Niks zo irritant inderdaad als wanneer je lekker wil doortrappen maar de fiets bij 25kmp/u vindt dat het wel hard genoeg gaat en je door de weerstand van de motor heen moet trappen. Daarom hoef ik ook geen elektrische fiets, die grens van 25 vind ik te langzaam.
Heb zelf een relatief eenvoudig model fiets met riem en Nexus 8 naaf en CDN riem (CDX achtertandwiel) (Kalkhoff Endeavour 8 ) en op die 25 zit ik gemakkelijk, ook met een beetje wind tegen. En als ik met wind mee wat aanzet zit ik zo op 30kmp/u, heb wel eens de 30 gemiddeld aangetikt van werk naar huis (7km), maar dan moet je wel zin hebben om echt sportief te fietsen.
Voor mijn gebruik (woon-werk en verplaatsen in de omgeving, ritten van max 15km) is deze fiets eigenlijk al perfect, ik moet gewoon een onderhoudsarm werkpaard hebben om mij van A naar B te brengen.
De Alfine 8 naaf lijkt volgens alle bronnen die ik heb gezien dezelfde rij-eigenschappen te hebben als de Nexus 8,
dezelfde stappen tussen de versnellingen en
dezelfde efficiëntie op dezelfde versnellingen. (
Engels artikel over die bron) Het verschil tussen de Nexus 8 en Alfine 8 lijkt vooral te zijn dat de versnellingsbak aan de binnenkant anders gesmeerd is, wat mogelijk voor iets soepeler schakelen of voor langere levensduur kan zorgen. Tweaker Undertaker2 zegt
in ditzelfde topic ook "De Alfine heeft zo begreep ik wel wat betere lagertjes her en der en is ook beter gesealed". Nou ik ben benieuwd/het zou me benieuwen. Sheldon Brown van hierboven zegt op z'n site "Alfine is a high-end product line with a Shimano CenterLock disc-brake fitting rather than the Rollerbrake fitting of the Nexus hubs." Maar mijn schijfremmen werken ook prima zonder Shimano CenterLock ™ ® ©.
Ik heb echter nog geen goede bron gevonden die de verschillen tussen Nexus 8 en Alfine 8 goed uitlegt, als iemand daar meer info over heeft houd ik me aanbevolen.
De Alfine 11 van Shimano lijkt vooral wat extra bereik te hebben aan de bovenkant, wat je natuurlijk met een ander verzet twee kanten op kan laten werken.
Zapato laat in ditzelfde topic een vergelijking van het bereik zien. Dat zag ik ook
in deze bron staan. Waarbij de lagere versnellingen redelijk gelijk lopen en vooral in de bovenkant stappen worden toegevoegd.
Iets vergelijkbaars laat deze bron in een grafiekje zien. Volgens mij heb ik ooit een beter grafiekje gezien in dit topic maar die kan ik nu niet terugvinden.
Sheldon Brown (daar hebben we em weer) zegt hetzelfde maar komt tot de conclusie dat de wat gelijkmatiger stappen een stuk prettiger zijn.
De bron op gear calculator geeft dan weer iets heel anders aan, waarbij het bereik aan beide kanten breder is bij gelijk verzet, dat is weer andere data. Ik vind het leuk om me er in te verdiepen maar ik kan het soms nog amper volgen. Waren fietsen maar meer zoals elektronica qua specs en testen en reviews.
Maar in de efficiëntie-test heeft de Nexus/Alfine 8 (Hier Inter-8 genoemd) uiteindelijk toch de betere efficiëntie in de meest gebruikte 5e en 6e versnellingen.
Voor het vlakke Nederland lijkt de Alfine 11 mij van weinig toegevoegde waarde op de Nexus 8. Bij de Nexus 8 is de 1e versnelling zelfs te licht bij optrekken vanaf een stoplicht, en heb nog geen viaduct afgedaald waarbij ik de 8e versnelling nodig had. Dan is het extra bereik aan de buitenkanten van weinig nut voor mij. Als ik veel door heuvelachtig gebied zou fietsen zou ik het overwegen.
En als ik mijn trekkingfiets vol kampeerspullen zou hangen om door de Alpen te fietsen zou ik voor de Rohloff Speedhub gaan (het blauwe lijntje in de grafiek). Want alle bronnen wijzen uit dat die het beste bereik met de kleinste stapjes met de hoogste efficiëntie heeft. En natuurlijk is dat ook voor de liefhebber en hobbyist een genot om mee te fietsen. Maar of het nuttig of noodzakelijk is moet ieder voor zichzelf bepalen, voor mij zou het m'n reistijd met 2 minuten verkorten, ik vind het wel prima zo.
Uiteindelijk is de derailleur de beste versnelling als je snel wil gaan (hoge efficiëntie) en een groot bereik wil hebben. Daarom hebben racefietsen nog geen riem. Maar die dingen zijn zo kwetsbaar en je moet zo goed voor die ketting zorgen, wie heeft daar nou zin in. Maar dat is het compromis wat je sluit met een fiets met riem.
Over CDX vs CDN, natuurlijk zal een CDX aandrijving duurzamer zijn, maar de fietsen die verkocht worden met CDX zijn zo veel duurder, dan slijt ik liever eerst m'n CDN riem op, en als dat me te snel ging vervang ik de set wel voor CDX.
Uiteindelijk is denk ik mijn conclusie dat ik me ook wel eens heel erg kan verlekkeren aan de specs, maar dat het vooral belangrijk is dat je fiets bij je gebruikersdoel past, en dat de specs misschien wel weinig uitmaken in dagelijks gebruik. Belangrijkst is hoe goed de fiets bij je past. En of je em mooi vindt natuurlijk

.