Deathchant schreef op woensdag 1 februari 2023 @ 13:58:
Hoe is een (chinees) matras dan opgebouwd die aan jouw bouncyness voldoen? En hoe zegt bouncyness iets over de kwaliteit van de steun voor jouw lichaam?
Ik neem aan dat de mate van "bouncyness" van veel factoren afhankelijk is:
- soort veer: pocketveer, aan elkaar gemaakte pocketveren of bonnellveren
- diameter van de veer (bonnell of pocket)
- dikte van de draad
- lengte van de draad (hoe langer de draad, hoe dikker ie moet zijn om dezelfde weerstand te bieden, maar bij eenzelfde dikte is de "travel" van de veer dus langer, en gaat ie ook minder lang mee)
- omwentelingen van de draad
- je eigen lichaamsgewicht
- de grootte van het oppervlak (en daarmee dus het aantal veren waarover de kracht verdeeld wordt) wanneer je op je bed ploft
- en vast nog allerlei andere zaken.
Je hebt best kans dat een persoon van 70 kilo op een firm pocketveermatras best bouncet bij ploffen (afhankelijk hoe lang de veren zijn; de goedkopere minder dikke matrassen hebben ook minder hoge veren).
Maar als je met 150 kilo op het stevigste matras met de stevigste veren zou ploffen, hoe realistisch is het dan om te verwachten dat je flink terugveert? Dan moet je toch wel erg lange en stevige veren hebben, en de meest luxueuze matrassen hebben maar maximaal 18cm hoge pocketveren als dat het al is.
Omdat tegenwoordige matrassen vaak niet altijd meer op gewicht letten maar op lichaamsbouw (vind ik een goeie zaak overigens!), krijg je in het geval van pocketvering een matras met verschillende zones (vooral schouder en heupzone die belangrijk zijn) waarbij de vering zachter/dunner is en meer "travel" hebben.
Mijn vermoeden is dat jouw bounce-wensen eerder door een matras met Bonnellvering (al dan niet aan elkaar vast gemaakte Bonnellveren) bereikt kan worden dan door een pocketveermatras, doordat de Bonnellveren erom bekend staan de druk over een groter oppervlak te verdelen (Bonnellveren zijn ook een stuk breder in diameter) waardoor de stevigheid/kracht van die veren samenpakken zeg maar. Pocketveren is wat het al zegt: individuele veren verpakt in een zakje gemaakt om hele gerichte steun per plaatselijke lichaamsweerstand te bieden. De kracht van de pocketveren kunnen zich dus niet samenpakken.
Overigens is dit puur gebaseerd op mijn eigen common sense, en niet met natuurkundige berekeningen of iets dergelijks. Maar mijn wedervraag blijft bestaan: wat zegt die bouncyness over de correcte vorm van steun voor jouw lichaam?
een (chinese) matras bestaat uit vrij grote pocketveren, overigens absoluut geen bonnell-veren want ze bewegen prima afzonderlijk van elkaar. Ik heb er nooit 1 uit elkaar gesloopt, en afbeeldingen zie ik niet dus ik weet niet precies hoe de veren bij elkaar gehouden worden maar ze hebben geen omlijsting.
bouncyness zegt iets over de ondersteuning omdat je zwaarste delen dan dus op veren rusten die je echt dragen. als je bijvoorbeeld terwijl je op je rug ligt je billen op en neer beweegt zal ene bouncy matras je direct weer terug omhoog veren terwijl een niet bouncy matras, of vrij diep meeveert en heel traag terugkomt, of helemala geen reactie geeft(dit laatste gebeurd overigens niet vaak bij pocketveermatrassen maar meer bij slechte koudschuimmatrassen). als je gewoon stil ligt is het verschil wat je merkt tussen een bouncy en niet-bouncy pocketveermatras dat je bij de niet-bouncy variant een beetje dieper wegzakt, zonder een direct dragende etegenreactie waardoor je spieren in de nacht wat minder ontspannen. dat is mijn ervaring teminste. de hardheid van een matras zegt daarbij nieteens zoveel. persoonlijk houdt ik van extreem harde matrassen waar je vrijwel helemaal niet in wegzakt, dit is een beetje ontstaan doordat ik liever keihaard lag dan te diep weg te zakken. maar een gemiddeld matras qua haardheid dat wel bouncy is, en ook als niet hard en niet zacht wordt ervaren door een vriendin die 65kg weegt kan ik ook prima waarderen. dan heb ik het ver dit chinese matras(dat stom genoeg maar in 1 maat leverbaaar is momenteel):
www.bol.com/nl/nl/p/140x2...-hoogte/9300000122226164/
ik link ernaar omdat ik anders met geen mogelijkheid zou weten hoe je hem zou moeten vinden, misschien zeggen plaatjes iets over de opbouw. helaas is het momenteel maar in 1 maat beschikbaar maar dit zou ik persoonlijk een prima one-fits-all matras vinden, het werkt zowel voor lichte als zware mensen.
