Ik vind het een lastige discussie.
Het argument dat het traditie is, gaat wat mij betreft niet op. Als je je verdiept in de oorsprong en ontwikkeling van het Sinterklaasfeest kunnen we terug naar heidense feesten van voor het Christendom.
Het feest en alles eromheen is net als de meeste Christelijke feesten een samenvoegsel van culturen met elementen uit veel oudere geloven en tradities.
In dat verlengde kunnen we Sinterklaas helemaal afschaffen en verder gaan met Santa Claus die ook weer een 'doorontwikkeling' of 'fork' is van het Sinterklaasfeest.
Het uiterlijk van Sinterklaas is nooit zo veranderd, maar alle attributen zoals het paard wel. De pieten zijn door Schenkman beschreven en vandaar traditie geworden.
Dat was echter pas in 1845. Al in 1821 werd er over Santa Claus geschreven met een slee en rendieren. in 1823 kregen die rendieren in "The night before Christmas" zelfs namen...
En hoe toevallig, 2 daarvan zijn zo Hollands als maar zijn kan: Donder en Blitzen (Donder en Bliksem).
Overigens is Nick daar wel zijn mijter kwijt en wordt hij al beschreven als een dik mannetje met een baard. Santa Claus is dan ook niet alleen Sinterklaas, maar ook de Engelse Father Christmas die al langer bestond. En in beide zit de nog oudere Wodan verwerkt.
Trek de lijn door en je komt erachter dat zelfs Gandalf uit LOTR een afstammeling is van dezelfde bron als Sinterklaas en Santa Claus. (Wodan/Odin)
Zwarte Piet is geïntroduceerd door Schenkman en kreeg pas in 1891 de naam Pieter. en Piet heeft dan weer heel veel trekjes van Krampus (
Wikipedia: Krampus). Zelfde oorsprong en link met het Sinterklaasfeest, maar dan net iets naar het oosten (Oostenrijk, Duitsland etc)
Het grappige is dat is Zwarte Piet een veel vriendelijkere kerel is dan Krampus. Er is dus al ooit een omslag geweest van de enge Krampus die vooral kinderen bang moest maken naar een aardige piet die leuke dingen doet.
Ik ben pas halverwege de 30 en toen ik klein was, was zwarte piet nog vooral eng. Dreigen met de roe en de mee in de zak naar Spanje doen ouders tegenwoordig al bijna niet meer...en dan zijn we maar 30 jaar verder.
Lang verhaal kort: Het verhaal is al zo vaak -en zelfs redelijk recent- aangepast dat het traditie argument wat mij betreft geen stand houdt.
Net als Schenkman indertijd een zwarte knecht introduceerde in een boekje kunnen we nu best een andere kleur Piet introduceren in het Sinterklaas journaal. Of voor mijn part wordt het uiterlijk een beetje aangepast en verdwijnt die pruik en die lippen. Dat Surinaamse accent hebben ze allang niet meer. En sinterklaasliedjes evolueren ook met de tijd mee.
Mijn nichtje en neefje luisterden vorige jaar met veel meer plezier naar "Pieten stijl" (gangnam style versie) dan naar oubollige liedjes van 100 jaar oud.
Wat ik echter het meest jammer van deze hele discussie vind, is dat beide kampen amper de moeite nemen om zich eens te verdiepen in de historie en oorsprong. Roepen dat het racisme is en alleen een verwijzing naar slavernij erbij halen is net zo fout als vast blijven houden aan een boekje van 200 jaar oud.
" A common mistake that people make when trying to design something completely foolproof is to underestimate the ingenuity of complete fools. " - Douglas Noel Adams