Wat een top-topic dit! Ik herken dit allemaal zo goed!
Ik woon nog niet zo lang in mijn nieuwbouwwoning, met Itho Daalderop HP cube en alleen maar vloerverwarming en zit mij nu al maanden te ergeren aan dit systeem.Ook ik ben helemaal losgegaan op de instellingen, heb onzinnige e-mail reacties van de klantenservice gehad (goh wat raar dat u 5m³ gas per dag gebruikt om uw huis te verwarmen, hebt u de cv ketel al op standje 'eco' gezet?), regelmatig contact gehad met de installateur (Breman, dit was hun eerste aangelegde warmtepomp) en sta nu op het punt een lokale dealer in te schakelen omdat ik helemaal nergens kom met deze partijen.
Omdat ik het hele dak vol heb liggen met zonnepanelen doe ik mijn best om het gasverbruik van de HP cube zo laag mogelijk te krijgen, maar ik heb het gevoel dat het ding niet naar mij wil luisteren. Ik gebruik nu dan ook een stooklijn van 25 graden bij 10 graden buiten, en 30 graden bij -20. Verder staat alles op zijn zuinigst (schakeldiff = 4, cv bijspring tijd is 120 minuten, HT is 'geen', etc).
Op deze manier zou de stooklijn zo 'laag' mogelijk moeten liggen, en de cv ketel dus zo min mogelijk bijspringen. Ik zit nu zo rond de 2 a 4 m³ gas per dag (gemiddelde dag temperatuur -1 tot -4 graden C), maar dat moet volgens mij nog steeds minder kunnen. Ik verwarm namelijk alleen de benedenverdieping, en zo heel groot is mijn huis niet (vloeroppervlak beneden is 62 m²).
Op werk hadden wij toevallig een niet gebruikte vierkanaals temperatuurlogger liggen, die heb ik nu al 2 maanden aan mijn combinatie hangen, daarmee meet ik de aanvoer temperatuiur, retourtemperatuur en de temperatuur van de leiding van CV naar WP. Ik kan dus precies zien wanneer de CV ketel de WP ondersteunt, wanneer de ontdooicyclus van de WP draait, etc. Wat mij opvalt is dat mijn WP niet in staat is de retour temperatuur met meer dan 2, hooguit 2,5, graden te verhogen voordat de CV ketel bij moet gaan springen. Een aanvoer temperatuur hoger dan zo'n 25 graden is daarmee volgens mij onmogelijk met dit systeem te behalen zonder gas te verbruiken. Is dit bij jullie ook het geval?
Als ik namelijk het sommetje maak van hoeveel Liter water er door mijn systeem stroomt, en hoeveel energie het kost dat op te warmen kom ik echt op baggerprestaties van de WP.
Namelijk : volgens de tellers op de verdelers stroomt er zo'n 4.5 Liter / min door mijn vloerverwarminggroepen. Dat is 0.075 kg/s. De soortelijke warmte van water is ongeveer 4000 Joule per kilo per graad. Om 0.075 kg/s 2 graden te verwarmen is dus 600 Joule nodig, ofwel, 600 Watt. Dat is precies het elektrische vermogen wat de installatie staat te verbruiken, en dat is dus een COP of efficiëntie van precies 100%. Ik had dus net zo goed een tostiijzer om mijn verwarmingsbuis kunnen vouwen, dat was net zo efficiënt geweest. Terwijl volgens de I.D. documentatie het systeem bij 7 graden buiten en een aanvoer temperatuur van 35 graden een COP van 3.35 zou moeten hebben. Ik zit nu dus ruim onder de 35 graden, en gebruik de gegevens van een dag waarop het volgens het KNMI gemiddeld zo'n 7 graden was. Daar klopt dus geen ene jota van.
Weten jullie of jullie systemen wel in staat zijn om (elektrisch) de watertemperatuur met meer dan 2 graden te verhogen? Als ik het zo lees halen jullie zelfs de 12??
Daarnaast valt mij op dat de stooklijn min of meer volstrekte willekeur is er zijn namelijk momenten dat deze van de ene op de andere minuut van 24 naar 28 graden springt, en die 28 graden houdt ie gerust de hele dag vol. Volgens mijn ingestelde stooklijn zou 28 graden pas bereikt moeten worden bij -8, en dat is het hier overdag echt nog niet geweest.
Ook heb ik sterke vermoedens dat de instelling van de nacht-temperatuur helemaal niks doet. Of tenminste, niet dát doet wat het boekje zegt dat het doet:
De buitentemperatuur van het voetpunt
LT tijdens nachtstand. De stooklijn wordt
hierdoor parallel verlaagd. De cv-aanvoertemperatuur
wordt lager, waardoor de
ruimtetemperatuur daalt.
Dus als die op -20 staat zou de aanvoertemperatuur 's nachts 25 graden moeten worden als het buiten -20 is. Als het warmer dan -20 is, dan ligt de aanvoertemperatuur dus lager. De hele afgelopen nacht heeft het ding een aanvoertemperatuur van 28 graden gehanteerd, en geloof me, het was echt geen -20 vannacht.
Zoals je leest uit deze 'rant' zit het me behoorlijk dwars, ik heb het gevoel dat ik haast voor niets bijna 10.000 euro tegen zonnepanelen en een warmtepomp aangegooid heb, en ik zou op dit moment dan ook echt iedereen AFRADEN een itho daalderop warmtepomp te nemen.
Bijgevoegd een grafiek van mijn metingen, groen is de aanvoer temperatuur (na de WP), blauw de retour, lichtblauw de meng van CV naar WP,

Zoals je ziet zijn er momenten dat het huis op de warmtepomp wordt verwarmd (groene lijn is het hoogst), en dat slaat dan opeens over naar verwarming via (voornamelijk) CV (lichtblauwe lijn is het hoogst).
Tot slot, de door Itho Daalderop voorgestelde standaard instellingen resulteerden ook in een gasverbruik van 5 m³ per dag, bij gemiddelde buiten temperatuur van nul graden.
De PINcode voor al deze systemen is inderdaad 3225 (mocht iemand daar naar op zoek zijn).