Bitcoin topic - deel 2 |

Introductie | Gebruik | Online betalen | Accepteren als bedrijf | Investeren | Handelen in Bitcoin | Mining | Wat is cryptocurrency? | Blijf op de hoogte | Software onwikkeling | Toekomst
Bitcoin, ookwel BTC (of XBT: internationale ISO code) is een innovatief betalingsnetwerk en nieuw soort geld.
Het gebruikt peer-to-peer-technologie om zonder centrale instantie of bank te kunnen werken; het verwerken van transacties en het uitgeven van bitcoins gebeurt collectief door het hele netwerk. Bitcoin kan het beste worden omschreven als een protocol; het ontwerp is openbaar, niemand is eigenaar of beheerder van Bitcoin en iedereen kan meedoen. Dankzij deze unieke eigenschappen staat Bitcoin vele nieuwe gebruiksmogelijkheden toe die tot nog toe niet mogelijk waren met andere betalingssystemen.
Bron: Bitcoin.org & WeUseCoins
Voordelen:
- Bitcoins worden direct van persoon naar persoon overgemaakt. Er is dus geen derde partij zoals een bank of betaaldienst en dat bespaart flink in transactiekosten!
- Je account kan niet worden geblokkeerd, of bevroren worden. (In tegenstelling tot bijv. PayPal).
- Een transactie kan niet worden teruggedraaid, dus als verkoper heb je minder risico op fraude.
- Er zijn geen verborgen kosten/limieten/regels.
- Aangezien een hard gecodeerd maximum bepaalt dat er nooit meer dan 21 miljoen bitcoins zullen zijn, is de prijs op de lange termijn aan deflatie onderhevig en zou dus meer waard moeten worden of in elk geval de waarde behouden (met als aanname dat de vraag niet afneemt) in tegenstelling tot de dollar of de euro.
- Omdat we Nederland ook niet genoeg hebben aan 21 miljoen euro zijn bitcoins op te delen tot 8 decimalen achter de komma. Zo zijn er in totaal 2,1 biljard (2.100.000.000.000.000) eenheden!!!
- Je kunt simpelweg door een Bitcoin-adres op je website te zetten al beginnen met betalingen accepteren, dus het is ideaal voor kleine webshops, schrijvers of artiesten die online hun werk verspreiden.
- Als je niet goed oplet kun je alle bitcoins in een digitale portomonnee kwijt raken. Dit gaat uiteraard niet zomaar, iemand moet toegang hebben tot je computer en dan bestanden van je computer kunnen uploaden naar een server.
- Mocht je harde schijf met daarop de portomonnee onherstelbaar beschadigd raken, dan ben je alle bitcoins kwijt (maak dus altijd een backup!)
- Er is ondanks een uitspraak van minister Dijsselbloem van Financiėn dit jaar nog steeds veel onduidelijkheid over belastingen en eventuele toekomstige regelgeving.
- Het concept van cryptocurrency is relatief nieuw. Hierdoor heeft het netwerk al verschillende keren een crisis gehad, van hack-aanvallen tot bugs in het protocol. Dit is tot nu toe echter altijd met razende snelheid opgelost.
- De waarde per bitcoin fluctueert enorm, dus is het vooralsnog riskant als waarde opslag voor de korte termijn. De trend op de midden-lange termijn is positief, maar per dag fluctueert deze nog regelmatig 10% procent en soms nog meer.
Als eerste dien je een betrouwbare Bitcoin-portomonnee te kiezen.
Er zijn zogenaamde "wallets" beschikbaar voor je PC of laptop (Windows, Linux en OS X) maar ook voor Android telefoons of tablets zijn inmiddels versies te krijgen, zoals Schildbach Bitcoin Wallet en de Blockchain Wallet.

Voor een goede beginners portomonnee op de desktop kies MultiBit of Electrum. Deze twee eisen niet dat je de hele blockchain moet downloaden en daar kun je dus direct mee aan de slag.

Als je graag een volledige decentrale client wil gebruiken en vrijwillig aan het Bitcoin netwerk wil bijdragen, dan kun je de oorspronkelijke software Bitcoin-Qt gebruiken.

