Deze topicstart is een W.I.P

In dit topic kan je als er na het lezen van deze openingspost nog onduidelijkheden zijn vragen welke distributie/OS wij geschikt voor jou vinden. Om een goed advies te geven hebben we uiteraard wat informatie van je nodig:
Gaat het om een desktop pc, een draagbare computer, een tablet, en vermeld grofweg wat voor hardware erin zit. Graag ook bijzonderheden melden (bijvoorbeeld processor die niet Intel x86 compatibel is) etc.etc.
• Wat ben je van plan met het systeem?
Wil je een desktop pc voor je moeder, een thuisservertje of moet het misschien een dedicated router worden.
• Wil je iets wat out-of-the-box/klik-klik-klaar lekker werkt, of wil je je graag verdiepen in de werking van het systeem en alles zelf tot in de puntjes instellen? En hoe ver wil je daarin gaan?
• Heb je liever wat recentere software of ga je puur voor stabiliteit?
Kijk daarvoor eens in het "De voordelen en nadelen van bekende Desktop Environments" topic
• Welke distributies heb je al geprobeerd, en wat beviel er niet aan?
• Zit je aan bepaalde closed source softwarepakketten/ drivers vast?
De verschillen zitten wel in de doelgroep waarvoor of de intentie waarmee een distro gemaakt word. Dit uit zich met name in de installatie en de manier waarop nieuwe software in principe geïnstalleerd moet worden, en hoe veel software de repository (softwarebron) bevat. Sommige distributies leveren alleen opensource software mee, voor andere software moet dan vaak uitgeweken worden.
Ook configuratiefiles gaat de ene distributie anders mee om dan de andere. De ene zal een grafische front-end hebben voor het maken van instellingen, of heel veel dingen standaard voor je invullen. Een ander zal het veel meer aan jezelf overlaten. Tevens zitten er ook grote verschillen in het beheer van de software pakketten. Via pakket beheer kun je op eenvoudige en overzichtelijke wijze programma's installeren, verwijderen, updaten en dergelijke handelingen.
Daarnaast kunnen de release schema's ook verschillen. Het beheren van een distributie is namelijk ook een afweging maken tussen stabiliteit en zo snel mogelijk de nieuwste software meeleveren. De meeste distro's houden vast aan "Fixed Release". De distributie brengt één keer in een bepaalde (of soms onbepaalde) tijd een release uit, met recentere software dan de oudere. Vanzelfsprekend hoe meer releases, des te recenter de software, des te vaker ingrijpende systeem upgrades. Deze combinatie van software is vaak excessief van te voren getest door middel van bèta's en alpha's Soms wordt er zelfs met servicepacks gewerkt. Tussendoor kunnen er wel bugfixes en security patches doorgevoerd worden, maar echt vernieuwing zal er niet zijn.
De tegenhanger hiervan is "Rolling Release". Dat betekend dat pakketten dus zo snel mogelijk naar de meest recente versie gebracht. Er is dan dus geen strikte scheiding in uitgaves. De losse softwarepakketten zijn dan vaak wel getest, maar niet als een compleet systeem. Daardoor is dit schema meer in trek bij gevorderde gebruikers. Een voordeel is wel dat er geen ingrijpende systeem upgrades nodig zijn, de software wordt continu vernieuwd in plaats van op bepaalde termijnen.
Natuurlijk hangt de keuze voor een distributie of besturingssysteem vaak enigszins samen met de DE keuze, en het kiezen van een DE kan de distributiekeuze makkelijker maken, en vice versa. Daarom beschikken we ook over het volgende topic, waarbij dieper ingegaan wordt in de verschillen tussen de Desktop Environments, en de distributies die zich op specifieke DE's richten:
De voordelen en nadelen van bekende Desktop Environments
De topics vullen elkaar daarom ook veelal aan, en kunnen elkaar af en toe enigszins overlappen.
Het is handig als je een distributie zoekt om alvast te weten welke Desktop Environment(s) jou voorkeur genieten. Het valt dan ook aan te raden om je daarover in te lezen.
Hoe je het tenslotte echter wend of keert, uiteindelijk zal je met de meeste distro's vrijwel hetzelfde kunnen.

Categorie : universeel
Veelgebruikt: Servers, bedrijfskritiekentoepassingen
Debian wordt vaak beschouwt als een van de beste keuzes als het gaat om servertaken. Maar ook Debian is gewoon te gebruiken op een desktop pc, met nagenoeg alle grafische interfaces. Dit maakt Debian erg flexibel. Bij de installatie worden geen niet-vrije codecs, drivers en dergelijke meegeleverd, die zul je dan ook zelf moeten installeren.
Debian zijn focus ligt op stabiliteit. Dit betekend dat de reguliere Debian uitgave relatief oude software bevat. Dit kan een probleem zijn bij erg recente hardware. Dit maakt Debian wel érg stabiele distro met geteste software. Voor servers perfect, hoewel dankzij de focus op verouderde software waarschijnlijk niet de eerste keuze voor beginners. De distributie is gebaseerd op de Linux-kernel maar er bestaan ook (experimentele) uitgaven die gebaseerd zijn op de FreeBSD of Hurdkernel.
In het kort zijn er drie repositories voor debian: unstable, testing en stable. Nieuwe packages komen eerst in unstable (bijnaam sid), wat dus als rolling release gezien kan worden. Na enige tijd testen worden ze doorgeschoven naar testing. Een keer in de zoveel tijd wordt testing "bevroren" en deze snapshot wordt dan als de nieuwe stable uitgebracht. De unstable en testing repositories zijn te gebruiken als rolling release distro's, echter zal de ondersteuning dan wel minder zijn dan bij een 'echte' rolling release distro. Daarnaast is er ook een "backports" repo, gemaakt om nieuwere software te bezorgen zonder het te hoeven updaten van allerlei afhankelijkheden.
Voor Debian is er over het algemeen veel software en ondersteuning beschikbaar. Dit omdat héél veel populaire Linux distributies Debian gebaseerd zijn, en Debian zelf relatief veel gebruikt wordt, vooral in omgevingen waar veel stabiliteit gewenst is.
Desktop Environment(s):
Primair: Gnome
Secundair: Xfce, KDE, Cinnamon, MATE, LXDE
Pakketbeheer:
APT, dpkg
Ondersteunde platformen:
amd64, arm64, armel, armhf, i386, mips, mipsel, powerpc, ppc64el, s390x
Primaire gebruikersgroep:
Gevorderden

Categorie: beginnersvriendelijk
Veelgebruikt: All-round Desktop
Hoewel Ubuntu niet de eerste distributie ontworpen is voor beginners, is het ondertussen waarschijnlijk wel de bekendste, waarschijnlijk omdat het tijdens de eerste release een groot gat opvulde. Veel zaken betreft gebruikersvriendelijkheid die tegenwoordig gemeengoed zijn bij vrijwel alle distro's zijn begonnen bij Ubuntu.
Dat begint al bij het installatiemechanisme. Het levert bijvoorbeeld standaard geen niet-vrije codecs mee, maar die zijn te installeren door het aanvinken van een checkbox. Ook is er heel veel informatie over te beginnen, omdat de distro zoveel gebruikt wordt.
De makers van Ubuntu leggen de nadruk op gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid voor gebruik thuis, op school en op het werk. Er bestaat ook een servereditie onder de naam Ubuntu Server. Voor scholen is er Edubuntu met speciale programma's voor het onderwijs. Daarnaast zijn er nog vele afgeleide beschikbaar met een andere desktop omgeving.
Ubuntu levert als enige distributie zijn eigen "Unity" deskop mee. Het representeert hoe Canonical (moederbedrijf van Ubuntu) vindt hoe een desktop eruit moet zien, hoewel sommige doorgewinterde Linux gebruikers klagen over Unity, is het een simplistische DE waar je waarschijnlijk vrij vlot gewend aan raakt.
Lees meer....
Ubuntu levert vrij recente software mee met zijn releases. Resultaat is dat Ubuntu vaak makkelijker te installeren is op recente hardware. De software kan echter wat minder goed getest zijn als bijvoorbeeld de software meegeleverd met Debian. Echter is de distributie stabiel genoeg voor dagelijks gebruik, en bovendien zijn er ook versies gemaakt voor support op langere termijn, en is er eventueel betaalde support te krijgen.
Desktop Environment(s):
Unity (meerdere spins beschikbaar)
Pakketbeheer:
APT, dpkg
Ondersteunde platformen:
i386, AMD64, PowerPC, s390x
Primaire gebruikersgroep:
Beginners

