Onderstaande boeken heb ik nog niet gelezen dus ik kan je niet vertellen of ze wel of niet goed zijn.
Ik verzamel boeken op een wil-ik-lezen lijst op basis van suggesties en zoekacties met oa ChatGPT.
Station Elf - Emily St. John Mandel
Op een winterse avond in Toronto sterft de beroemde acteur Arthur Leander op het toneel terwijl hij de rol van zijn leven speelt. Diezelfde avond strijkt een dodelijk griepvirus neer op het Noord-Amerikaanse continent.
De wereld zal nooit meer hetzelfde zijn.
Twintig jaar later trekt Kirsten, een actrice van het Reizende Symfonieorkest, langs de nieuwe nederzettingen rondom de Grote Meren om Shakespeare op te voeren voor de overlevenden van de ondergang.
En dan wordt haar hoopvolle nieuwe wereld wederom bedreigd.
De weg - Cormac McCarthy
Nadat er een gloeiende vuurzee over het land is geraasd, doorkruisen een man en zijn zoontje het doodse Amerikaanse landschap. In deze met as bedekte, vergane wereld volgen zij de weg naar het zuiden. Het enige wat hen rest is te overleven in de snijdende kou, zonder elkaar te verliezen. Ze zijn alles voor elkaar.
De weg is een bespiegeling over de dunne scheidslijn tussen beschaving en woestenij, en over de alomvattende en soms beangstigende liefde die een kind voor zijn ouders voelt. Een ijzingwekkend meesterwerk.
World War Z - Max Brooks
Een paar jaar na de laatste wereldoorlog krijgt een medewerker van de Verenigde Naties de opdracht om de geschiedenis van die oorlog, World War Z, op schrift te stellen. Hij spreekt slachtoffers uit tientallen landen, die hem vertellen over de verschrikkingen die ze hebben meegemaakt.
Het verhaal begint in China, als een jongetje een geheimzinnige infectie oploopt en verandert in een zombie. Het is het begin van een gruwelijke pandemie die zich door illegale orgaanhandel razendsnel verspreidt over de hele wereld.
World War Z is meer dan een post-apocalyptische thriller van formaat: het laat zich lezen als een vlijmscherp commentaar op falende politici, corrupte bedrijven en bekrompen fundamentalisten.
De Muur - John Lanchester
Het schrikbeeld van Engeland: het land wordt langs de kustlijn omringd door een enorme muur. Waar eens golven op stranden sloegen bevindt zich nu een massieve, duizenden kilometers lange betonnen grens. Dag en nacht patrouilleren er mensen op de muur, jonge mannen en vrouwen met geweren en het bevel alle vreemdelingen buiten te houden. Voor de achttienjarige Joseph Kavanagh is het de dagelijkse realiteit. Twee jaar van zijn leven moet hij, net als ieder ander, zijn plicht als verdediger vervullen. Iedere vluchteling die probeert binnen te dringen moet hij met geweld buitenhouden. Wie faalt wacht de dood, of wordt zelf naar zee verbannen.
Deon Meyer - Koorts
Ik wil je vertellen over de moord op mijn vader.
Willem Storm en zijn zoon behoren tot de weinige overlevenden in Zuid-Afrika – en de rest van de wereld – van een allesverwoestend virus. Willem wil hun leven weer opbouwen bij de stuwdam bij Vanderkloof, vanwege de beschutte ligging en de mogelijkheid om elektriciteit op te wekken. Alleen is Vanderkloof niet helemaal verlaten. Een groepje uitschot gebruikt het plaatsje als uitvalsbasis, en houdt een vrouw gevangen. Ze hadden door kunnen rijden, maar zo zit Willem niet in elkaar. Wanneer het tot een schietpartij komt, blijkt niet Willem, maar de dertienjarige Nico het koelbloedigst.
Als Nico jaren later zijn memoires schrijft en terugkijkt op zijn leven, lezen we over de momenten waarop zijn hart werd gebroken, zijn loyaliteiten op de proef werden gesteld, en over zijn pijnlijkste herinnering: de moord op zijn vader.
