Veel Tweakers gamen graag. Meestal gebeurt dat op een PC, console of handheld, maar veel mensen spelen ook graag analoog: bordspellen dus. In dit topic kan alles besproken worden dat te maken heeft met bordspellen, kaartspellen, RPG's enzovoorts.
Wie er allemaal speelt op GoT vind je op deze interactieve kaart. Je kan ook zelf op deze kaart je locatie aangeven.
Waar vind ik meer informatie?
In deze startpost geven we wat basisinfo, maar als je meteen in het diepe wilt duiken kan je nergens beter terecht dan op BoardGameGeek (BGG voor de kenners). Hier vind je voor elk spel een aparte pagina met een beschrijving, foto’s, video’s met speluitleg en fora waarop je vragen kunt stellen over het spel en allerlei topics die met spellen te maken hebben.
Om in contact te komen met spelers uit Nederland en België kun je Bordspelmania gebruiken. En natuurlijk kun je ook in dit eigenste topic terecht met vragen!
Wat voor soorten spellen zijn er dan?
Goede vraag! Spellen worden meestal ingedeeld volgens het spelmechanisme, maar dat is niet zo evident als het lijkt. Er zijn heel veel mechanismes en meestal maakt een spel gebruik van meerdere mechanismes of variaties erop. Op BGG vind je een hele waslijst, dit zijn de belangrijkste:
Area Control: De spelers proberen gebieden op het bord te controleren door er bijvoorbeeld units in te zetten. Een voorbeeld is El Grande, maar ook Risk gebruikt dit principe.
Auction/Bidding: Spelers bieden tegen elkaar op om bepaalde goederen in het spel te kopen. Een voorbeeld hiervan is Medici.
Card Drafting: Elke speler start met een hand kaarten waaruit hij er eentje kiest. De rest geeft hij door aan de speler naast hem. De gekozen kaart wordt uitgespeeld of bij gehouden om later in het spel te gebruiken. Voorbeelden zijn Sushi Go en Bunny Kingdom.
Co-op: Je speelt niet tegen elkaar, maar werkt samen om het spel te winnen. Meestal heeft elke speler een rol in het team waardoor hij dingen kan doen die de andere spelers niet kunnen. Overleg met anderen is dus belangrijk in dit soort spellen, al laten sommige spellen overleg net niét toe. Pandemic is het typevoorbeeld van co-ops.
Deck Building: Spelers starten het spel met enkele kaarten en gebruiken de acties op deze kaarten om sterkere kaarten te kopen waarmee dan weer andere kaarten gekocht kunnen worden. Dominion wordt gezien als de oervader van dit genre.
Hand Management: Dit soort spellen beloont spelers voor het spelen van bepaalde sets van kaarten. Zorgen dat de kaarten die je in je hand hebt bij de situatie in het spel passen is dus noodzakelijk. Terraforming Mars is een goed voorbeeld.
Legacy: In legacy-spellen verander je het spelbord terwijl je speelt. Meestal speel je in campagne-vorm met een aantal opdrachten. Tijdens deze opdrachten maak je bepaalde keuzes: je bouwt bijvoorbeeld gebouw A in plaats van gebouw B. Gebouw B verdwijnt dan definitief uit het spel, in sommige gevallen vernietig je zelfs definitief de kaart met dat gebouw erop. De meeste spellen hebben wel recharge packs waarmee je het spel kan herstarten. Voorbeelden zijn Charterstone en Pandemic Legacy.
Pick-up and Deliver: In dit soort spellen haal je items op van een bepaalde plek op het bord om ze op een andere plek weer af te leveren. Je zetten zorgvuldig plannen is dus erg belangrijk! Een voorbeeld is Istanbul.
Roll & Write / Flip & Write: Bij deze spellen wordt er (meestal) niet gespeeld op één centraal bord. Elke speler krijgt een eigen blaadje of bordje dat ze tijdens het spel invullen: het resultaat van een dobbelsteenrol of een getrokken kaart. Bekende titels zijn Qwixx, Keer op Keer en Welcome To.
Tile Placement: Tijdens deze spellen bouwen de spelers het bord op tijdens het spel door tegels aan te leggen, zoals in de klassieker Carcassonne. In sommige spellen gaat het er dan weer om om met de tegels je eigen bord zo goed mogelijk op te vullen. Vaak worden er dan Tetris-achtige vormen gebruikt zoals in Isle of Cats.