Categorie: Windows look-a-like
Zorin OS is een op Ubuntu gebaseerde Linux-distributie. De distro heeft een grafische gebruikersomgeving die zo veel mogelijk gelijkaardig is aan Microsoft Windows. Dit moet het gemakkelijker voor Windowsgebruikers om over te stappen op Linux. Loopt vaak wel achter op de Ubuntu releases, waardoor recente software soms niet beschikbaar is.
Desktop Environment(s):
Customized Gnome 3
Pakketbeheer:
APT, dpkg
Ondersteund platform:
AMD64
Primaire gebruikersgroep(en):
Beginners, (potentiele) Windowsverlaters

Categorie: design-georiënteerd, beginnersvriendelijk
Elementary OS is een op Ubuntu LTS gebaseerde Linux-distributie, die als doel heeft om met hun eigen desktop omgeving genaamd: "Pantheon" een consistente en simpele desktopomgeving te bieden die ietwat wegheeft van de "Aqua" interface meegeleverd met Apple's Mac OS X. Loopt ook vaak wel achter op de Ubuntu releases, waardoor recente software soms niet beschikbaar is.
Desktop Environment(s):
Eigen brouwsel: Pantheon
Pakketbeheer:
APT, dpkg
Ondersteunt platform:
AMD64

Categorie: beginnersvriendelijk
Veelgebruikt: All-round Desktop
Linux Mint is een afgeleide van Ubuntu die op zijn beurt weer afgeleid is van Debian. Het maakt sommige zaken nog net iets makkelijker als Ubuntu. Het levert bijvoorbeeld standaard niet-vrije codecs mee, en veel gebruikte niet-vrije drivers.
Desondanks wordt door sommige doorgewinterde Linux gebruikers het gebruik van Linux Mint afgeraden. Ze zouden bijvoorbeeld veiligheid niet serieus nemen, en het gebruiken van pakketnamen bij het ontwikkelen van nieuwe software die al voorkomen in de Ubuntu of Debian repo's. Dit kan zorgen voor conflicten tijdens het installeren van software uit pakketbronnen bedoeld voor Ubuntu of Debian. Dit is voor sommige een erg controversiële discussie. (vraag is even of dit nog relevant is)
Desalniettemin is Linux mint een complete Linux distributie die zoveel mogelijk beheerderstaken uit handen neemt van de gebruiker. Daarom zijn er dan ook zat andere Linux gebruikers die weer lovend zijn over het gebruikersgemak. Linux mint wordt niet voor niets zoveel gebruikt.
Desktop Environment(s):
MATE, Cinnamon
Pakketbeheer:
APT, dpkg
Ondersteunde platformen:
i386, AMD64
Primaire gebruikersgroep(en):
Beginners, Ubuntu (unity) verlaters

Categorie: lichtgewicht, semi-beginnersvriendelijk
Veelgebruikt: Oudere systemen
Bodhi Linux is een lichtgewicht Linuxdistributie die gebaseerd is op Ubuntu. Bodhi Linux maakt gebruik van de lichtgewicht windowmanager Moksha (fork van Enlightenment 17) die tevens ook dienst doet als Desktop omgeving. Daardoor heeft de distributie ondersteuning voor geavanceerde desktop effecten, zonder zware hardware eisen te hebben. Om te kunnen werken heeft Bodhi Linux 128 MB werkgeheugen nodig, samen met 1,1 GB aan hardeschijfruimte en een 300MHz-processor.
De filosofie van de distributie is het bieden van een bruikbaar basissysteem, die men makkelijk kan aankleden voor het doel dat men voor ogen heeft. Daarom levert het standaard alleen de meest essentiële software mee, inclusief een grafische desktop omgeving.
Desktop Environment(s):
Moksha (e17) fork
Pakketbeheer:
APT, dpkg
Ondersteunde platformen:
i386, AMD64
Ubuntu met KDE. Een interface (KDE) die meer gelijkenissen vertoont met de Microsoft Windows interface.
• Ubuntu MATE.
Ubuntu met MATE. De voortzetting van het Gnome 2 project.
• Xubuntu
Ubuntu met XFCE. Gericht op oudere en minder krachtige hardware.
• Lubuntu
Ubuntu met LXDE. Nog beter geschikt voor oudere en minder krachtige hardware. Nog lichter als bijvoorbeeld Xubuntu
• gNewSense
Een (volgens "The Free Software Foundation") volledig vrije Debian gebaseerde distributie gesponsord door dezelfde "Free Software Foundation".

Categorie: beginnersvriendelijk
Veelgebruikt: All-round desktop, servers
Net als bijvoorbeeld Ubuntu een distributie die zich richt op Desktopgebruik. De installatie is nagenoeg even simpel te doorlopen als die van Ubuntu, maar niet-vrije codecs moeten bijvoorbeeld wel handmatig geïnstalleerd worden. OpenSUSE is direct gebaseerd op SUSE Linux Enterprise. Een betaalde distributie gericht op zakelijk gebruik.
OpenSUSE richt zich traditiegetrouw het meeste op KDE, maar ook gnome is in de installatie te kiezen. Dankzij het vele patchen van programma's wordt OpenSUSE door velen beschouwt als dé KDE distributie.
Ook volgens sommigen een groot voordeel van de distributie is YaST. Dit is een grafische configuratietool waarin heel veel zaken geconfigureerd kunnen worden, waarin vaak bij andere distro's uitgeweken moet worden naar losse programma's of de terminal. Een bijkomend voordeel is dat YaST snapshots kan maken. Maak je dus een aanpassing, kan je het eventueel weer terugdraaien. Een nadeel is dat er voor openSUSE soms bepaalde software niet direct beschikbaar is.
Desktop Environment(s):
Primair: Gnome, KDE
Secundair: Xfce, LXDE, Cinnamon, MATE, Enlightenment
Pakketbeheer:
Libzypp, Zypper, Yast
Ondersteunde platformen:
Primair: i386, AMD64
Secundair/onderzoekend: PPC64, PPC64le, ARM, ARM64

Categorie : gevorderde gebruikers, ontwikkelaars
Veelgebruikt: ontwikkelaarsdesktop, testinstanties
Het Tumbleweed project streeft naar een rollende updates versie van openSUSE die de laatste stabiele versies van pakketten bevat in plaats van te vertrouwen op vaste periodieke uitgaverondes. Het project doet dit voor gebruikers die de nieuwste maar stabiele software wensen.

Categorie: Bleeding-edge, semi-beginnersvriendelijk
Veelgebruikt: ontwikkelaars desktop, niet-productie servers
Fedora is de directe opvolger van de niet-commerciële versie van de Red Hat Linuxdistributie. Red Hat besloot in 2003 zich volledig te richten op de zakelijke markt. De ontwikkeling van de variant voor thuisgebruikers werd verplaatst naar de gemeenschap. Resultaat is een distributie die werkt volgens een agressief ontwikkelprogramma. Men probeert elk halfjaar een nieuwe distributie uit te brengen. Hiermee krijgt Red Hat ervaring met technieken die geïmplementeerd gaan worden in hun "Enterprise Linux". Sommige mensen zien Fedora dan ook als het proeftuintje van Red Hat. Daardoor bevat de distributie vaak nieuwe technieken die later pas (of niet) in andere distributies landen.
De distributie wordt gezien als de thuishonk van Gnome. Veel Gnome ontwikkelaars werken op Fedora. Hierdoor krijgt Fedora vaak erg vroeg nieuwe functies in de DE. Ook levert Red Hat een grote bijdrage aan Gnome en Fedora. Door de Gnome focus zijn de spin-offs met andere omgevingen niet van bijzonder goede kwaliteit, en maken veelvuldig gebruik van Gnome pakketten, alhoewel dat laatste voor GTK gebaseerde omgevingen niet zo'n heel groot probleem is.
De distributie probeert een volledig vrij systeem aan te bieden. Dankzij de focus op recente software en vele server features, is deze distributie misschien niet de 1e keuze voor beginnende gebruikers. Ook is er voor Red Hat distro's vaak minder software beschikbaar als voor de Debian gebaseerde distributies. Bovendien moet voor niet vrije software bij Fedora worden uitgeweken naar een alternatieve pakketbron.
Fedora wordt al tijden gebruikt door Linus Torvalds, de eerste ontwikkelaar van de Linux kernel.
Desktop Environment(s):
Primair: Gnome 3
Secundair: KDE, Xfce, LXDE, Cinnamon, LXQt, MATE, Sugar
Pakketbeheer:
DNF, packagekit
Ondersteunde platformen:
i386, AMD64, ARM-hfp, ARM AArch64, PPC64, PPC64le, IBM Z, MIPS-64el, MIPS-el, RISC-V
Primaire gebruikersgroep(en):
Gevorderde gebruikers, ontwikkelaars