Erik Rozing - Staat van ontkenning
De zeespiegel stijgt in hoog tempo en slaat niet alleen gaten in de kustlijn, maar verdeelt ook de bevolking. De jongere generatie raakt wanhopig door het falende klimaatbeleid en neemt het heft in eigen hand. Nadat een minister om het leven komt bij een terroristische aanslag, werpt Astrid Franken zich op om het tij te keren. Als vicepremier probeert zij het land bijeen te houden, terwijl haar huwelijk gebukt gaat onder een geheim van haar man Victor, een briljant en omstreden wetenschapper. Haar kritische tienerzoon Adam weet meer van de aanslagen dan hij wil loslaten. Als de dreiging vanuit zee steeds groter wordt, moet Astrid alles op alles zetten om een land te redden dat, net als haar ongebruikelijke gezin, in chaos uiteen dreigt te vallen.
Pen Stewart - Onderuniversum
Europa, 2665 n.Chr. Voor Julian O’Mallaghan waren de afgelopen zes maanden een droom. Niet alleen werd hij toegelaten tot het Amsterdamse stadsleger, Kim Katra is eindelijk zijn vriendin en staat onafscheidelijk aan zijn zijde. Maar dan gaan beiden op een avondpatrouille en loopt het grondig mis.
Een ondergrondse uitbarsting met het epicentrum in de oude kerncentrale van Doel, te Antwerpen, opent een nieuw transportnetwerk van doorgangen door Nederland en Vlaanderen. De wezens die daar uit tevoorschijn komen, zijn vreemder dan iemand ooit heeft gezien.
Aanvankelijk is het enkel een raar verschijnsel, maar dan krijgen deze wezens Kim te pakken, én lijken ze het op Julian voorzien te hebben.
Adriaan van Dis - KliFi
In ‘KliFi’ van Adriaan van Dis zijn De Oranjes verjaagd, de republiek Nederland likt haar wonden na een orkaan en het volk schikt zich in een president die ontkennen tot kunst heeft verheven. Jákob Hemmelbahn, zoon van Hongaarse vluchtelingen, verbaast zich over de gelatenheid van zijn medeburgers. Geheel tegen zijn aard verzet hij zich en geeft hij een stem aan de slachtoffers van een lokale overstroming. ‘KliFi’ is een bitter vrolijke vertelling over uit de pas lopen, over onze neiging tot aanpassen en veinzen, en over lastige vriendschappen.
Elliot Ackerman - 2034
Op 12 maart 2034 voert vlootcommandant Sarah Hunt een routine controle uit in de ZuidChinese Zee. Als ze in de verte een vissersboot in nood ziet, zet ze koers naar het brandende schip. Diezelfde dag vliegt mariniermajoor Chris ‘Wedge’ Mitchell met een F35E Lightning over de Straat van Hormuz, waar hij een nieuwe stealthtechnologie test en het Iraanse luchtruim nadert. Aan het einde van de dag is Wedge gevangengenomen en ligt Hunts torpedojager op de bodem van de zee. Iran en China hebben hun acties duidelijk gecoördineerd, met krachtige nieuwe cyberwapens die Amerikaanse schepen en vliegtuigen weerloos maken. In één dag is Amerika's geloof in de strategische superioriteit van zijn leger aan flarden.
Terrence Lauerhohn - Het Laatste Arrondissement
Een pikzwart avontuur in een dystopische samenleving. Het toekomstige Laatste Arrondissement is verworden tot een getto waar de brave burgers van Stad Holland hun verdorven fantasieën botvieren. In een door zwaarbewaakte poorten afgezonderd deel proberen Uwen, Ronnie en Dara te overleven in de verschrikkelijke onderwereld waar het leven uitzichtloos is. Alleen de drug Nirwana geeft nog enige verlichting. Dara’s vader probeert zijn dochter uit deze hel te bevrijden. Hij is bij zijn reddingspoging aangewezen op de hulp van outcasts die in het Laatste Arrondissement wonen. Hij betaalt een hoge prijs dankzij zijn onverzettelijkheid.
