kyrillajax schreef op maandag 2 mei 2022 @ 18:16:
[...]
Het drukpunt verhaal is naar mijn mening wel kloppend, als je op rug gaat liggen heb je immers meer oppervlakte om het druk te verspreiden. Bij zijligging heb je namelijk minder oppervlakte en dus meer druk op je schouders en heupen.
Ik ben het er mee eens dat drukpunten bestaan. Ik ben alleen skeptisch naar de aanname dat drukpunten zo gelijk mogelijk moeten worden verspreid om gezondheid te bevorderen. Ik heb zelf het antwoord er op ook niet, maar ik vraag me het wel af.
Ik heb zelf geprobeerd om op een luchtmatje te slapen op de grond, het was niet echt een aangename ervaring. Wellicht misschien wat langer moeten uittesten, maar mijn rug werd er echt niet beter op. Ongeacht de slaaphouding die ik aanneem. Ik kreeg te veel ondersteuning en weinig tot geen comfort en mijn lichaam had dus last van overdruk. Bloedvaten bij mijn schouders werden afgekneld en ik kreeg een slapende arm. Verder was mijn rug ook niet recht uitgelijnd bij zijligging en rugligging (zelfs een een holte onder mijn onderrug was aanwezig, ik kon gewoon mijn hand eronder schuiven).
Als je opeens over gaat op een hardere ondergrond, moet je een periode wennen. Maar het dusdanig belemmeren van doorbloeding, dat je er last van krijgt, klinkt inderdaad niet goed.
Dat ouder worden van *vroeger*, valt vaak onder misbruik van statistiek. Kindersterfte was vroeger een stuk hoger dan tegenwoordig, waardoor de gemiddelde leeftijd nu een stuk hoger ligt. Niet omdat de ouder worden, maar omdat de gemiddelde leeftijd omhoog is gegaan door minder geboortesterfte. Wel is de medische kwaliteit tegenwoordig beter, waardoor leven wat verlengt kan worden.
Los daarvan, introduceer je een nieuwe aanname: we worden ouder, dus we hebben een matras nodig.
Als je bijvoorbeeld kijkt naar Japan, dan zie je een land waar relatief vaak wereld records van oudste levende mens op aarde vandaan komen, maar waar men vaak geen matras gebruikt.
Daarmee wil ik niet zeggen dat we geen matras nodig hebben, maar wel dat ik extra skeptisch ben naar aannames die het tegenovergestelde beweren.
Verder denk ik dat onze leefwijze ook wel een belangrijk aandeel heeft in de "noodzaak" voor een goed matras. De hele dag drijven we ons lichaam tot het uiterste en vaak eroverheen, door slechte ergonomie tijdens het werk en tijdens ontspanning (onderuitgezakt op de bank/stoel, nek gekromd door mobiel/tablet, etc). Daarbij forceren we ons biologisch ritme door vaste werktijden en teveel verplichtingen in beperkte vrije tijd.
Ik deel de mening dat onze zittende leefstijl slecht is voor ons gestel, en dat een goed slaapnest belangrijk is. De vraag is alleen wat "goed" is.
mark1111 schreef op vrijdag 6 mei 2022 @ 09:10:
Ik heb mijn 25 cm hoge pocketveer matras eens van een pocketvering box op een zogenaamde harde box (zonder vering) gelegd. Dat is hetzelfde als je matras op de grond leggen. Het verschil is enorm. Ik heb het 2 nachten geprobeerd, maar kon 2 nachten lang zeer slecht slapen. Het gebrek aan vering van de onderlaag miste ik enorm. Het voelde enorm hard aan. Het enorme comfort wat ik ervaar van mijn matras zou ik echt niet willen inruilen door op de grond te gaan slapen.
Veel bedden hebben ook helemaal geen veren bodem, zonder dat dat meteen problemen overlevert. De Consumentenbond schrijf bijvoorbeeld:
Consumentenbond: Beddenverkopers vertellen graag hoe belangrijk de bedbodem is voor een goede nachtrust. Maar onderzoek van onze Duitse collega's van Stiftung Warentest laat iets heel anders zien. De bodem blijkt niet of nauwelijks uit te maken voor hoe goed je ligt. Wel is het belangrijk dat je de matrasbodem goed ventileert.
Consumentenbond: 'Wie een nieuwe matras koopt, kan beter ook zijn bedbodem vervangen,' adviseren beddenwinkels vaak. Maar zo belangrijk voor de lichaamsondersteuning is een matrasbodem helemaal niet. Dit ontdekten onze Duitse collega's van Stiftung Warentest.
Consumentenbond:De Duitsers testten 10 bedbodems, van verschillende typen. In prijs oplopend van €12 tot ruim €1000. Ze namen ook een zelfgebouwde grenen lattenbodem op in de test om te vergelijken. In het onderzoek werden matrassen van verschillende soorten en dikten op de bedbodems gelegd en op een spaanplaat. Van elke combinatie van matras en bodem werden de belangrijkste ligeigenschappen getest. Zoals lichaamsondersteuning bij verschillende lighoudingen en posturen.
Wat bleek? Er was bijna geen verschil tussen de spaanplaat en de bedbodems. Alle bedbodems kregen het oordeel 'matig' voor hun invloed op de ligeigenschappen. Terwijl de zelfgemaakte bedbodem een 'redelijk' kreeg op dit testonderdeel. De verschillende soorten bedbodems scoorden niet opvallend verschillend van elkaar.
Op een hardere ondergrond slapen, heeft een gewenningsperiode. De eerste nachten zal je slecht slapen. De vraag is vooral of je daarna beter slaapt dan voor de hardere ondergrond. Ik heb er zelf het antwoord niet op, maar de positieve reacties op Reddit verbazen me, dat het mijn interesse heeft gewekt.
Zelf zit ik nog in een experimenteer fase, met een matras dat opgebouwd is uit verwisselbare lagen, waarmee je zelf de hardheid kan veranderen. Ik slaap nu op de hardste hardheid, wat de eerste nacht erg wennen was, en dus slechter sliep, maar daarna wende het snel. Eigenlijk moet ik nog een paar keer terug wisselen om beter te kunnen vergelijken, en een paar keren op de grond proberen met een dunne laag of met een Japanse tatami mat voor betere ventilatie/vochtopname, of een Japanse futon.
Je zou kunnen zeggen dat het tatami mat + futon eigenlijk een soort "matras" is, maar het gaat eigenlijk in mijn discussiepunt vooral over de hoe gelijkmatig de drukpunten verdeeld moeten zijn.
Vooral een merk als Tempur adverteert met dat je een zo gelijkmatige verdeling moet hebben van de drukpunten. In een Tempur matras zak je dan vaak ook extra in het matras, met als gevolg dat het vaak extra warm (vaak te) is, en je moeilijker uit de gezonken kuil kan komen, en dus moeilijker kan draaien tijdens je slaap. Ik heb er het antwoord niet op, maar wat als draaien in je slaap nodig is om cerebrospinal fluid beter af te kunnen voeren? Dan kan zo'n matras op langer termijn mogelijk een negatieve invloed hebben op neurologische gezondheid.