ChapDDR schreef op zondag 19 februari 2017 @ 22:54:
[...]
Thanks, ik ga even kijken of ik hem 2e hands op de kop kan tikken!
Ik zal ook even die technics in de gaten houden. Is het niet heel riskant om als beginner 2e hands een oude platenspeler te kopen?
Ik acht het niet risicovol. Waar dien je op te letten:
1. Controleer of de toonarm speling heeft bij het lager (draaipunt achter zijde). Hoe controleer je dat: zet de arm vast in de toonarm houder, pak de toonarm van achteren beet en probeer hem heen en weer te bewegen. Als het lager veel speling heeft (je kunt hem heen en weer bewegen) zit het niet goed en dient de speling opgelost te worden alvorens je platen kunt afspelen... Als je daar geen ervaring in hebt kun je dit klusje beter laten uitvoeren door iemand die weet wat hij doet omdat je anders het risico loopt het lager te vernielen.
2. Beweeg de toonarm vanuit de rust positie naar de spindel toe en let er op of dit soepel zonder haperingen plaats vindt... Indien je haperingen detecteert kan het lager beschadigd zijn of zit er vuil tussen... Bij beschadigingen is het vaak een dure reparatie... Geen risico nemen als de arm niet soepel beweegt!
3. Test de speler als dit mogelijk is uit op een audioset. Komt de motor opgang? Zo ja, zet een LP en een single op om de snelheid te controleren.
Bij een direct drive speler kan het fluctueren van de snelheid duiden op vuile pot meters om de snelheid per toerental type in te regelen. Deze dienen dan schoongemaakt te worden.
Bij een snaar aangedreven speler is er naast de potmeters ook de mogelijkheid dat de snaar versleten is (lees uitgerekt) en vervangen moet worden.
Als het een tussen wiel speler betreft (veel Dual spelers van de jaren '70 en ook Lenco spelers van de jaren '70 en '80) kan het er op duiden dat het tussen wiel niet meer mooi rond is of vuil / vettig. Dit kun je controleren door het draaiplateau van de speler af te halen, daarna is het tussen wiel zichtbaar.
Indien de speler gewoon niet op snelheid draait en geen fluctuaties heeft kan het ook zijn dat alleen de snelheid opnieuw ingeregeld moet worden met de potmeters...
4. Luister tijdens het afspelen van de plaat goed naar de muziek (zorg dat je muziek opzet die je goed kent). Hoe klinkt de muziek? Indien er veel slissende s-klanken te horen zijn is het naald mogelijk versleten of staat het element verkeerd afgesteld. Een goed budget element om mee te beginnen is de Audio Technica AT95e of Audio Technica AT95ex (30 tot 50 euro)... En dien je meestal als extra kosten in te rekenen. Tenzij het afgemonteerde element redelijk recent is en er nog een nieuwe naald vanuit de fabrikant leverbaar is... Dan kan het vervangen van het naald ook nog een optie zijn...
5. Controleer of alle aanwezige functies werken... Bij bijvoorbeeld veel Dual spelers zitten er veel mechanische componenten in die wellicht opnieuw gesmeerd moeten worden en een steur pimpel die met regelmaat ontbreekt waardoor de automatiek niet meer werkt...
Ratelende geluiden uit de speler (veelal Dual spelers) kunnen duiden op defecte motor lager beugels (had mijn Dual ook)... Deze beugels vertonen dan scheuren in het ijzer en zijn dan niet meer te repareren... Het enige wat dan nog helpt is het vervangen van de beugels door andere beugels die nog wel in orde zijn, wat op dat moment extra onkosten met zich meebrengt boven op de aanschaf prijs van de speler...
Ik hoop dat je wat hebt aan mijn tips...
[
Voor 14% gewijzigd door
rcor op 20-02-2017 00:27
]