Je kunt ook een online portomonnee gebruiken door te registeren bij bepaalde websites. Let hierbij goed op dat je heel zorgvuldig kiest wie je vertrouwt. De broncode van websites is vrijwel niet te controleren en als de aanbieder zomaar opstapt en dan ben je in sommige gevallen alle bitcoins kwijt. De meest bekende en relatief betrouwbare partij in deze categorie is bijvoorbeeld Blockchain.info.
Ook kun je zelf de broncode downloaden en compileren. Dit kan belangrijk zijn als je hele hoge bedragen wil overmaken en je verder niemand vertrouwt.
Voordat je met Bitcoin kunt betalen zul je ze eerst moeten bemachtigen. Dit kun je doen door ze te kopen, te minen of door ze verdienen met de verkoop van producten en/of diensten. Voor mining en acceptatie als verkoper zie de desbetrefende paragrafen. De makkelijkste manier is het om ze rechstreeks te te kopen.
Waar kan ik bitcoins kopen?
Er zijn in Nederland inmiddels al verschillende locaties waar je online bitcoins kunt kopen met iDeal.Hierbij betaal je vaak wel een premium prijs voor de snelheid en het gemak waarmee je ze kunt kopen.
Dit ligt gemiddeld 5-10% hoger dan de prijzen op een online marktplaats (exchange).
Waar kan ik ze uitgeven?
Wereldwijd zijn er een duizendtal webshops, winkeltjes en freelancers die inmiddels Bitcoin accepteren als een vorm van betalen. Voor een handig overzicht voor fysieke locaties kun je terecht op CoinMap of Bitcoin.travel. In Nederland is het aanbod in het afgelopen jaar ook gegroeid. Voor een overzicht van webshops kun je kijken op Bitcoinspot.
Een aantal noemenswaardige bedrijven in Nederland die bitcoins accepteren zijn:Bekijk transacties in de blockchain
De meeste wallet software toont de historie van je eigen transacties, maar mocht je real-time informatie over alle transacties in de blockchain willen hebben dan zijn er een aantal websites waar je deze kunt analyseren. Daarvoor kun je kijken op een van de volgende websites: Blockchain of BlockExplorer
!! Let op !!
Als je transactie gemaakt is dan kan niemand deze meer terug draaien behalve de persoon die controle heeft over het adres waar je naartoe hebt gestuurd.
Als bedrijf heb je verschillende opties om Bitcoin te accepteren.
De makkelijkste manier is om een Bitcoin-adres (of QR code representatie hiervan) op je website of bij de kassa te plaatsen. Hiermee kun je direct bitcoins accepteren en dit kost je de minste moeite. Het nadeel is wel dat jouw ene Bitcoin-adres inzicht biedt in alle betalingen die aan jouw bedrijf zijn gedaan en je moet vervolgens zelf admininstratie in bitcoins en omrekening naar euro's bijhouden. Ook loop je hier risico's met betrekking tot de prijsfluctuaties.
Om dit te voorkomen kun je gebruik maken van een betalingsdienst die voor jou de risico's wegneemt.
- BitMerchant (van Bitonic.nl)
- BitMyMoney
- BitPay.com (heeft ook een Nederlandse vestiging)
- Coinbase.com (makkelijk via Wordpress-plugin)
- BIPS.me