Categorie : gevorderde gebruikers, old-stable
Veelgebruikt: Servers, bedrijfskritiekentoepassingen, RHEL compatible servers, enterprise desktops
Op 22 december 2020 heeft Red Hat kenbaar gemaakt te stoppen met CentOS, tot dan een productieklare kosteloze downstream versie van Red Hat Enterprise Linux. Het aangedragen kosteloze alternatief is CentOS stream, een rolling release distro voor ontwikkelaars, de betaalde versie is uiteraard Red Hat Enterprise Linux. Door onvreden met deze beslissing zijn er meerdere alternatieven gestart vanuit 't bedrijfsleven en community zoals Rocky Linux en Alma Linux. De onderstaande tekst is toe te passen op beide distributies.
Een distributie primair gericht op servers. Rocky Linux is direct gebaseerd op Red Hat Enterprise Linux. Daardoor is Red Hat Enterprise Linux en Rocky Linux vrijwel dezelfde distributie. De eerstgenoemde is een betaalde distributie, je betaald voor de professionele ondersteuning die RedHat je biedt. Hierdoor kan je Rocky Linux zien als de gratis variant van RedHat Enterprise Linux. De voor en nadelen zijn dus ook hetzelfde, deze tekst kan voor beide distributies geïnterpreteerd worden. Rocky Linux is dus handig als je met software zit die specifiek voor RHEL is, want Red Hat is een grote speler in de commerciële Linux markt.
Een ander voordeel van Rocky Linux is dat de releases maar liefst 10 jaar support krijgen. Nadeel is de lange tijd die er tussen de releases zit. Met Rocky Linux zit je dus met nog oudere pakketten als bij Debian. Ook is het upgrade pad van release naar release niet bepaald zonder obstakels, hoewel de lange support dat wat verzacht. Ook voor Rocky Linux geld dat er voor Red Hat distro's vaak minder software beschikbaar is, en andere DE's dan Gnome minder goed ondersteund worden.
Desktop Environment(s):
Gnome 3 (standaard classic mode)
Pakketbeheer:
yum, packagekit
Ondersteunde platformen:
i386, AMD64, ARM-hfp, ARM AArch64
Primaire gebruikersgroep(en):
Gevorderde gebruikers, ontwikkelaars, systeembeheerders

Categorie: gevorderde gebruikers, perfectionisten, rolling release
Gentoo heeft als doelstelling om modulair te zijn. Daardoor zorgt de distro ervoor dat de software geoptimaliseerd wordt voor het systeem van de gebruiker. Om dit te bewerkstelligen laat Gentoo alle applicaties door het systeem zelf compileren; maar voor het gemak van de eindgebruiker biedt het enkele van de grotere pakketten ook voorgecompileerd aan. Dit alles wordt geleid door de packagemanager Portage. Een van de onderscheidende factoren van Portage is de ondersteuning van de USE-flags. Hiermee kan de gebruiker definiëren voor welke einddoelen hij zijn software wenst te gebruiken. Via deze USE-Flags zal Portage dan beslissen of bepaalde optionele ondersteuning meegeleverd moet worden of niet. Het is een rolling release distributie. Dat betekent dat pakketten dus zo snel mogelijk naar de meest recente versie gebracht. Daardoor kent Gentoo geen strikte scheiding in uitgaven. Ook word de aangeboden software vaak ongepatcht aangeboden. Geen Gentoo specifieke aanpassingen dus.
Dankzij de ingewikkelde en langdurige installatie en de kans op een gebroken systeem is Gentoo waarschijnlijk een van de laatste keuzes voor de beginnende gebruiker. Toch word Gentoo gebruikt door gevorderde gebruikers, die veel controle willen over hun systeem, en tijd hebben om software te compileren.
Pakketbeheer:
Portage
Ondersteunde platformen:
i386, AMD64, ARM-hfp, ARM AArch64, hppa, ia64, ppc, sparc
Primaire gebruikersgroep(en):
Enthousiastelingen
Linux From Scratch (LFS) is een boek en een Linuxdistributie die je zelf vanaf de broncode opbouwt tot een volledig werkend besturingssysteem. In het boek wordt stap voor stap uitgelegd hoe de lezer een eigen Linuxdistributie samenstelt. Het is de bedoeling dat de lezer meer inzicht krijgt over hoe Linux werkt, en om een systeem te bouwen dat helemaal aan de eigen wensen voldoet.
Ondersteunde platformen:
i386, AMD64
Primaire gebruikersgroep(en):
Enthousiastelingen

Categorie: gevorderde gebruikers, perfectionisten, rolling release
Arch Linux is een Linuxdistributie die zich richt op gevorderde Linuxgebruikers. Het is een rolling release distributie. Dat bekekent dat pakketten dus zo snel mogelijk naar de meest recente versie gebracht. Daardoor kent Arch geen strikte scheiding in uitgaven. De pakketten aangeboden door Arch bevatten ook nauwelijks patches (in tegenstelling tot die van vele andere distributies). Dit betekent dat de pakketten die beschikbaar zijn in de officiële repositories onaangepast zijn van de versie van de softwareleverancier. Dit kan soms tot een gebroken systeem leiden.
Arch onderscheid zich ook door zijn "Arch User Repository" . Gebruikers zetten hier zelf broncode van open-source software in, die anderen kunnen gebruiken. Resultaat is dat nagenoeg alle software en nagenoeg alle DE's beschikbaar zijn voor Arch. Nadeel van deze pakketbron is wel dat er geen controle op is, en in veel gevallen het compileren op de computer van de gebruiker dient te gebeuren.
Dankzij de ingewikkelde installatie en de kans op een gebroken systeem is ook Arch waarschijnlijk een van de laatste keuzes voor de beginnende gebruiker. Toch word Arch veel gebruikt door gevorderde gebruikers, die veel controle willen over hun systeem, zonder de nadelen van het vele compileren van software zoals bij Gentoo.
Pakketbeheer:
pacman
Ondersteunt platform:
AMD64 (afgeleide distributie met ARM support voorhanden)
Primaire gebruikersgroep(en):
Gevorderde gebruikers

Categorie: semi-beginners vriendelijk, rolling release
Manjaro is een Arch gebaseerde distributie die meer mikt op gebruikersgemak. Het maakt dus ook gebruik van een rolling-releasemodel, echter wordt de software die bij Arch vandaan komt eerst nog getest. Manjaro Linux wordt geleverd met een out-of-the-box-ondersteuning voor verschillende codecs, en een grafisch programma om gesloten drivers te installeren.
Desktop Environment(s):
Xfce, KDE
Pakketbeheer:
pacman
Ondersteunde platformen:
i386, AMD64
Primaire gebruikersgroep(en):
Licht gevorderde gebruikers

Categorie: Cloud-georiënteerd, design-georiënteerd, gevorderde gebruikers
Apricity OS is een relatief nieuwe Arch gebaseerde distributie die zich vooral richt op cloud integratie en design. Wat de distro onderscheid is het feit dat het gebruik maakt van de officiële Arch Linux repo's, en toch veel zaken voor de gebruiker afhandelt. Er wordt een aangepaste Gnome 3 desktop meegeleverd. Toch moet hetzelfde onderhoud uitgevoerd worden als met een Arch systeem, daarom is de distro waarschijnlijk niet de eerste keuze voor beginners.
Desktop Environment(s):
GNOME
Pakketbeheer:
pacman
Ondersteunt platform:
AMD64
Primaire gebruikersgroep(en):
Gevorderde gebruikers
De BSD's worden als één geheel ontwikkeld, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Linux, waarvan de kernel door de ene groep ontwikkelaars wordt onderhouden en bepaalde applicaties weer door anderen. Elk BSD-project beheert zijn eigen broncodeboom en zijn eigen kernel. Hierdoor zijn de verschillen tussen de systemen groter dan bij Linux distributies. Desondanks worden ze vaak als stabieler en robuuster beschouwd dan diverse andere besturingssystemen. In de praktijk leveren de BSD's vaak dezelfde software mee als bij de gangbare Linux distributies.
De BSD-licentie minder beperkend dan de GPL : distributies met alleen binairen zijn immers toegestaan. Dit maakt de BSD's in het bijzonder aantrekkelijk voor embedded applicaties. Er zijn daardoor ook BSD besturingssystemen die niet open-source zijn.

