Hanteer je nachtverlaging?Anoniem: 1132239 schreef op woensdag 5 december 2018 @ 18:58:
Goede avond!!
Ik ben lang weg geweest (van het forum) maar niet minder actief.
Heel erg bedankt voor alle constructieve reacties! Weer een hoop geleerd.
Inmiddels is er een monteur van Itho langs geweest vanwege het 'stampen' van de warmtepomp. Deze concludeerde dat inderdaad de compressor vreemde gedragingen had. Deze is nu vervangen en de Coolcube is nu 'fluisterstil'. Yeeeehaaa, probleem één de deur uit.
Voor wat betreft de instellingen:
@uibeltje Je had inderdaad gelijk!! ik moest er voor zorgen dat de HT setpoint wat hoger was. Indien er nu bijgesprongen moet worden door de CV werkt dit prima! Bedankt daarvoor. De laatste vraag van mij (omtrent vermogen) was wel een hele domme, die snapte ik zelf de dag later al zonder googlen ^^)
@RGHW Dat de warmtepomp alleen de begane vloer doet is wel en niet jammer is mijn conclusie. Ons huis is vrij fors. Eigenlijk te groot voor de coolcube combi (ze zeggen max 200m2). Ik heb deze vraag ook voor de bouw uitgezet bij onze aannemer en deze zou dit overlegd hebben met Itho. Echter betwijfel ik nu of ze dit gedaan hebben. Onze woning heeft een woonoppervlak van 245m2 en een vloeroppervlak (exc garage) van 290m2. Ik merk dat als alle groepen op de begane vloer open staan de aanvoer temp van de warmtepomp al snel zakt. Indien hij ook de 1e verdieping zou moeten doen wordt het qua bij-schakelen CV helemaal een drama. Indien er betere software achter het hele apparaat had gezeten was beide verdiepingen wel mooi geweest. Echter is de manier waarop de CV wordt bij-geschakeld zo primitief geregeld dat ik wel blij ben dat ze gesplitst zijn.
Dan komen we via mijn reactie op RGHW gelijk bij mijn voorlopige conclusie dat deze combi voor onze woning niet geschikt is. Het lijkt erop dat deze combinatie warmtepomp met CV ontworpen is in de fase dat men op de begane vloer vloerverwarming (LT) heeft en alle andere verdiepingen dmv radiatoren (HT) verwarmt. Het feit dat mijn HT zone zo 'hoog' (40°) moet stoken om het bijstoken mogelijk te maken zegt mij genoeg. Het menu noemt het ook niet voor niks een 'HT" zone. 40° is echt veel meer dan nodig voor vloerverwarming, zeker gezien die ruimtes niet boven de 25m2 komen. Zonde van de energie die de ketel gebruikt om er 40 graden door heen te jassen. Laat staan het feit dat de ketel ver voorbij de 40° stookt. Hij schiet eigenlijk altijd naar 60+ en gaat dan rondpompen of pendelen. Blijkbaar kan hij niet gewoon een heel klein beetje stoken om precies bij die 40° uit te komen. Het lijkt erop dat deze CV alleen aan of uit kan. Kleine zijsprong @uibeltje : De ketel omlaag bijstellen naar 7kW of naar 15kW lijkt helemaal niks te veranderen aan het gasverbruik. Ook dat doet mij vermoeden dat deze combi alleen 'aan en uit' kent.
Het ziet er naar uit dat ons gasverbruik uit gaat komen op 1200 a 1300 kuub, en onze stroom rond de 3500 a 4000 kW gaat komen (minder dan onze 2x kleinere twee-onder-een-kap woning verbruikte uit 2008). Voor een flinke vrijstaande woning helemaal niet verkeerd, zeker niet gezien de woonkamer op 22,5 staat (vriendin he....), badkamers op 21 en 20,5, alle slaapkamers minimaal op 15, 1 slaapkamer op 17 en de garage een klein beetje mee pikt van het warme water -_^. Echter moet ik deze waardes volledig toekennen aan de prima isolatie en niet aan de HP coolcube. Heel heel heel jammer dat de software zo mega eenvoudig is. Een gemiddelde flashgame is 100x ingewikkelder qua programmeer taal. Voorbeeld: de woonkamer is 22,4, maw bijna op temperatuur.... Toch schakelt die dan niet alvast de CV uit die aan het bijstoken was. Resultaat: woonkamer 2 uur later 23,3.......... Dan schakelt ook alles uit, ipv dat ie met laag vermogen gewoon 25° erdoorheen blijft sturen bijvoorbeeld om de temperatuur te handhaven. Dus na verloop van tijd wordt het weer te koud maar moet ie helemaal vanaf '0' beginnen......
Ja ik ben er gefrustreerd van![]()
Ik blijf stoeien met de instellingen en als er hier mensen zijn met tips hoor ik het nog altijd graag!!!!
Greetz,
Matthijs.
PS: onze itho monteur was bang dat als alleen de lus voor de badkamer beneden warm water vraagt de warmtepomp zijn energie niet kwijt kan, deze heeft blijkbaar geen antipendel stand. Dit zou kunnen leiden tot de defecte compressor. Hoe kijken jullie hier tegen aan? Zijn advies was een bypass leiding net zoals bij de CV, maar dan op de vloerverdeler begane grond.
En zit die danfoss naregeling er nog tussen?