"Gavin's Standard Public Service Announcement #2:
Only invest time or money into Bitcoin that you can afford to lose."
(Lead developer van de Bitcoin-Qt reference client)
Aangezien Bitcoin na 5 jaar nog altijd als een experiment wordt gezien, wordt het nog steeds afgeraden om grote hoeveelheden bitcoins te kopen en voor langere tijd te houden. Het netwerk heeft zich goed stand gehouden, maar met de groei van de afgelopen jaren staat het constant onder druk van nieuwe uitdagingen.
Afgezien van speculeren op de prijs van bitcoins, kun je ook aandelen kopen in startups die nieuwe diensten opzetten rondom de Bitcoin economie. Denk daarbij aan fabrikanten van mining-apparatuur of aanbieders van financiële diensten met Bitcoin als basis.
Eerder zijn de bekendste marktplaatsen zoals BitFunder en BTC-TC gesloten omdat ze realiseerden niet te kunnen voldoen aan de eisen van de U.S. Securities and Exchange Commission (SEC). Hierdoor kun je op moment van schrijven alleen nog terecht op Havelock Investments dat is overgenomen door een holding in Panama dat daar wel de nodige licenties heeft.
Door de enorme fluctuaties in prijs en algemene trend lijkt Bitcoin erg aantrekkelijk om in te handelen.
Voor discussie hierover, kun je terecht in: Bitcoins (en andere cryptocurrencies) handel en koers
Zie hieronder de koers van de afgelopen 6 jaar.
Periode 2010

Bron: http://bitcoincharts.com/...0-12-31ztgSzm1g10zm2g25zv
Periode 2011

Bron: http://bitcoincharts.com/...1-12-31ztgSzm1g10zm2g25zv
Periode 2012

Bron: http://bitcoincharts.com/...2-12-31ztgSzm1g10zm2g25zv
Periode 2013

Bron: http://bitcoincharts.com/...3-12-31ztgSzm1g10zm2g25zv
Periode 2014

Bron: http://bitcoincharts.com/...4-12-31ztgSzm1g10zm2g25zv
Periode 2015

Bron: http://bitcoincharts.com/...5-12-31ztgSzm1g10zm2g25zv
Periode 2016

Bron: http://bitcoincharts.com/...6-12-31ztgSzm1g10zm2g25zv
Koers-informatie: Bitcoinity (Beta) | Clark Moody | Bitcoin Charts | Bitcoin Wisdom
Hierbij is Bitcoin Average uniek dat het koers-informatie van verschillende bronnen pakt en hiervan een gemiddelde berekend op basis van gewicht.
Er kan worden gehandeld op verschillende marktplaatsen (exchanges) varierend in volume en liquiditeit.
Tegenover traditionele valuta:
BL3P.eu (

Tegenover andere cryptocurency:
Vault of Satoshi | Cryptsy | Vircurex | Crypto.st | MCXNow (tijdelijk onbeschikbaar)
Zowel traditionele valuta als cryptocurrency:
Kraken | BTC-e
Lokaal of via onderlinge betalingen:
Localbitcoins.com
Over the counter:
Bitcoin OTC
Voor een meer recent en compleet overzicht kun je terecht op BitcoinCharts Markets of Bitcoin.it Trade*
(*dit is een wiki dus mocht deze niet up-to-date zijn, pas deze gerust aan)
!! Let op !!
Voordat je één uitkiest, lees online veel over de achtergrond van de verschillende exchanges.
Sommige hebben flinke vertraging of andere problemen met het overmaken of ontvangen van bank-transacties.
Andere vereisen meer persoonlijke identificatie en langere verwerking daarvan dan anderen afhankelijk van de bedragen waarmee je wil handelen en het land waarin ze gevestigd zijn. Deze dingen hebben veel invloed op de snelheid waarmee je kunt handelen en kunnen het verschil zijn tussen winst en verlies op de markt.

Bron: http://bitcoincharts.com/charts/volumepie/ (datum: 29-nov-2013)
Een van de meest fascinerende aspecten aan Bitcoin is het feit dat je ze kunt minen. Aangezien dit afhankelijk is van gespecialiseerde hardware en wiskundige algorithmen is dit voor tweakers natuurlijk het meest interessant!
In het begin kon je nog met berekeningen op de CPU geldige blocks vinden, maar naar verloop van tijd gingen mensen meer krachtiger apparatuur gebruiken. Snelle videokaarten met een GPU werden benut en FPGA installaties werden gebouwd. Dit jaar zijn de ASICs op de markt gekomen en deze laatste categorie domineert de mining markt nu. Daardoor is de difficulty nu zo ver omhoog gegaan, dat de tijden waarin je met de computer thuis nog winst kon maken voorbij zijn.

