De vraag is eigenlijk of de SB-2000 niet overpowered is voor mijn kamer... Maar als ik het zo hoor zorgt het grotere vermogen wel degelijk voor meer controle en diepgang. Dat wist ik nog niet.Anoniem: 48051 schreef op woensdag 30 maart 2016 @ 10:49:
[...]
Wat is nu precies je vraag? Is dat alleen 'is het verschil groot?'![]()
Verschil is er zeker... Meer vermogen zorgt voor meer controle over de woofer. Maar ik zou dat meer zoeken in diepgang en output, dan 'strakker'. Ik denk dat qua diepgang je de meeste winst boekt met films kijken.
Hoe groot dat verschil precies is en of dat het waard is... Als je het budget hebt, dan ben je (naar mijn idee) beter uit met de SB2000.
Dat akoestiek minimaal zoveel uitmaakt als de speaker zelf weet ik en daarom pas ik ook nu al een digitale equalizer toe die ik handmatig inregel door naar audio sweeps te luisteren. Gewoon handmatig de resonanties eruit filteren dus, want met de geautomatiseerde systeempjes heb ik het idee dat er ook veel gewenste tonen verloren gaan en dus detail mist. Dweilen met de kraan open als je het mij vraagt. Mijn doel is altijd al geweest om een flat frequency response te hebben, dus exact wat jij zegt.TBTL schreef op woensdag 30 maart 2016 @ 11:07:
[...]
Hoe 'snel' een subwoofer klinkt wordt in een huis- of slaapkamer bepaald door staande golven (resonanties) in je kamer. Dat basreflex trager klinkt dan gesloten ligt niet aan de subwoofer zelf, maar aan dat basreflex over het algemeen dieper gaat en daardoor de resonanties harder aanslaat.
Het probleem is op te lossen door meerder subwoofers te verspreiden over je kamer en/of de resonanties te temmen met een parametrische equalizer. Als je zoekt op 'room modes' en 'multisub' vind je meer informatie. Sommige subwoofers en receivers hebben een equalizer ingebouwd en regelen die zelf in. Je herkent ze aan de microfoon die wordt meegeleverd.
Ik vroeg me alleen af of de SB-2000 te temmen is in mijn kamer en of het verschil ten opzichte van de SB-1000 heel groot is.
In ieder geval dank voor de reacties!