- het soort veer is zeker van invloed. een bonnellveer is vrijwel altijd bouncy, maar heeft wel het nadeel dat het hele matras dan dnast(tenminste bij de goedkopere bonnellveringmatrassen). Ik slaap nu ruim 4 jaar op een prestige prime matras van ela wonen en dat is een bonnell-matras. maar in de duurdere klasse en daardoor heeft deze minder last van dit effect, hoewel het niet kan tippen aan een pocketveringmatras als het aankomt op geen enkele beweging doorgeven. dat is gewoon een eigenschap van de bonnellveer, het aan elkaar vastiztten en dus altidj bewegingen doorgeven aan meer veren eromheen. op dit matras kan ik me trouwen sprima laten neerploffen want deze is zelfs met mijn gewicht zeer stevig.
- er zijn pocketveren met een grote diameter al zijn ze altijd wat kleiner dan de bonnell-veer. het matras war ik net naar linkte heeft ongeveer 220 veren per m2, waar een bonnell-matras het met 150 veren per m2 moet doen. het typerende van de bonnell-veer is de mate van aan elkaar vastzitten. een pocketveer met grote diameter is dus wel gewoon een pocketveer en geen bonnell-veer, ookal deelt hij daar wel wat eigenschappen mee. want idd de ebouncyness komt door de grote diameter. maar op een pocketveermatras zoals waar ik naar linkte kan ik bouncen terwijl iemadn die een halve meter naast me zit geen enkele beweging in de matras voelt.
- bonnell-veren hebben vaak een behoorlijk lange travel maar dat zegt niets over de levensduur, kernmerk van die matrassen(zlefs van de goedkope) is vaak juist dat de veerkern vrijwel onverwoestbaar is, meestal is het de toplaag die het begeeft in het goedkoopste segment.
- de grootte van het oppervlak waarover de kracht verdeeld wordt en dus het aantal veren: dat zou juist eerder pleiten voor het feit dat kleine pocketveren meer bouncy zouden moeten zijn. want waar ik nu misschien 1- pocketveren beweeg als ik op het bed zit, kan ook 20 zijn ik heb geen idee, zou het bij kleine veren minimaaal een verdubbelign in aantal zijn, dus ruim 40 veren die de bounce teweeg kunnen brengen en onder elkaar verdelen maar dat gebeurd dus niet.
- hoe realistisch is het dat je met 150kg flink terugveert als je op je bed ploft? op het matras waarnaar ik lknkte veer ik best een beetje diep door als ik op bed plof, maar bounce ik dus wel terug. niet met zoveel rkacht dat ik op en ener stutier ofzo maar hij tilt me wel weer terug omhoog. en dat is dan nieteens een harde pocketveermatras, ik vind h3 een goede omschrijving. niet hard, niet zacht. en die menig wordt dus gedeeld door ene vrienidn die 65kg weegt dus voor haar gewicht is de haardheidsbeoordeling hetzelfde. Maar als ik op mijn prestige prime matras bounce, is dat een directe stugge bounce ook met mijn gewicht. hetzelfde geldt voor een matas wat hier nu toevallig op proef staat, de beliani Dream in de variant stevig. dit is een matras met de door mij benoemde (chinese) opbouw, maar hoewel ze het h3 genoemd hebben is deze echt keihard met een veer van zo'n 18cm hoog en een heel dunnen toplaag(je voelt de veren er niet door heen maar dat is het ook). die bouncet net zo direct en stug als de prestige prime maar dan met pocketvering, ook hier het experiment gedaan met iemand die een halve meter naast me zat en dan voel je dus ook niets als ik op en neer bounce. Maar at matras zou ik echt niemand adviseren tenzij je net als ik van keihard houdt.(de gemiddelde variant dan weer wel want die is ongetwijfeld zachter)
Persoonlijk vindt ik een heupzone echt verschrikkelijk vervelend liggen, je billen zakken dan weg in het matras dat vind ik dus niet fijn liggen. zelfs nestvorming(de mindere versie van kuilvorming) is voor mij vaak al rede om afscheid van een matras te nemen en die begint altidj rond je heupen/billen. er zijn absoluut mensen waarvoor een zone-indeling fijn werkt maar ik ken ook genoeg mensne waara dat niet voor geldt. overigens heeft het matras waar ik naar link hierboven wel ene zone-indeling en dat is de eerste keer dat het me niet irriteert. maar dat komt denk ik omdat je dan zones van 2,0 en 2,2mm hebt ofzo in plaats van 1,6-1,8mm die 1,6mm veren vind ik persoonlijk te slap. en dan kan je zeggen: jij weegt veel dus dat geldt niet voor anderen. maar als een man van 80kg en een vrouw van 70kg regelmatig plezier hebben in bed, moet het matras ook regelmatig bouncy zijn voor een totaalgewicht van 150kg, in plaats van te dunnen uiterekkende veren hebben bij dat soort activiteiten. dan blijft de (chiense0 opbouw in mijn optiek dus toch beter.
op het verschill bonnel/pocketveer ben ik al ingegaan, een op zichzelf bewegende bonnell-veer bestaat niet dat is dan vaak toch een brede pocketveer. de brede pocketveren hebben een grote diameter (ietss kleiner dan de bonnellveer) en bieden inderdaad gerichte ondersteuning maar zijn door hun hogere draaddikte en grotere omvang wel bouncy.