Worker Placement: In dit soort spellen kiezen spelers in hun beurt een van de beschikbare acties op het bord en plaatsen hier hun speelfiguur. Soms kan een actie zo per ronde maar door één speler gebruikt worden of moeten andere spelers betalen om de actie te gebruiken. Een bekend voorbeeld is Agricola. In sommige spellen gebruik je dobbelstenen als werkers, het getal op de dobbelsteen bepaalt dan wat je er precies mee kan doen (Marco Polo, Castles of Burgundy)
Abstract of thematisch
Een ander onderscheid dat wordt gemaakt is dat tussen abstracte en thematische spellen.
Abstracts zijn spellen waarin het bord en de stukken niets specifieks voorstellen buiten methodes om het spel te kunnen spelen. Als er toch een bepaalde naam aan de speelstukken gegeven wordt spreken we van een semi-abstract. Dammen, schaken, Go!, YINSH, Othello, Quarto, War Chest zijn allemaal (semi)-abstracts.
Thematische spellen zijn gebouwd rond een bepaald thema dat vaak ook mee de spelregels bepaalt. Tegenwoordig vind je wel rond elk denkbaar thema wel een spel. Fantasy en SF zijn misschien wel de meest gebruikte thema's (Small World, Roll Player, Roll for the Galaxy), samen met geschiedenis (Endeavor, Raiders of the North Sea, Trajan) en natuurthema's (Calico, Arboretum, Spring Meadow).
Euro games, Ameritrash en war games, WTF!?
Nog een manier om spellen in te delen is volgens designfilosofie. Hierbij worden in hoofdlijnen de volgende types onderscheiden:
Als er in je buurt een spellenspeciaalzaak zit, dan is die goed geplaatst om je advies te geven over welk spel geschikt is voor jou en je medespelers ligt. In veel winkels kun je ook demo-spellen proberen. In dit topic kun je vragen waar je het best terecht kan. Natuurlijk geven we hier ook graag zelf tips weg!
Op veel plaatsen heb je ook spellenclubs waarvan de leden op geregelde tijdstippen samen komen om spellen te spelen. Soms zijn dat verenigingen waar je lid moet worden, soms is het gewoon een Facebook-groep waarin een bepaalde locatie en datum wordt gepost zodat je kan aangeven of je ook komt.
Een andere manier om veel spellen te zien en te proberen zijn lokale spellenbeurzen. Zowel in Nederland als in Belgiê heb je er enkele bekende waarop uitgevers hun spellen tonen:
- Nederland: Zuiderspel (Eindhoven), Noorderspel (Gouda), Ducosim (Amersfoort), Spellenspektakel (Utrecht)
- België: Zomerspel (Gent), Brussels Game Festival (Brussel), Spel! (Antwerpen), Spellenfestival (Genk), Spelfabriek (Heusden-Zolder)
De moeder aller spellenbeurzen wordt elk jaar in Essen (Duitsland) gehouden: Spiel, een vierdaags evenement waarop honderden uitgevers van over de hele wereld hun nieuwe spellen presenteren. Verder vind je er alles wat van dichtbij en van ver met spellen te maken heeft: dobbelstenen, playmats, uitrusting voor role playing, ... . Als je wilt weten wat op dit moment ‘hot’ is in de spellenwereld, dan is dit dé plek.
Je moet er wel rekening mee houden dat Spiel eigenlijk een handelsbeurs is: hoewel de meeste spellen ook te spelen zijn ligt de nadruk op verkopen. Door het grote aantal bezoekers is het ook niet altijd mogelijk om net dat ene spel te spelen dat je graag wilt. Desalniettemin is een bezoek aan Spiel een leuk dagje uit, al gaan veel mensen minstens twee dagen – één dag is gewoon te weinig om alles te zien.
Als je weet welk spel je wilt kopen, dan er twee handige prijzenvergelijkingssites speciaal voor bordspellen:
Bordspellen vergelijken en Budgetspelen. Hier vergelijk je prijzen van bordspellen in (web)winkels in Nederland en België rekening houdende met verzendkosten.
Speelstijlen
Als je bij een spellenvereniging met anderen aan tafel komt te zitten of gewoon bij je thuis met familie een spelletje speelt, dan zal je snel merken dat veel mensen hun eigen manier hebben om een spelletje te spelen. Aangezien die verschillen vaak kunnen leiden tot discussies of vervelende situaties, hierbij een kort stukje erover.
Casual spelers spelen voor de lol. Het interesseert ze niet zo veel of ze winnen of verliezen, zo lang het maar leuk is. Ze proberen dan ook niet altijd het maximale uit hun zet te halen. Casual spelers zullen tegenstanders die het wat moeilijk hebben soms een break gunnen om het voor die speler ook leuk te houden.
