Poh, dat is een veel grotere lap tekst geworden dan ik door had...

Pinnen gaat helaas lastig met de huidige omstandigheden (je kan alleen maar pinnen), anonieme ov chipkaart gaat helaas ook lastig (studente ov moet je dat hebben).
Wederom heb je een wel een keuze hier (zij het nogal oneerlijke als je het mij vraagt) om papieren kaartjes te kopen. Maar dan mag je voor je privacy diep in de buidel tasten (zeker met studenten OV), maar het kan nog wel!
Over cloudservices heb ik wel een vraag, ik ben iemand die google foto's heeft gebruikt voor de opslag van mijn foto's (niet vragen waarom maar uit gemak gewoon en ohja handig maar al doende leert men...) en ook mijn document sloeg ik op dropbox en box.com cloud.
Ik wil nu meer richting een lokale cloud thuis die ik overal zou willen kunnen bereiken, heb je daar ervaring in of suggesties? Kant en klaar of zelf iets fabriceren?
Ik zat in een vergelijkbare situatie ruim 2-3 jaar geleden. Ik gebruikte Dropbox, standaard router thuis, iOS met iCloud, praktisch overal hetzelfde wachtwoord, al jaren heb ik een Hotmail e-mailadres en zo kun je nog wel even doorgaan. Precies wat je zegt: ooit aan begonnen, het gebruiksgemak ondervonden (verrek, dat werkt goed!) en nooit echt bij stilgestaan.
Op gegeven moment ging het kortstondig in de landelijke politiek zeer veel over privacy rondom de 'sleepwet' (eind 2016 werd deze ingediend). Privacy begon mij steeds meer te interesseren en dit was het eerste waar ik mij flink in heb verdiept. Achteraf was dit het startschot van een enorm leuk, leerzaam en helaas ook vrij prijzig avontuur! Ik ben mij sindsdien veel in mijn vrije tijd bezig gaan houden met internet in het algemeen (de technische kant van het verhaal) en inmiddels heb ik een behoorlijke ruime (praktische) kennis m.b.t. netwerken, servers, diverse open-source softwares en digitale beveiliging/cryptografie. Het resultaat is dat ik nu een eigen domein heb (en daar is ook m'n mail aan gekoppeld), een geavanceerde router (PfSense) met o.a. VPN en IP/DNS-filter en een uitzonderlijk zuinige thuisserver heb draaien. Fun fact: wist je dat ongeveer 3-5% van het stroomverbruik in NL door datacenters (ondanks datacenters vaak efficiënt zijn) wordt verstookt tot warmte? Dat zijn dus de Dropboxen, cloudservices, Netflixen, websites/-shops enz. Ja, ook services die vaak 'gratis' worden afgenomen maar (onbewust) zeker niet zonder milieu-impact

!
O.a. draait op mij server een eigen cloudservice genaamd Nextcloud, een soort Dropbox. Maar ook home automation voor m'n studentenkamer (Homeassistant) en nog een tiental andere zaken. Allemaal met als uitgangspunt: open-source, volledig in eigen beheer zonder tussenkomst van welke fabrikant of partij dan ook en 'veilig'; pas als ik acht voldoende kennis te hebben neem ik een service in eigen beheer zodat ik de risico's kan accepteren en beheersen. Dat geeft enorm veel voldoening maar heeft wel een duidelijke consequentie: onderhoud. En dat kost tijd (en geld..). Ik ben zelf verantwoordelijk voor alles: de beveiliging, software up to date houden en überhaupt alles werkend krijgen en houden. Ook het onderhoud is leuk, maar de moeite t.o.v. wat knaken overmaken naar een gevestigd bedrijf met dezelfde service is oneidig veel simpeler. Overigens zijn er ook tussenwegen waarmee je met bepaalde oplossingen van fabrikanten toch veel zelf (thuis) kan draaien zoals een VPS (server in een datacenter) of een kant-en-klare NAS. Mocht je hier een keer over willen sparren stuur mij vooral een DM.
Tja, niet om het een of ander maar waarom heb jij voor de iphone gekozen? kijk anoniem ben je niet dat is zeker, maar dat data gegraai wil ik zeker wel minderen vanuit bedrijven. Wie zegt dat dit bij Apple niet zo is? (gewoon vraag). Ik vind/vond android altijd super, custom roms ben ik mee bekend en heb ik het in verleden flink mee gestoeid. Helaas op mijn Huawei toestel kan ik deze niet installeren en om na net 1 jaar weer een nieuw toestel te kopen vind ik nog wel wat, hopelijk is dit in de toekomst wel mogelijk.
Goede vraag! Ik heb hiervoor gekozen niet direct uit een privacy standpunt, in de zin dat ik denk dat je privacy volledig is gewaarborgd op deze manier. Maar zoals ik hierboven al heb beschreven heb ik gaandeweg een goed beeld gekregen waar Google allemaal een vinger in de pap heeft en het is werkelijk schokkend. Als Google morgen al hun datacenters zou uitzetten, dat werkt zeer hoogstwaarschijnlijk voor niemand op deze planeet het internet meer. Zeker als Amazon en Microsoft hier aan mee zouden doen. Dit heeft niks met de zoekmachine te maken en tracking/marketing, maar is een discussie over centralisatie van het internet. Reken maar dat Google zich bewust is van hun positie en daar wil ik niet aan bijdragen.
Overigens vind ik ook veel te zeggen over het fundamentele verschil tussen de twee bedrijven qua verdienmodel: Apple wilt (voornamelijk?) jouw geld en Google wilt voornamelijk informatie. Hun geld volgt later via andere wegen. Leuk ten tijde van aankoop van een (veel) goedkopere telefoon, niet zo leuk tijdens gebruik. Bovendien krijgen iPhone's veel en lang updates (ik heb een 6s gekocht met iOS 9 en inmiddels zitten we 4 jaar verder op versie 13) en houden ze hun waarde redelijk goed.
Pi-hole? kan je daar nog wat over vertellen wat het precies doet.
Het internet werkt op basis van IP-adressen en een domein (tweakers.net/bol.com) is niks anders dan een verwijzing naar een IP-adres zodat mensen niet allemaal getallen hoeven te onthouden. DNS staat voor Domain Name System wat als het ware een soort (decentraal) equivalent is van een telefoonboek voor nummers; je kunt zoeken op naam (URL) i.p.v. nummer (IP). Als jij een website intikt in je browser, gaat je computer eerst op zoek naar wel IP-adres daarbij hoort, en grote kans dat je (indirect) bij Google uitkomt (verrassing