Bron: http://bitcoindifficulty.com/
ASIC hardware
Frabrikanten van gespecialiseerde mining apparatuur kun je hier vinden:
Butterfly Labs | TerraHash | KNC Miner | Avalon ASICS | USB Block Erupter (eBay)
Voor een overzicht van verschillende producten op de markt: Minr.info
!! Let op !!
Lees goed de reviews van deze verschillende bedrijven. Veel beloftes zijn niet nagekomen en sommige mensen wachten na een jaar nog steeds op hun hardware.

Voorbeeld van een moderne miner
Voor mining zijn verschillende programma's beschikbaar. Het programma GUIMiner is voor beginners met een CPU of GPU het meest geschikt. De meer gevorderde miners met een aantal GPUs of ASICs kunnen uit de voeten met CGMiner.
Pools
Je kunt deze mining software onafhankelijk draaien, maar omdat de kans dat je tegenwoordig met een CPU, GPU of zelfs een enkele ASIC een block vindt zo klein is, kiezen veel mensen om te minen in een zogenaamde pool. Dit houdt in dat je samen met een grote groep andere miners je kleine beetje werk opstuurt naar een gecentraliseerde partij, die vervolgens als één virtuele miner handeld. Als er dan een block wordt gevonden, wordt de beloning van de aangemaakt bitcoins verdeeld over alle deelnemers.
Kijk op Blockchain.info Pools voor een overzicht van de grootste mining-operators.
Cloudmining
In de afgelopen maanden is er een trend ontstaan om via websites, aandelen te verkopen in hashing kracht. Dat wil zeggen dat je voor een vast bedrag gebruik kunt maken van de mining hardware die staat op de locatie van een aanbieder. Je hoeft daarmee niet bezig te houden met het kopen, aansluiten en onderhouden van hardware, maar kunt direct rekenkracht inkopen voor een bepaalde periode. Hiermee gok je puur en alleen op de toekomstige difficulty.