Competitieve spelers houden ervan om een spel zo goed mogelijk te spelen. Deze spelers zullen vaak meer nadenken over strategieën en spelen om te winnen. Dit betekent niet dat competitieve spelers per se willen winnen, ze houden vooral van een uitdagende pot waarin het ze moeilijk gemaakt wordt. In extreme gevallen leidt dit tot AP, hetgeen de afkorting is van Analysis Paralysis: als je zo lang nadenkt over wat de allerbeste zet is dat je beurt minuten lang duurt.
Thematische spelers leven zich in in het spel. In een fantasy-spel wil dat bijvoorbeeld zeggen dat een speler die een dwerg speelt dat doet zoals dwergen in de meeste fantasyfilms: koppig, gierig en lichtgeraakt, maar ook moedig in de strijd en dol op feesten. Deze spelers stellen vaak voor zichzelf extra doelen in het spel en zien het als een overwinning als deze behaald worden.
Groepen met een mix van casual en competitieve spelers kunnen tot nare situaties leiden. De casual speler wordt platgewalst door iemand die koste wat 't kost moet winnen. De competitieve speler denkt minutenlang na over een serie optimale zetten en wordt vervolgens geconfronteerd met iemand die niet tegen zijn verlies kan of een casual die wil het spel sneller gaat. En de thematische speler zit in een groepje dat vindt dat je gewoon volgens de regels moet spelen en niet je eigen interpretatie eraan moet geven.
Drie manieren om naar dezelfde situatie te kijken. Houd rekening met elkaar, begrijp dat niet iedereen op dezelfde manier speelt en zorg dat het bespreekbaar is als er irritaties zijn. Tenslotte speel je voor je plezier!
Wie er allemaal speelt op GoT vind je op deze interactieve kaart. Je kan ook zelf op deze kaart je locatie aangeven.
Waar vind ik meer informatie?
In deze startpost geven we wat basisinfo, maar als je meteen in het diepe wilt duiken kan je nergens beter terecht dan op BoardGameGeek (BGG voor de kenners). Hier vind je voor elk spel een aparte pagina met een beschrijving, foto’s, video’s met speluitleg en fora waarop je vragen kunt stellen over het spel en allerlei topics die met spellen te maken hebben.
Om in contact te komen met spelers uit Nederland en België kun je Bordspelmania gebruiken. En natuurlijk kun je ook in dit eigenste topic terecht met vragen!
Wat voor soorten spellen zijn er dan?
Goede vraag! Spellen worden meestal ingedeeld volgens het spelmechanisme, maar dat is niet zo evident als het lijkt. Er zijn heel veel mechanismes en meestal maakt een spel gebruik van meerdere mechanismes of variaties erop. Op BGG vind je een hele waslijst, dit zijn de belangrijkste:
Area Control: De spelers proberen gebieden op het bord te controleren door er bijvoorbeeld units in te zetten. Een voorbeeld is El Grande, maar ook Risk gebruikt dit principe.
Auction/Bidding: Spelers bieden tegen elkaar op om bepaalde goederen in het spel te kopen. Een voorbeeld hiervan is Medici.
Card Drafting: Elke speler start met een hand kaarten waaruit hij er eentje kiest. De rest geeft hij door aan de speler naast hem. De gekozen kaart wordt uitgespeeld of bij gehouden om later in het spel te gebruiken. Voorbeelden zijn Sushi Go en Bunny Kingdom.
Co-op: Je speelt niet tegen elkaar, maar werkt samen om het spel te winnen. Meestal heeft elke speler een rol in het team waardoor hij dingen kan doen die de andere spelers niet kunnen. Overleg met anderen is dus belangrijk in dit soort spellen, al laten sommige spellen overleg net niét toe. Pandemic is het typevoorbeeld van co-ops.
Deck Building: Spelers starten het spel met enkele kaarten en gebruiken de acties op deze kaarten om sterkere kaarten te kopen waarmee dan weer andere kaarten gekocht kunnen worden. Dominion wordt gezien als de oervader van dit genre.
Hand Management: Dit soort spellen beloont spelers voor het spelen van bepaalde sets van kaarten. Zorgen dat de kaarten die je in je hand hebt bij de situatie in het spel passen is dus noodzakelijk. Terraforming Mars is een goed voorbeeld.
Legacy: In legacy-spellen verander je het spelbord terwijl je speelt. Meestal speel je in campagne-vorm met een aantal opdrachten. Tijdens deze opdrachten maak je bepaalde keuzes: je bouwt bijvoorbeeld gebouw A in plaats van gebouw B. Gebouw B verdwijnt dan definitief uit het spel, in sommige gevallen vernietig je zelfs definitief de kaart met dat gebouw erop. De meeste spellen hebben wel recharge packs waarmee je het spel kan herstarten. Voorbeelden zijn Charterstone en Pandemic Legacy.