Categorie : all-round, gevorderde gebruikers
Veelgebruikt: Servers, bedrijfskritiekentoepassingen
FreeBSD wordt voornamelijk gebruikt als besturingssysteem voor servers, vanwege de reputatie in stabiliteit, veiligheid en prestaties. Van FreeBSD is onder andere Darwin afgeleid, de onzichtbare onderlaag van Mac OS X. Voor een BSD afgeleide heeft FreeBSD relatief goede hardware support, en is er relatief veel software beschikbaar, onder andere omdat FreeBSD het meest marktaandeel heeft, en een vrij all-round koers volgt. De andere BSD gebaseerde in deze lijst zijn erg gespecialiseerd.
Pakketbeheer:
pkg
Ondersteunde platformen:
AMD64, i386, sparc64, PowerPC, ARM, MIPS, UltraSPARC
Primaire gebruikersgroep(en):
Gevorderde gebruikers

Categorie: secuur, stabiel, gespecialiseerd
Veelgebruikt: Servers, extreem kritiekentoepassingen
OpenBSD is vooral bekend door de extreme focus op stabiliteit, aantoonbare correctheid en beveiliging. Het wordt dan ook gezien als een van de veiligste besturingssystemen. Niet verwonderlijk dat het systeem de keuze is van beveiligingsbewuste organisaties zoals banken, beurzen, en afdelingen van de Amerikaanse overheid.
Er word soms beweert dat OpenBSD betere desktop driver support aan boord heeft dan FreeBSD. Dit omdat vele OpenBSD ontwikkelaars het systeem ook dagelijks gebruiken, in tegenstelling tot FreeBSD waar veel mac OS ontwikkelaars zitten.
Ondersteunde platformen:
AMD64, i386, sparc64, PowerPC, ARM, MIPS, octeon, sgi, hppa, landisc, loongson, luna88k
Primaire gebruikersgroep(en):
Gevorderde gebruikers

Categorie: portable
Veelgebruikt: niet-Intel® hardware
NetBSD richt zich met name op portabiliteit. Het is tegenwoordig beschikbaar voor 57 computerplatformen: van 64-bit Opteronmachines tot PDA's, en is zelfs gebruikt in ruimtemissies van NASA.
Het motto van NetBSD luidt: "Of course it runs NetBSD". Dit is Engels voor: "Natuurlijk draait het NetBSD".
Pakketbeheer:
pkgsrc
Ondersteunde platformen:
Primair: AMD64, i386, ARM-hfp, ARM AArch64, mips, ppc, sparc64, xen, UltraSPARC
Secundair: alpha, m68k, sh3 (oa SEGA Dreamcast), hppa, itanium, vax, ARM9 (oa broodrooster!)
en vele andere
Primaire gebruikersgroep(en):
Gevorderde gebruikers

Categorie: gespecialiseerd
Veelgebruikt: Thuisservers, zelfbouw NAS systemen
FreeNAS is een FreeBSD afgeleide waarmee op eenvoudige wijze NAS-server opgezet kan worden door gebruik te maken van pc-hardware. Na de installatie vind de configuratie plaats vanuit de webbrowser van een andere PC. Desalniettemin zijn vrijwel alle features uit FreeBSD beschikbaar, zoals bijvoorbeeld OpenZFS ondersteuning en jails. Voor FreeNAS bestaan daarnaast ook vele gemakkelijk te installeren add-ons, waarmee je functionaliteit kan toevoegen.
Ondersteunt platform:
AMD64

