Leuk om te lezen hoe enthousiast mensen bezig zijn met hout stoken, opslaan en alles wat er bij komt kijken! Zelf ben ik in augustus met mijn vrouw verhuisd naar ons eerste koophuis en hebben bij de zoektocht gelet op de aanwezigheid, dan wel mogelijkheid tot het plaatsen van een houtkachel. Van huis uit heb ik altijd duurzaamheid meegekregen en bij mijn ouders thuis staat dan ook al tientallen jaren een prachtige Harrie Leenders HL4.
Wij hebben ons bij de lokale haardenboer, Otto Vuur in Leiden, laten informeren over wat er tegenwoordig op de markt is en hoe en of we het aanwezige rookkanaal konden gebruiken voor een houtkachel. In het huis zat een open haard.Vanwege het feit dat bijna al je warmte door de schoorsteen naar buiten verdwijnt en, niet in de laatste plaats, omdat het plateau om de haard heen onwijs in de weg stond hebben we dat allemaal weggesloopt en een mooie, betaalbare, houtkachel (JAcobus 6) van A++ klasse en 6kw vermogen laten plaatsen. Het bestaande rookkanaal was wel dubbelwandig, maar wel verouderd en een te grote diameter. Daarom is er een flexibele rvs pijp doorheen getrokken. Ook is de loodslab op het dak en de schoorsteen vervangen. Ook hebben we een ABCAT laten plaatsen om toekomstige regelgeving omtrend roet en fijnstof voor te zijn.
Op de plek waar de open haard zat hebben we zwarte tegels gelegd en de kale muur die over bleef na et weghalen van schoorsteen hebben we met kleine steentjes betegeld.
Deze foto is vlak nadat hij geplaatst is, de stucloper ligt er nog.
We zijn er enorm tevreden mee en de katten ook! We kunnen onze woonkamer er makkelijk mee verwarmen. Wat niet op de foto staat is de grote tuintegel die ik op de kachel heb gelegd. Die gebruik ik en beetje als alternatief voor speksteen. Hij houdt de warmte vast en geeft die over lange tijd af. Ook gebruik ik het om de hapjespan met stoofvlees op te laten sudderen. De temperatuur is precies goed hiervoor.
Dan waar het om gaat! Haardhout!
In tegenstelling tot wat ik hier veel langs zie komen kopen wij nooit haardhout. Al mijn hele leven (31 jaar) doe ik vrijwilligerswerk in de Horsten. Hier is een stuk bos waar we essenhakhout beheer doen. Hierbij zagen we bomen van ongeveer 20-30 jaar oud om. Deze zijn dan een meter of 20 hoog en ongeveer 30cm dik. We doen dit allemaal met de hand. Alleen aan het einde van het hakseizoen komt er iemand met een motorzaag om alle stobbes netjes af te zagen zodat ze niet gaan inrotten en ze gewoon weer opnieuw uitlopen. Dit heeft een cyclus van 20-30 jaar, dus het is behoorlijk duurzaam. Het gaat met name om essen en elzen. De lange rechte stammen zagen we in stukken van 2m en stapelen die op. Dat hout wordt verkocht en vervolgens weer verkocht als brandhout. Van het geld betalen we koffie, koekjes en gereedschap. Het hout dat niet geschikt is om verkocht te worden, te dun, te krom, te kort, mogen de vrijwilligers praktisch onbeperkt mee naar huis nemen. Alles wat in je auto past mag mee, aanhangers en busjes mogen niet. Voor het hout wat niet mee naar huis genomen wordt hebben we een brandontheffing en wordt dus op locatie verbrand. Het terrein is niet geschikt voor een versnipperaar en uit ervaring weten we dat het op rillen leggen of over de bodem verspreiden niet alleen heel veel extra werk oplevert, het is ook nog eens gevaarlijk omdat je kan struikelen of niet altijd goed kan zien of er mensen in de baan van een vallende boom bezig zijn. Daarnaast is het erg fijn om een warm vuur te hebben om je 's winters op te warmen en het is gewoon leuk om fikkie te stoken!
Dit doen we 10 weken per jaar van januari t/m half maart. Het hout moet zo'n 2 jaar drogen, tenzij het dode bomen zijn, dan kan het meestal de zelfde winter nog de kachel in.
Af en toe vallen er grote eiken of beuken takken in de buurt naar beneden, die worden dan ook met veel enthousiasme ontvangen. Beuken en eiken zelf worden niet omgezaagd.
Het kost allemaal wat meer moeite dan dat het kant en klaar voor de deur wordt geleverd, maar het is ontzettend leuk om te doen. Je kachel stoken en je huis verwarmen met de bomen die je zelf hebt omgezaagd is erg bevredigend!
Sony A77II +A7III, Sigma 35mm f1.4 ART, Tamron 17-28mm f2.8, Sony 85mm f1.8, Sigma 18-35mm f1.8 ART, Tamron SP 70-200mm f2.8, Minolta 35-70mm f3.5