Toch wel grappig, nu begin je zelf dat ik schijnbaar ondewerpen ontijk maar volgens ga ik wel overal op in. Zoals: dat je maatregelen/afspraken van/met het imf en die van het associatie verdrag door elkaar haalt. Overigens zou heb ik niets gezegd over die journalisten. Als zij denken iets bij te kunnen dragen dan moeten ze het vooral doen. (Mocht ik wel iets ontweken hebben; pot ketel verhaal).
En ik zal het maar voor de tigste keer vragen; welk artiekel is vaag? Welke bladzijde? Welke hoofdstuk. En wat is er vaag aan?
Ik ben geen politicus en heb geen gouden bergen beloofd, waarom staat het dan in een reactie op een stuk wat ik had geschreven?
Je begon ermee dat het verdrag volgens jouw niet in het voordeel van Oekraïnersm nu begin je over experts die buiten de discussie worden gehouden... lastig he? Op één onderwerp blijven...
Zijn de voordelen niet onderdeel van het totaal plaatje? De situatie griekenland is nogal anders dan deze situatie. En wat wil je eerst zien?
Ik vind het westen eerder slap, maar dat is altijd beter het criminele gedrag van Rusland.
Praktisch alle voormalig oostblok landen hebben economisch verval gehad door communisme. In sommige landen is dat verval meegevallen en/of is er flink herstel geweest, daarbij heeft mogelijk misschien toevallig de EU iets mee te maken gehad. Het is geen wonder dat Oekraïne de beweging weg van Rusland aan het maken is. Maar ik zal het even herhalen alle landen die een beweging naar het Westen hebben gemaakt gaat het aanzienlijk beter, ze hadden allen ongeveer hetzelfde uitgangspunt. Het uitgangspunt van Polen was misschien iets beter maar dat verklaart niet de aanzienlijke verschillen tussen de baltische staten en Wit-Rusland/Oekraïne
Misschien was de EU er zonder imf niet zo happig op, maar ik zie niet waarom je hierom het verdrag tegen zou houden. Oekraïne heeft al afspraken met het IMF gemaakt, het associatie staat daar los van. Wij gaan niet rijk worden van het handelsverdrag, maar als er meer handel gaat plaatsvinden dan kunnen wij wel een graantje meepikken.
En misschien staat het IMF wel gedeeltelijk onder onze invloed maar er is nog steeds een verschil tussen IMF en EU.
Anoniem: 604938 schreef op donderdag 14 januari 2016 @ 21:54:
[...]
Ik zal dan eens een poging wagen om wat nadelen te noemen. Ik weet nog niet of (en wat) ik ga stemmen op het referendum, maar onderstaand verhaal komt globaal overheen met mijn argumenten om tegen te stemmen.
Een handelsverdrag op zich klinkt natuurlijk als een goeie deal voor beide partijen. Echter lijkt het er op dat er voor de EU hier meer achter schuil gaat dan wat meer handel. De doelstellingen beschreven in het associatieverdrag winden er geen doekjes om, de EU wil er haar macht uitbreiden:
[...]
(
Bron)
Koenders ziet dit ook zo. "Het is een risicovolle tijd aan de oostkant van de grenzen van Europa. Dan is het van belang dat ook Nederland meedoet, om daar stabiliteit te brengen en daar gaan we wel voor staan natuurlijk." (
Bron) Ik vind het dan ook heel kwalijk en misschien ook wel een beetje raar dat zoveel politici het proberen te presenteren als "maar een handelsverdrag". De bemoeienis van de EU met Oekraïne in aanloop van en tijdens Euromaiden heeft de stabiliteit van het land er niet beter op gemaakt. De EU is weliswaar niet de enige aanleiding voor de (burger)oorlog in het oosten van het land. Wel ben ik van mening dat de EU te veel druk uitoefent op Oekraïne om Europese hervormingen door te voeren, iets wat ik buiten het takenpakket van de EU vind vallen. Oekraïne is welkom in de EU, maar laat ze eerst hun politieke situatie zelf oplossen, zonder onze bemoeienis.
Westerse staten bemoeien zich maar al te graag met de politieke situatie van niet westerse landen. Zeker daar waar de politieke agenda niet pro-westers is. Praktijken die in het verleden niet al te veel goeds met zich meegebracht hebben. Door dit verdrag krijgt de EU de macht Oekraïne naar haar wil te vormen. Het zal immers grote gevolgen hebben voor een land dat het economisch al enorm zwaar heeft als men niet aan de voorwaarden van dit verslag wil voldoen. Een macht die ik niet thuis vind horen in de handen van de EU.
Een veelgehoord argument is dat we ook associatieverdragen met ander landen hebben buiten de EU. Libanon bijvoorbeeld, daar lopen de zaken ook niet zo lekker maar daar hebben we toch al bijna 15 jaar een associatieverdrag mee. Als we van dit verdrag de doelstellingen doornemen dan is de toon veel minder pro-EU en veel meer op handel gefocust.
[...]
(
Bron)
Typisch (al is het natuurlijk niet echt een goed argument) vind ik het dan dat dit verdrag met Libanon er al in 2003 kon zijn, en we met Oekraïne tot na Euromaiden hebben gewacht. Is dat misschien omdat Oekraïne dat gewoon niet wou en nu toch eraan toe moet geven sinds er een pro-EU regering is geplaatst?