Categorie: design-georiënteerd, beginnersvriendelijk, niet-vrij
macOS (eerder Mac OS X) is een lijn van besturingssystemen van Apple en wordt sinds 2002 meegeleverd op alle Apple Mac systemen. Het OS valt onder de volgende software licenties: APSL en Apple EULA, een vrij stricte en gesloten software licentie. Over het algemeen wordt de vrije software gebruikt door het besturingssysteem uitgegeven onder de ASPL, en Apple's eigen software onder de eigen EULA. Dit in tegenstelling tot de andere besturingssystemen in deze lijst. Dit maakt een groot deel van het systeem niet-vrij . Het besturingssysteem richt zich op design, integratie en gebruikersgemak. Het besturingssysteem kan en mag volgens de gebruikersovereenkomst niet geïnstalleerd worden op niet- Apple hardware.
Vragen omtrent OS X zijn beter te stellen in het Apple talk categorie van het forum.
Pakketbeheer:
Homebrew (onofficieel)
Ondersteunt platform:
AMD64 (Alleen Apple Hardware)
Voor meer distro's zie distrowatch.com.
• Het bemachtigen van je distributie naar keuze:
Mocht je een keuze gemaakt hebben, dan kun je gaan downloaden. De meeste distro's die in dit topic aangeraden worden zijn te downloaden vanaf de website van de distro, of nog beter (om bandbreedte van de distributiewebsite te besparen) : via een torrent. Handig is om dan gebruik te maken van de "Linux Tracker" Eventueel nadat je de ISO naar keuze hebt gedownload, kan je de zogenaamde MD5SUM te controleren. Voor uitleg van het branden van een .iso bestand kun je hier terecht.
Sommigen distributies kennen ook een netinstall. Dat houdt in dat je van een kleine cd-rom opstart, en de benodigde software vervolgens van een mirror downloadt.
Mocht je er toch niet uitkomen, open dan een nieuw topic, dit topic is puur voor de 'Welke OS vragen', niet voor de problemen die daarop volgen!
• Vorige delen:
Welke Linux distro moet ik nemen?
Welk OS (bv. Linux distro) moet ik nemen? Part 2
Welk OS (bv. Linux distro) moet ik nemen? Part 3
Welk OS (bv. Linux distro) moet ik nemen? Part 4
Het grote welk OS (bijvoorbeeld linux distro) topic deel 5
Het grote welk OS (bijvoorbeeld linux distro) topic deel 6
Het grote welk OS (bijvoorbeeld linux distro) topic deel 7
In dit topic kan je als er na het lezen van deze openingspost nog onduidelijkheden zijn vragen welke distributie/OS wij geschikt voor jou vinden. Om een goed advies te geven hebben we uiteraard wat informatie van je nodig:
Primaire vragen
• Om wat voor systeem gaat het?Gaat het om een desktop pc, een draagbare computer, een tablet, en vermeld grofweg wat voor hardware erin zit. Graag ook bijzonderheden melden (bijvoorbeeld processor die niet Intel x86 compatibel is) etc.etc.
• Wat ben je van plan met het systeem?
Wil je een desktop pc voor je moeder, een thuisservertje of moet het misschien een dedicated router worden.
• Wil je iets wat out-of-the-box/klik-klik-klaar lekker werkt, of wil je je graag verdiepen in de werking van het systeem en alles zelf tot in de puntjes instellen? En hoe ver wil je daarin gaan?
• Heb je liever wat recentere software of ga je puur voor stabiliteit?
Secundaire vragen (optioneel)
• Welke Desktop omgeving heeft je voorkeur?Kijk daarvoor eens in het "De voordelen en nadelen van bekende Desktop Environments" topic
• Welke distributies heb je al geprobeerd, en wat beviel er niet aan?
• Zit je aan bepaalde closed source softwarepakketten/ drivers vast?
Wat houdt een distributie in
Het is goed om te weten wat een distributie nou eigenlijk is en hoe die aan zijn specifieke eigenschappen komt. Kortweg is een Linuxdistributie een besturingssysteem bestaande uit de Linuxkernel en andere software die op elkaar is afgestemd. Alle linux distro's zijn gebaseerd op dezelfde kernel en dezelfde GNU tools. Ook voor veel applicaties geld dat er één (of soms een paar) redelijk de standaard is en door vrijwel alle distro's gebruikt worden. (Denk aan de Firefox webbrowser of de officesuite Libreoffice.) Een aantal distributies hebben een grote naamsbekendheid zoals bijvoorbeeld Ubuntu of Fedora en gewoonlijk begin je ook met een dergelijke distributie. Vaak maakt het voor de eindgebruiker eigenlijk alleen het soort Desktopomgeving uit.De verschillen zitten wel in de doelgroep waarvoor of de intentie waarmee een distro gemaakt word. Dit uit zich met name in de installatie en de manier waarop nieuwe software in principe geïnstalleerd moet worden, en hoe veel software de repository (softwarebron) bevat. Sommige distributies leveren alleen opensource software mee, voor andere software moet dan vaak uitgeweken worden.
Ook configuratiefiles gaat de ene distributie anders mee om dan de andere. De ene zal een grafische front-end hebben voor het maken van instellingen, of heel veel dingen standaard voor je invullen. Een ander zal het veel meer aan jezelf overlaten. Tevens zitten er ook grote verschillen in het beheer van de software pakketten. Via pakket beheer kun je op eenvoudige en overzichtelijke wijze programma's installeren, verwijderen, updaten en dergelijke handelingen.
Daarnaast kunnen de release schema's ook verschillen. Het beheren van een distributie is namelijk ook een afweging maken tussen stabiliteit en zo snel mogelijk de nieuwste software meeleveren. De meeste distro's houden vast aan "Fixed Release". De distributie brengt één keer in een bepaalde (of soms onbepaalde) tijd een release uit, met recentere software dan de oudere. Vanzelfsprekend hoe meer releases, des te recenter de software, des te vaker ingrijpende systeem upgrades. Deze combinatie van software is vaak excessief van te voren getest door middel van bèta's en alpha's Soms wordt er zelfs met servicepacks gewerkt. Tussendoor kunnen er wel bugfixes en security patches doorgevoerd worden, maar echt vernieuwing zal er niet zijn.
De tegenhanger hiervan is "Rolling Release". Dat betekend dat pakketten dus zo snel mogelijk naar de meest recente versie gebracht. Er is dan dus geen strikte scheiding in uitgaves. De losse softwarepakketten zijn dan vaak wel getest, maar niet als een compleet systeem. Daardoor is dit schema meer in trek bij gevorderde gebruikers. Een voordeel is wel dat er geen ingrijpende systeem upgrades nodig zijn, de software wordt continu vernieuwd in plaats van op bepaalde termijnen.
Natuurlijk hangt de keuze voor een distributie of besturingssysteem vaak enigszins samen met de DE keuze, en het kiezen van een DE kan de distributiekeuze makkelijker maken, en vice versa. Daarom beschikken we ook over het volgende topic, waarbij dieper ingegaan wordt in de verschillen tussen de Desktop Environments, en de distributies die zich op specifieke DE's richten:
De voordelen en nadelen van bekende Desktop Environments
De topics vullen elkaar daarom ook veelal aan, en kunnen elkaar af en toe enigszins overlappen.
Het is handig als je een distributie zoekt om alvast te weten welke Desktop Environment(s) jou voorkeur genieten. Het valt dan ook aan te raden om je daarover in te lezen.
Hoe je het tenslotte echter wend of keert, uiteindelijk zal je met de meeste distro's vrijwel hetzelfde kunnen.
Debian en afgeleide distributies
De meeste gebruikers zitten bij Debian en zijn afgeleide. Daarvoor is er voor deze distributies over het algemeen veel software en ondersteuning beschikbaar, en als je iemand Linux ziet draaien, is er een grote kans dat het een distributie uit dit lijstje is.Debian

Categorie : universeel
Veelgebruikt: Servers, bedrijfskritiekentoepassingen
Debian wordt vaak beschouwt als een van de beste keuzes als het gaat om servertaken. Maar ook Debian is gewoon te gebruiken op een desktop pc, met nagenoeg alle grafische interfaces. Dit maakt Debian erg flexibel. Bij de installatie worden geen niet-vrije codecs, drivers en dergelijke meegeleverd, die zul je dan ook zelf moeten installeren.
Debian zijn focus ligt op stabiliteit. Dit betekend dat de reguliere Debian uitgave relatief oude software bevat. Dit kan een probleem zijn bij erg recente hardware. Dit maakt Debian wel érg stabiele distro met geteste software. Voor servers perfect, hoewel dankzij de focus op verouderde software waarschijnlijk niet de eerste keuze voor beginners. De distributie is gebaseerd op de Linux-kernel maar er bestaan ook (experimentele) uitgaven die gebaseerd zijn op de FreeBSD of Hurdkernel.
In het kort zijn er drie repositories voor debian: unstable, testing en stable. Nieuwe packages komen eerst in unstable (bijnaam sid), wat dus als rolling release gezien kan worden. Na enige tijd testen worden ze doorgeschoven naar testing. Een keer in de zoveel tijd wordt testing "bevroren" en deze snapshot wordt dan als de nieuwe stable uitgebracht. De unstable en testing repositories zijn te gebruiken als rolling release distro's, echter zal de ondersteuning dan wel minder zijn dan bij een 'echte' rolling release distro. Daarnaast is er ook een "backports" repo, gemaakt om nieuwere software te bezorgen zonder het te hoeven updaten van allerlei afhankelijkheden.
Voor Debian is er over het algemeen veel software en ondersteuning beschikbaar. Dit omdat héél veel populaire Linux distributies Debian gebaseerd zijn, en Debian zelf relatief veel gebruikt wordt, vooral in omgevingen waar veel stabiliteit gewenst is.
Desktop Environment(s):
Primair: Gnome
Secundair: Xfce, KDE, Cinnamon, MATE, LXDE
Pakketbeheer:
APT, dpkg
Ondersteunde platformen:
amd64, arm64, armel, armhf, i386, mips, mipsel, powerpc, ppc64el, s390x
Primaire gebruikersgroep:
Gevorderden
Ubuntu

Categorie: beginnersvriendelijk
Veelgebruikt: All-round Desktop
Hoewel Ubuntu niet de eerste distributie ontworpen is voor beginners, is het ondertussen waarschijnlijk wel de bekendste, waarschijnlijk omdat het tijdens de eerste release een groot gat opvulde. Veel zaken betreft gebruikersvriendelijkheid die tegenwoordig gemeengoed zijn bij vrijwel alle distro's zijn begonnen bij Ubuntu.
Dat begint al bij het installatiemechanisme. Het levert bijvoorbeeld standaard geen niet-vrije codecs mee, maar die zijn te installeren door het aanvinken van een checkbox. Ook is er heel veel informatie over te beginnen, omdat de distro zoveel gebruikt wordt.
De makers van Ubuntu leggen de nadruk op gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid voor gebruik thuis, op school en op het werk. Er bestaat ook een servereditie onder de naam Ubuntu Server. Voor scholen is er Edubuntu met speciale programma's voor het onderwijs. Daarnaast zijn er nog vele afgeleide beschikbaar met een andere desktop omgeving.
Ubuntu levert als enige distributie zijn eigen "Unity" deskop mee. Het representeert hoe Canonical (moederbedrijf van Ubuntu) vindt hoe een desktop eruit moet zien, hoewel sommige doorgewinterde Linux gebruikers klagen over Unity, is het een simplistische DE waar je waarschijnlijk vrij vlot gewend aan raakt.
Lees meer....
Ubuntu levert vrij recente software mee met zijn releases. Resultaat is dat Ubuntu vaak makkelijker te installeren is op recente hardware. De software kan echter wat minder goed getest zijn als bijvoorbeeld de software meegeleverd met Debian. Echter is de distributie stabiel genoeg voor dagelijks gebruik, en bovendien zijn er ook versies gemaakt voor support op langere termijn, en is er eventueel betaalde support te krijgen.
Desktop Environment(s):
Unity (meerdere spins beschikbaar)
Pakketbeheer:
APT, dpkg
Ondersteunde platformen:
i386, AMD64, PowerPC, s390x
Primaire gebruikersgroep:
Beginners
Zorin OS

