bt0 schreef op zaterdag 20 mei 2023 @ 22:41:
[...]
Ik vind dat Raisin hierover transparant moet zijn, maar op de website vind je hier niets over (bij Open Bank overigens ook niet). Maar ik zou zeggen, stel de vraag aan Raisin of ze voor elke spaarrekening/termijndeposito informatie over erfbelasting op de website kunnen zetten.
Thanks en namens Nomen B:
https://www.financieelona...itenland-en-erfbelasting/
Ik ben het helemaal met je eens dat Raisin op dit punt tekortschiet in het informeren van zijn klanten. Naast gegevens over bronbelasting, zou ook informatie over erfbelasting een verplicht onderdeel moeten zijn van het afvinklijstje dat bij de aanbiedingen staat.
Na wat googelen vond ik de volgende informatie die met name voor klanten van Raisin bruikbaar kan zijn. Let wel, ik zit niet in het vak, dus dit is slechts input van een belangstellende amateur.
1) Ik begin met de volgende site
‘In verschillende landen is de erfbelasting afgeschaft, de bekendste landen zijn:
Italië (thans zeer laag tarief);
Zwitserland (vele provincies);
Zweden;
Portugal;
Rusland;
Israël;
Oostenrijk.’
2) Een masterscriptie over erfbelasting uit 2011 noemt de volgende landen:
‘In Oostenrijk, Cyprus, Estland, Tsjechië, Letland, Malta, Portugal, Roemenië, Slowakije en Zweden wordt geen erfbelasting geheven (infra, rn. 147). Andere landen zoals Frankrijk en Luxemburg heffen geen erfbelasting tussen echtgenoten resp. op de hele rechte lijn (infra, rn. 149).’
Behalve voor Frankrijk en Luxemburg blijkt dit op te gaan voor Tsjechië, Denemarken en Polen. De scriptie gaat niet in op wat dit betekent voor een homohuwelijk, maar zelfs Polen heeft dit soort huwelijken als ze in het buitenland gesloten zijn, moeten erkennen, volgens een uitspraak van het Hooggerechtshof in dat land. Wikipedia geeft een mooi overzicht van alle landen die het homohuwelijk erkennen.
3) Voor de mensen die bij Raisin sparen en deposito’s hebben, zou dat betekenen dat je – om problemen te voorkomen – alleen gebruik maakt van de banken in de landen die hierboven staan aangegeven:
[b]Voor deposito’s zijn dat:
Letland, Estland, Portugal en Zweden.
Voor Italië geldt een laag tarief, maar dat zal het niet minder bureaucratisch maken!
Voor de spaarrekeningen zijn dat:
Estland en Zweden
Ook al hebben gehuwde personen daar dus geen last van, het is wat de spaarrekeningen betreft jammer dat Renault Bank in Frankrijk valt onder de hoge erfrechtbelasting van dat land. Dat is een tegenvaller, omdat deze bank op dit moment binnen het aanbod van Raisin de hoogste rente geeft.
4) Wat je in Frankrijk verder kan overkomen, wordt door frankrijknotaris in dit stuk uitgelegd.
Het geeft een heel goed beeld van wat je te wachten staat als je erft van iemand wiens vermogen in Frankrijk ligt. En de conclusies kun je voor een deel doortrekken naar overige landen met erfbelasting.
Het is een groot gemis dat er – zoals frankrijknotaris.nl aangeeft – geen Europese verordening voor erfbelasting is. Dus ieder land past zijn eigen regels toe, die gelet op de ervaringen van Sofie met Spanje tot bureaucratische rompslomp met de bijbehorende kosten leiden (om van hoge belastingtarieven niet eens te spreken). Hopelijk komt daar de komende jaren verandering in en het zou helemaal mooi zijn als dan ook de systematiek van de bronbelasting zou verdwijnen.
5)
Het voorgaande betekent wel dat BigBank uit Estland een des te interessanter alternatief biedt voor zowel sparen als deposito’s. Er is geen bronbelasting en geen erfbelasting! 
[Voor 1% gewijzigd door ZieMaar! op 21-05-2023 13:09]