Het is nogal opvallend dat we pas op de tiende pagina de vraag hebben om de voordelen te geven, het begon er al op te lijken dat men totaal niet geinteresseerd was in de voordelen.
Ik was van plan om de voordelen en nadelen te geven in de topic start. Echter toen ik opzoek was naar nadelen kwam ik vaak bij mensen die bijv. vonden dat wij maar moesten beslissen dat het verdrag niet in het belang van Oekraïne was

. Er kwam nogal een scheve verhouding in de lijsten dus heb ik er maar vanaf gezien. Maar ik kan hem nu dus kwijt;
De argumenten voor een verdrag;
(Voor mij is dit de belangrijkste en deze alleen al is meer dan genoeg.)
1. Rust & Stabiliteit.
De Oekraïners hebben nu twee revoluties achter de rug. Na de eerste heeft de EU dit niet met beide handen aangepakt maar men heeft teveel afwachtend gereageerd en het resultaat mag er zijn; tijdens de tweede revolutie zijn er meer dan honderd doden gevallen. Daarnaast zijn er ook nog een onduidelijk aantal vermisten. Putin heeft de onrust na de tweede revolutie gebruikt om de Krim illegaal te annexeren en een oorlog in het oosten te beginnen waarbij ook de nodige doden zijn gevallen.
We kunnen ons niet veroorloven om weer de boot te lang af te houden, het zal Oekraïne en haar bevolking zeker niet helpen. Wij zijn gebaat bij rust en stabiliteit in zoveel mogelijk landen, en zeker in een land dat aan de EU grenst. Er zijn mensen die vinden dat Oekraïne maar ver weg is maar alleen vanuit puur ethische overwegingen wil je niet dat een ander land onrustig, instabiel, in oorlog of zelfs een "failed state" is. Het kan ook ons indirect benadelen, Polen is een buurland van Oekraïne. Polen zal er zeker last van hebben en omdat wij veel handelen met Polen zullen wij er dus ook last van hebben. Daarnaast heeft het ook directe nadelige gevolgen voor ons.
Rusland is altijd de onderdrukker in die regio geweest, ik had de hoop dat na de val van de muur normale samenwerking Rusland mogelijk zou zijn. Echter heeft het land dit helaas niet gedaan. Er wordt steeds gedraaid aan de gaskleppen als een land iets doet wat Rusland niet zint. Zo zitten ook aan leningen zitten allemaal haken en ogen, zo had Rusland bij leningen aan Oekraïne die onder Yanoekovitsj gesloten waren een clausule dat Rusland het bedrag dat Oekraïne moet betalen zomaar veel hoger kan maken.
Rusland heeft nu zelfs zijn handelsverdragen moet Oekraïne beëindigt. De EU is geen pestkop en zal juist met Oekraïne samenwerken. Een grote meerderheid van de bevolking is nu Europees gezind laten we nu deze kans niet liggen.
Oekraïne moet door zijn ligging voor de EU kiezen of voor Rusland,
Hoewel natuurlijk een goede relatie met Oekraïne niet puur afhangt van het assoctiatie verdrag, gingen de maidan protesten hier wel over. Als Oekraïne weer gewdongen wordt, doordat wij weer te weinig doen, om zich toch weer veel op Rusland te richten zal dit weer de nodige corruptie met zich mee brengen en kunnen we een derde revolutie verwachten. En zijn we dan weer terug bij af, en staan we dan weer voor dezelfde keuze.
De EU kan Rusland uiteindelijk te dwingen om aan de onderhandelingstafel te komen door de sancties. En kan het conflict op een nette manier oplossen. Door het verdrag kan de mensenrechten situatie in Oekraïne verder verbeterd, bijvoorbeeld lgbt rechten. Ook zal deze rust en stabiliteit de voedingsbodem voor extreme groepen verkleinen.
