ph4ge schreef op vrijdag 17 november 2017 @ 09:55:
[...]
Inderdaad, dat als je maar wil werken dat je dan wel een goede baan kan vinden gaat helemaal niet meer op. Maar het huidige economische systeem is op nog een andere fundamentele manier veranderd. Je zou bijna kunnen zeggen dat hoe minder je toevoegt aan de samenleving, hoe meer je verdient (gechargeerd).
Dat is toch logisch? Een Bill gates die de wereld voor miljarden (!) mensen ten goede veranderd heeft is nu eenmaal waardevoller dan de bladblazermeneer van de gemeente. En een topvoetballer waar miljoenen mensen veel geld voor over hebben (daar is de waarde weer) om te zien is nu eenmaal meer waard dan een kunstenaar die zijn 'kunst' aan de straatstenen niet kwijtraakt. Zo werkt de wereld nu eenmaal.
De beloning voor werk staat volstrekt los van het maatschappelijk belang dat dat werk heeft.
Juist niet, het is 1 op 1 gerelateerd aan elkaar.
Heel veel belangrijk werk is vrijwilligerswerk, maar ook beroepen zoals verpleging en vuilnismannen zijn ongelooflijk belangrijk voor de samenleving maar daar verdien je vrijwel niks mee terwijl het keihard werken is.
Vuilnismannen zijn inderdaad belangrijk maar ze zijn extreem vervangbaar (iedereen kan het werk doen) . Het werk is zelfs zo simpel dat een robot het werk al zou kunnen overnemen. Dan is dus is de economische waarde laag, immers: Véél aanbod. Bovendien heeft de maatschappij nu eenmaal geen extreme bedragen over voor het ophalen van vuilnis, juist omdat zoveel mensen dat werk kunnen doen. Als je exorbitante bedragen gaat vragen steken mensen hun vuilnis wel in de fik of ze brengen het zelf wel naar de stort.
Daar staat tegenover dat de mensen die het meeste geld verdienen mensen zijn die (toevallig) vermogen hebben en zelf überhaupt geen economische prestatie leveren, daarna volgen mensen die bijv. in de financiële sector werken waar van veel goedbetaalde functies ook maar de vraag is of het iets toevoegt aan de samenleving.
Dat jij de economische waarde van dingen niet ziet betekent niet dat die er niet is natuurlijk. Dat is uiteindelijk iets dat de maatschappij bepaalt. We hechten in onze maatschappij er nu eenmaal aan dat er instanties zijn waar je je geld veilig kan opbergen, dat er geld uitgeleend kan worden om bv bedrijven te laten groeien en mensen een woning kunnen kopen.
Ook binnen grote organisaties is het niet het werkvolk dat produceert dat het meeste verdient maar is het ook meestal andersom.
Ook hier geldt weer: Hoe meer waarde iemand toevoegd hoe beter hij of zij betaald wordt. Een directeur die per jaar voor miljoenen aan deals maakt en zorgt dat het bedrijf jaar op jaar groeit zal logischerwijs meer verdienen dan iemand op de werkvloer. Dat neemt wederom niet weg dat die mensen op de werkvloer nodig zijn maar dat zijn uitsluitend de uitvoerders, die zorgen niet voor de deals, die dragen niet de verantwoordelijkheid en zijn veel makkelijker vervangbaar en dus minder waardevol.
Bij het inrichten van een samenleving moet je er niet vanuit gaan dat iemand die weinig of geen geld verdient een luilak of profiteur is, maar juist vaak iemand die financieel ondergewaardeerd wordt.
Nee, iemand die weinig geld verdient voegt weinig economische waarde toe.
Waarde komt van 2 dingen:
1) Mensen moeten jou willen betalen voor hetgene je kan (krijg je uberhaupt geld)
2) Hoe schaarser je skillset hoe beter je wordt betaald. (hoeveel geld krijg je)
Dus ben je een chirurg dan ben je én gewild (veel mensen willen voor je betalen) én er zijn weinig mensen die chirurg kunnen en/of willen worden.
Ben je een vuilnisman dan val je wel onder categorie 1, mensen willen wel betalen voor je diensten maar aangezien er een enorme concurrentie is (het is immers werk dat héél veel mensen kunnen doen) is de prijs die men voor die dienst wil betalen laag.
Ben je een schilder en heet je Bob Ross dan ben je én gewild én schaars (er is er immers maar 1) dus wordt je goed betaald.
Ben je schilder en heet je Jan Kees ikkannieschilderenmaarikmoestvanpapanaardekunstacademie dan ben je niet gewild (niemand wil die bagger van je kopen) en biedt je dus geen enkele waarde ook al ben je uniek.
Vanwege deze ontwikkeling moeten we wel naar een systeem waar mensen de ruimte hebben om zeer nuttig werk te doen tegen lage of geen beloning.
Nuttig werk wordt dus al beloond al naar gelang de maatschappij wat de maatschappij ervoor over heeft.
kan je heel oneerlijk vinden maar het is in feite het meest eerlijke systeem ter wereld.