Categorie: Windows look-a-like
Zorin OS is een op Ubuntu gebaseerde Linux-distributie. De distro heeft een grafische gebruikersomgeving die zo veel mogelijk gelijkaardig is aan Microsoft Windows. Dit moet het gemakkelijker voor Windowsgebruikers om over te stappen op Linux. Loopt vaak wel achter op de Ubuntu releases, waardoor recente software soms niet beschikbaar is.
Desktop Environment(s):
Customized Gnome 3
Pakketbeheer:
APT, dpkg
Ondersteund platform:
AMD64
Primaire gebruikersgroep(en):
Beginners, (potentiele) Windowsverlaters
Elementary OS

Categorie: design-georiënteerd, beginnersvriendelijk
Elementary OS is een op Ubuntu LTS gebaseerde Linux-distributie, die als doel heeft om met hun eigen desktop omgeving genaamd: "Pantheon" een consistente en simpele desktopomgeving te bieden die ietwat wegheeft van de "Aqua" interface meegeleverd met Apple's Mac OS X. Loopt ook vaak wel achter op de Ubuntu releases, waardoor recente software soms niet beschikbaar is.
Desktop Environment(s):
Eigen brouwsel: Pantheon
Pakketbeheer:
APT, dpkg
Ondersteunt platform:
AMD64
Linux Mint
Categorie: beginnersvriendelijk
Veelgebruikt: All-round Desktop
Linux Mint is een afgeleide van Ubuntu die op zijn beurt weer afgeleid is van Debian. Het maakt sommige zaken nog net iets makkelijker als Ubuntu. Het levert bijvoorbeeld standaard niet-vrije codecs mee, en veel gebruikte niet-vrije drivers.
Desondanks wordt door sommige doorgewinterde Linux gebruikers het gebruik van Linux Mint afgeraden. Ze zouden bijvoorbeeld veiligheid niet serieus nemen, en het gebruiken van pakketnamen bij het ontwikkelen van nieuwe software die al voorkomen in de Ubuntu of Debian repo's. Dit kan zorgen voor conflicten tijdens het installeren van software uit pakketbronnen bedoeld voor Ubuntu of Debian. Dit is voor sommige een erg controversiële discussie. (vraag is even of dit nog relevant is)
Desalniettemin is Linux mint een complete Linux distributie die zoveel mogelijk beheerderstaken uit handen neemt van de gebruiker. Daarom zijn er dan ook zat andere Linux gebruikers die weer lovend zijn over het gebruikersgemak. Linux mint wordt niet voor niets zoveel gebruikt.
Desktop Environment(s):
MATE, Cinnamon
Pakketbeheer:
APT, dpkg
Ondersteunde platformen:
i386, AMD64
Primaire gebruikersgroep(en):
Beginners, Ubuntu (unity) verlaters
Bodhi Linux

Categorie: lichtgewicht, semi-beginnersvriendelijk
Veelgebruikt: Oudere systemen
Bodhi Linux is een lichtgewicht Linuxdistributie die gebaseerd is op Ubuntu. Bodhi Linux maakt gebruik van de lichtgewicht windowmanager Moksha (fork van Enlightenment 17) die tevens ook dienst doet als Desktop omgeving. Daardoor heeft de distributie ondersteuning voor geavanceerde desktop effecten, zonder zware hardware eisen te hebben. Om te kunnen werken heeft Bodhi Linux 128 MB werkgeheugen nodig, samen met 1,1 GB aan hardeschijfruimte en een 300MHz-processor.
De filosofie van de distributie is het bieden van een bruikbaar basissysteem, die men makkelijk kan aankleden voor het doel dat men voor ogen heeft. Daarom levert het standaard alleen de meest essentiële software mee, inclusief een grafische desktop omgeving.
Desktop Environment(s):
Moksha (e17) fork
Pakketbeheer:
APT, dpkg
Ondersteunde platformen:
i386, AMD64
Overige en gespecialiseerde afgeleide
• KubuntuUbuntu met KDE. Een interface (KDE) die meer gelijkenissen vertoont met de Microsoft Windows interface.
• Ubuntu MATE.
Ubuntu met MATE. De voortzetting van het Gnome 2 project.
• Xubuntu
Ubuntu met XFCE. Gericht op oudere en minder krachtige hardware.
• Lubuntu
Ubuntu met LXDE. Nog beter geschikt voor oudere en minder krachtige hardware. Nog lichter als bijvoorbeeld Xubuntu
• gNewSense
Een (volgens "The Free Software Foundation") volledig vrije Debian gebaseerde distributie gesponsord door dezelfde "Free Software Foundation".
SUSE
OpenSUSE

Categorie: beginnersvriendelijk
Veelgebruikt: All-round desktop, servers
Net als bijvoorbeeld Ubuntu een distributie die zich richt op Desktopgebruik. De installatie is nagenoeg even simpel te doorlopen als die van Ubuntu, maar niet-vrije codecs moeten bijvoorbeeld wel handmatig geïnstalleerd worden. OpenSUSE is direct gebaseerd op SUSE Linux Enterprise. Een betaalde distributie gericht op zakelijk gebruik.
OpenSUSE richt zich traditiegetrouw het meeste op KDE, maar ook gnome is in de installatie te kiezen. Dankzij het vele patchen van programma's wordt OpenSUSE door velen beschouwt als dé KDE distributie.
Ook volgens sommigen een groot voordeel van de distributie is YaST. Dit is een grafische configuratietool waarin heel veel zaken geconfigureerd kunnen worden, waarin vaak bij andere distro's uitgeweken moet worden naar losse programma's of de terminal. Een bijkomend voordeel is dat YaST snapshots kan maken. Maak je dus een aanpassing, kan je het eventueel weer terugdraaien. Een nadeel is dat er voor openSUSE soms bepaalde software niet direct beschikbaar is.
Desktop Environment(s):
Primair: Gnome, KDE
Secundair: Xfce, LXDE, Cinnamon, MATE, Enlightenment
Pakketbeheer:
Libzypp, Zypper, Yast
Ondersteunde platformen:
Primair: i386, AMD64
Secundair/onderzoekend: PPC64, PPC64le, ARM, ARM64
Tumbleweed

Categorie : gevorderde gebruikers, ontwikkelaars
Veelgebruikt: ontwikkelaarsdesktop, testinstanties
Het Tumbleweed project streeft naar een rollende updates versie van openSUSE die de laatste stabiele versies van pakketten bevat in plaats van te vertrouwen op vaste periodieke uitgaverondes. Het project doet dit voor gebruikers die de nieuwste maar stabiele software wensen.
Red Hat
Fedora

Categorie: Bleeding-edge, semi-beginnersvriendelijk
Veelgebruikt: ontwikkelaars desktop, niet-productie servers
Fedora is de directe opvolger van de niet-commerciële versie van de Red Hat Linuxdistributie. Red Hat besloot in 2003 zich volledig te richten op de zakelijke markt. De ontwikkeling van de variant voor thuisgebruikers werd verplaatst naar de gemeenschap. Resultaat is een distributie die werkt volgens een agressief ontwikkelprogramma. Men probeert elk halfjaar een nieuwe distributie uit te brengen. Hiermee krijgt Red Hat ervaring met technieken die geïmplementeerd gaan worden in hun "Enterprise Linux". Sommige mensen zien Fedora dan ook als het proeftuintje van Red Hat. Daardoor bevat de distributie vaak nieuwe technieken die later pas (of niet) in andere distributies landen.
De distributie wordt gezien als de thuishonk van Gnome. Veel Gnome ontwikkelaars werken op Fedora. Hierdoor krijgt Fedora vaak erg vroeg nieuwe functies in de DE. Ook levert Red Hat een grote bijdrage aan Gnome en Fedora. Door de Gnome focus zijn de spin-offs met andere omgevingen niet van bijzonder goede kwaliteit, en maken veelvuldig gebruik van Gnome pakketten, alhoewel dat laatste voor GTK gebaseerde omgevingen niet zo'n heel groot probleem is.
De distributie probeert een volledig vrij systeem aan te bieden. Dankzij de focus op recente software en vele server features, is deze distributie misschien niet de 1e keuze voor beginnende gebruikers. Ook is er voor Red Hat distro's vaak minder software beschikbaar als voor de Debian gebaseerde distributies. Bovendien moet voor niet vrije software bij Fedora worden uitgeweken naar een alternatieve pakketbron.
Fedora wordt al tijden gebruikt door Linus Torvalds, de eerste ontwikkelaar van de Linux kernel.
Desktop Environment(s):
Primair: Gnome 3
Secundair: KDE, Xfce, LXDE, Cinnamon, LXQt, MATE, Sugar
Pakketbeheer:
DNF, packagekit
Ondersteunde platformen:
i386, AMD64, ARM-hfp, ARM AArch64, PPC64, PPC64le, IBM Z, MIPS-64el, MIPS-el, RISC-V
Primaire gebruikersgroep(en):
Gevorderde gebruikers, ontwikkelaars
Rocky Linux / AlmaLinux

