Achterwand. Als je niet vaak water morst dan kun je simpelweg beginnen met een stevig stuk zwart papier (kun je gelijk zien of je het zelf ook mooi vindt (want da's natuurlijk ook belangrijk)). Maar zwarte plakfolie (moet dus zwart zijn aan de achterkant oftewel de lijmkant) is nog beter natuurlijk. Er zijn ook mensen die zwarte plaat polycarbonaat o.i.d. gebruiken. Of acryllatex, al dan niet met folie eroverheen om de verf te beschermen. Alles aan de buitenkant van het aquarium uiteraard.
Grind vervangen kan met visjes erin. Eerst het nieuwe zand (filterzand 0.4-0.8 van WIldkamp bijvoorbeeld) goed uitspoelen in een emmer of speciekuip (net zolang tot het water nagenoeg niet meer troebel wordt). Dan elke dag een stuk vervangen (vissen "wapper" je dan even aan de kant), net zolang tot het grind eruit is en het zand erin. Grind schep je omhoog in een vergiet of zeef. Daarna veeg je een stukje "schoon" tot kaal glas (en wapper je weer de vissen weg die zijn komen kijken of er nog wat te halen is). Zand doe je nat in een bakje en dat geheel doe je rustig onder water (en dan vlak boven de kale bodem omkeren).
Eventuele overlap tussen "vandaag" en "gisteren" kun je door een vergiet halen om zo het grind tussen het zand vandaan te halen. Na een dag of 3-4 heb je dan de hele bak gedaan waarbij de bacteriecultuur steeds voldoende tijd heeft gekregen om zich aan te passen.
Als bij de eerste grindwissel blijkt dat het water niet snel genoeg opklaart (of de vissen laten merken dat er een probleem is), doe dan een waterwissel na elke grindwissel (en smeer het dan dus uit over een periode van 4 weken in plaats van 4 dagen).
Zie je een grindwissel in stapjes niet zitten, dan is de rigoureuze wissel een optie. Hergebruik in dat geval zo'n 50% van het water en gebruik de rest om de wissel in de lege bak "nat" uit te voeren. Daarna restant afhevelen (is toch troebel geworden), aquarium voor de helft vullen met nieuw water en de andere helft oud water met daarin de visjes (tijdelijk opgevangen in een 6 euro speciekuip die je ook al mooi had kunnen gebruiken voor het wassen van het zand).
Voordeel van die laatste methode is dat je tussendoor het aquarium makkelijk naar voren kan halen en kan voorzien van plakfolie. Als je de folie kaal plakt, maak dan het achterruit goed schoon en spuit deze daarna ruim in met water waar een klein beetje afwasmiddel in zit (plantenspuit is je vriend). Dat maakt het aanbrengen van de folie (met een kunststof deegkrabber of een bankpasje) een stuk makkelijker. Hou je wel in waar het gaat om schoonmaken tijdens de grindwissel. Immers bij het schoonmaken veeg je ook belangrijke bacteriën weg.
Drijfplantjes: Vlotvarentjes, mosselplantjes, kikkerbeet. Zijn allemaal prima. Vlotvarentjes zijn wel vrij klein dus blijven vaak aan je arm plakken als je bezig bent (niet zo erg als eendenkroos maar toch). Maar ook een paar mooie grote planten in je bak zullen gewaardeerd worden. Neem niet teveel snelgroeiers, je hebt immers geen CO2 installatie en snelgroeiers zijn CO2 vreters. Crypto's en varens groeien vrij langzaam.
Stel het aanschaffen van extra vissen zeker uit tot een week of 2 nadat de grindwissel achter de rug is en schaf visjes altijd aan in kleine "plukjes" en kies die vissen niet in de winkel maar vooraf thuis, na goed uitzoeken wat de wensen zijn en of die vissen samengaan met wat je reeds hebt. Bel daarna een of meer dierenzaken met de vraag of ze je vis op voorraad hebben en zo nee, of deze te bestellen is (en wat het kost natuurlijk).
[
Voor 0% gewijzigd door
HuismAndré op 30-09-2020 20:31
. Reden: Taalvaud ]