). Op dit moment heb je dus nog geen contact gelegd met de website maar is wel bekend, zonder dat je hun zoekmachine of browser gebruikt, voordat je ook maar één stukje van de website hebben geladen of gezien waar jij naartoe wilt surfen. Dit is één van de redenen om een eigen DNS-server te willen. Als je zelf een DNS-server hebt verbindt je computer dus niet eerst met een externe partij (ooit is dat wel nodig maar dat laat ik even buiten beschouwing) maar aan je lokale server en hoef je dus niemand te vertellen waar je naartoe wilt surfen.
Pi-Hole is een dergelijke lokale DNS-server maar dit stukje software is vooral populair omdat het filtermogelijkheden heeft (op basis van blocklists). Hiermee kun je domeinen filteren (lees: blokkeren) van adveerders, trackers, goksites, spam, porno, noem het maar op. Dus als er iets is geblokkeerd in Pi-Hole en je tikt die URL in (of die wordt op de achtergrond opgevraagd voor bijv. advertenties/tracking) dan krijgt je computer reactie dat die website niet bestaat

en wordt er dus geen verbinding gemaakt. Omdat dit op netwerkniveau gebeurt, hoef je niet elke apparaat in te stellen en wekt het bijv. dus ook op je telefoon.
Jij draait Linux als ik het goed begrijp? Welke distro gebruik je of raad je aan?
Ik zelf gebruik ''natuurlijk

'' windows, x aantal jaar geleden heb ik al eens deels de overstap gedaan naar Ubuntu toen terug gegaan omdat ik nog best wel eens tijden heb dat ik game. Jammer genoeg werkte niet alle games goed in linux, ik weet wel dat het wat beter is geworden maar is het werkelijk zo goed op dit moment dat het kan tippen als de ondersteuning voor windows gaming?
Ik gebruik zoveel mogelijk Ubuntu maar ook ik ontkom niet aan Windows (deels door studie). Dual boot (dus Linux en Windows op dezelfde machine) werkt eigenlijk vlekkeloos mits je het eenmalig goed instelt en hiervoor zijn veel tutorials op internet te vinden. Gaming doe ik alleen maar op Windows, dat schijnt inderdaad wel steeds beter te worden op Linux maar daar heb ik geen ervaring mee.
De wereld van Linux is ontzettend interessant als je het mij vraagt en zoals @ReVolpe zegt: wat je ook iest, het zal beter zijn dan Windows. Mijn voorstel zou zijn om te beginnen met Ubuntu en in de desktop-omgeving (GUI) zul je met basistaken zoals surfen weinig grote verschillen merken. Het is echter weldegelijk anders en zeker als je iets verder gaat dan browsen. Echter staat het internet bomvol met informatie en al duizenden mensen zijn je voorgegaan met precies dezelfde problemen of helpen je zo weer op weg want de community is vaak zeer behulpzaam. Dus probeer het vooral uit en ondervind het zelf!
Over het e-mail aspect heb ik ook nog een vraag, dat ik van gmail wil afstappen is 1 ding dat zeker is.
Maar wat is nou het juiste alternatief? mailbox.org? protonmail? tutanota? Eerste 2 hoor ik goede verhalen, maar lees ik eens op reddit dan kan je er ook mindere dingen van horen.
E-mail is technisch behoorlijk complex en ik heb er bewust voor gekozen om dat niet in eigen beheer te nemen. Ik heb mijn mail ondergebracht bij hetzelfde bedrijf waar ik mijn domein afneem, na de privacy policy te hebben gelezen. Er is bijna geen partij te vinden die wel domeinen verkoopt en geen mailhosting aanbied, en naar mijn weten zijn er ook nauwelijks van die partijen die de inhoud van je emails bekijken. Ze hebben liever dat je maandelijks of jaarlijks tevreden bent en direct geld overmaakt

. Prijzen lopen ook niet zo heel ver uiteen en als je geen geavanceerde mogelijkheden wilt met meerdere accounts, aliases etc, etc, dan zit je bij elke hostingpartij
die je vertrouwt wel goed. Vertrouwen is het sleutelwoord en dat is waar jouw eerste suggestie volgens mij (geen ervaring/bewijs) goed scoort. Protonmail gaat meer uit van cryptografie dus zij weten per definitie niet hoe jouw mail eruit ziet. Hele andere insteek. Lees je in, wees kritisch (ook op jezelf) en besluit waar jij vrede mee hebt.
i5 6600k @ 4.6GHz | Cryorig A40 Ultimate | ASUS VIII Ranger | Kingston HyperX 16GB 2667Mhz | ASUS 1080TI Strix | Corsair RM650x | 2x Samsung EVO 500GB | Corsair Carbide 400C