Categorie : gevorderde gebruikers, old-stable
Veelgebruikt: Servers, bedrijfskritiekentoepassingen, RHEL compatible servers, enterprise desktops
Op 22 december 2020 heeft Red Hat kenbaar gemaakt te stoppen met CentOS, tot dan een productieklare kosteloze downstream versie van Red Hat Enterprise Linux. Het aangedragen kosteloze alternatief is CentOS stream, een rolling release distro voor ontwikkelaars, de betaalde versie is uiteraard Red Hat Enterprise Linux. Door onvreden met deze beslissing zijn er meerdere alternatieven gestart vanuit 't bedrijfsleven en community zoals Rocky Linux en Alma Linux. De onderstaande tekst is toe te passen op beide distributies.
Een distributie primair gericht op servers. Rocky Linux is direct gebaseerd op Red Hat Enterprise Linux. Daardoor is Red Hat Enterprise Linux en Rocky Linux vrijwel dezelfde distributie. De eerstgenoemde is een betaalde distributie, je betaald voor de professionele ondersteuning die RedHat je biedt. Hierdoor kan je Rocky Linux zien als de gratis variant van RedHat Enterprise Linux. De voor en nadelen zijn dus ook hetzelfde, deze tekst kan voor beide distributies geïnterpreteerd worden. Rocky Linux is dus handig als je met software zit die specifiek voor RHEL is, want Red Hat is een grote speler in de commerciële Linux markt.
Een ander voordeel van Rocky Linux is dat de releases maar liefst 10 jaar support krijgen. Nadeel is de lange tijd die er tussen de releases zit. Met Rocky Linux zit je dus met nog oudere pakketten als bij Debian. Ook is het upgrade pad van release naar release niet bepaald zonder obstakels, hoewel de lange support dat wat verzacht. Ook voor Rocky Linux geld dat er voor Red Hat distro's vaak minder software beschikbaar is, en andere DE's dan Gnome minder goed ondersteund worden.
Desktop Environment(s):
Gnome 3 (standaard classic mode)
Pakketbeheer:
yum, packagekit
Ondersteunde platformen:
i386, AMD64, ARM-hfp, ARM AArch64
Primaire gebruikersgroep(en):
Gevorderde gebruikers, ontwikkelaars, systeembeheerders
Source based distributies
Gentoo

Categorie: gevorderde gebruikers, perfectionisten, rolling release
Gentoo heeft als doelstelling om modulair te zijn. Daardoor zorgt de distro ervoor dat de software geoptimaliseerd wordt voor het systeem van de gebruiker. Om dit te bewerkstelligen laat Gentoo alle applicaties door het systeem zelf compileren; maar voor het gemak van de eindgebruiker biedt het enkele van de grotere pakketten ook voorgecompileerd aan. Dit alles wordt geleid door de packagemanager Portage. Een van de onderscheidende factoren van Portage is de ondersteuning van de USE-flags. Hiermee kan de gebruiker definiëren voor welke einddoelen hij zijn software wenst te gebruiken. Via deze USE-Flags zal Portage dan beslissen of bepaalde optionele ondersteuning meegeleverd moet worden of niet. Het is een rolling release distributie. Dat betekent dat pakketten dus zo snel mogelijk naar de meest recente versie gebracht. Daardoor kent Gentoo geen strikte scheiding in uitgaven. Ook word de aangeboden software vaak ongepatcht aangeboden. Geen Gentoo specifieke aanpassingen dus.
Dankzij de ingewikkelde en langdurige installatie en de kans op een gebroken systeem is Gentoo waarschijnlijk een van de laatste keuzes voor de beginnende gebruiker. Toch word Gentoo gebruikt door gevorderde gebruikers, die veel controle willen over hun systeem, en tijd hebben om software te compileren.
Pakketbeheer:
Portage
Ondersteunde platformen:
i386, AMD64, ARM-hfp, ARM AArch64, hppa, ia64, ppc, sparc
Primaire gebruikersgroep(en):
Enthousiastelingen
Linux from scratch
Categorie: Educatief, extreem aanpasbaarLinux From Scratch (LFS) is een boek en een Linuxdistributie die je zelf vanaf de broncode opbouwt tot een volledig werkend besturingssysteem. In het boek wordt stap voor stap uitgelegd hoe de lezer een eigen Linuxdistributie samenstelt. Het is de bedoeling dat de lezer meer inzicht krijgt over hoe Linux werkt, en om een systeem te bouwen dat helemaal aan de eigen wensen voldoet.
Ondersteunde platformen:
i386, AMD64
Primaire gebruikersgroep(en):
Enthousiastelingen
Arch Linux en afgeleiden

Categorie: gevorderde gebruikers, perfectionisten, rolling release
Arch Linux is een Linuxdistributie die zich richt op gevorderde Linuxgebruikers. Het is een rolling release distributie. Dat bekekent dat pakketten dus zo snel mogelijk naar de meest recente versie gebracht. Daardoor kent Arch geen strikte scheiding in uitgaven. De pakketten aangeboden door Arch bevatten ook nauwelijks patches (in tegenstelling tot die van vele andere distributies). Dit betekent dat de pakketten die beschikbaar zijn in de officiële repositories onaangepast zijn van de versie van de softwareleverancier. Dit kan soms tot een gebroken systeem leiden.
Arch onderscheid zich ook door zijn "Arch User Repository" . Gebruikers zetten hier zelf broncode van open-source software in, die anderen kunnen gebruiken. Resultaat is dat nagenoeg alle software en nagenoeg alle DE's beschikbaar zijn voor Arch. Nadeel van deze pakketbron is wel dat er geen controle op is, en in veel gevallen het compileren op de computer van de gebruiker dient te gebeuren.
Dankzij de ingewikkelde installatie en de kans op een gebroken systeem is ook Arch waarschijnlijk een van de laatste keuzes voor de beginnende gebruiker. Toch word Arch veel gebruikt door gevorderde gebruikers, die veel controle willen over hun systeem, zonder de nadelen van het vele compileren van software zoals bij Gentoo.
Pakketbeheer:
pacman
Ondersteunt platform:
AMD64 (afgeleide distributie met ARM support voorhanden)
Primaire gebruikersgroep(en):
Gevorderde gebruikers
Manjaro

Categorie: semi-beginners vriendelijk, rolling release
Manjaro is een Arch gebaseerde distributie die meer mikt op gebruikersgemak. Het maakt dus ook gebruik van een rolling-releasemodel, echter wordt de software die bij Arch vandaan komt eerst nog getest. Manjaro Linux wordt geleverd met een out-of-the-box-ondersteuning voor verschillende codecs, en een grafisch programma om gesloten drivers te installeren.
Desktop Environment(s):
Xfce, KDE
Pakketbeheer:
pacman
Ondersteunde platformen:
i386, AMD64
Primaire gebruikersgroep(en):
Licht gevorderde gebruikers
Apricity OS