Pick-up and Deliver: In dit soort spellen haal je items op van een bepaalde plek op het bord om ze op een andere plek weer af te leveren. Je zetten zorgvuldig plannen is dus erg belangrijk! Een voorbeeld is Istanbul.
Roll & Write / Flip & Write: Bij deze spellen wordt er (meestal) niet gespeeld op één centraal bord. Elke speler krijgt een eigen blaadje of bordje dat ze tijdens het spel invullen: het resultaat van een dobbelsteenrol of een getrokken kaart. Bekende titels zijn Qwixx, Keer op Keer en Welcome To.
Tile Placement: Tijdens deze spellen bouwen de spelers het bord op tijdens het spel door tegels aan te leggen, zoals in de klassieker Carcassonne. In sommige spellen gaat het er dan weer om om met de tegels je eigen bord zo goed mogelijk op te vullen. Vaak worden er dan Tetris-achtige vormen gebruikt zoals in Isle of Cats.
Worker Placement: In dit soort spellen kiezen spelers in hun beurt een van de beschikbare acties op het bord en plaatsen hier hun speelfiguur. Soms kan een actie zo per ronde maar door één speler gebruikt worden of moeten andere spelers betalen om de actie te gebruiken. Een bekend voorbeeld is Agricola. In sommige spellen gebruik je dobbelstenen als werkers, het getal op de dobbelsteen bepaalt dan wat je er precies mee kan doen (Marco Polo, Castles of Burgundy)
Abstract of thematisch
Een ander onderscheid dat wordt gemaakt is dat tussen abstracte en thematische spellen.
Abstracts zijn spellen waarin het bord en de stukken niets specifieks voorstellen buiten methodes om het spel te kunnen spelen. Als er toch een bepaalde naam aan de speelstukken gegeven wordt spreken we van een semi-abstract. Dammen, schaken, Go!, YINSH, Othello, Quarto, War Chest zijn allemaal (semi)-abstracts.
Thematische spellen zijn gebouwd rond een bepaald thema dat vaak ook mee de spelregels bepaalt. Tegenwoordig vind je wel rond elk denkbaar thema wel een spel. Fantasy en SF zijn misschien wel de meest gebruikte thema's (Small World, Roll Player, Roll for the Galaxy), samen met geschiedenis (Endeavor, Raiders of the North Sea, Trajan) en natuurthema's (Calico, Arboretum, Spring Meadow).
Euro games, Ameritrash en war games, WTF!?
Nog een manier om spellen in te delen is volgens designfilosofie. Hierbij worden in hoofdlijnen de volgende types onderscheiden:
- Ameritrash:
- De naam klinkt negatief, maar is zo niet bedoeld. Dit soort spellen, 'Amerikaanse stijl', draait om een diep uitgewerkt thema, karakters met elk hun eigen eigenschappen, een wat grotere geluksfactor en confrontatie tussen spelers. Een voorbeeld is [url="https://boardgamegeek.com/boardgame/233078/twilight-imperium-fourth-edition"]Twilight Imperium[/url].
- Eurogames:
- Dit soort spellen focust op gestroomlijnde regels, een gebalanceerd spelverloop en minder interactie tussen spelers. Het thema is daarbij meestal minder uitgewerkt en dient vooral om het spel mooi te verpakken, al zijn er ook veel spellen waarbij regels en thema sterker met elkaar verstrengeld zijn.[url="https://boardgamegeek.com/boardgame/13/catan"]Catan[/url] was het eerste spel dat dit deed, de meeste andere titels die in deze OP vernoemd worden zijn ook eurogames.
- Wargames:
- Deze focussen op een militaire actie, vaak in het verleden, maar ook wel in het heden of de toekomst. Deze spellen hebben doorgaans zeer gedetailleerde regels en een historisch correcte context. Daarom zijn ze vaak erg complex en vooral interessant voor mensen met een grote interesse in bepaalde gevechten. Bijvoorbeeld [url="https://boardgamegeek.com/boardgame/14105/commands-colors-ancients"]Commands & Colors[/url], [url="https://boardgamegeek.com/boardgame/2238/panzerblitz"]PanzerBlitz[/url].
Als er in je buurt een spellenspeciaalzaak zit, dan is die goed geplaatst om je advies te geven over welk spel geschikt is voor jou en je medespelers ligt. In veel winkels kun je ook demo-spellen proberen. In dit topic kun je vragen waar je het best terecht kan. Natuurlijk geven we hier ook graag zelf tips weg!
