
In dit topic kan je, als je na het lezen van de startpost nog vragen hebt, vragen welke distro wij geschikt voor jou vinden. Om een goed advies te geven hebben we uiteraard wat informatie van je nodig:
• Om wat voor systeem gaat het? Wat voor cpu, hoeveel geheugen, hardeschijf ruimte. Meld ook bijzonderheden zoals draadloze netwerkkaarten, scsi, raid, etcetera.
• Wat ben je van plan met het systeem? Wil je een desktop pc voor je moeder, een thuisservertje of moet het misschien een dedicated router worden.
• Wil je iets wat out-of-the-box/klik-klik-klaar goed werkt, of wil je je graag verdiepen in de werking van het systeem en alles zelf tot in de puntjes instellen?
Voordat je een distro uitkiest:
Het is goed om te weten wat een distro nou eigenlijk is en hoe die aan zijn specifieke eigenschappen komt. Alle linux distro's zijn gebaseerd op dezelfde kernel en dezelfde GNU tools. Ook voor veel applicaties geld dat er één (of soms een paar) redelijk de standaard is en door vrijwel alle distro's gebruikt worden. (Denk aan de Apache webserver of de officesuite OpenOffice.org.)
De verschillen zitten wel in de doelgroep waarvoor of de intentie waarmee een distro gemaakt word. Dit uit zich met name in de installer en de manier waarop nieuwe software in principe geinstalleerd moet worden. Ook configuratiefiles gaat de ene distro anders mee om dan de andere. De ene zal een grafische front-end hebben voor het maken van instellingen, of heel veel dingen standaard voor je invullen. Een ander zal het veel meer aan jezelf overlaten.
Hoe je het tenslotte echter wend of keert, uiteindelijk zal je met de meeste distro's vrijwel hetzelfde kunnen.
De bekendste distributies/OS-en zijn:
Fedora, Mandriva, Ubuntu, SUSE:
Deze distro's zijn gericht op de desktop, en zijn eenvoudig te installeren voor mensen zonder linux ervaring. Na de standaard installatie krijg je een grafische werkomgeving. Om deze distro's lekker te draaien heb je een gemiddeld systeem nodig.
Fedora is het proeftuintje van Redhat Enterprise Linux. Mandriva is het resultaat van het samengaan van Mandrake en Connectiva. Ubuntu is een wat nieuwere distro, gebaseerd op Debian. SUSE is tegenwoordig van Novell, en de gratis versie functioneerd net als bij Redhat als proeftuintje voor de Enterprise Linux producten.
Debian en Slackware:
Deze distro's -de klassiekers in de wereld der linux distro's- zijn veel meer basic. Deze installers zijn text gebaseerd (zonder GUI), en je moet veel hardware zelf configureren. Na de standaard installatie kom je op een commandline terecht. Deze distro's hebben dan ook lage(re) hardware eisen.
Gentoo:
Lijkt veel op Debian en Slackware, maar omdat je met deze distributie alles zelf compileert is het logischer om deze distro alleen op de wat krachtigere processoren te gebruiken.
FreeBSD, NetBSD, OpenBSD:
Zijn geen linux distro, maar wel open source en lid van de unix familie. Qua moeilijkheid en systeemeisen lijken ze op Debian en Slackware. De *BSD's hebben en degelijke reputatie qua stabiliteit en veiligheid. NetBSD draait op extreem veel architecturen, OpenBSD is erop gericht om standaard heel veilig te zijn. FreeBSD is wat algemener, met name gericht op snelle, stabiele en veilige servers.
FreeSCO, Smoothwall:
Zijn puur gericht op het routeren. FreeSCO draait vanaf een floppy, en doet het al op een 386 met 8 mb ram. Smoothwall moet vanaf cd op de hdd geinstalleerd worden en en kan vervolgens bediend worden met een grafische web interface.
Knoppix, Damn Small Linux:
Zijn live-cd's, wat wil zeggen dat ze vanaf een cd draaien zonder dat ze op je harde schijf geinstalleerd hoeven te worden. Hierdoor zijn ze heel geschikt om linux eens uit te proberen of als resque-cd. Knoppix staat bekend vanwege de goede hardwareondersteuning en de grote hoeveelheid software, die on-the-fly gedecomprimeerd word vanaf de cd. Inmiddels is er ook een dvd versie van. Damn Small Linux is een heel compacte live-cd, die als doel heeft om binnen 50 mb een bruikbare desktop te maken. Hierdoor past het op een businesscard cd. Dams Small Linux is ook geschikt om vanaf usb-stick te draaien.
Voor meer distro's zie distrowatch.com.
• Het bemachtigen van je distibutie naar keuze:
Mocht je een keuze gemaakt hebben, dan kun je gaan downloaden. De meeste distro's die in dit topic aangeraden worden zijn te downloaden vanaf de website van de distro, of via een mirror zoals bijvoorbeeld http://distro.ibiblio.org/pub/linux/distributions/. Vergeet niet nadat je de iso van je keuze hebt gedownload, de zogenaamde MD5SUM te controleren. Voor uitleg van het branden van een .iso bestand kun je hier terecht.
Sommigen (In ieder geval Debian en SuSE) kennen ook een netinstall. Dat houdt in dat je van een kleine cdrom opstart, en de benodigde software vervolgens van een mirror downloadt.
Het is ook mogelijk om een cd te bestellen met daarop de linux distro die je uitgekozen hebt. Dit is afkomstig uit de tijd dat breedbandaansluitingen en cd-branders schaars waren, en datalimieten laag.
Dit kan je doen bij bijvoorbeeld Kooplinux.nl of Munnikes.nl. Van Ubuntu kan je je de cd's zelfs gratis toe laten sturen.
Mocht je tegen problemen aanlopen tijdens de installatie: Op de site's waar naar gelinked wordt vanuit deze posting zijn vaak handboeken of installatiehandleidingen te vinden. Ook zijn we (inmiddels een tijdje geleden) bezig geweest in Non-Windows Operating Systems om van een aantal distributies de installatie uit te leggen in begrijpbaar nederlands. Deze kun je hier vinden.
Mocht je er toch niet uitkomen, open dan een nieuw topic, dit topic is puur voor de 'Welke OS vragen', niet voor de problemen die daarop volgen!
• Vorige delen:
Welke Linux distro moet ik nemen?
Welk OS (bv. Linux distro) moet ik nemen? Part 2
Welk OS (bv. Linux distro) moet ik nemen? Part 3
Welk OS (bv. Linux distro) moet ik nemen? Part 4
Het grote welk OS (bijvoorbeeld linux distro) topic deel 5
Het grote welk OS (bijvoorbeeld linux distro) topic deel 6
Voor de de mensen die meer willen weten over Ubuntu:
Het Grote Ubuntu Topic Deel 3
offtopic:
Met dank aan mezelf voor het kopieren van een groot deel uit Jesse's post (zie beneden) en Jesse ook bedankt voor het typen
Daarom bedankt Touchdomex webfreakz.nl voor de vorige startpost
Met dank aan mezelf voor het kopieren van een groot deel uit Jesse's post (zie beneden) en Jesse ook bedankt voor het typen

[Voor 0% gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 23-12-2013 14:46]
_@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' Bombus Flavifrons adoratie _@/' _@/' _@/' _@/' _@/' _@/'? '\@_ || Let's Play: Paradox-billiards-vostroyan-roulette-fourth dimensional-hypercube-chess-strip-poker