Categorie: Cloud-georiënteerd, design-georiënteerd, gevorderde gebruikers
Apricity OS is een relatief nieuwe Arch gebaseerde distributie die zich vooral richt op cloud integratie en design. Wat de distro onderscheid is het feit dat het gebruik maakt van de officiële Arch Linux repo's, en toch veel zaken voor de gebruiker afhandelt. Er wordt een aangepaste Gnome 3 desktop meegeleverd. Toch moet hetzelfde onderhoud uitgevoerd worden als met een Arch systeem, daarom is de distro waarschijnlijk niet de eerste keuze voor beginners.
Desktop Environment(s):
GNOME
Pakketbeheer:
pacman
Ondersteunt platform:
AMD64
Primaire gebruikersgroep(en):
Gevorderde gebruikers
BSD gebaseerd
BSD is een afkorting van “Berkeley Software Distribution”. Het is de naam van broncodedistributies van de universiteit van California te Berkeley, wat origineel uitbreidingen waren van het besturingssysteem UNIX van AT&T Research. BSD is daarmee een directe afgeleide van UNIX, in tegenstelling tot Linux. Het biedt verschillende voordelen, vooral voor server systemen. Op de desktop zit men vaak met het probleem dat er een stuk minder software, drivers, en informatie beschikbaar is dan voor Linux.De BSD's worden als één geheel ontwikkeld, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Linux, waarvan de kernel door de ene groep ontwikkelaars wordt onderhouden en bepaalde applicaties weer door anderen. Elk BSD-project beheert zijn eigen broncodeboom en zijn eigen kernel. Hierdoor zijn de verschillen tussen de systemen groter dan bij Linux distributies. Desondanks worden ze vaak als stabieler en robuuster beschouwd dan diverse andere besturingssystemen. In de praktijk leveren de BSD's vaak dezelfde software mee als bij de gangbare Linux distributies.
De BSD-licentie minder beperkend dan de GPL : distributies met alleen binairen zijn immers toegestaan. Dit maakt de BSD's in het bijzonder aantrekkelijk voor embedded applicaties. Er zijn daardoor ook BSD besturingssystemen die niet open-source zijn.
FreeBSD

Categorie : all-round, gevorderde gebruikers
Veelgebruikt: Servers, bedrijfskritiekentoepassingen
FreeBSD wordt voornamelijk gebruikt als besturingssysteem voor servers, vanwege de reputatie in stabiliteit, veiligheid en prestaties. Van FreeBSD is onder andere Darwin afgeleid, de onzichtbare onderlaag van Mac OS X. Voor een BSD afgeleide heeft FreeBSD relatief goede hardware support, en is er relatief veel software beschikbaar, onder andere omdat FreeBSD het meest marktaandeel heeft, en een vrij all-round koers volgt. De andere BSD gebaseerde in deze lijst zijn erg gespecialiseerd.
Pakketbeheer:
pkg
Ondersteunde platformen:
AMD64, i386, sparc64, PowerPC, ARM, MIPS, UltraSPARC
Primaire gebruikersgroep(en):
Gevorderde gebruikers
OpenBSD

Categorie: secuur, stabiel, gespecialiseerd
Veelgebruikt: Servers, extreem kritiekentoepassingen
OpenBSD is vooral bekend door de extreme focus op stabiliteit, aantoonbare correctheid en beveiliging. Het wordt dan ook gezien als een van de veiligste besturingssystemen. Niet verwonderlijk dat het systeem de keuze is van beveiligingsbewuste organisaties zoals banken, beurzen, en afdelingen van de Amerikaanse overheid.
Er word soms beweert dat OpenBSD betere desktop driver support aan boord heeft dan FreeBSD. Dit omdat vele OpenBSD ontwikkelaars het systeem ook dagelijks gebruiken, in tegenstelling tot FreeBSD waar veel mac OS ontwikkelaars zitten.
Ondersteunde platformen:
AMD64, i386, sparc64, PowerPC, ARM, MIPS, octeon, sgi, hppa, landisc, loongson, luna88k
Primaire gebruikersgroep(en):
Gevorderde gebruikers
NetBSD

Categorie: portable
Veelgebruikt: niet-Intel® hardware
NetBSD richt zich met name op portabiliteit. Het is tegenwoordig beschikbaar voor 57 computerplatformen: van 64-bit Opteronmachines tot PDA's, en is zelfs gebruikt in ruimtemissies van NASA.
Het motto van NetBSD luidt: "Of course it runs NetBSD". Dit is Engels voor: "Natuurlijk draait het NetBSD".
Pakketbeheer:
pkgsrc
Ondersteunde platformen:
Primair: AMD64, i386, ARM-hfp, ARM AArch64, mips, ppc, sparc64, xen, UltraSPARC
Secundair: alpha, m68k, sh3 (oa SEGA Dreamcast), hppa, itanium, vax, ARM9 (oa broodrooster!)
en vele andere
Primaire gebruikersgroep(en):
Gevorderde gebruikers
FreeNAS

Categorie: gespecialiseerd
Veelgebruikt: Thuisservers, zelfbouw NAS systemen
FreeNAS is een FreeBSD afgeleide waarmee op eenvoudige wijze NAS-server opgezet kan worden door gebruik te maken van pc-hardware. Na de installatie vind de configuratie plaats vanuit de webbrowser van een andere PC. Desalniettemin zijn vrijwel alle features uit FreeBSD beschikbaar, zoals bijvoorbeeld OpenZFS ondersteuning en jails. Voor FreeNAS bestaan daarnaast ook vele gemakkelijk te installeren add-ons, waarmee je functionaliteit kan toevoegen.
Ondersteunt platform:
AMD64
macOS

Categorie: design-georiënteerd, beginnersvriendelijk, niet-vrij
macOS (eerder Mac OS X) is een lijn van besturingssystemen van Apple en wordt sinds 2002 meegeleverd op alle Apple Mac systemen. Het OS valt onder de volgende software licenties: APSL en Apple EULA, een vrij stricte en gesloten software licentie. Over het algemeen wordt de vrije software gebruikt door het besturingssysteem uitgegeven onder de ASPL, en Apple's eigen software onder de eigen EULA. Dit in tegenstelling tot de andere besturingssystemen in deze lijst. Dit maakt een groot deel van het systeem niet-vrij . Het besturingssysteem richt zich op design, integratie en gebruikersgemak. Het besturingssysteem kan en mag volgens de gebruikersovereenkomst niet geïnstalleerd worden op niet- Apple hardware.
Vragen omtrent OS X zijn beter te stellen in het Apple talk categorie van het forum.
Pakketbeheer:
Homebrew (onofficieel)
Ondersteunt platform:
AMD64 (Alleen Apple Hardware)
Voor meer distro's zie distrowatch.com.
• Het bemachtigen van je distributie naar keuze:
Mocht je een keuze gemaakt hebben, dan kun je gaan downloaden. De meeste distro's die in dit topic aangeraden worden zijn te downloaden vanaf de website van de distro, of nog beter (om bandbreedte van de distributiewebsite te besparen) : via een torrent. Handig is om dan gebruik te maken van de "Linux Tracker" Eventueel nadat je de ISO naar keuze hebt gedownload, kan je de zogenaamde MD5SUM te controleren. Voor uitleg van het branden van een .iso bestand kun je hier terecht.
Sommigen distributies kennen ook een netinstall. Dat houdt in dat je van een kleine cd-rom opstart, en de benodigde software vervolgens van een mirror downloadt.
Mocht je er toch niet uitkomen, open dan een nieuw topic, dit topic is puur voor de 'Welke OS vragen', niet voor de problemen die daarop volgen!
• Vorige delen:
Welke Linux distro moet ik nemen?
Welk OS (bv. Linux distro) moet ik nemen? Part 2
Welk OS (bv. Linux distro) moet ik nemen? Part 3
Welk OS (bv. Linux distro) moet ik nemen? Part 4
Het grote welk OS (bijvoorbeeld linux distro) topic deel 5
Het grote welk OS (bijvoorbeeld linux distro) topic deel 6
Het grote welk OS (bijvoorbeeld linux distro) topic deel 7
offtopic:
Mijn dank gaat uit naar iedereen die betrokken is geweest bij de vorige startpost.
Mijn dank gaat uit naar iedereen die betrokken is geweest bij de vorige startpost.
[ Voor 255% gewijzigd door silverball op 13-06-2022 15:41 . Reden: mede-auteur ]
3640 Wp ZO pvoutput | FOSS | Gasloos sinds dec. 2024 | Vaillant AroTHERM 55/6