Een seconde later – William R. Forstchen
Een seconde later is een gruwelijk post-apocalyptisch verhaal. Wat gebeurt er als (een deel van) de wereld door een elektromagnetische puls (EMP) zonder elektriciteit komt te zitten? William R. Forstchen weet de lezer tot tranen toe te roeren en tegelijkertijd doen gruwelen met de rauwheid van zijn verhaal. In een wereld zonder elektriciteit, medicijnen, voedsel en communicatietechnieken is de menselijke beschaving algauw gedoemd. Het is een survival of the fittest waarin men geen enkele vorm van geweld schuwt. Verschrikkelijk om te lezen eigenlijk, maar tegelijkertijd een eye opener – dit zou zomaar onze toekomst kunnen zijn. Een spannend overlevingsverhaal met een belangrijke centrale vraag: hoe blijf je mens in een onmenselijke situatie?
Weerwater – Renate Dorrestein
Weerwater is een onwaarschijnlijk verhaal waarin alleen Almere de apocalyps overleeft. Toch voelt het verhaal pijnlijk realistisch aan – waar ik op voorhand nog wat lacherig deed over de premisse, ben ik nu helemaal overtuigd dat Almere een stad is die de apocalyps kan weerstaan. Een onheilspellend en lichtelijk luguber verhaal dat je in je handen laat knijpen van geluk. Wij mogen nog in een wereld vol van technologische gemakken leven en zijn niet aan een enkele stad gebonden.
Alles wat er was – Hanna Bervoets
Alles wat er was van Hanna Bervoets vertelt het verhaal van acht mensen die voor onbepaalde tijd opgesloten zitten in een schoolgebouw. Ze kwamen hier samen voor de opnames van een wetenschapsprogramma, maar door een enorme knal is dit programma er nooit gekomen. De autoriteiten geven de opdracht ramen, deuren en gordijnen te sluiten en te blijven waar je bent. Tv-redactrice Merel ziet dag na dag de voedselvoorraden slinken terwijl de spanningen tussen de schoolbewoners steeds hoger oplopen.. Alles wat er was is een beangstigend, maar vooral ook wondermooi verhaal van de schrijfster die eerder al met Efter wist te verrassen.
Birdbox, de kooi – Josh Malerman
In deze thriller negeren de meeste mensen de bizarre getuigenissen in het journaal, totdat de televisie op zwart gaat, de radio zwijgt, telefoons niet langer werken en het internet uitvalt. Malorie voedt haar kinderen binnen op. Naar buiten gaan is ondenkbaar, want daar zijn zij. Het huis is stil, de deuren zijn vergrendeld, de gordijnen gesloten. De ramen zijn afgedekt met matrassen, vastgespijkerd in de kozijnen. De kinderen slapen. Straks zal ze hen wakker maken en hen blinddoeken. Vandaag zullen ze het huis verlaten. Vandaag zetten ze alles op het spel.
Vlucht – Blake Crouch
Vlucht is zo’n boek dat je liefst van begin tot eind verslindt, ondanks het onaangename gevoel dat het lezen met zich meebrengt. In deze keiharde thriller zijn Jack en gezin op de vlucht. Waarom weet eigenlijk niemand, maar het is duidelijk dat agressievelingen Jack dood willen hebben. Vlucht is een angstaanjagende road trip vol gruweldaden, gevechten en moorden. Tussen alle actie weet Blake Crouch zijn personages echter ook een menselijke kant te geven. En dat maakt het verhaal misschien des te enger. Ook het doorsnee gezin van vader, moeder, puberdochter en zoon kan zoiets overkomen. Damn.
In de val – S.L. Grey
Zeven families vinden onderdak in een ondergronds appartementencomplex. Ze lijken gered van de naderende apocalyps, maar niets is minder waar. Wanneer er een persoon onder verdachte omstandigheden overlijdt beseffen de inwoners van het Sanctum dat de echte bedreiging van binnenuit het appartementencomplex komt. Helaas zitten ze hier opgesloten en lijkt er geen uitweg te zijn. Een spannend verhaal waar je claustrofobisch van wordt, dat keer op keer een nieuwe – en engere – wending neemt en ontzettend onverwacht eindigt. In de val is een heerlijk boek om bij te gruwelen. Zweethandjes gegarandeerd!
Silo – Hugh Howey
Omdat de aarde onbewoonbaar is geworden, leven de mensen in een silo onder de grond. Als sheriff Holston na de mysterieuze dood van zijn vrouw besluit de silo te verlaten, neemt hij een verschrikkelijk risico: de atmosfeer buiten is zo giftig dat het vrijwel zeker zijn einde zal betekenen.
... en gaat over tot de orde van de dag