Verschillende aanbieders zijn: Bitminter | Bitcoincloudmining | Bitminer
Ook is het mogelijk om aandelen van een bedrijf ASICMINER te kopen, die dividend uitkeren.
Ook hier geld weer dat winst halen erg moeilijk is. Wees voorzichtig als mensen je gouden bergen beloven.
Voor alle duidelijkheid
Veel mensen vragen zich af waarom je 'echt geld' kunt verdienen door je GPU te laten rekenen. De berekeningen worden immers niet doorverkocht aan Universiteiten e.d.
Het berekenen van hash codes is eigenlijk de beveiliging van het hele systeem, het is een manier van veilig geld creėren. Je zou gelijk kunnen denken aan extreme inflatie, maar dit is totaal niet het geval. Het netwerk staat een maximum hoeveelheid nieuwe bitcoins toe voor elk gevonden hash van een block met transacties. Je concurreert dus met andere miners om als eerste die hash te vinden.
Je zou je kunnen afvragen waarom mensen zoveel betalen voor 'gebakken lucht', en dat is eigenlijk om dezelfde reden waarom wij zoveel voor goud betalen. Goud heeft eigenlijk geen praktisch nut (buiten elektronica), het is te zacht om iets van te maken en niet lekker om te eten. Waarom betalen we al duizenden jaren zoveel voor een klomp metaal? Dat is vanwege de kwaliteit om het als geld te gebruiken. Het is daarbij allemaal het principe van vraag en aanbod. Er is nu steeds meer vraag naar bitcoins en er zijn maar een beperkt aantal beschikbaar. De ideale combinatie voor een prijsstijging!
In tegenstelling tot vrijwel elke andere valuta is er geen centrale database die de echtheid van de transacties bepaalt. Dit wordt geregeld door een enorm gedecentraliseerd (P2P) systeem om de transacties bij te houden. Deelnemers in het netwerk houden een kopie bij van de volledige transactie-database (genaamd "blockchain") bij. Nieuwe transacties worden onderling ontvangen, gevalideerd en doorgestuurd naar elkaar.
Al deze processen leunen hevig op cryptografie, waardoor met het principe van Bitcoin ook wel cryptocurrency wordt genoemd. Mocht je nog twijfels over de betrouwbaarheid van dit concept, dan raad ik je aan om de lijsten van misvertanden en eventuele zwakke punten van het protocol goed door te nemen zodat je goed geinformeerd de discussie kunt aangaan.
Bekijk ook deze introductie van 20 minuten over de technische werking van Bitcoin.
Bitcoin Foundation
In 2012 is een groep Bitcoin ondernemers samen gekomen en hebben de Bitcoin Foundation opgericht. Deze organisatie werkt als een soort belangenorganisatie en heeft als doel om op basis van ledendonaties, werk te verrichten voor standardisatie, bescherming, promotie en de ontwikkeling van Bitcoin. Op dit moment staat de gemeenschap grotendeels achter de beslissingen die worden gemaakt door deze organisatie, maar er zijn al initiatieven voor alternatieve organisaties.
Alt-coins
Er zijn inmiddels ook een reeks alternatieve cryptocurrencies verschenen die proberen te concurreren met Bitcoin op hun eigen manier. Deze zogenaamde 'alt-coins' bevatten kleine wijzigingen in de regels zoals het maximum aantal munten dat kan worden uitgegeven, de streeftijd waarin een block gevonden moet worden en de manier waarop miners een berekening moeten uitvoeren. Ook zijn er experimenten met andere economische uitgangspunten zoals "proof of stake" en "demmurage".
Voor een lijst van de meest populaire alternatieven, zie BitcoinTalk List of Altcoins
Er zijn inmiddels verschillende sites waar mining-profitability per altcoin wordt bijgehouden
CoinWarz | CoinChoose | Dustcoin | WhereToMine | 800996
Voor een overzicht van de meest waardevolle cryptocurrencies kun je terecht op een van de volgende websites: CoinMarketCap | WorldCoinIndex | cryptmarketcap | Coincap
Discussie en nieuws: BitcoinTalk.org | Bitcoin sub-reddit
Podcasts: Let's Talk Bitcoin | Coinsider This! | Jupiter Broadcasting | World Bitcoin Network
Bitcoin is gebaseerd op de Bitcoin P2P e-cash paper van Satoshi Nakamoto, die hij in 2008 publiceerde en vervolgens in 2009 met Bitcoin v0.1 software in de praktijk heeft gebracht. Vrijwel direct zijn er toen verschillende ontwikkelaars aangehaakt. Satoshi heeft halverwege 2010 afscheid genomen van het project.
Inmiddels zijn er verschillende volledige implementaties van de Bitcoin software.
- De orginele bitcoin-qt (Qt) client van Satoshi, inmiddels onder leiding van Gavin Andresen
- De tweede implementatie bitcoinj (Java) van Mike Hearn, software ontwikkelaar bij Google.