Nee, een handelsverdrag is dit duidelijk niet alleen maar, als het dat was zou ik niet twijfelen om voor te stemmen. Jij geeft aan dat de tegenstanders altijd dezelfde "waarschuwingen" aanhalen. Oorlog met Rusland verwacht ik niet, een oorlog met Rusland gaat niet gebeuren, verder gaan dan wat economische sancties en proxy-oorlogen kunnen we ons simpelweg niet meer veroorloven. Ook zullen we er geen miljarden mee verliezen omdat het verdrag niks zegt over steungeld van de EU. Dat Oekraïne op de lange termijn toetreed tot de EU vind ik ook prima.
Het deel van mij dat twijfelt om tegen dit verdrag te stemmen doet dit omdat ik dit verdrag meer als een pressiemiddel zie om macht op Oekraïne te krijgen, een middel waar ik principieel tegen ben.
Tegenstanders van het referendum an sich kaarten vaak aan dat het veel geld kost en daarnaast ook geen bindend referendum is. Ik zie dit niet als redenen om tegen het referendum te zijn. Het kosten argument is simpelweg universeel inzetbaar bij ieder besluit dat een regering kan maken. Dat ik persoonlijk geen heil zie bij de miljoenen die dit referendum gaan kosten wil niet zeggen dat die uitgaven niet gedaan mogen worden. Iedere overheidsuitgaven kan door iemand worden beschouwd als nutteloos en geldverspilling omdat die betreffende persoon er geen heil bij heeft. Dat de regering dit referendum als niet bindend beschouwt is een tekortkoming van de regering en niet een van tegenstemmers op dit referendum.
Dat er Oost-Europese landen bij de EU gaan is niet zozeer dat de EU haar macht wil uitbreiden. Meer dat de Oost-Europese landen weg willen uit de klauwen van Rusland. Waarom gingen de baltische staten in de Euro terwijl het ermee slecht ging? Omdat ze zich zo meer verbinden met de rest van de EU. En de financiele afstand tussen hen en Rusland groter wordt. Daarnaast extra verbintenis willen met bijv. Duitsland die dan meer redenen heeft om bij een eventuele Russische invasie in te grijpen. Praktisch de gehele buitenlandse politiek van die landen is gericht om de afstand tussen hen en Rusland te vergroten.
Daarnaast denk ik niet zozeer dat EU haar macht wil uitbreiden maar Oekraïne werkt gewillig mee. Overigens deelt de EU die macht met alle landen, dus als er een land bij komt zullen die ook hun invloed kunnen uitoefenen. Het is niet zo dat ze bezet worden oid.
Het verdrag is uiteindelijk toch gewoon een handelsverdrag. Alleen heeft de houding van Rusland dit wat ingewikkelder gemaakt.
De oorzaak van de recente onrust in Oekraïne is zeker niet de EU. Bij de vorige verkiezingen had Yanukovych onder andere beloofd om toenadering to de EU te zoeken. Vlak voordat hij het verdrag zou ondertekenen had hij een gesprek met Putin en besloot opeens om eht niet te doen.
De reden dat de Oekraïners naar het westen toe willen is niet alleen meer rijkdom maar ze willen ook een fatsoenlijk functionerende rechtstaat, minder corruptie etc. Als je nu Polen en Oekraïne met elkaar vergelijken. Of Litouwen met Wit-Rusland dan is er toch echt een duidelijk verschil merkbaar. Of je nu kijkt naar welvaart, persvrijheid, mensenrechten etc. doen Polen en Litouwen het toch echt beter.
Het verdrag is vooral gericht op handel en economische samenwerking, minder dan 20 bladzijden worden aan andere onderwerpen besteed.
Om te beginnen is er niet even een pro Europese regering geplaatst. De vorige President was er vandoor gegaan waarop ook veel ministers die biezen pakten. Daarnaast begonnen de onderhandelingen al heel vroeg, in 2012 was de laatste versie klaar. Echter omdat Oekraïne op dat moment een aantal politieke gevangenen had heeft de EU dit uitgesteld. Uiteindelijk zou de president dat verdrag dan uiteindelijk toch tekenen eind 2013, toen hij did niet deed begonnen de protesten.
Wij hebben geen zin in/baat bij meer sancties denk ik zo (op het moment) en nooit baat bij oorlog. Nu kan ik je niet vertellen wat de Russische politieke elite, aangevoerd door Putin, nu wel of niet denken, maar ze zullen door de economische problemen waarschijnlijk geen/weinig geld meer hebben voor nog meer avontuurtjes.
Een groot deel van het Oekraïnse volk wil zelf wel toenadering, een neven effect van de Russische militaire activiteiten is dat Rusland (en zijn politiek) een stuk minder populair is. Sindsdien is er een omslag in de politiek geweest. De pro-europese partijen/mensen hebben bij de parlements en presidents verkiezingen van 2014 de Russisch-gezinden behoorlijk verpletterd.
Dat het referendum geld gaat kosten is niet meer interressant het gaat plaats vinden, die discussie had misschien zin tijdens de handtekeningen actie nu niet meer.
Tja en mensen zijn nu al aan het stennis aan het schoppen omdat de regering het niet gaat uitvoeren...
Als de mensen die het georganiseert hebben nieteens eenduidig zeggen waarover het referendum gaat hoe serieus kun je het nog nemen?