Op veel plaatsen heb je ook spellenclubs waarvan de leden op geregelde tijdstippen samen komen om spellen te spelen. Soms zijn dat verenigingen waar je lid moet worden, soms is het gewoon een Facebook-groep waarin een bepaalde locatie en datum wordt gepost zodat je kan aangeven of je ook komt.
Een andere manier om veel spellen te zien en te proberen zijn lokale spellenbeurzen. Zowel in Nederland als in Belgiê heb je er enkele bekende waarop uitgevers hun spellen tonen:
- Nederland: Zuiderspel (Eindhoven), Noorderspel (Gouda), Ducosim (Amersfoort), Spellenspektakel (Utrecht)
- België: Zomerspel (Gent), Brussels Game Festival (Brussel), Spel! (Antwerpen), Spellenfestival (Genk), Spelfabriek (Heusden-Zolder)
De moeder aller spellenbeurzen wordt elk jaar in Essen (Duitsland) gehouden: Spiel, een vierdaags evenement waarop honderden uitgevers van over de hele wereld hun nieuwe spellen presenteren. Verder vind je er alles wat van dichtbij en van ver met spellen te maken heeft: dobbelstenen, playmats, uitrusting voor role playing, ... . Als je wilt weten wat op dit moment ‘hot’ is in de spellenwereld, dan is dit dé plek.
Je moet er wel rekening mee houden dat Spiel eigenlijk een handelsbeurs is: hoewel de meeste spellen ook te spelen zijn ligt de nadruk op verkopen. Door het grote aantal bezoekers is het ook niet altijd mogelijk om net dat ene spel te spelen dat je graag wilt. Desalniettemin is een bezoek aan Spiel een leuk dagje uit, al gaan veel mensen minstens twee dagen – één dag is gewoon te weinig om alles te zien.
Als je weet welk spel je wilt kopen, dan er twee handige prijzenvergelijkingssites speciaal voor bordspellen:
Bordspellen vergelijken en Budgetspelen. Hier vergelijk je prijzen van bordspellen in (web)winkels in Nederland en België rekening houdende met verzendkosten.
Speelstijlen
Als je bij een spellenvereniging met anderen aan tafel komt te zitten of gewoon bij je thuis met familie een spelletje speelt, dan zal je snel merken dat veel mensen hun eigen manier hebben om een spelletje te spelen. Aangezien die verschillen vaak kunnen leiden tot discussies of vervelende situaties, hierbij een kort stukje erover.
Casual spelers spelen voor de lol. Het interesseert ze niet zo veel of ze winnen of verliezen, zo lang het maar leuk is. Ze proberen dan ook niet altijd het maximale uit hun zet te halen. Casual spelers zullen tegenstanders die het wat moeilijk hebben soms een break gunnen om het voor die speler ook leuk te houden.
Competitieve spelers houden ervan om een spel zo goed mogelijk te spelen. Deze spelers zullen vaak meer nadenken over strategieën en spelen om te winnen. Dit betekent niet dat competitieve spelers per se willen winnen, ze houden vooral van een uitdagende pot waarin het ze moeilijk gemaakt wordt. In extreme gevallen leidt dit tot AP, hetgeen de afkorting is van Analysis Paralysis: als je zo lang nadenkt over wat de allerbeste zet is dat je beurt minuten lang duurt.
Thematische spelers leven zich in in het spel. In een fantasy-spel wil dat bijvoorbeeld zeggen dat een speler die een dwerg speelt dat doet zoals dwergen in de meeste fantasyfilms: koppig, gierig en lichtgeraakt, maar ook moedig in de strijd en dol op feesten. Deze spelers stellen vaak voor zichzelf extra doelen in het spel en zien het als een overwinning als deze behaald worden.
Groepen met een mix van casual en competitieve spelers kunnen tot nare situaties leiden. De casual speler wordt platgewalst door iemand die koste wat 't kost moet winnen. De competitieve speler denkt minutenlang na over een serie optimale zetten en wordt vervolgens geconfronteerd met iemand die niet tegen zijn verlies kan of een casual die wil het spel sneller gaat. En de thematische speler zit in een groepje dat vindt dat je gewoon volgens de regels moet spelen en niet je eigen interpretatie eraan moet geven.
Drie manieren om naar dezelfde situatie te kijken. Houd rekening met elkaar, begrijp dat niet iedereen op dezelfde manier speelt en zorg dat het bespreekbaar is als er irritaties zijn. Tenslotte speel je voor je plezier!
[Voor 232% gewijzigd door HellPunk op 28-09-2020 14:22. Reden: Links naar spellen en spellenbeurzen toegevoegd.]
Ticking away, the moments that make up a dull day