- Het nieuwere alternatief libbitcoin (C++) onder leiding van anarchistische activist Amir Taaki
- Ook noemenswaardig is btcd (Go) van Conformal
Dankzij het onbreken van een derde partij die je moet vertrouwen met je geld tijdens een transactie en de asynchrone vorm van cryptografie waarmee de beveiliging van het protocol werkt, is het mogelijk om financiële constructies te implementeren die vroeger niet efficient waren.
Colored coins
De blockchain van Bitcoin zorgt ervoor dat het nu mogelijk is om transacties te kunnen volgen vanaf elk moment in het verleden tot aan het heden. Je kunt daardoor een zelfgedefinieerde waarde koppelen aan een specifieke hoeveelheid op een Bitcoin-adres en dit vervolgens verhandelen op een manier dat voor iedereen zichtbaar is. Bijvoorbeeld: Een bedrijf "Ranja4all" heeft 1 BTC op een adres in de blockchain en besluit om 1000 aandelen uit te geven gekoppeld aan dit adres. Iedereen die een aandeel koopt krijgt 100.000 satoshi en kan hiermee handelen. Omdat het mogelijk is om elke satoshi terug te traceren naar het oorspronkelijke adres, kun je bewijzen dat je de rechtmatige eigenaar bent van dit aandeel.
Ditzelfde kun je ook doen met opslag van goud of andere vormen van eigendom, waarbij elke bitcoin in een oorspronkelijk adres wordt gekoppeld aan een bepaalde hoeveelheid. Als je uiteindelijk je goud of andere eigendom weer wil opeisen, kun je de bitcoins overmaken naar degene die het voor jou opslaat.
Een initiatief dat hieraan werkt is bijvoorbeeld: BitcoinX Project en zie vooral dit filmpje van coloredcoins.org
M-of-N transactions
Sinds vorig jaar (BIP0011) bevat het Bitcoin protocol de mogelijkheid om transacties te maken die door meerdere private keys getekend moet worden voordat deze worden doorgezet. Dit maakt het mogelijk voor organisaties om het beheer van een budget te verdelen over een aantal personen zonder dat deze mensen de mogelijkheid hebben over het gehele budget of uberhaupt om transacties creëren. Aangezien deze functionaliteit binnen Bitcoin niet veel anders is dan een standaard transactie, hoeft een bedrijf niet meer legale constructies op te zetten met verschillende bankrekeningen om ervoor te zorgen dat de macht bij de juiste mensen ligt.
Three-party Escrow
Dankzij de mogelijkheid om meerdere mensen te laten tekenen voor een transactie, zonder dat ze over het geld hoeven te beschikken, is het heel makkelijk om escrow diensten te implementeren in Bitcoin. Een koper en verkoper besluiten om een betaling met behulp van een derde partij te laten verlopen, zodat in het geval van conflict deze partij een oordeel kan vellen. Dit lijkt op diensten die PayPal en Creditcard bedrijven aanbieden, maar daar is het mogelijk voor deze partijen om het geld te bevriezen of terug te vorderen van een verkoper. Dat is met Bitcoin voor deze derde partij niet mogelijk.
Er zijn nu al een aantal websites die deze functionaliteit bieden: Bitescrow | BTCrow | Bitmit
Payment protocol: betalingen via online identiteit
Er is op dit moment ook nog een nieuw payment protocol in ontwikkeling voor de Bitcoin-Qt client 0.9 op basis van BIP 0070, 0071 & 0072. Dit zal leunen op een oude functionaliteit in een van de vroegere clients die het mogelijk maakt om betalingen te doen op basis van een SSL identiteit.
En met nog meer veelbelovende ondernemingen in ontwikkeling, is het einde nog niet in zicht.
Topic wijzigingen |
06-11-2013 - Versie 2: Spelfouten verwijderd
06-11-2013 - Versie 3: Bitcoin Wisdom en link naar Bitcoin-Qt toegevoegd
07-11-2013 - Versie 4: BitMerchant en Bitmonet toegevoegd
29-11-2013 - Versie 5: BTCDirect en TerraHash toegevoegd. Cloudmining toegevoegd
01-12-2013 - Versie 6: Link naar cryptocurrencie handel-topic toegevoegd
20-12-2013 - Versie 7: Fixed image link en kopje voor Pools
25-02-2014 - Versie 8: Mt.Gox falliet verklaard en grafiek (BitstampUSD!) 2014 toegevoegd
25-04-2014 - Versie 9: Introductie filmpje vervangen met nieuwe versie
16-12-2014 - Versie 10: Clevercoin toegevoegd
23-03-2015 - Versie 11: BTCNext verwijderd
30-09-2015 - Versie 12: Dode mining links vervangen
03-11-2015 - Versie 13: Toevoegen van marketcap overzichten
24-06-2016 - Versie 14: Toevoegen van BL3P.eu exchange
03-08-2016 - Versie 16: Verwijderen dode links (thnx Mrkoekie!)
03-01-2017 - Versie 17: AnycoinDirect toegevoegd
29-10-2017 - Versie 18: Aantal nullen aangepast
[ Voor 111% gewijzigd door rickiii op 29-10-2017 15:39 ]
Ik denk altijd heel goed na voordat ik iets stoms zeg