijd dat je deeg van 25 graden helemaal koel is ben je al te laat zeg maar, wellicht wat koelelementen bij je deeg plaatsen?
Zelf sla ik een keer door na 1e rijs, dan 2e rijs, dan vormen en direct in een 'echte' koelkast.
Te weinig ovenrijs kan natuurlijk ook ergens anders door komen, zorg dat je een goed hete oven en ondergrond hebt, met voldoende stoom. Gewoon blijven proberen
Over is 250 met bakstaalplaat en stoombakje
Brood bakken op de “klassieke” manier gaan behoorlijk goed.
Zal nog eens naar 3-4 gram gaan qua gist.
Maakt het dan nog uit als de eerste rijs weinig volume heeft ? Want ik vermoed dat het dan slechts iets zal rijzen
Minder gist inderdaad. 1 a 2 gram zou ik proberen. Als je deeg 25 graden is duurt het best een lange tijd voordat het deeg 4 graden is en stopt met rijzen. Tot die tijd rijst het gewoon (langzamer) door.Deruxian schreef op vrijdag 16 mei 2025 @ 09:51:
Ik blijf wat stoeien met de nachtelijke koelkastrijs.
Stel we gaan uit van standaard boord bloem/volkoren 250/250 (=500 gram).
Brood in de late avond klaarmaken
Eerste rijs kamertemperatuur
Vormen
Tweede rijs koelkast (overnacht)
Vroege ochtend afbakken.
Hoeveel %instant gist?
En hoe lang de eerste rijs?
Ik merk dat 5gram instant gist al te veel is. En dan heb ik de eerste rijs slechts 45 minuten waarbij het lang niet in volume is verdubbeld
Dit is het recept dat ik daarvoor al vaak heb gebruikt.
De 2e rijs komt dan vlak voor het bakken. Dan is het deeg al veel beter op temperatuur en dat ik makkelijker met het vormen van het deeg.
Plaats in de koelkast is ook belangrijk. Bovenin de koelkast is beter dan onderin. Daar is het vaak te koud.
Mijn koelkast is onderin net boven de 0 graden, bovenin een graad of 7..
Zo zien ze er dan uit:
https://gathering.tweakers.net/forum/view_message/71480272
[ Voor 12% gewijzigd door Paling1 op 16-05-2025 16:17 ]
En dan de eerste rijs wel gewoon een uurtje ondanks dan minder volume ?vinom schreef op vrijdag 16 mei 2025 @ 13:39:
[...]
Minder gist inderdaad. 1 a 2 gram zou ik proberen. Als je deeg 25 graden is duurt het best een lange tijd voordat het deeg 4 graden is en stopt met rijzen. Tot die tijd rijst het gewoon (langzamer) door.
Het deeg is leidend, niet de tijd. Vanwege de variabelen zoals gist en warmte kun je niet aan op tijd. Dus lekker kijken naar het deegDeruxian schreef op vrijdag 16 mei 2025 @ 17:29:
[...]
En dan de eerste rijs wel gewoon een uurtje ondanks dan minder volume ?
Edit: zoal hierboven.
[ Voor 3% gewijzigd door vinom op 16-05-2025 17:56 ]
Yes dank voor alle tips.vinom schreef op vrijdag 16 mei 2025 @ 17:55:
[...]
Het deeg is leidend, niet de tijd. Vanwege de variabelen zoals gist en warmte kun je niet aan op tijd. Dus lekker kijken naar het deeg
Edit: zoal hierboven.
Ik vraag me meer af of het uitmaakt wanneer de eerste rijs relatief kort/weinig volume heeft.
Als ik de tijd heb kan ik inderdaad gewoon naar deeg kjjjen.
Maar het principe van deeg maken/rijzen/vormen en dat de ochtend erna zo in de koelkast schuiven spreekt mij aan.
Hoe lager het gist% hoe langer de eerste rijs duurt natuurlijk.
De bulkrijs in de koelkast wellicht ook een optie! Maar dan natuurlijk weer enige tijd bezig de dag erna
Vorige deel in TL: Het Grote Broodbaktopic