2. Handel
In 2013 was de Nederlandse export naar Oekraine ongeveer 1,2 miljard en de import 0,77 miljard. De annexatie, de slechte Roebel koers en de oorlog hebben veel schade gedaan en de export was in 2014 aanzienlijk lager, maar nog zeker substantieel. Zodra Oekraïne weer gaat herstellen kunnen ondernemers in de EU daar de vruchten weer van plukken. Zeker als de het land een associatie verdrag heeft met de EU. Aangezien het dan makkelijker wordt om producten via de EU te gaan importeren.
Rusland heeft zijn handels verdragen met Oekraïne opgeheven. Dat bied een hele mooie kansen voor Europese bedrijven. Aangezien Nederland een echt handelsland is zullen wij ook daar de vruchten van plukken.
Daarnaast er zijn de afgelopen tijd ook de nodige investeringen gedaan door Nederlanders of Nederlandse bedrijven, als het associatie verdrag doorgaat maakt dat hun investering natuurlijk ook weer veiliger. Een paar maand terug stond er in de kranten dat Nederland de op een na grootste investeerder in Oekraïne was. Ook zal Oekraïne door het verdrag eventuele staatssteun aan bedrijven moeten stoppen waardoor het interressanter wordt om in het land te investeren.
Oekraïne is erg groot en is erg vruchtbaar landen, en werd niet voor niets de graanschuur van Europa genoemd. Hoewel er nu eindelijk een klimaat akkoord is gemaakt in parijs. Echter is er nog steeds een grote kans dat de voedselvoorziening onder druk komt te staan, door bijvoorbeeld een grote droogte in Zuid-Amerika. Het is dan zeker in ons voordeel om Oekraïne met zijn vruchtbare gronden als vriend te hebben.
3. Geopolitiek
Putin speelt een vies spelletje, hij wil koste wat kost voorkomen dat Oekraïne toenadering zoekt tot de EU. De europese democratie en rechtsstaat vormen namelijk een directe bedreidging op zijn machtsbasis. Daarnaast heeft hij nogal wat uitspraken gedaan waarbij alarm belletjes zouden moeten gaan rinkelen. Zo vind hij de uiteenval van de Sovjetuni de grootste catastrophe van de twintigste eeuw, dezelfde eeuw waarin de twee wereld oorlogen hebben plaatsgevonden. Daarnaast heeft hij ook gezegd dat het zijn plicht is om alle Russisch taligen te beschermen. Hitler exact hetzelfde als excuus om allemaal landen te annexeren en uiteindelijk om de tweede wereld oorlog te beginnen.
Het lijkt erop dat Putin probeert om weer een groot Russisch rijk op te bouwen als we nu gaan toegeven aan Putin is het niet ondenkbaar dat we dan de deur open zetten voor meer conflicten die vanuit Rusland komen. Aan het begin van de tweede wereld oorlog viel Duitsland Polen binnen onder andere omdat er werd gedacht dat Engeland niets zou doen. Als wij niet standhouden en voor onze eigen waarden vechten kan Putin hetzelfde idee krijgen over ons en uiteindelijk iets kunnen proberen in de Baltische staten. Als de Navo landen die kernwapens hebben dan toch reageren kun je in een gevaarlijke situatie terecht.
De europese positie bij onderhandelingen met andere landen wordt versterkt doordat als wij het verdrag hebben gesloten met Oekraïne
4. Risico's & Kosten
De risico's en kosten van het verdrag zelf zijn laag. Hoewel er meer afspraken zullen volgen. (Deze zouden eventueel meer risico met zich mee kunnen brengen echter dan kun je beter over die verdragen een referendum voeren.) De grote bulk gaat over over handel en andere economische samenwerking bij deze onderdelen zijn er geen kosten, behalve om de samenwerking op poten te zetten, er gaan echter geen zakken met geld naar Oekraïne toe. En hoewel Oekraïne aanspraak kan maken op een potje bestemd voor fraude bestrijding is deze zeer bescheiden en dit gaat onder strenge eisen en voorwaarden.
We gaan ons door dit verdrag niet compleet inzetten op Oekraïne en haar economie, als de economie zou instorten zijn wij niet verplicht of gewdongen te helpen zoals wij dat hebben gedaan bij Griekenland.